Nyhed
Læsetid: 2 min.

USA’s forbrugsmodel holder ikke

Udland
18. august 2011

Den fastlåste stillingskrig mellem republikanere og demokrater i Kongressen er ikke USA’s egentlige problem. Sådan lyder det fra blandt andre Erik Assadourian, projektchef i tænketanken Worldwatch Institute.

»Amerikanerne er fanget i en forbrugsmentalitet. To tredjedele af USA’s økonomi udgøres i dag af amerikanernes forbrug,« siger han.

Den amerikanske frihedsdrøm er i dag transformeret til forestillingen om den enkeltes ret til og mulighed for vedvarende forbrugsudvidelse. En forestilling, der ifølge Assadourian bl.a. næres af voksne amerikaneres daglige tv-forbrug på fire timer og unge amerikaneres i alt ni timer i mediernes vold, Facebook m.m. inklusive. Og det er bl.a. det individuelle forbrug som kulturel norm, der ligger bag modstanden mod at aflevere sine penge som skat.

»Man har forbrugskulturen som norm, men man har samtidig en social ulighed af sådanne dimensioner, at store dele af middelklassen ikke kan deltage i forbruget, fordi den ikke længere har råd,« siger Carl Pedersen, professor i amerikanske samfundsforhold ved CBS.

Krav om andre normer

Umiddelbart efter 11. september appellerede George Bush til amerikanerne om at øge forbruget – samtidig med at undermineringen af amerikanernes økonomi tog fart med nedskæringer, gældssætning og opbygning af boligboblen, der brast i 2008. Dertil er forbrugsmentaliteten ikke bæredygtig, fordi den belaster klima og miljø og undergraver økonomien via stigende priser på fossil energi, råstoffer og fødevarer.

»Desværre lever vi stadig i den vrangforestilling, at vi under fastholdelse af de eksisterende normer kan bevæge os ud af krisen. Forbruge os ud af problemerne, klare os med ’grøn vækst’ osv. Det er ikke tilfældet. Ultimativt bliver vi nødt til at gøre op med væksten,« mener Assadourian.

Tidligere rådgiver for præsidenterne Jimmy Carter og Bill Clinton James Gustave Speth er på linje.

»Hvis analysen er korrekt, er den frygtelige konklusion, at de fleste af USA’s problemer vil blive værre eller – i bedste fald – fortsætte med at gnave mere eller mindre uændret, så langt øjet rækker. Vi er naturligvis nødt til at kæmpe for at løse disse problemer med al den kraft, som progressive kredse kan mobilisere, men vi må også forberede og forfølge en anden vej,« skriver Speth i en artikel i tidsskriftet Solutions. Han fortsætter: »Kort formuleret må USA supplere igangværende bestræbelser på reform og på at arbejde inden for systemet med mindst lige så stærke anstrengelser rettet mod en grundlæggende omstilling, der kan lede til en ny politisk økonomi – et nyt operativsystem, der vedvarende kan levere gode resultater for mennesker og for planeten her i landet og rundt om i verden.«

»Denne type systemskift vil indebære en stor strid, og det vil ikke gå hurtigt,« advarer Gus Speth.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Hvad Speth siger, er at kapitalismen er bankerot. Det har han jo ret i, men det vidste vi godt.

John V. Mortensen

Mærkeligt, her hjemme skriger - både røde og blå politiker på mere forbrug og mere vækst, selv om landets egne kloge hoveder i årevis har sagt det modsatte, og som USA nu har bevist.