Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark opfordres til at stoppe fangeudleveringer

NATO har sortlistet ni afghanske fængsler på grund af omfattende anklager om tortur og fangemishandling. Forsvarsministeren afviser at standse udleveringen af fanger til de afghanske myndigheder
Udland
8. september 2011

Amnesty International opfordrer indtrængende Danmark til at suspendere udleveringen af fanger til de afghanske myndigheder. Det sker, efter en FN-undersøgelse har konstateret omfattende og systematisk mishandling af fanger i de afghanske fængsler.

Selv om undersøgelsen, der er foretaget af FN's Afghanistan-administration UNAMA, endnu ikke er offentliggjort, har NATO allerede besluttet at suspendere udleveringen af fanger til ni fængsler i provinserne Herat, Khost, Laghman, Kapisa, Kundus, Takhar, Tarin Kowt og Kabul.

De fleste af fængslerne drives af den afghanske sikkerhedstjeneste NDS, der er særlig berygtet for at torturere sine fanger, mens andre drives af det almindelige afghanske politi.

Kræver garanti

Policychef Trine Christensen fra Amnesty International mener, at Danmark bør revidere sin fangepolitik efter FN's afsløring af udbredt fangemishandling.

»Danske styrker bør ikke udlevere fanger til de afghanske myndigheder, medmindre de er helt sikre på, at fangerne bliver ordentligt behandlet,« siger hun.

»Det er dybt bekymrende, at fangemishandling har vist sig være så udbredt. Der er derfor god grund til, at Danmark genovervejer, hvem man egentlig kan udlevere fanger til«, siger hun og henviser bl.a. til to eksempler på fangemishandling i det danske ansvarsområde, som Forsvarsministeriet i sidste måned orienterede Folketinget om.

I det ene tilfælde blev en fange slået med knytnæver og et stumpt stykke træ af afghanske soldater, i et andet tilfælde blev tre fanger gennempryglet på en politistation i det 'danske' område.

Kræver suspension

Både Socialdemokraterne og SF deler Amnestys bekymring over den danske udleveringspraksis.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at de danske styrker omgående skal suspendere al udlevering af fanger.

»Jeg kan ikke forestille mig, at de afghanske myndigheders fangebehandling skulle være væsentlig anderledes i Helmand end i resten af landet,« siger han.

Hos Hærens Operative Kommando mener man ikke, at FN-rapporten »har noget med de danske styrker at gøre, da ingen af de fanger, som danske styrker har overdraget, opholder sig i de omtalte fængsler«.

I en mail til Information understreger HOK, at der føres »jævnligt tilsyn« med de fanger, danskerne udleverer.

Men det beroliger ikke Holger K. Nielsen.

»Nej, hvorfor skulle det berolige mig? Jeg tvivler stærkt på, at det er tilstrækkeligt at føre tilsyn. Hvorfor skulle de afghanske myndigheder i Helmand have mere styr på fangebehandlingen end alle mulige andre steder i Afghanistan,« spørger han.

Kræver revision

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, mener også, at de danske fangeudleveringer skal »sættes på hold«.

»Hvis der er nogen som helst tvivl om behandlingen af fanger i det danske område, bør udleveringen suspenderes,« siger han. »Når NATO tager så dramatisk et skridt, er der grund til at undersøge om, om tingene nu også er i orden.«

Forsvarsordfører John Dyrby Paulsen er mere tøvende.

»Vi skal ikke suspendere udleveringen af fanger, men vi skal edderma'me holde godt øje med de fanger, vi udleverer og sørge for, at der ikke sker dem noget,« siger han.

Afviser bekymring

Forsvarsminister Gitte Lillelund (V) mener ikke, at der er grund til bekymring.

»Der er ikke noget i FN-rapporten om mishandling i det danske ansvarsområde. Så indtil vi får en henvendelse fra NATO, fortsætter vi med at udlevere fanger til de afghanske myndigheder,« siger hun.

Heller ikke de to eksempler på mishandling i sidste måned foruroliger ministeren.

»Vi fører tilsyn med de fanger, vi udleverer, og jeg har fuld tillid til, at de danske soldater griber ind, hvis de ser noget ureglementeret. Jeg hæfter mig desuden ved, at både den afghanske politidirektør og den øverste militære chef har forsikret, at den slags ikke vil ske igen,« siger Gitte Lillelund Bech.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Peter Simonsen

Jeg synes, vi omgående skal trække alle danske styrker ud og ikke længere deltage i nogen krige, der ikke går ud på at forsvare et direkte angreb på Danmarks fysiske grænser!

Spørgsmålet er, hvor meget viden man skal om fangemishandling før man overtræder Genevé-konventionen som udleverende part?

Det var i øvrigt nøjagtigt den samme problematik som var substansen i "Den glemte krig".