Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF kræver Indien-ambassadør trukket hjem

Dansk Folkeparti kræver den danske ambassadør i New Delhi trukket hjem til konsultation, efter at den indiske regering har lagt samarbejdet med Danmark 'på is' i kølvandet på Niels Holck-sagen. Både i og uden for regeringen er danske politi-kere chokerede over den indiske beslutning
Den tidligere våbensmugler Niels Holck er blevet midtpunkt i en diplomatisk storm, der i går nåede nye højder med udmeldingen fra den indiske regering om at fastfryse samarbejdet med Danmark.

Den tidligere våbensmugler Niels Holck er blevet midtpunkt i en diplomatisk storm, der i går nåede nye højder med udmeldingen fra den indiske regering om at fastfryse samarbejdet med Danmark.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udland
17. august 2011

Dansk Folkeparti kræver nu, at regeringen trækker den danske ambassadør i New Delhi, Freddy Svane, hjem »til konsultation« i protest mod Indiens regering. Det sker efter, at det i går kom frem, at Indien officielt har 'fastfrosset' samarbejdet med Danmark i kølvandet på sagen om våbensmugleren Niels Holck.

»Det må være det helt naturlige skridt at tage og et rimeligt middel til at markere vores stærke utilfredshed med den indiske beslutning,« siger DF's udlændingeordfører Søren Espersen.

Efter forlydender om sagen i indiske medier, bekræftede udenrigsminister Lene Espersen (K) i går, at den indiske regering har indstillet samarbejdet med danske diplomater. Det sker i protest mod, at våbensmugleren Niels Holck efter såvel en byrets- som en landsrets-afgørelse ikke kan udleveres til Indien, fordi han risikerer tortur i indiske fængsler.

»Det er en klar negativ udvikling, hvor inderne har signaleret, at man ikke har nogen interesse i at samarbejde fremadrettet. Man vil gerne lægge os på is, og det er i sidste ende nu op til inderne, hvad konsekvenserne bliver,« sagde Lene Espersen til Ritzau.

EU på banen

I Dansk Folkeparti der ellers var erklæret tilhænger af, at regeringen søgte Niels Holck udleveret til Indien erklærer Søren Espersen sig »chokeret« over den indiske reaktion.

»Jeg har hele tiden regnet Indien som et retssamfund. Det ironiske er, at jeg var en af dem, der under Muhammedkrisen pegede på Indien, som nogen, man hellere skulle samarbejde med. Nu viser inderne sig at have samme totalitære tankegang om, at vi bare sådan kan styre løs i vores vestlige demokratier og lave domstolsafgørelser om,« siger han med henvisning til protesten i en række arabiske lande over, at den danske regering i sin tid ikke greb ind over for Jyllands-Postens trykning af Muhammed-tegningerne.

Også i Venstre erklærer udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen sig stærkt overrasket over Indiens beslutning.

»Vi har set det fra andre meget mindre demokratiske lande som Kina. Men jeg havde godt nok ikke regnet med det fra Indiens side. Jeg håber, at det var en overreaktion,« siger han men vil dog ikke gå så vidt som at trække ambassadøren hjem.

»Tværtimod er der brug for mere snak. Der er brug for at forklare dem, at en uafhængig domstol underkendte os. Det tror og håber jeg, at vi kan. Men hvis ikke det lykkes, så må vi tage det op i EU-kredsen. For når et lille EU-land på den måde søges isoleret af en kommende stormagt, så må resten af EU tale med,« siger han.

Vigtig partner

Ifølge udenrigsministeren er Indien en »ekstremt vigtig samarbejdspartner« for Danmark. Især inden for grøn teknologi og infrastruktur som udstyr til lufthavne og spildevandsrensning samt inden for landbruget er Indien et vigtigt eksportmarked for Danmark og regeringen har netop udpeget tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen som eksportambassadør som led i et erhvervsfremstød i Indien.

Men får Indiens beslutning nogen som helst indflydelse på indgåede handelsaftaler, så skal Danmark rejse sagen internationalt, siger de radikales udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen.

»Jeg må gå ud fra som en given sag, at Indien overholder sine forpligtelser i forhold til WTO. Hvis ikke de gør det i forhold til Danmark, så er det en ganske automatisk sag for EU,« siger han.

Siden 2005 har der internationalt været arbejdet kraftigt for at få Indien optaget som permanent medlem i FN's Sikkerhedsråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Konfliktsøgende Søren!

Inderne er naturligvis rasende på den danske regering som havde lovet en udlevering af Niels Holck til gengæld for indisk støtte til Connies COP 15 aftale.

Morten Kjeldgaard

Nu har DF ingen som helst indflydelse på, om en ambassadør skal trækkes hjem til konsultation. Det har ikke engang Folketinget. Det er suverænt udenrigsministeriet, der bestemmer over diplomatiet.

I den givne stund er det måske i særskilt grad relevant at bibeholde ambassadøren i Indien til at forefægte nationens interesser. Det gælder måske især dette at påpege over for inderne, at Danmark -- på trods af DFs bestræbelser -- trods alt stadig er en retsstat.

Men underholdende er det at se Søren Espersen paradere sin uvidenhed.

michael parly pedersen

Endnu engang kommer DF med en tåbelig og tom markering, der skal markere stålsathed. Et krav om en handling dr ikke vil blive ført ud i livet - hvilken interesse skulle Danmark dog have i, at gøre sig ydrligere uvenner med Indien. Muligt er det dog, at markeringen gør indtryk på nogle af DSF's mest ubegavede vælgere, og det er jo nok også dem den mest af alt er henvendt til. Så kan de føle sig som stærke kampberedte vikinger, uden rigtig at forstå, at det kæmpe land Indien højst betragter dem som en lolle pruttende mus, der vil gøre lidt opmærksom på sig selv.

Andreas Prætorius

Ja tænk at indien var sure over at man ikke udlevere en terrorist. tsk tsk. DF ville slet ikke gå forrest hvis det var en inder, der havde suppleret en oprørsgruppe i danmark med våben...

Tænk, hvis Holck havde kastet våben ned til nogle mexicanere, som vil styrte delstatsregeringen i Arizona.
Så havde piben nok haft en anden lyd fra dansk side!?

John Houbo Pedersen

Ganske underholdende at se DF udstillet som idioter!

Mazhar Hussain

DF/Søren udstiller da ganske klart sin uvidenhed med
"Jeg har hele tiden regnet Indien som et retssamfund ..."
Jeg tror, at 300 millioner kasteløse og ca. 800 millioner fattige har meget svært ved at se den indiske retsstat. De seneste mega-korruptionsskandaler uden større konsekvenser for de involverede og det faktum at en korruptionsdømte ikke skal tilbagebetale bestikkelsen/anden "indtægt" fra korruptionen har åbenbart ikke nået Søren Espersen.

At trække ambassadøren hjem gør vel næppe kommunikationen lettere ....

Men begge forhold falder jo fint i tråd med den måde vi har drevet politik på i DK de sidste 15-20 år.

michael parly pedersen

Endnu engang kommer DF med en tåbelig og tom markering, der skal markere stålsathed. Et krav om en handling der ikke vil blive ført ud i livet - hvilken interesse skulle Danmark dog have i, at gøre sig yderligere uvenner med Indien.

Muligt er det dog, at markeringen gør indtryk på nogle af DF's mest ubegavede vælgere, og det er jo nok også dem, at markeringen mest af alt er henvendt til. Så kan de føle sig som stærke og kampberdete vikinger der gør en forskel. Det dog uden rigtig at forstå, at kæmpe landet Indien højst betragter Danmark som en lille pruttende mus, der forsøger at puste sig op og gøre lidt opmærksom på sig selv.