Interview
Læsetid: 3 min.

'Danmark kan være rollemodel for Libyen'

Dansk-libyske Ibrahim Grada blev i sidste uge udpeget som Danmarks repræsentant for det libyske folk. Han mener, at det internationale samfund og måske i særlig grad Danmark kommer til at spille en afgørende rolle, når Libyen skal genopbygges
Siden Ibrahim Grada flygtede fra Libyen til Danmark, har han brugt det meste af sin energi på at rejse og på at kæmpe en hård kamp for menneskerettig-heder og demokrati for sit hjemland.

Siden Ibrahim Grada flygtede fra Libyen til Danmark, har han brugt det meste af sin energi på at rejse og på at kæmpe en hård kamp for menneskerettig-heder og demokrati for sit hjemland.

Jakob Dall

Udland
20. august 2011

For et halvt år siden var Ibrahim Grada social- og sundhedshjælper i Aarhus kommune. Men så kom revolutionen, og han tog orlov. Siden da har han viet al sin tid til sit arbejde i The National Conference for the Libyan Opposition, og han har rejst i pendulfart mellem Libyen, Tunesien og Danmark. For nylig oplevede han konflikten på nærmeste hold, da han blev tvunget til at forlade Tunesien, fordi han fik nys om, at Gaddafis regime ville kidnappe ham.

I sidste uge, få uger efter kidnapningsforsøget, blev social- og sundhedshjælperen så udpeget som en slags ambassadør for det libyske folk, efter Udenrigsministeriet udviste Gaddafis sidste repræsentanter på konsulatet. Og i dag sidder han i trygge omgivelser på sit lyse og mildest talt sparsomt indrettede kontor hos Mellemfolkeligt Samvirke i København. »We Want Democracy in Libya,« står der på døren, og på den ellers nøgne væg hænger to enorme flag. Det ene er et Dannebrog, og det andet er en rød, sort og grøn trikolore med en hvid halvmåne og en stjerne i den midterste stribe. Det er de libyske oprøreres flag, som stammer fra tiden, hvor Libyen var et kongerige; tiden fra før Gaddafis statskup.

Rådet er stærkere

Siden den 17. februar, hvor revolutionen kom, har Ibrahim Grada været i daglig kontakt med oprørerne i Libyens Nationale Overgangsråd, NTC.

»Der er for nylig blevet skiftet ud i den øverste ledelse. Efter drabet på general Abdel Fatah Younes (NTC's øverstkommanderende, der blev likvideret den 28. juli, red.) var der megen uro og usikkerhed, så vi syntes, det var bedst at skifte ud. Nogle af medlemmerne af rådet ytrede ønske om, at de forventede at blive valgt som en slags belønning for deres indsats. Det var jo ikke meningen,« siger han og hævder, at rådet kun er blevet stærkere siden Younes' død. Han ønsker dog ikke at komme nærmere ind på rådets sammensætning af »sikkerhedsmæssige hensyn«, som han siger.

»Men magten er i folkets hænder. Og folket på gaden vil have fred. Alle libyere er enige om, at NTC skal lede landet i perioden mellem Gaddafis fald og etableringen af en ny demokratisk stat,« siger han.

Også i Tripoli er der ifølge Grada udbredt tiltro til overgangsrådet.

»Så sent som i går var jeg i telefonisk kontakt med beboere i Tripoli, som sagde, at de var klar til kamp mod styret. Jeg kan fortælle dig hundreder af historier om unge mennesker i Tripoli, der bare venter på, at frihedskæmperne når hovedstaden. De vil risikere deres liv i kampen mod Gaddafi,« siger han.

Stammesamfund

Men helt så simpel er situationen desværre ikke. Libyen er et gammelt stammesamfund, og også Ibrahim Grada har svært ved at vurdere, hvordan stammernes relationer i forhold til hinanden vil udvikle sig, når Libyen bliver frit. Han understreger vigtigheden af, at det internationale samfund står stærkt og forenet, og at det bestræber sig på at støtte det libyske folk, efter Gaddafi er gået af.

»Det internationale samfund har ladt det somaliske folk i stikken,« siger han med henvisning til, at FN trak sig ud af Somalia i 1995 og efterlod landet i politisk og militært kaos.

»Det må ikke ske i Libyen. I det gamle Jugoslavien så vi, at Vesten i begyndelsen ignorerede konflikten, men da det internationale samfund i fællesskab støttede kosovo-albanerne mod Serbien, gik tingene pludselig stærkt,« siger han.

Rollemodel

Siden Ibrahim Grada flygtede til Danmark, har han brugt det meste af sin energi på at rejse og på at kæmpe en hård kamp for menneskerettigheder og demokrati. På sine rejser har han oplevet mange forskellige kulturer, men han mener, at de skandinaviske lande kan bidrage mere, end man umiddelbart skulle tro.

»Det har ikke noget at gøre med, at jeg bor i Danmark, men jeg tror, at de skandinaviske lande kan være en god rollemodel for Libyen. Skandinaviens idealer om demokrati og tolerance går i spænd med de libyske oprøreres. Libyerne ved, at de skandinaviske lande ikke har nogen imperialistisk historie, og mange unge libyere kigger på Danmark, Sverige og Norge med stor beundring,« siger han.

Så hvad kan Danmark og de andre vestlige lande konkret gøre?

»De fleste lande anerkender NTC som den eneste legitime repræsentant for det libyske folk, indtil landet bliver stabiliseret. Det er godt. Men de er nødt til at støtte NTC yderligere, når først Gaddafi er væk. Libyen skal genopbygges. Landet har behov for hjælp til at genopbygge skoler, hospitalsvæsen, politi og så videre,« siger han: »Efterkrigsrekonstruktionen er altafgørende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Der vrøvles i manchetten, hvor der står:

"Dansk-libyske Ibrahim Grada blev i sidste uge udpeget som Danmarks repræsentant for det libyske folk."

Det giver jo ikke mening.

Han er udpeget som det libyske folks repræsentant i Danmark, hvilket artiklen så også beskriver: "...udpeget som en slags ambassadør for det libyske folk".

"De skandinaviske lande ikke har nogen imperialistisk historie"? Ordet betyder noget med stræben efter verdensmagt, fortrinsvis gennem erobring af kolonier - og vel har vi da så. Lige indtil rækken af kronisk inkompetente konger gennem statsbankerotter og endeløse rækker af nederlag og fejlslagne alliancer fik banket Skandinavien ned i en størrelse, hvor vi ikke længere havde muligheden. Bortset fra at hænge os i Uncle Sams frakkeskøder, og på god imperialistisk vis genoptage krigen mod Libyen...

Thorvald Andersen

Når Ibrahim Grada bliver forgyldt af vores magthavere, er han vel næsten også nød til at sige noget pænt om de glade givere til gengæld.

Alt andet ville vel være meget uhøfligt?

'Danmark kan være rollemodel for Libyen'

Ja man kunne nemlig lære dem masse ting om vand forurening for eksempel.

Tja, vi kan da også altid lære dem, hvordan man forærer sine oliefelter væk!

Bo S. Nielsen

Jamen er det ikke et smigrende skudsmål :)

"Libyerne ved, at de skandinaviske lande ikke har nogen imperialistisk historie, og mange unge libyere kigger på Danmark ... med stor beundring".

Ibrahim Grada er ikke blot grundigt instrueret af sin danske arbejdsgiver, han er tydeligvis også en dygtig og succesfuld propagandist blandt sine landsmænd, hvis ovenstående påstand skal stå til troende.

Åh ja, Danmark.

Danmark, det lille gæve land højt mod Nord, hvorfra Generalsekretæren for den imperialistiske krigsklub kommer fra. En altid velvillig nation, der kan regnes med i det gode (læs: demokratiske, læs: USA-tro) selskab (jvf. Gitte Lillelund-Bech), når der skal bombes muslimer, besættes nyt land, stikkes sugerør ned i varme landes olieresurser og gasforekomster. Den, iflg Ibrahim Grada, åbenbart voldsomt undervurderede aktivistiske udenrigspolitik. Den historiske kolonimagt Danmark, som det sidste halve år har udmærket sig ved rundhåndet at at ofre godt og vel 800 500-punds bomber á 300.000 kr stk plus det løse på at sprænge Gradas landsmænd i luften.

Det her er jo lige noget for danskernes nationale selvforelskelse, mener krigstilhængerne, regeringen og Ibrahim Grada formodentlig. Lige hvad masserne har brug for i disse krigstider!.

Så det er da en overordentlig belejlig omstændighed for Ibrahim Grada og hans arbejdsgivere/venner Fogh & Løkke Rasmussen, Lene Espersen, Lillelund-Bech, NATO, royalisterne i Libyen og de multinationale oliefirmaer, at den gamle kritiske modstandsavis Information er villige til at holde mikrofon og rydde spalteplads for denne fine propagandahistorie.

De må lære at skamme sig over at være libyere ?
Just joking ....

Nej den er såmænd god nok. De få % muslimske intimidanter vi har oplevet har ikke ødelagt de skandinaviske rollemodeller andre steder end i EL-aktivisters hoveder. Og nogen udlandsdanske Politiken-holdere og deres omgangskredse naturligvis :-)

Naturligvis er det politisk pinagtigt på den baggrund, at småstats-underdanighed i post-mur-faldets bukseløse ideologiske stemninger drev politikere herhjemme ud i en situation, hvor DF blev en demokratisk nødvendighed - under ledelse af det nærmeste-ved-hånden politisk hjemløse drivtømmer i situationen a.k.a. Pia Kjærsgaard.
Men den pinagtighed skal naturligvis fattes i sin rigtige kontekst for at kunne neutraliseres.

Slettet Profil

Things that make me go hmm.

http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Bank_of_Libya
http://na.unep.net/geas/hotspots/alert_2010_09.php
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=4998
http://www.csmonitor.com/World/Africa/2010/0823/Libya-s-Qaddafi-taps-fos...
http://www.globalenvision.org/2008/07/29/saharan-solar-plants-could-powe...
http://www.tripolipost.com/articledetail.asp?c=5&i=1388 etc.

Nogen af de billeder, der kommer ud derfra, er så horrible at jeg ikke kan få mig selv til at linke til dem, men som et eksempel er der en hvor Gaddafis soldater bliver fodret med Gadafis soldater, af rebellerne - Men ingenting kan jo bekræftes mere.

Slettet Profil

Jeg tror at vi er forbi olie; nu er det mad og vand der skal plyndres.

Martin Kaarup

'Danmark kan være rollemodel for Libyen'

NEEEEEEEJ!

Martin Kaarup

“Libyerne ved, at de skandinaviske lande ikke har nogen imperialistisk historie, og mange unge libyere kigger på Danmark … med stor beundring”.

Hvad kalder han så trankebar, dansk vestindien, norge, danelagen, færøerne og grønland?

Takstzone 3, måske :o)

mariann offersen

"Libyen er et gammelt stammesamfund,"

lissom' Danmark er et stammesamfund, dog med overvejende én dominerende stamme.

Mon ikke det er der, Libyen især kan spejle sig i Danmarks udvikling..

Ikke Danmark som rollemodel - nu har I chancen for frihed a- det eksisterer ikke i Danmark mere.

Fald lige ned.

Intet er afgjort og Libyen står overfor ufattelige udfordringer. Vi har blandet os, men er vi trods alt ikke lidt bedre som foregangland/rolle uanset DF,USA efterabning m.v. en visse diktaturer rundt om.
Lad os glæde os over at der trods alt er personer som vil demokratiet fremfor volden.

Viggo

Niklas Monrad

Skandinaviens idealer om demokrati og tolerance går i spænd med de libyske oprøreres.

Really ...???

Jeg kunne omvendt godt tænke mig at Ghadaffi's ikke-ideologi, hans Grønne Bog blev rollemodel for et åbent, fair og ligestillet folkets demokrati i vesten.

http://www.mathaba.net/gci/theory/gb.htm

Niklas Monrad

@ Samuel,

... nå nej, glem det ...

John Houbo Pedersen

ROLIG! Endnu har vi da mulighed for at fjerne vore magthavere via stemmeseddelen!