Nyhed
Læsetid: 5 min.

Forstaden fanget på sengen

Med middelklassekvarteret Ealing på kortet over voldshærgede London-bydele breder angsten sig til andre områder trods David Camerons løfte om at sende 10.000 ekstra betjente på gaden
Tim Daynes overværede optøjerne fra sin butik, der i går måtte have nye vinduer. 'De kastede stjålne mobiltelefoner efter hinanden,' fortæller han om bølgen af unge, der passerede i den smalle gade.

Tim Daynes overværede optøjerne fra sin butik, der i går måtte have nye vinduer. 'De kastede stjålne mobiltelefoner efter hinanden,' fortæller han om bølgen af unge, der passerede i den smalle gade.

Chloe Dewe Mathews

Udland
10. august 2011

LONDON – Han ser træt ud og har ikke opdaget, at han har fået sort sod på næsen, som han står og læner sig op ad sin cykel.

»Vi jokede netop i går om, at der absolut ingen risiko var for, at optøjerne ville komme til Ealing,« siger 29-årige Sean Hanney og sender et trist smil til den lige så trætte Francesca, som han for kun en uge siden blev gift med.

»Det er en temmelig vanvittig måde at starte vores ægteskabelige liv på,« siger den 27-årige kvinde, der som sin mand kun har fået lov til at hente sin cykel ud af den afspærrede ejendom, efter at de i nat blev tvunget til at flygte fra deres lejlighed, da supermarkedet i underetagen blev sat i brand.

»Vi flyttede hertil for 18 måneder siden, fordi det virkede som sådan et dejligt område,« fortsætter Francesca, som endnu ikke ved, hvor mange af deres ejendele, der har overlevet branden og slukningen af den.

Opfattelsen af Ealing som et trygt middelklassekvarter deles af stort set alle, der har bevæget sig ud i gaderne for at bese skaderne efter nattens hærgen. Hundredvis har taget opstilling langs Ealing Green, hvor de fra politiafspærringerne kan se en hel stribe af butikker med smadrede ruder og tomme hylder.

Alt fra en babytøjsbutik til en kinesisk restaurant og den lokale pub er blevet angrebet, og især alkohol og dyre varer er forsvundet. En stor rød brandbil holder fortsat foran hjørnebygningen, selv om ilden, der har udbrændt hele stueetagen, er blevet slukket.

»Der var masser af mennesker. Efter at de havde plyndret butikkerne og pubben for flasker, stod de og grinede og tog billeder. De virkede ikke bange,« fortætter Sean.

Ejeren af dobbeltbutikken Hippie Heaven og Ouch Tattoo, Tim Daynes, hvis vinduer under vores samtale bliver udskiftet af den travle lokale glarmester, er af samme opfattelse.

»Politiet havde ikke kontrol over det. Der var tusinder, ikke hundreder af unge, efter min mening. Politiet var crap. De blev fuldstændig udmanøvrerede,« fortæller den store lattermilde mand med massiv sølvkæde om halsen.

Politiets indsats under optøjerne, der mandag nat spredte sig til 13 forskellige områder i London hvis man kun tæller de større sammenstød samt adskillige andre engelske storbyer, er af mange blevet kritiseret. Politistyrken har ikke formået at kontrollere situationen og beskytte befolkningen og deres ejendomme, men farer rundt og slukker brande, hvor de opstår, lyder kritikken.

Det lokale byrådsmedlem Ian Potts, der er på rundtur i kvarteret dagen derpå, mener dog, at det er en næsten umulig opgave for ordensmagten.

»Det er totalt uforudsigeligt, hvor de vælger at hærge. Vi forventede det ikke her, og det er sikkert grunden til, at de dukkede op her,« fortæller den konservative politiker, der påpeger, at Ealing har en af Londons laveste arbejdsløshedsrater.

»Forstædernes dronning, blev området engang kaldt,« fortsætter han.

Ingen spændinger

Ingen af de lokale, som Information taler med, kan pege på nævneværdige spændinger mellem politiet eller lokale, der kunne ligge til grund for volden.

Heller ikke 32-årige Simon Kirby, hvis lille blomsterbutik reklamerer for 'Sympathy Flowers' på de smadrede ruder, havde set urolighederne komme.

»Her er ingen spændinger det er derfor folk kan lide at bo her. Jeg har fået masser af opkald i dag af kunder, der spørger, om de kan hjælpe og som spurgte uroligt til min gravide kone,« siger han.

Søstrene Sharon og Corane kan heller ikke få øje på Ealings problemer.

»Ealing er ingenting sammenlignet med Tottenham, hvor det hele startede,« fortæller 29-årige Sharon, der er mødt op for at se skaderne efter nattens brand. »Der er ingen spændinger; alle kommer ud af det med hinanden og passer sig selv.«

»Her er meget fredeligt,« tilføjer 17-årige Corane.

Som del af bydelens sorte mindretal erkender de dog, at politiet til tider synes at behandle især sorte af hankøn uretfærdigt.

»De går efter en masse sorte unge, fordi de går med hætte på. Men mange gør det bare for at være smarte. Politiet har et stereotypt billede af os, men det er ikke det, der har fået volden til at eksplodere. Det er bare folk, der kopierer det, de andre gør,« mener Sharon.

Ingen af de adspurgte kender personligt urostifterne eller kan sige, hvem de er de fleste havde tørklæder for ansigterne, påpeger de. Men der går rygter om, at mange af de unge kom fra andre områder, som det også sås i Tottenham.

»Mange forskellige områder støder op til hinanden her,« påpeger Tim Daynes med henvisning til, at naboområderne Hounslow, Acton og Sherperd's Bush er langt fattigere.

»Det er unge, der har kigget på deres fremtid, og som ikke kan få øje på nogen. Ingen føler sig lyttet til længere. Jeg var med i demonstrationerne mod Irakkrigen, og senest har vi haft studenterdemonstrationerne, men ingen lyttede til vores synspunkter. Først da de studerende begyndte at smadre ting, fik de presseomtale i et par måneder,« mener blomsterhandler Simon Kirby.

Byrådsmedlem Ian Potts mener at have hørt, at »det var folk fra Acton, der kom«, men ved dog ikke, om rygtet holder vand.

Der er mange rygter i omløb.

»Jeg har allerede fået et opkald i dag om, at uroen vil fortsætte i aften, og at næste stop er Chiswick,« siger Tim Daynes med henvisning til et andet middelklassekvarter i området.

10.000 ekstra betjente

De lokale søger oplysninger og råd hos de mange politibetjente, der pludselig er allestedsnærværende i både Ealing og Chiswick. Premierminister David Cameron sendte i går 10.000 ekstra betjente på gaderne oven i de 6.000, der kæmpede en forgæves kamp for ro mandag nat.

»Vi forventer, at der vil opstå ny uro senere,« erkender en betjent over for en kvinde, der tydeligvis havde håbet på et andet svar.

Midt i al uroen og bekymringerne er der dog også positive historier. Flere steder i Ealing møder Informations udsendte små grupper af unge med koste de er også organiseret via Facebook og Twitter.

»Vi vil vise, at det her også er vores by. Urostifterne giver os unge et dårligt ry, så vi vil vise politiet og brandvæsnet vores støtte ved at hjælpe med at rydde op efter urolighederne,« fortæller 25-årige Kendal Maran, der til daglig er officer i hæren.

Hun mener ikke, at de unge urostiftere er motiveret af fattigdom, høj ungdomsarbejdsløshed eller diskrimination.

»De er ikke vrede over noget som helst, de plyndrer bare,« mener hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Vi har sådan set vidst det hele tiden:
Når klasseskellene bliver FOR store, når samfundets nederste og næstnederste ser deres muligheder for ordentlige indtægter og respekten for dem som samfundsborgere svinde ind til ingenting, og de samtidig ser, hvordan samfundets øverste uden ophør forgyldes, så vokser vreden til raseri. Desværre ikke til et organiseret, målrettet oprør med en plan for et bedre samfund, men som planløst hærværk og vold - mod sagesløse mennesker.
Og vi så i aften på tv, hvordan Storbritanniens nydelige premierministers svar på vreden var: Straf, straf og mere straf - og intet andet. Det skulle være det rette middel mod vreden.
Som patriotiske republikanere lige nu beslutsomt ødelægger enhver sammenhængskraft i USA, vil der formentlig snart ske noget lignende der.
Vil det også komme til at ske her, hvor regeringen fører en politik, som ligner den britiske?

Stakkels forsikringsselskaber.

Niels-Holger Nielsen

Forsikringsselskaberne kan da bare investere i glarmestervirksomhed.

de oprør har tydelige træk af oprør mod klasseskel;

ligesom ungdomsoprøret i 1968 vel havde;

dog: 1968 oprøret blev hurtigt forsøgt givet indtryk af især at handle om oprør på kønslivet's områder.

-----

meget af den kristelige underkendelse af praksis, virken;
som feurbach hævdes ikke fik helt gjort op med,
har borgerlige og socialister og communister
jo ( også før 1968 ) forlængst gjort meget op med:

også den kristelige underkendelse af især kønslivet som virke, som praksis

( omend det jo ikke var borgerliges eller socialisters eller communisters væsentligste sag;
det var meget mere oprør mod underkendelser af virken på andre områder end de kønslige )

så ungdomsoprøret i 1968 på de kønslige områder, var vel så temmelig overflødigt,
det må mere have været klasseskellene; som 1968 oprørte mod.

mange undrede sig pga. at:

arbejderne , trods de kår de blev budt,
tilsyneladende, ikke var særligt vrede på kapitalisterne.

--------------

et tænkeligt svar blev påpeget og beskrevet:

lønformsmytification.

det som er under optræk i frankrig og england kan nemt blive til en boschevitisk octoberrevolution i frankrig og england

hippie-siderne, eller
hippie-udgaverne af post-borgerlige samfund;
er der jo næppe og var der jo næppe;
meget behov for at frembringe;
for der var, er og forbliver jo ikke noget nyt i at mennesker boller lystigt løs;

det må mere være communismeudgaverne af et nyt samfund, som der er behov for at frembringe.

de fleste af evt. løntrællegjorte er på de områder nu vist temmelig frie, prioriteringern bør nu gå på:

fælleseje til: udenfor
menneskekroppene produktionsmidler,

for på disse områder er meget jo allerede nu virkeliggjort
http://www.information.dk/285777