Nyhed
Læsetid: 2 min.

Al-Jazeeras vej til respekt

Tv-stationen, som ydede et væsentligt bidrag til 'Det Arabiske Forår', har skabt megen debat og nyder stor respekt
Udland
22. september 2011

Få tog notits i november 1996, da en statsligt finansieret tv-station begyndte at sende seks timer om dagen på arabisk fra emiratet Qatar. 15 år senere rækker al-Jazeeras berømmelse langt ud over Mellemøsten, og nyhedskanalen er en af de førende blandt de globale medier.

Al-Jazeera, der nyder godt af en usædvanlig grad af redaktionel frihed og sender med tilladelse fra Qatars regering, blev hurtigt populær blandt arabiske seere, der var trætte af niveauet i de statskontrollerede medier i deres egne lande. Kanalen har etableret et ry for professionalisme i sin dækning og for i tv-studiet at rejse diskussioner om mange emner, der tidligere var tabuiseret.

I første omgang blev mange af dens medarbejdere rekrutteret fra BBC, der havde lanceret en arabisksproget tv-kanal et par år tidligere. Al-Jazeera får styrket sin troværdighed i 'den arabiske gade' yderligere, hver gang arabiske regeringer lukker dets lokale redaktioner eller udviser journalister, når de finder kanalens dækning fornærmelig. Algeriet blev endda mistænkt for at arrangere strømafbrydelser for at afskære seere fra visse programmer.

Men først i 2001 begyndte Al-Jazeera at vække opmærksomhed i Vesten. På det tidspunkt var det den eneste tv-station med en permanent 24-timers satellitopkobling til Kabul under krigen i Afghanistan, og dens eksklusive optagelser blev genbrugt af mange vestlige kanaler. Den blev endvidere berømt for at udsende videobåndede beskeder fra al-Qaedas ledere.

Kvalitet som BBC

Al-Jazeeras redaktion i Kabul blev bombet af USA i krigen i Afghanistan, og samme skæbne overgik kontoret i Bagdad under den amerikanskledede invasion af Irak. De millioner af dollar i Al-Jazeera-tv, som Qatars emir har hældt i kanalen, er uden tvivl en klog investering. Mange siger dog, at stationen ikke nyder frihed til at rapportere kritisk om Qatar. Alligevel er al-Jazeeras bidrag til at fremme en fri informationsstrøm og en åben politisk debat i Mellemøsten vanskeligt at overvurdere stationen har efter alt at dømme været en væsentlig forudsætning for fremkomsten af Det Arabiske Forår. Efter dens store succes lanceres også den engelsksprogede kanal, Al-Jazeera English, i 2006. Kanalens dækning af opstandene i Tunesien og Egypten tidligere i år har bevist, at den ofte overgår BBC i journalistisk kvalitet.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her