Læsetid: 3 min.

FN advarer: Dødeligheden stiger blandt flygtningebørn fra Somalia

Alarmerende tal rejser nye spørgsmål om al-Shabaabs medansvar for hungersnøden ved Afrikas Horn
Alarmerende tal rejser nye spørgsmål om al-Shabaabs medansvar for hungersnøden ved Afrikas Horn
18. august 2011

Alene i flygtningelejren Kobe i Etiopien dør der lige nu ti somaliske børn under fem år hver eneste dag.

Det konstaterer FN's flygtningeagentur, UNHCR, der betegner udviklingen som »en alarmerende stigning«. Den vigtigste årsag er angiveligt underernæring, hvis virkninger forværres yderligere af et mæslinge-udbrud.

Lejren, der er én af fire i Dollo Adow-området i det sydøstlige Etiopien, åbnede i juni, da somaliere på flugt fra tørke og borgerkrig begyndte at strømme ind over grænsen. Kun en måned tog det, før Kobe nåede op på sin maksimale kapicitet på 25.000, men skønt de nye flygtningestrømme, som fortsat ankommer, bliver omdirigeret til andre lejre, er dødstallet fortsat ikke aftagende.

Forældre er magtesløse

I sin briefing fastslår UNHCR, at det gennemsnitlige dødstal på 10 per dag går tilbage til juni. Det betyder, at mindst 500 børn under fem år har mistet livet på mindre end to måneder.

De fleste af de somaliske flygtninge, der ankommer til Etiopien, stammer fra landdistrikter, og mange af dem har ikke tidligere gjort erfaringer med at benytte formelle sundhedsfaciliteter. Ron Redmond, en UNHCR-talsmand i Nairobi, siger, at dette er en faktor, som bidrager til den høje dødelighed, fordi forældrene ikke ved, hvad de skal stille op med deres underernærede børn selv ikke, når disse har modtaget deres første behandling og fået uddelt portioner af såkaldt terapeutisk skånekost et specialudviklet produkt, der indeholder lige præcis den næring og de vitaminer og mineraler, som svært underernærede børn har brug for.

»Forældrene får at vide, at de fortsat er nødt til at give deres børn supplerende mad, men gør det ikke altid,« siger Redmond.

Masseflugt

»At sikre, at de behandler deres børn og bringer dem tilbage til sundhedscentrene i en stor lejr, er vanskeligt og arbejdskrævende.«

I de seneste seks uger har omkring 17.500 somaliere krydset grænsen til Etiopien og har søgt tilflugt i områderne Gode og Afdel, 240 km nordøst for Dollo Adow.

Den fortsatte masseflugt og de stigende dødstal fra hungersnøden i Somalia har igen sat fokus på det mulige medansvar hos oprørsgruppen al-Shabaab, der kontrollerer det meste af den sydlige del af landet. Selv om årsagerne til hungersnøden og sultkrisen i det sydlige Somalia er mange herunder tørke, høje fødevarepriser og fraværet af en fungerende centralregering igennem to årtier står det fast, at den al-Qaeda-forbundne islamistiske bevægelse har spillet en væsentlig rolle.

Al-Shabaab, der i første omgang blev kendt for sin effektive guerillakrig mod styrkerne fra den etiopiske besættelsesmagt, blev mere ideologisk radikaliseret, da fjenden trak sig tilbage. Blandt andet gennemtvang dens militante medlemmer, at alle lokale mødte op i moskeen, ligesom den gennemførte amputationer og steninger af påståede kriminelle, nogle af dem teenagere. Også lokale journalister blev myrdet.

Intet sikkerhedsnet

I 2009 forbød al-Shabaab en række hjælpegrupper, herunder FN's Verdensfødevareprogram, at operere i det område, militsen kontrollerede, med henvisning til påståede forbrydelser såsom »at bedrive spionage«, være »anti-muslimsk« og ødelægge den lokale økonomi. For at understrege dette budskab myrdede al-Shabaab adskillige humanitære hjælpearbejdere, således at selv de grupper, som militsen tillod at operere, blev nødt til at dæmpe deres aktiviteter.

Sådanne restriktioner har sammen med de sikkerhedsmæssige bekymringer betydet, at millioner af somaliere ikke havde noget sikkerhedsnet at falde tilbage på, da tørken blev drastisk forværret i begyndelsen af året. I de hårdest ramte områder var der ingen maduddeling eller hjælp til at skaffe vand.

I juli erklærede al-Shabaab så først, at alle hjælpeorganisationer vil få lov til at give nødhjælp under tørken, men gentog derpå sit tidligere forbud mod bestemte organisationer og benægtede sågar, at der overhovedet var tale om hungersnød.

Ifølge flygtninge interviewet i Kenya skal al-Shabaab-militser i nogle områder have forsøgt at forhindre de lokale i at forlade stedet, selv om de var døden nær af sult. En rapport fra Human Rights Watch har bekræftet disse oplysninger. Selv om al-Shabaab tidligere på måneden har trukket hovedparten af sine styrker tilbage fra hovedstaden Mogadishu i et »taktisk træk«, kontrollerer oprørsgruppen stadig hovedparten af det sydlige Somalia. Og selv om der nu kommer mere hjælp til Somalia, har nogle af de værst ramte områder stadig ikke modtaget spor nødhjælp.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu