Nyhed
Læsetid: 4 min.

Politisk uenighed om post-Gaddafi-indsats

De danske udenrigsordførere er enige om, at NATO ikke længere har noget at gøre i Libyen, når Gaddafi er væk. Men de kan ikke blive enige om, hvorvidt FN skal gå ind i landet, og om Danmark skal støtte det økonomisk
De danske udenrigsordførere er enige om, at NATO ikke længere har noget at gøre i Libyen, når Gaddafi er væk. Men de kan ikke blive enige om, hvorvidt FN skal gå ind i landet, og om Danmark skal støtte det økonomisk
Udland
23. august 2011

NATO er i Libyen for at beskytte civilbefolkningen, og deres mission vil være fuldført, så snart Gaddafi ikke længere udgør nogen trussel.

SF, som hele tiden har bakket op om krigen i Libyen, er parat til at indsætte fredsbevarende styrker, når overgangsrådet overtager magten.

»Det er vigtigt, at FN går meget hurtigt i aktion, og at de påtager sig et ansvar for at skabe stabilitet i Libyen. Derfor kan det blive meget aktuelt at indsætte en klassisk FN-operation, som meget gerne må være sammensat af arabiske og afrikanske soldater,« siger SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, og forklarer, at en »multinational styrke«, som han kalder den, skal sikre, at FN's soldater ikke vil skabe unødvendig uro i gaderne. Michael Aastrup Jensen (V) er enig.

»Det vigtigste er, at det gøres på en fornuftig måde. Jeg tror ikke, at vestlige soldater i Tripolis gader vil blive modtaget særlig godt, men det problem må FN forsøge at løse i dialog med Den Arabiske Liga. Og jeg er helt sikkert åben over for, at FN indsætter fredsbevarende styrker,« siger Venstres ordfører.

Dansk ekspertise

Men denne udmelding bliver ikke støttet af andre partier på Christiansborg.

»Det er slet ikke sikkert, at det bliver nødvendigt. Hvis det viser sig, at ledelsen i NTC (Det Nationale Overgangsråd, red.) er rimelig afklaret og fast, skal vi ikke sende tropper ind,« slår udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, fast.

Mogens Lykketoft (S) tilslutter sig tiltroen til overgangsrådet.

»Indtil nu har oprørerne opført sig relativt civiliseret, for eksempel i forbindelse med tilfangetagelsen af Gaddafis sønner,« siger han.

»Der vil til gengæld blive anledning til, at EU støtter med rådgivere og opretter et ordentligt retsvæsen. Sikkerhedsstyrkerne skal demokratiseres, og vi kan hjælpe med at rådgive om politi, fri presse og så videre,« siger han.

Økonomisk opfølgning

I SF mener man også, at EU og Danmark skal bruge sin ekspertise til at hjælpe demokratiet på vej.

»Vi skal hurtigst muligt have en diskussion med de nye magthavere, hvor vi stiller krav om, at der bliver lov og orden, og at det ikke bliver de lange knives nat. FN og EU må og skal spille en rolle, og vi må nødvendigvis have gang i en massiv økonomisk hjælp til Libyen. Nu har vi brugt så mange penge på at smide bomber, og så er det vigtigt, at vi også efterfølgende følger op med økonomisk bistand,« siger Holger K. Nielsen.

Men Mogens Lykketoft er lodret uenig med sin kollega fra venstrefløjen:

»Vi skal ikke give udviklingsbistand til Libyen. Libyen er et meget rigt land, som sagtens kan klare sin egen genopbygning, når der kommer gang i olieindtægterne. Derfor er det snarere teknisk, praktisk og demokratisk rådgivning, de har brug for,« siger han.

Know-how før penge

Niels Helveg Petersen, Radikale Venstres udenrigsordfører, tilslutter sig Lykketofts model.

»Danmark kan bidrage til at skabe demokratiske institutioner og forberede demokratiske valg. Vi var blandt andet meget aktive i forhold til den praktiske gennemførelse af frie valg på Balkan, og denne erfaring kan vi trække på i Libyen,« siger Niels Helveg Petersen og peger dermed på, at Danmark snarere skal bidrage med know-how end penge.

Naser Khader (K) ser derimod gerne, at Danmark sender penge til Libyen.

»Selvfølgelig skal vi støtte med det, vi er gode til. Vi skal uddanne dem i demokrati, kritisk journalistik, skolesystem og så videre. Men vi skal også bidrage økonomisk,« siger han og foreslår at udvide Partnerskab for Dialog og Reform (tidligere Det Arabiske Initiativ, red.) til også at omfatte lande, der kommer af med deres diktatorer. I øjeblikket er kun Marokko, Jordan og Yemen omfattet, men lande som Libyen, Syrien og Egypten bør være en del af det, ifølge Khader.

»Derfor foreslår jeg også, at vi fordobler midlerne fra 100 mio. til 200 mio. kr,« siger han.

Nedvurdering

Søren Espersen mener, at vores smertegrænse for støtte er nået.

»Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at Danmark har ydet rigeligt. Vi har indtil videre haft udgifter på en halv mia. kroner, og nu må det være andre landes tur til at tage over,« siger han og nævner Tyskland og Sverige.

Samtidig vurderer han, at idéen om at bidrage med dansk ekspertise i demokrati og statsstyring er en decideret nedvurdering af det libyske folk.

»Der ligger en skjult hentydning til, at 'det ved de nok ikke selv, hvordan man gør',« siger han.

»Men det er altså meget kompetente mennesker, der sidder i overgangsrådet. Det er ikke 'ulands-stamme-folk', men folk, der er uddannede fra højt profilerede universiteter i hele verden. Da jeg selv var i Libyen, fik jeg mulighed for at møde nogle af dem, og det var et imponerende selskab. De vidste nærmest mere om det vestlige samfund og demokrati, end de fleste vestlige borgere gør,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@Marie...Rolig nu. Der kommer sikkert et dementi inden så længe når de gamle fætre har haft ham i ørerne. Men jo, jeg fik også kaffen i den gale hals da jeg læste det og overvejede om han mon er rigtig rask...

Klog vurdering af Søren Espersen, at idéen om at bidrage med dansk ekspertise i demokrati og statsstyring er en decideret nedvurdering af det libyske folk.

Nogle andre partier var alt for hurtigt ude med at Danmark skal undervise i demokrati:

http://jp.dk/udland/mideast/article2521557.ece

Der er lidt klods-hans over denne historie, nu står man stadig med civile i fare for etnisk, eller politisk forfølgelse. I praksis har man intet vundet, bare flyttet brikkerne.

Hallå! Har man ikke lært noget fra Irak og Afghanistan..? Post-war Libyen byder på over 100 forskellige stammer og klaner der vil komme op og slås om Libyens magt og olie... og nu synes Hr Espersen at Tyskland og Sverige skal rydde op i det...

Niels-Holger Nielsen

Rasmus Knus

Så, venter vi bare på at din kommentar bliver slettet.