Læsetid: 3 min.

Tripoli er stadig langt væk

De libyske oprørere gør store fremskridt, og efter invasionen af byen Zawiya varslede flere medier i går et snarligt angreb på Tripoli. Eksperter roser oprørerne, men siger også, at de skal slå koldt vand i blodet
En såret mand behandles på   Bir Muammar-hospitalet i udkanten af Zawiya. Gaddafis styrker blev i weekenden fortrængt fra Zawiya af oprørerne, som nu håber at kunne indtage Tripoli snart.

En såret mand behandles på Bir Muammar-hospitalet i udkanten af Zawiya. Gaddafis styrker blev i weekenden fortrængt fra Zawiya af oprørerne, som nu håber at kunne indtage Tripoli snart.

Bob Strong

16. august 2011

»Jeg håber, at vi kan trænge ind i Tripoli inden for ganske få dage,« sagde en taxachauffør, der netop havde tilsluttet sig de libyske oprørere, i går til nyhedsbureauet Reuters. Og på tv-stationen al-Jazeera kunne man se en vovemodig oprørssoldat forsikre om, at Gaddafis Tripoli ville blive angrebet allerede i dag. Men ifølge den britiske sociolog og militæranalytiker Shashank Joshi fra den sikkerhedspolitiske tænketank Royal United Services Institute tager de ekstatiske oprørere munden for fuld.

»Det er noget sludder, at de er klar til at gå ind i Tripoli. De har klaret sig enormt godt hidtil, og det, der er sket i Zawiya i weekenden, er et gennembrud i den forstand, at byen er strategisk vigtig. Men de har stadig lang vej til Tripoli,« siger han.

Statskup er en mulighed

I weekenden trængte flere hundrede oprørere ind i kystbyen Zawiya, der ligger blot 50 km fra Tripoli. Ifølge flere uafhængige kilder kom det til hårde kampe mellem regeringsstyrker og oprørere, men byen skulle nu være fuldstændigt på oprørshænder.

Shashank Joshi forklarer, at oprørerne i dag er så forholdsvis tæt på hovedstaden, at de risikerer at blive ramt af Gaddafis artilleri. De skal være varsomme og kan ikke rykke lige så hurtigt frem, som de kunne, da de var længere væk fra byen. Samtidig skal de ikke undervurdere de cirka 50 km til Tripoli: På deres vej vestpå vil de møde mange forhindringer, såsom militærbaser, og i det åbne terræn mellem Zawiya og Tripoli vil de være ekstremt udsatte over for indirekte skydning. Ronald Bruce St. John, der har skrevet flere bøger om Libyen, giver den britiske sociolog ret i, at oprørerne bør tage det roligt.

»Oprørsstyrkerne vinder frem. Gaddafi bliver stadig mere svækket, både materielt og i forhold til den folkelige opbakning. Et angreb på Tripoli nu ville næppe blive nogen succes, og det ville i hvert fald blive blodigt. Men der er en stigende sandsynlighed for en folkelig opstand i Tripoli, og af samme årsag er sandsynligheden for et opgør eller et statskup mod Gaddafis militære enheder også stigende,« siger han.

Handler ikke om dage

De to eksperter er enige om, at weekendens begivenheder giver anledning til at skrue yderligere op for optimismen på oprørernes vegne.

»Indtagelsen af Zawiya er deres mest væsentlige fremskridt siden frigørelsen af Misrata,« siger Shashank Joshi og peger på tre årsager:

»For det første har de nu afskåret den vigtigste forsyningsvej fra Tunesien til Tripoli, og for det andet har de fjernet det eneste tilbageværende olieraffinaderi, som regeringen havde i Zawiya,« siger han.

»Men vigtigst af alt giver det dem et moralsk boost. I fire uger har de kæmpet ved fastlåste fronter for at komme tættere på Tripoli, men nu sker der noget. Det giver dem et reelt håb om, at de kan presse på mod vest gennem Zlitan.«

Den analyse tilslutter Ronald Bruce St. John sig.

»Hvis de kommer igennem Zlitan i vest, har de overtaget ved både den vestlige, den østlige og den sydlige indgang til hovedstaden. Og da nordsiden er blokeret af NATO, betyder det, at de reelt kan omringe Tripoli,« vurderer St. John. Ingen af eksperterne tør give et konkret bud på, hvornår oprørerne kan komme til Tripoli. Ifølge Shashank Joshi handler det ikke om dage, men snarere uger, og måske endda flere måneder.

»Gaddafis regering har stadig en stor mængde militært udstyr. Det vil de også have om en måned, så oprørerne skal indstille sig på, at de vil møde store tab. Indtil da er de nødt til at bevæge sig fremad langsomt og tålmodigt,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu