Nyhed
Læsetid: 2 min.

Syriske aktivister frygter knusning af opstanden

Mens Latakia fortsat er under belejring, frygter de prodemokratiske kræfter, at deres kamp mod regimet skal blive druknet i et voldsorgie under ramadanen
Mens Latakia fortsat er under belejring, frygter de prodemokratiske kræfter, at deres kamp mod regimet skal blive druknet i et voldsorgie under ramadanen
Udland
19. august 2011

DAMASKUS – Syriske oppositionsaktivister frygter, at en massiv undertrykkelseskampagne fra regeringsstyrkernes side kan bremse opstanden imod præsident Bashar al-Assads regime.

Havnebyen Latakia, som i denne uge blev den tredje større by, som de syriske regeringsstyrker har angrebet i løbet af de sidste 14 dage, meldes fortsat under belejring efter en bølge af razziaer og anholdelser, siger aktivister. De tidligere angreb på byerne Deir Ezzor og Hama er endvidere blevet fulgt op af en optrapning af voldstaktikker i mindre landsbyer og byer.

»Under Ramadanen har vi set regimet gennemføre overlagte militære operationer i et forsøg på at forvandle en ukontrollabel situation til et scenarie, som sikkerhedsstyrkerne kan håndtere,« siger Wissam Tarif, en menneskerettighedsforkæmper fra den internationale demokratiorganisation Avaaz.

»Den ekstreme vold har flere steder sat sine spor. Ikke blot har kampvogne og anholdelser af indlysende grunde fået mange til at holde sig væk fra gaderne, men de har også knækket oppositionsdemonstranternes vilje i nogle byer. Folk protesterer, men slet ikke i samme omfang som før.«

Regimets angreb har fulgt det samme mønster af belejringer, hvor sikkerhedsstyrker, der støttes af kampvogne, først beskyder bygninger og mennesker, hvorefter de etablerer kontrolposter og gennemfører razziaer og anholdelser. Indbyggere i Latakia oplyser, at de tilbageholdte blev gennet ind i på byens sportsstadion.

Deltagelse faldet

Igennem samtlige fem måneder, protesterne har stået på, har magtanvendelse været en del af regeringens modreaktion, og siden ramadanen begyndte, er de blevet væsentligt intensiveret. Sikkerhedsstyrker fortsætter med at skyde på ubevæbnede demonstranter, mens regeringen forsøger at svække oppositionen med en kampagne af arrestationer og tortur.

I både Deraa byen i nærheden af Jordan, hvor de første uroligheder brød ud som i kystbyen Banias er protester blevet mødt med hærens belejringer, bakket op af sikkerhedsstyrkerne og shabiha-militsen der samler væbnede bander af regeringstilhængere som har dræbt og arresteret demonstranter. Ved at skyde vandtanke i stykker og afskære adgang til basisvarer såsom babymad har de sat ind mod hele befolkningen. Begge byer er fortsat underlagt omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Deltagelsen i protesterne er da også faldet, samtidig med at flere indbyggere er blevet mere tilbageholdende med at tale med medierne.

Ikke knust

En demonstrant fra byen Moadimiyeh, som The Guardian har været i regelmæssig kontakt med igennem fem måneder, fortæller, at hans humør har ændret sig fra glæde til depression. Han siger, at volden har bragt flere mennesker ud på gaderne, men demonstranterne opfatter nu kampen mod regimet som en ren udmattelseskrig.

Amer al-Sadeq, et pseudonym for et medlem af Den Syriske Revolutions Koordinationskomité, siger: »Revolutionen forløber langsomt, og det betyder, at vi er nødt til at betale med mere blod, men ingen går hjem, og slutresultatet bliver ikke påvirket.«

Protestbevægelsen er ikke blevet knust: Nye massedemonstrationer har samlet sig i nye områder, herunder i centrale kvarterer af Damaskus. Men aktivister siger også, at det vil kræve større enhed og en koordineret international reaktion, hvis der skal skabes større momentum.

 

Bemærk: Nour Ali er et pseudonym for en journalist, der opholder sig i Damaskus

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Olesen

"Der burde være advarsellamper som for længst burde blinke, når man ser mediernes foretrukne kommentatorer og kilder -
IKKE ÉN ENESTE SYRER er blevet inviteret eller bedt om at forklare Syriens begivenheder"

"I only know that my friends in syria have fears because of islamistic and violent groups and that some have experience
with them....."

http://www.facebook.com/notes/dansk-syrisk-forening-syrien-i-dk/kommenta...
-is%C3%A6r-for-dem-der-ikke-kender-nogle-syrer/252326101454592

Hvis man sammenligner:

https://www.facebook.com//LCCSy

og

http://www.facebook.com/GoogleSyrian2#!/GoogleSyrian2?sk=wall

ser man, at der i flere byer skydes fra begge sider.

"Menneskeretsgruppernes" tal for dræbte medregner politifolk der er dræbt af væbnede bander.

Jacob Møller

FN har lige frigivet en rapport om situationen i Syrien

http://www.ohchr.org/Documents/countries/SY/Syria_Report_2011-08-17.pdf
En kort sammenfatning af konklusioner kan ses på Al Jazeera her
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/08/201181962739946432....

Det staar i skærende kontrast til den den facistiske propaganda 'Karsten Olesen' næsten uimodsagt får lov at sprede som kommentarer til samtlige artikler om Syrien.

Information havde en fin artikel for nyligt om 'Ord der dræber' som drog 300+ kommentarer. Her har informations læsere chancen for at reagere på ord der dræber adskillige arabere dag efter dag, men chancen for at gøre en forskel bliver ignoreret. Beskæmmende.

Syrien er ikke problemet, hvilket -er problemet.