Læsetid: 3 min.

Forsker: Mubarak-retssag ser ud til at blive fair

Ifølge dansk Egypten-ekspert kan retssagen mod Egyptens tidligere præsident meget vel blive det hidtidige højdepunkt i den arabiske revolution
Ifølge dansk Egypten-ekspert kan retssagen mod Egyptens tidligere præsident meget vel blive det hidtidige højdepunkt i den arabiske revolution
6. august 2011

I onsdags var alle verdens medier med, da egyptisk tv kunne vise billeder af en detroniseret og sengeliggende præsident Mubarak på vej til domstolen i Kairo. Særligt de unge egyptere, der selv havde deltaget i forårets demonstrationer, var begejstrede, og tv-billederne nåede hurtigt hele verden rundt.

»Kære arabiske diktator, kig rigtig godt på Mubarak. Han var lige så magtfuld som dig. Du er færdig, hvis ikke du ændrer dig,« skrev en ung bahrainer med det samme på sin blog Online Bahrain.

Og der er da også grund til at være fortrøstningsfuld. Ifølge mellemøstforsker og tidligere direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut i Kairo, Rasmus Boserup, er der meget, der tyder på, at eks-diktatoren får en fair retssag.

»Den gode nyhed er, at sagen mod Mubarak kommer til at foregå som en normal retssag. Det vil sige, at han vil blive dømt af en civil dom- stol, altså hverken en militærdomstol eller ved en særdomstol,« siger han.

Den arabiske verden har været centrum for mange kup og revolutioner i de seneste århundreder, og stort set samtlige af de efterfølgende juridiske opgør er sket på baggrund af revolutionære dekreter og særligt oprettede domstole.

»Det er første gang nogensinde, at en afsat leder stilles for en helt normal domstol. Det gør, at vi kan have tillid til, at retssagen mod Mubarek bliver retfærdig,« siger han.

Helt så positiv er Human Rights Watchs kommentar ikke. Det er stadig for tidligt at erklære sig endeligt optimistiske på det egyptiske retssystems vegne, mener Omar al-Isaawi, der er korrespondent og journalist.

»Det er bestemt et vendepunkt i egyptisk historie. Et brud med fortiden. Men der er stadig lang vej,« siger han til Information.

Mangler tid

Den egyptiske dommerstand og retssystemet generelt bliver af både internationale eksperter, det egyptiske samfund og retssystemet selv anset for at være retfærdigt, troværdigt og uafhængigt af politisk involvering. På den måde minder retssystemet om det danske, og ifølge Rasmus Boserup er der et særligt ønske i dommerstanden om at være uafhængig af den politisk udøvende og den lovgivende magt.

Hans eneste bekymring i forhold til retssagen mod Mubarak er, om retssystemet kan følge med de mange sager, der er blevet rejst efter diktatorens fald, eller om det bliver hastværk.

»Der bliver kørt utrolig mange sager om korruption i øjeblikket. Det lægger et enormt pres på dommerstanden og retssystemet, som skal vejes op mod presset for at skabe hurtige resultater. Spørgsmålet er, om forsvarsadvokaterne og de civile anklagere kan nå at forberede sig ordentligt,« siger han og forklarer, at korruption har været et så udbredt fænomen, at der nu ligger tusindvis af sager, der skal behandles sammen med Mubaraks.

»Der er en hel enorm arbejdsbyrde for dommerstanden, og man må så bare håbe, at de tager sig god tid til at undersøge beviserne, selv om der hviler et stort pres fra befolkningen om en hurtig rettergang,« siger han.

Fire måneder ekstra

Så selv om Rasmus Boserup er meget optimistisk, havde han gerne set, at domstolen havde fået mere tid til at behandle sagen.

»De burde måske have ventet fire måneder, men så var gaderne nok eksploderet i mellemtiden,« siger han, men understreger, at uanset hvad dommen bliver, kommer den til at sende et signal om en retspraksis, der vokser langt ud af Det Arabiske Forår.

Det indledende retsmøde blev gennemført i onsdags, og næste retsmøde bliver den 15. august. Rasmus Boserup forventer, at hele retssagen vil vare et par måneder. Mubarak er anklaget for at have givet tilladelse til, at politiet anvendte skarp ammunition mod demonstranterne samt for korruption og misbrug af offentlige midler. Strafferammen er fra 15 års fængsel til dødsstraf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu