Læsetid: 4 min.

Berlusconi er en hæveautomat

Af en række lækkede telefonaflytninger fremgår det, at Italiens ministerpræsident som følge af sit udsvævende privatliv er blevet offer for systematiske afpresningsforsøg
Af Berlusconis mange bekymringerne har det længe været hans sexliv i offentligheden, der har fyldt mest, og nye beskyldninger om at lægge under for afpresning gør det ikke nemmere.

Af Berlusconis mange bekymringerne har det længe været hans sexliv i offentligheden, der har fyldt mest, og nye beskyldninger om at lægge under for afpresning gør det ikke nemmere.

ALESSANDRO DI MEO

5. september 2011

ROM – Silvio Berlusconi er offer for afpresning. Og afpresningen har tilsyneladende båret frugt for forretningsmanden Giampaolo Tarantini, der siden efteråret 2010 har fået udbetalt månedlige beløb på 20.000 euro (knap 150.000 kr.) og et engangsbeløb på 500.000 euro (3,7 mio. kr.) af den italienske ministerpræsident. Såvel Berlusconi som Tarantini hævder ganske vist, at der er tale om velgørenhed: »Jeg har hjulpet en person og en familie med børn, som er i store økonomiske vanskeligheder. Jeg har ikke gjort noget ulovligt. Jeg har ikke gjort andet end at hjælpe en desperat mand uden at kræve nogen modydelse. Sådan er jeg,« udtaler Berlusconi til ugemagasinet Panorama, der ejes af hans mediekoncern.

Men ifølge anklagemyndigheden er pengene snarere en kompensation for Tarantinis samarbejdsvilje i forbindelse med en retssag i den syditalienske by Bari, hvor forretningsmanden er anklaget for korruption, narkokriminalitet og rufferi. Hvis Tarantini vælger at indgå forlig, forbliver sagsakterne hemmelige, men hvis han vælger at forsvare sig i retten, vil den italienske og internationale offentlighed få yderligere kendskab til Berlusconis udsvævende privatliv. Den situation har Tarantini og hans medsammensvorne ifølge anklagerne udnyttet til at afpresse ministerpræsidenten. »Det er os, der har fordelen,« siger Tarantini i en aflyttet telefonsamtale, som i sidste uge blev lækket i den italienske presse.

Silviomaten

Hvem er denne 36-årige syditaliener, som føler sig ovenpå i forhold til Italiens regeringsleder og rigeste mand? Giampaolo Tarantini har videreført sin families virksomhed, der leverer proteser til hospitalsvæsnet i den syditalienske region Apulien. I sommeren 2008 lejede han en villa på Sardinien, få skridt fra Berlusconis sommerresidens. Her organiserede han fester med champagne og kokain ad libitum for en udvalgt skare af fotomodeller og prostituerede. Den 11. juni 2008 blev Tarantini inviteret til fest hos Berlusconi, der straks fattede sympati for den unge mand. I de følgende 18 måneder frekventerede Tarantini hyppigt ministerpræsidentens residens i Rom, hvor han medbragte omkring 30 kvinder. Tarantini havde ambitioner om at udvide sin virksomheds aktiviteter og blive leverandør til statslige institutioner og statskontrollerede virksomheder og havde gennemskuet, at midlet til at indynde sig hos regeringslederen var kvinder: »Hele verden har forstået, at det var ludere. Der findes ikke én person i verden, der ikke tror, at de er ludere,« siger han i en af de lækkede telefonaflytninger.

I foråret 2010 blev denne praksis offentligt kendt, da escortpigen Patrizia D'Addario fortalte om en nat hos Berlusconi og fremlagde båndoptagelser som bevis:

»Jeg er den eneste, der har sagt sandheden. I modsætning til alle de andre, som har haft økonomisk fordel af det. Ved at svine mig til har de opnået penge og tjenester,« udtalte Patrizia D'Addario i januar 2011 til Information: »Jeg håber, at hele sandheden kommer frem nu, og at alle de piger, som har taget sig betalt for at tie, begynder at snakke. De har også tjent på at lyve om mig.« Men nu har D'Addario ændret forklaring. For en måned siden sagde hun i et interview med avisen Libero, som ejes af en Berlusconis allierede, at hun var blevet betalt for at bagvaske Berlusconi. Spørgsmålet er, om D'Addarios ændrede forklaring dementerer sagens substans at Berlusconis privatliv gør ham sårbar eller blot bekræfter formodningerne om, at miljøet omkring den italienske ministerpræsident er præget af trusler og afpresning: »Før bestak han folk for at gøre sig til, nu gør han det for at lukke munden på dem. Før i tiden for at tjene penge, nu for at undgå at ende i fængsel. Snarere end en ministerpræsident er der tale om en hæveautomat: Silviomaten,« skriver Marco Travaglio i avisen Il Fatto Quotidiano.

Lorteland

I de lækkede telefonaflytninger beklager Berlusconi sig til en anden forretningsmand, Valter Lavitola, der angiveligt har overtaget Tarantinis rolle som ministerpræsidentens leverandør af kvindekød.

»Jeg er en person, som ikke gør noget, der kan betegnes som lovovertrædelser. Så jeg er helt rolig. De kan sige om mig, at jeg knepper. Det er det eneste. Så de kan sætte mikrofoner, hvor de vil, og aflytte mine telefonsamtaler,« siger Berlusconi, der dog var så forsigtig at bruge en peruviansk statsborgers SIM-kort til at ringe til Lavitola. Men da forretningsmanden, som nu skjuler sig i Sydamerika, var under efterforskning, blev samtalen alligevel aflyttet.

»Jeg er ligeglad. For om et par måneder tager jeg et andet sted hen for at passe mine sager. Jeg forlader dette lorteland, som giver mig kvalme. Slut, punktum,« sagde Berlusconi den 13. juli 2011.

I de lækkede aflytninger taler Lavitola og Tarantini om, hvordan de kan presse Berlusconi »op mod muren«. Berlusconis privatsekretær afgav fredag vidneforklaring, hvor hun bekræftede at have udbetalt kontantbeløb til Tarantini via Lavitolas peruvianske bydreng. Den forklaring bekræftede Tarantini, som er fængslet, under et forhør lørdag. Ifølge Berlusconi er den egentlige skandale, at telefonaflytningerne er blevet lækket til pressen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu