Læsetid: 2 min.

Udenrigsordførere lover fuld støtte til oprørerne

Danske udenrigsordførere opfordrer til, at vi fortsætter samarbejdet med de libyske oprørsstyrker, selv om deres øverstkommanderende formentlig blev dræbt af sine egne soldater i weekenden
2. august 2011

Den danske regering anerkender Libyens Nationale Overgangsråd (TNC) som det libyske folks eneste legitime repræsentanter, og det bliver der ikke ændret på.

Det slår Folketingets udenrigsordførere fast på trods af den uro, der har hersket, siden TNC's øverstkommanderende, general Abdel Fattah Younes, i weekenden blev dræbt, formentlig af sine egne soldater.

»Der er ingen tvivl om, at 99,99 procent af dem, der kæmper for oprørerne, kæmper for demokrati og ytringsfrihed. De kæmper for at skabe et land, der er frit for tyranner,« siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup-Jensen, der to gange har besøgt Benghazi, hvor han har talt med både 'almindelige soldater' og 'toppen'. Han er sikker på, at Danmark gør det rigtige ved fortsat at støtte TNC.

»De ekstreme kræfter udgør en meget lille brøkdel, men de er desværre til stede,« siger han og understreger, at enkelttilfælde ikke må få os til at opgive kampen.

Britisk kritik

I Storbritannien besluttede regeringen i sidste uge at anerkende TNC som den eneste statslige myndighed i Libyen. Det har mødt kritik fra britiske oppositionspolitikere efter drabet på general Younes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Læs denne glimrende leder i den norske avis Klassekampen om borgerkrigen i Libyen:

"* Borgerkrigen i Libya fortsetter med uforminsket styrke. Moammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi sier at han ikke lenger er interessert i en våpenhvile, mens opprørernes militære slagkraft ser ut til å være svekket etter drapet på lederen for opprørsstyrkene, general Abdul Fatah Yunus.

I stedet for å beskytte sivile, har Nato-krigen drept sivile, samtidig som det er skapt et grunnlag for en langvarig borgerkrig i landet, som igjen vil føre til mer lidelser. Bombingen av sivile mål, inkludert statskringkasteren, fortsetter. Den daglige bombingen har økt med rundt 20 prosent siden 25. juli, og vil fortsette å øke, ifølge den franske forsvarsministeren, Gérard Longuet.

* Begrunnelsen for Nato-krigen er omgitt av politisk motiverte halvsannheter og beretninger som ikke holder mål. Amnesty har for eksempel ikke fått bekreftet et eneste tilfelle av voldtekter utført av Gaddafi-regimets soldater. Historiene om soldater som fikk Viagra for å utføre massevoldtekter viste seg å være fabrikkerte.

Beretningene om at Gaddafi brukte bombefly mot sivilbefolkningen, som var hele begrunnelsen for å flyforbudssonen som førte til Nato-angrepet, har vist seg ikke å være riktige. Forut for Nato-krigen var 110 mennesker blitt drept i Benghazi, inkludert Gaddafi-regimets menn, ifølge Amnestys undersøkelser. Det forelå ingen umiddelbar fare for en brutal massakre på sivile i Benghazi.

* Ifølge Libysk Røde Halvmåne har over 1100 sivile blir drept som følge av Nato-bombingen, hvorav 400 barn og kvinner. Over 6000 libyere er blitt skadet. Afrika-journalisten Thomas C. Mountain skriver at Gaddafi-regimet, sammenliknet med andre land i regionen, ikke kan sies å være spesielt brutalt overfor sine innbyggere.

Til sammenlikning bekjempet for eksempel nabolandet Algerie opprørere, noe som på 1990-tallet kostet cirka 200.000 algeriere livet. Det er heller ingen tvil om at Gaddafi har en god del støtte i landet, blant annet fra de ulike stammelederne.

Hvor stor støtten er, kunne vært målt gjennom frie valg, som Den afrikanske union foreslo og Gaddafi aksepterte.
Nato-krigen i Libya føres på falske premisser."

http://www.klassekampen.no/59129/article/item/null/borgerkrig