Analyse
Læsetid: 3 min.

Gældskrisen kræver akut handling fra Europas ledere

Med et marked, der er grebet af nervøsitet over de afsmittende virkninger af den forringede amerikanske kreditværdighed på eurozonen, haster det med at nå til enighed om effektive modtræk
Der var bekymrede panderynker på mnage af verdens børser — som her i Frankfurt — da nedjusteringen af den amerikanske kreditvurdering blev kendt og sendte aktierne på en voldsom rutsjetur — og der er mere bekymring for, hvordan kurserne vil agere i de kommende dage.

Der var bekymrede panderynker på mnage af verdens børser — som her i Frankfurt — da nedjusteringen af den amerikanske kreditvurdering blev kendt og sendte aktierne på en voldsom rutsjetur — og der er mere bekymring for, hvordan kurserne vil agere i de kommende dage.

Ralph Orlowski

Udland
8. august 2011

I døgnet før kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's traf sin historiske beslutning om at nedjustere USA's kreditværdighed fra AAA til AA+, røg kreditbureauerne og Det Hvide Hus ud i en indædt konfrontation, hvor begge parter insisterede stejlt på deres egen logik. Det Hvide Hus anklagede bureauet for at have begået en regnefejl på 2.000 milliarder dollars i sine beregninger af de amerikanske finansers tilstand en indvending, som ser ud til at være blevet godtaget af S&P, som i 11. time fjernede dette tal fra sin redegørelse

Men S&P stod ved sin nedgradering.

»Vi tager vores ansvar meget alvorligt, og når vores analysekomité i sidste ende når frem til, at en vurdering ikke længere ligger på det niveau, vi mener den bør, så er det vores pligt at melde ud om det,« siger David Beers, S&P's direktør for vurdering af suveræne og internationale offentlige finanser.

På den korte helikoptertur fra Det Hvide Hus til Camp David må Obama og hans rådgivere have overvejet effekterne af S & P's revurdering, som var mere end blot symbolsk. Lavere gældsvurderinger indebærer, at et land må betale en højere rente for sine statsobligationer for at inddrage den forøgede risiko for misligholdelse. For USA's kreditorer var nedgraderingen bekymrende.

Reaktion fra Kina

Som indehaver af amerikanske statsobligationer til en samlet værdi af 1.200 milliarder dollars er Kina USA's største kreditor, og lørdag tog Beijing da også det usædvanlige skridt offentligt at udtrykke sin frustration over Amerikas modvilje imod at nedbringe sit udgiftsniveau tilstrækkeligt i sparetider.

Det statslige nyhedsbureau Xinhua bragte en kommentar, hvori det hed, at »som modtræk imod sin gældsafhængighed er USA nødt til at genindføre det sunde fornuftsprincip, at man skal sætte tæring efter næring.«

Men mere bekymrende er det signal, nedjusteringen har sendt til markederne, hvor børshandlere udtrykker frygt for, at verdens største økonomi kan styre ud i en ny recession og trække andre med sig.

S & P's afgørelse kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt for Europa. Med praktisk taget alle europæiske ledere på ferie var der en udtalt oplevelse af, at krisen ikke blev håndteret med det fornødne lederskab.

De europæiske markeder har været under nedsmeltning i dagevis. I forrige uge var deres forventning, at eurozone-landene ville foretage en samlet bestræbelse på at opkøbe italiensk og spansk gæld. At de undlod dette udløste panik, da børshandlere begyndte at spekulere på, om de lande var på vej ud i samme uføre som Grækenland, der ikke var i stand til at indløse sine gældsforpligtelser.

Massepanikken førte til, at renten på Italiens tiårige statsobligation steg til 6,09, hvorved den overhalede Spaniens tilsvarende på 6,04 procent ikke langt fra de niveauer, som tvang Grækenland, Irland og Portugal til at søge international finansiel hjælp.

Frit fald

Med værdipapirmarkederne i frit fald og en ny recession under vej raslede aktiekurserne ned i fald så bratte, at de ikke er set siden 2008. I et desperat forsøg på at blive enige om en fælles linje måtte Europas ledere foretage en række hektiske telefonsamtaler.

Den tyske kansler, Angela Merkel, som er på vandretur i de italienske alper, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, som ferierer ved den franske Riviera, talte begge med Obama, efter at de amerikanske markeder var lukket.

Den britiske premierminister, David Cameron, som holder ferie i Italien, ringede til guvernøren for Bank of England, Sir Mervyn King og til finansminister George Osborne, som opholder sig i Californien, samt til Merkel. Osborne talte også med sit franske modstykke, François Baroin, som fredag afbrød sin ferie for at tage hjem til Paris for at bistå med at løse krisen.

Merkel skal over for Cameron have udtrykt sin vrede over udtalelser fremsat af EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, som har advaret regeringerne om, at de hurtigt må genoverveje omfanget og implementeringen af den europæiske stabilitetsfond, som er udformet med henblik på at mindske risikospredning.

Barossos bemærkninger skabe fornyet nervøsitet for krisens alvor og fremkaldte nye bekymringer I Tyskland for størrelsen af de bidrag, det kan blive nødt til at yde til nye hjælpepakker til de gældstyngede eurozonelande.

I fraværet af et sammenhængende svar var det op til den italienske premierminister, Silvio Berlusconi, at foretage det mest dramatiske indgreb og love at bringe sit lands budget tilbage i balance i 2013 et år tidligere end planlagt før.

© The Observer og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad er der galt med den gode gamle kapitalisme?

Efter den skulle kun de stærkeste overleve - men nu har selv de stærkeste oftere og oftere brug for kunstigt ånderæt.

Leif Højgaard

Ja men det er jo bare markedet, der virker.

Aksel Gasbjerg

Finanskrisen startede i 2008 pga for stor gæld - ikke mindst forårsaget af den kunstige ejendoms-boble og for lave renter.

Alverdens ledere sagde dengang, at løsningen på krisen naturligvis var mindre gæld.

Men lige siden 2008 har man forsøgt at løse finanskrisen ved..... ja at øge gælden og håbe på keynesiansk vis, at det kunne sparke en god vækstspiral i gang. Men store statslige hjælpepakker og øgede militærudgifter har kørt de offentlige finanser i rødt, uden at væksten har indfundet sig.

Og i sidste uge klappede alle i hænderne, da USA's Kongres øgede gældsloftet - og dermed gav grønt lys for endnu mere gæld.

Medierne er fyldt med lovord når det i EU lykkes et gældsplaget sydeuropæisk land at nedbringe gælden, mens medierne også er fyldt med lovord når det i USA lykkes at udvidde gælden. Ikke underligt at befolkningen bliver rundforvirret.

Den kapitalistsike økonomi er i sit livs krise. Hverken finans- eller monetær politik kan helbrede patienten.

Politikerne famler forvirret med brandslangerne her og der for panisk at slukke en brand, som man ikke ved hvor kommer fra.

Man vil ikke erkende, at der er en pyroman til stede, som hedder kapitalismen.

Steen Erik Blumensaat

Vurderings firmaet Hysteria og Panic fortalte os i 2008 at aktiemarkedet var sundt to dage før det krakede, nu har de lavet en med regnefejlfyldt vurdering.
Pressen er virkelig på røven, den kritiske sans er begravet i Havet.

Steen Erik Blumensaat

Børs:
Hvor så at sige den kredit ( tiltro) dag for dag noteres, som det er muligt for individer og kollektiver at nære til deres eget liv.
Champagne og coke pyjamas festen i Lesbisk Bondage Strip Clup betalt af oliefirmaerne fortsætter uden afbrydelse.

Valg år.
Megen skrigeri og kun lidt uld ( sagde fanden; han klippede sin so)

@ Aksel Gasbjerg

"Men lige siden 2008 har man forsøgt at løse finanskrisen ved….. ja at øge gælden og håbe på keynesiansk vis, at det kunne sparke en god vækstspiral i gang. Men store statslige hjælpepakker og øgede militærudgifter har kørt de offentlige finanser i rødt, uden at væksten har indfundet sig."

Nøgleordet i de "genopretningsforsøg" der har været iværksat er nedskæring og ikke stimulans. Hjælpepakkerne har været møntet på bank og finanssektoren og ikke på den almindelige økonomi.

Kort sagt har medicinen været alt andet end den rigtige.

http://www.slate.com/id/2301013/

Steen Erik Blumensaat

Extort, undskyld Exxons profit:
36130000000000000000000000000000.

Vi tror, svaret er en appel til folks patriotisme.
Få dem til at nyde at blive flået.
Universal Petroleum.

Det er fantastisk, at de nu vil hjælpe Spaniens og Italiens gældsproblemer, ved at - låne dem flere penge!

Hvordan hænger dét sammen? Låner de flere penge (hvad de gør når de udsteder obligationer), skylder de mere væk i procent af BNP, og når gælden stiger, så nedsættes kreditværdigheden (som vi lige så S&P gøre det med USA) og så stiger renterne.
Så ud over at have lånt flere penge, og dermed skulle betale mere i rente, men landet sætter sig samtidig i en situation, så renten på lånene vil stige, og dermed skal landet betale ENDNU mere.

Og det kaldes "hjælp"?

Christian De Coninck Lucas

Det vlle hjælpe gevaldigt hvis vi kunne få afklaret hvorfor...

1. Vi stadig har et privat pengesystem, styret af en lille elite - en håndfuld familier - gennem BIS. Selv Ben Bernankehar indrømmet centralbankernes rolle i de økonomiske og finansielle kriser.

2. Hvorfor vores politikere er så nemme at fuppe til at gå i krig og manipuleres, som fx. den magtfulde bankmand BIll Gammell (skotland) skabte kontakt mellem Tony Blair og George W. Bush omkring Irak og WMD løgne.

3. Hvorfor vi overhovedet skaber gæld, når John F Kennedy begyndte at bryde Federal Reserves monopol med "silver backed" dollars udstedt gennem the Treasury, via Executive Order 11110. Som der står i Forfatningen...only Congress shall Issue notes.

The Fed creates only debt, and out of thin air. There is no gold. And so he was assassinated for that and related issues.

Hvis vesten ikke ændrer det transnationale private pengesystem, bliver gælden aldrig udlignet.

olivier goulin

Det går fuldstændig over min forstand, hvordan det ene EU land efter det andet, senest 'sværvægteren' Italien, nærmest fra den ene dag til den anden kan afsløre en undermineret økonomi, som får hele EUs establishment til at ryste i bukserne og garantere eksorbitante lånepakker.

Disse problemer kan simpelthen ikke være opstået over natten. Hvis den Italienske gældsbyrde i dag er faretruende stor, så må der have været faresignaler i adskillige år.

Hvorfor har man ikke reageret og reguleret i tide? Hvem har sovet i timen? Er hele system gennem-korrumperet? Er det ledelsen, overordnet set, der har svigtet? Eller er det systemet, Kapitalismen, der er blevet helt afsporet?

Formentlig det hele på en gang.

Ledere og nationalbanker overalt i EU og USA har vist et virkeligt alvorligt troværdighedsproblem.

At hele korthuset kommer til at kollapse inden længe er der slet ingen tvivl om i mit sind.

Hvad det vil afstedkomme af konsekvenser bliver meget spændende at se. Kaos og oprør, a la det, vi har fået forsmag på i Grækenland, er der ingen tvivl om.

Men forhåbenligt også et helt nyt økonomisk paradigme. Et paradigme, der ikke er baseret på grådighed, men bæredygtighed.

/O

Mansour Heydari

En akut handling kan være at EU låner 20.000 mia. dollars til USA, en rentefri lån med ubegrænset refusion. Pengene kan komme fra borgernes bankkontoer i EU landene. Det har de bestemt ikke noget imod, for USA vil i længere sigt gøre gengæld ved at demokratisere Mellemøsten med sine gode gamle kendte midler, såsom invation, militær angreb og kup, så bliver Europa ikke islamiseret i fremtiden. Se, det var en folkelig og demokratisk løsning for det hele, med den evige helt, USA, i spidsen.

Problemet er ikke "kapitalisme og markedsøkonomi",.

Problemet ligger navnlig hos de landes politikere, der på populistisk vis har undladt at optræde med økonomisk fornuft, og som istedet har "købt vælgere" ved hjælp af et ufinansieret forbrug.

Havde alle lande ( eller i hvertfald de økonomisk "tunge" lande" ) bestræbt sig på at have en ordentlig økonomi, så ville krisen ikke have kunnet opstå.

Med populistiske politikere, så vil vi altid få økonomiske problemer -og det uanset hvilket økonomisk system ,som vi måtte have eller kunne finde på.

Man kan selvfølgelig sige, at i de demokratiske lande, så er det vælgernes skyld al den stund, at det er dem, der bestemmer hvilke politikere, der skal i parlamentet.

Vælger man i et demokratisk system politikere, der går ind for ukontrolleret overforbrug - så må man også godhedsfuldt være villig til at samle regningen op bagefter.

Nu er der ikke så mange stemmer i en fornuftig økonomisk poltik. I et demokrati høster man stemmer på at love majoriteten guld og grønne skove på minoritetens bekostning..

@ Brian

Menneskelig ansvarlig poltik...? Lyder smukt, men kan du uddybe det til noget der får os ud af krisen..?

@Aksel - Er det ikke lidt at miskreditere Keynes ved at påstå at det er keynesianisme at omfordele fra statskassen til den private sektor? så vidt jeg husker Keynes, så handlede det om at øge de offentlige udgifter for at skabe vækst, ikke for at opretholde den eksisterende. Stod det til mig burde du hellere have kaldt det for 'omvendt keynesianisme'.

Aksel Gasbjerg

@Markus. Jeg brugte i en hurtig kommentar "keynesiansk" som synonymt med "finanspolitiske midler", dvs anvendelse af statslige midler til forskellige stimuluspakker og - især i USA - til en generel underbudgettering.

Niels-Holger Nielsen

Steen Erik Blumensaat

Encyklopædien vil vide, at den rette fortsættelse på det velkendte holbergcitat lyder: 'sagde bonden, han klippede sin so'. Hvad angår krisebekæmpelse, så kan man ikke plukke håret af en skallet, men man kan muligvis sælge ham en paryk med lus i.

Ja, afskaf pengene øjeblikkeligt!

Niels-Holger Nielsen

Anders Andkjær

"Så ud over at have lånt flere penge, og dermed skulle betale mere i rente, men landet sætter sig samtidig i en situation, så renten på lånene vil stige, og dermed skal landet betale ENDNU mere."

Fidusen er, at det så ikke længere er Grækenland, som er sidste kreditor, men den europæiske centralbank, hvem den så er.

Niels-Holger Nielsen

Peter Hansen

"Ja, afskaf pengene øjeblikkeligt!"

Ja, jeg betaler også altid med dankort, så for min skyld gerne.

Præcis. :-) - men jeg vil nu godt af med hele det pointsystem, pengene er udtryk for.

Niels-Holger Nielsen

Peter Hansen

;-), men forhåbentlig ikke "øjeblikkeligt"? For så skifter jeg straks til sjældne jordarter, og skjuler dem i mit hoved.

Niels-Holger Nielsen

"GÆLDSKRISEN KRÆVER AKUT HANDLING"

Ja, hvis målet er at sikre kapitalismens overlevelse. Ellers vil jeg anbefale eftertænksomhed.

Det er næsten som et spil skak. Man ofrer bønderne for at redde kongen.

Niels-Holger Nielsen

Torben Skov

Du kan ikke redde kongen ved at ofre bønder. Du kan kun redde kongen ved at sætte modstanderen mat.

At verden er i en nedafgående gældskrise! Især den vestlige del af verden!

For at gøre os fri af det Amerikanske,kunne vi gå tilbage til det afviklede EMSEN SAMMARBEJDTE! DET GAMLE VALUTA SAMARBEJDTE?

At det hele er koblet vorldvide, har kun gjort det hele mere sårbart!

I fortiden delte man selskaberne op,for var der et selskab der gik forlit var det kun det pågældende selskab der gik forlit!

Overbygningen i nyere tid! BAGSIDEN AF GLOBALISERINGEN! GÅR USA/ANDRE LANDE FORLIT PÅVIRKER DET OS ALLE!

FOD UNDER EGET BORD,ET GODT UDGANGSPUNGT.
Ifølge Nils Holger Nilsen?
Ikke at jeg er verden,men det er gamle rtorikker,da vi alle er bønder,og Konger! og vi vil alle være mat,hvis vi ikke i eroupa løsriver os af globaliseringen.