Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kæmpe skænderi blandt informationsaktivister

Store konflikter og offentlige skænderier præger i øjeblikket miljøet omkring whistleblower-siderne Wikileaks og Openleaks. Årsagen er blandt andet skæbnen for ca. 3.500 dokumenter, som det tidligere Wikileaks-medlem Daniel Domscheit-Berg tog med sig, da han forlod Wikileaks. De er nu slettet, erklærer han til magasinet Der Spiegel
Wikileaks-grundlægger Julian Assange, der her ses foran retten i London i sidste måned, beskylder sin tidligere medaktivist Daniel Domscheit-Berg for at have stjålet data fra organisationen og for at have ageret illoyalt ved at bringe interne chatlogs i den bog, han udgav tidligere på året.

Wikileaks-grundlægger Julian Assange, der her ses foran retten i London i sidste måned, beskylder sin tidligere medaktivist Daniel Domscheit-Berg for at have stjålet data fra organisationen og for at have ageret illoyalt ved at bringe interne chatlogs i den bog, han udgav tidligere på året.

Leon Neal

Udland
23. august 2011

Godt 3.500 ikke offentliggjorte dokumenter, som whistleblowere har lækket til Wikileaks, er ifølge det tyske magasin Der Spiegel blevet slettet. Det sker som den foreløbige kulmination på en bitter strid mellem Wikileaks og udbrydergruppen Openleaks.

Det er den tidligere Wikileaks-aktivist Daniel Domscheit-Berg, der har slettet dataene, som han tog med sig, da han i september 2010 forlod organisationen efter en bitter strid med stifteren Julian Assange.

»Efter Daniel Domscheit-Bergs suspendering i august 2010 lykkedes det ham igennem svig at overbevise en tysk Wikileaks-administrator, der var en af Daniel Domscheit-Bergs gamle samarbejdspartnere, om at give ham nøgler og data til en stor mængde whistleblower-afsløringer, som på det tidspunkt lå i Wikileaks' kø af lækkede oplysninger, der var sendt ind til offentliggørelse,« skriver Assange i en pressemeddelelse til de flere end en million mennesker, der følger gruppen på Twitter.

Blandt dokumenterne skulle angiveligt være en no-fly-liste med de personer, der ikke må komme ind i USA, fem gigabyte interne data fra Bank of America samt interne informationer fra 20 ikke nærmere specificerede højrefløjsorganisationer.

Daniel Domscheit-Berg angiver selv til Spiegel, at destruktionen sker for at sikre, at whistleblowerne ikke bliver bragt i fare. En opgave han ikke længere har tillid til, at Wikileaks kan udføre, efter at de angiveligt har haft en sikkerhedsbrist, forklarer han i avisen Der Freitag:

»Vi har givet ham (Julian Assange red.) dele af dataene, først og fremmest Wikileaks-arkivet. Efter det skete der et gigantisk sikkerhedsbrist, som bragte tredjepersoner i fare,« siger Daniel Domscheit-Berg uden at uddybe yderligere, hvori sikkerhedsbristet bestod.

Netop håndteringen af de 3.500 dokumenter har også været centrum i en strid mellem den indflydelsesrige tyske hackergruppe Chaos Computer Club (CCC) og Daniel Domscheit-Berg.

Han var indtil i sidste uge medlem af foreningen, men blev ekskluderet efter, at han ifølge medlem af CCC's bestyrelse Andy Müller Maguhn havde misbrugt klubbens navn til at blåstemple en sikkerhedstest af Openleaks-systemet på gruppens sommerlejr, Chaos Communication Camp.

FBI, CIA, Mossad

Samtidig forklarede Andy Müller Maguhn også, at han havde mistet tilliden til Domscheit-Berg, efter at han igennem flere måneder forgæves havde forsøgt at mægle mellem Openleaks og Wikileaks i striden om de lækkede dokumenter.

Som reaktion på den angivelige sletning af dataene spredte Wikileaks-stifter Julian Assange i søndags et hårdt angreb på sin tidligere medsammensvorne via det sociale netværk Twitter. Ifølge Assange har Domscheit-Berg udover at stjæle data fra organisationen også på en række områder ageret illoyalt ved blandt andet at trykke interne chatlogs i den bog, han udgav i foråret, samt været i kontakt med amerikanske agenter. Anklagerne mod Domscheit-Berg kommer ifølge Assange, fordi den angivelige destruktion af de 3.500 dokumenter »kræver afsløring af inside-informationer, så kilderne kan træffe deres egne risikovurderinger«:

»Jeg har modtaget en advarsel fra en nuværende vestlig efterretningsagent, om at Daniel Domscheit-Berg har været i kontakt med FBI ved mere end en lejlighed, og at denne information var 'brugbar'. Jeg ved ikke, om Daniel Domscheit-Berg var medskyldig i den påståede kontakt,« skriver Assange og forklarer videre om Daniel Domscheit-Bergs bryllup:

»Jeg har fået fortalt, at den kvindelige kæreste til en Berlinbaseret israelsk efterretningsagent deltog i brylluppet mellem Anke Domscheit-Berg og Daniel Domscheit-Berg,« skriver han, men tilføjer dog, at »dette ikke nødvendigvis er af betydning«. Han fortsætter dog i en mere direkte anklage mod Anke Domscheit-Berg:

»Jeg har modtaget oplysninger fra en nuværende vestlig efterretningsagent om, at Anke Domscheit-Berg personligt kom i kontakt med CIA, mens hun arbejdede for McKinsey & Company-konsulentvirksomheden. Dette var en direkte, uopfordret påpegning af fakta og advarsel og ikke en spekulation. Jeg ved ikke, om Anke Domscheit-Berg var medskyldig i den påståede kontakt,« skriver Julian Assange. Daniel Domscheit-Berg har endnu ikke svaret på nogle af de mange beskyldninger, men Anke Domscheit-Berg svarer på Twitter.

»Assange har set for mange James Bond-film. Der er næsten ikke den globale hemmelige tjeneste, han ikke nævner som værende i kontakt med mig/min mand. Bullshit. Jeg har aldrig og vil heller aldrig samarbejde med nogle hemmelige tjenester i verden, og det vil min mand heller ikke. Disse beskyldninger er vilde løgne fra Julian Assange«, skriver hun og tilføjer, at hun godt ved, hvem der deltog i hendes bryllup, og at der ikke var nogen kvindelige mossad-kærester i blandt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

HMMM.

Ikke specielt tillidvækkende.

Ellers et godt projekt, men som det før er set, vokser grundlæggernes ego udover selve projektet.

Afventer automatikreaktionen: "Det er Bilderberg, der har gjort Assange til et popfænomen, så hans ego kunne skabe intern splid i gruppen. Det er Bilderbergs skyld det hele".

Oplever desværre alt for tit, at fællesskaber ødelægges af små kongers indbyrdes uenigheder. Ærgerligt.

Henrik L Nielsen

Jeg troede Asange stiftede wiki leaks for at sprede information der ikke skulle være hemmeligt. At ikke kun regeringer skulle have al den viden. Hvorfor er han så blevet så sur over at en anden har kopieret det? Assange er ikke en døjt mere værd end dem han angiver at arbejde imod.

@Henrik Nielsen
Jeg tror du skal læse artiklen en gang til..

Han er "sur" over at materialet er blevet destrueret. Der er en væsentlig forskel..

Daniel Domscheit-Berg viser med sin destruktion ikke megen respekt for de whistleblowere, der risikerede meget for at kunne overlevere dokumenterne.

Henrik L Nielsen

@ John Jensen

Ja, det er han sur over nu. Tidligere har han krævet materialet tilbage mange gange og truet med både det ene og det andet hvis openlinks offentliggjorde det. Historien her er ikke startet med destruktion af materialet.

Læs mere om sagen her:

http://www.theage.com.au/technology/technology-news/wiki-war-3500-unpubl...

Uddrag af WikiLeaks erklæring:
“The material is irreplaceable and includes substantial information on many issues of public importance, human rights abuses, mass telecommunications interception, banking and the planning of dozens of neo-nazi groups. Our sources have in some cases risked their lives or freedom attempting to convey these disclosures to WikiLeaks and to the public,” the statement reads.

Jakob Johannsen

@Henrik Nielsen

Kilde, ellers er det ikke sket

peter fonnesbech

The internet is not big enough to both of them.

Too bad.

Henrik L Nielsen

@ John Jensen

Her er der en der viser at assange er meget sur over tyveriet af den information han selv får gennem tyveri, og som han selv synes alle skal have. Men hvorfår så så sur?

http://m.wired.com/threatlevel/2011/01/vf-wikieaks/

Og her siger han direkte han ikke er krigsmodstander, hvilket han ellers hyldes for.
http://blogs.theaustralian.news.com.au/mediadiary/index.php/australianme...

I øvrigt står der også i artikelen her at Davis har stjålet materialet.

Ogi de to her viser han sig som begyndende anti-semitst.
http://www.defamer.com.au/2011/03/julian-assange-my-enemies-are-all-jews...

http://assangewatch.blogspot.com/2011/03/assange-accuses-journalists-of-...

Assange VIL være i total kontrol over materialet i fuldstændig modsætning til det han hævder at stå for. Han blev også sur da aviser, inklusiv denne, fik dele af materialet og frigjorde dette uden hans tilladelse.

Assange er ikke en informationsfrihedskæmper. Han er en autoritativ opmærksomhedasøgende selvcentreret opportunist.

Henrik L Nielsen

@ John Jensen og Jakob Johannsem
Der skulle ovenfor have stået:
I øvrigt står der også i artikelen her at Assange også er sur over at Davis har stjålet materialet. Så jo, jeg har læst artiklen. Men ja, jeg lagde baggrundsstof ind i min kommentar, og det skulle jeg så have linket til der. Det har i helt ret i. Jeg havde for travlt. Beklager. Men nu håber jeg så at jeg har udbedret denne min fejl. (så er der kun et par tusinder mere at arbejde på).
Desuden er det vel ret mærkeligt at Assange er så gode venner med efterretningsagenter der kan fortælle om at hans venner har møder med eller dater agenter fra lande han antageligt frygter udvisning til. Det ville jeg nu også gøre i hans situation uden at jeg af den grund ser ham som noget godt. Men kommer han først i kløerne på USA har han ingen chance for en fair behandling.