Nyhed
Læsetid: 4 min.

Grækerne kan ikke klare flere nedskæringer

EU og IMF kræver skrappere sparetiltag i en situation, hvor grækerne allerede er hårdt spændt for: Selvmordsraten, kriminaliteten og hjemløsheden vokser drastisk, og nationen kan have nået bristepunktet
EU og IMF kræver skrappere sparetiltag i en situation, hvor grækerne allerede er hårdt spændt for: Selvmordsraten, kriminaliteten og hjemløsheden vokser drastisk, og nationen kan have nået bristepunktet
Udland
27. september 2011

ATHEN - Ved 23-tiden på Syntagma-pladsen stiger en lille gruppe mænd og kvinder, tydeligvis udlændinge, af bussen. De går forbi en mand, der er krøbet sammen i fosterstilling, forbi en anden, der sidder på et stykke pap med hovedet i hænderne og passerer derpå en immigrant med uglet hår, der rækker hånden ud, idet han mumler: Mr!, Mr!, Euro!, Mr! Mændene og kvinderne ænser intet. Lystigt snakkende går de videre til deres hotel.

Den lille gruppe udlændinge er nogle af de økonomiske eksperter, som er kommet til Athen for at granske statsfinanserne og gældssituationen. Og diagnosen tegner dyster. 16 måneder efter at Grækenland modtog en historisk stor redningspakke (på 820 milliarder kroner, red.), vakler landet på ny på randen af en statsbankerot, der truer hele den globale økonomi.

Tvunget til at overleve på nødlån fra EU og IMF sidder den betrængte græske regering i en skruestik, presset til at gennemføre radikale reformer til gengæld for den internationale støtte og presset af sin befolkning, der føler sig hårdt spændt for af de i forvejen vidtgående spareforanstaltninger.

Dette er ikke krisen

I Athen står panikken ikke blot malet i ansigterne på de borgere, der er blevet forarmede af den omkostningsreducerende politik. Da endnu flere sparetiltag – tab af arbejdspladser, skattestigninger og pensionsnedskæringer – blev bekendtgjort i sidste uge, var panikken tydelig i den herskende elites stemmer.

»Folk tror, at krisen er dét, vi gennemgår nu: nedskæringer i lønninger, pensioner og indkomster og ringere udsigter for de unge,« sagde en synligt udmattet græsk finansminister, Evangelos Venizelos. »Men desværre er dette ikke krisen. Det er et forsøg, et vanskeligt forsøg, på at beskytte os imod den. Kommer krisen, får vi et nyt Argentina med et komplet sammenbrud for økonomi, institutioner, social struktur og landets produktive base.«

Med en græsk statsgæld på 2.700 milliarder kroner er der intet valg. Stillet over for udsigten til et lammende krak er alternativet til hårdhændet slankning af den offentlige sektor for grumt til overhovedet at overveje, fastslog Venizelos: dybere recession, politisk uro, et kollapset banksystem og en mulig eksklusion fra EU.

Men efter to redningspakker til en samlet værdi af 1.560 milliarder kroner og en indspænding af livremmen, der har halveret indkomsten for den gennemsnitlige husholdning, er grækerne ved at tabe tålmodigheden.

Massive tab af arbejdspladser, skattestigninger og galopperende inflation har undergravet nationens energi og tiltro til sine politikere. Mange henviser til, at nedskæringerne kun har fået forbruget til at gå i stå og forstærket recessionen, uden at underskuddet af den grund er blevet nedbragt. Derfor opfatter de i stigende grad den dikterede nøjsomhed som en meningsløs øvelse, der i stedet for at bringe landet flot af krisen tværtimod forværrer dets situation.

»Livremmen er så stram, at vi er ved at løbe tør for huller. Men intet er blevet bedre,« siger Georgios Valsamis, en ung taxachauffør. »Vores politikere er robotter. De gør kun, hvad udlændingene befaler. Men vi vil ikke være et laboratorium for mislykket politik.«

At bristepunktet nærmer sig for de almindelige grækere, som allerede før krisens udbrud hørte til Europas lavest lønnede, synes åbenlyst. For pensionister, der må overleve for under 500 euro om måneden, og familier ramt af den rekordstore arbejdsløshed på 16 procent er der ikke mere at give af.

»Psykisk er det sværeste måske, at fordi der ikke er noget lys for enden af tunnelen, er der heller intet håb,« siger Thanos Dokos, der leder ELIAMEP, en tænketank i Athen.

»Når man skal bringe ofre, gør man det mere godvilligt, når man ved, at de fører til noget. Men det er ikke tilfældet her.«

Den nye underklasse

Med en økonomi, der ventes at skrumpe ind for fjerde år i træk, er Grækenland kørt fast i den værste recession siden krigen. Følgerne er håndgribelige på flere niveauer. Kriminalitet og lovløshed florerer. En ny underklasse er vokset frem: Hjemløse og sultne strejfer rundt i gaderne eller leder efter madrester i de kommunale skraldespande. Der kommer stadig flere narkomaner. Psykiatriske patienter smides ud af institutioner, som ikke længere har råd til at huse dem.

Tusindvis af butiksejere må dreje nøglen om. Pensionister overlever ved at spise grøntmarkedernes bortkastede frugt og grøntsager.

Antallet af selvmord stiger: Kriseopkaldslinjer rapporterer om 5.000 i de første otte måneder af 2011 sammenlignet med 2.500 i hele sidste år. Samtidig vælger et stigende antal unge grækere at vende tilbage til deres landlige rødder, hvis ikke de flygter til lande, der bedre kan tilbyde dem et job, hvad der beskrives som den største udvandringsbølge siden 1960'erne.

Med desperationen er der kommet en kollektiv følelse af skyld og depression, som kan blive lige så farlig som de sociale spændinger, der truer med at rive landet fra hinanden.

»Man vågner op uden at vide, hvilke nye ting der vil blive væltet over ende i dag. Den gennemgående erfaring, der forener mennesker, er oplevelsen af frygt og desperation,« siger Fotini Tsalikoglou, en fremtrædende psykologiprofessor.

© The Observer og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frederik Svanholm

Konsekvenserne af for megen offentlig gæld er barske og nådesløse.
Godt vi i Danmark ikke har så stor en gæld.

Det er prisen for at give penge til bankerne i stedet for at lade dem falde sammen under deres egen vægt. De nyliberalistiske drømmescenarie, eller snarere dræbersenarie, udfolder sig i grækenland med de forventede sult, mord, kriminalitet, o.s.v. til ffølge. Lyt til LA, CEPOS og dette er deres form for frihed.

No Pasaran!

Det handler jo netop om manglende evne til at tage ansvaret for investeringer i riskofyldte papirer som de græske statsobligationer, hvorimod de pågældende banker gerne vil have den høje rente på de samme obligationer indtil det går galt.

Dette logiske sammenbrud må have konsekvenser for banksektoren på både kort og lang sigt, men herhjemme har den tidligere VOK-regering foræret penge til bankerne uden at staten har fået noget til gengæld - såsom betydelige aktieposter og bestyrelsesmedlemmer.

En opsplitning af bankvirksomheden i en finansieringsdel og en "casino"-del må være vejen frem, hvis ikke den vilde spekulation skal kvæle visse nationalstater. Og så naturligvis transaktionsskatten.

Frederik Svanholm

Bankernes uforsigtige lån til ejendomsspekulanter er skyld i mange af Danmarks problemer, men Grækerne har haft for høj gæld længe inden bankerne kom i problemer.
De græske politker valgte i mange år at vende det blinde øje til landets problemer og at "købe" stemmer med valgflæsk for lånte penge.
Som min far sagde da jeg flyttede hjemmefra: "Du skal ikke bruge flere penge end du tjener".

Det er helt vildt. Måske skulle de tage at anskaffe sig et troværdigt skattevæsen. Der var et indslag for nogle dage siden, hvor en græker mente, at skatteunddragelse var løsningen på deres krise. Sålænge de har den opfattelse, så er de færdige.

Jeg tror at grækerne er bedre tjent med mindre ydmyge politikere. Det er jo ikke kun Grækenland der har noget at tabe.

Hvis de ikke kan klare konsekvenserne, saa kunne de have ladet vaere med at forgaelde sig i den grad!
DE har brugt pengene! DE skal tage konsekvenserne! ... og ja, det er et nationalt ansvar for ALLE i landet hvad gaeldsaetning en stat laver!

Det vaere sagt, saa er den bedste loesning paa deres problemer at de forlader Euro'en, tager det skrald der kommer bagefter, og derefter begynder at genopbygge.

Hvis de gaar fallit (well... naar...), men IKKE forlader Euro'en, saa vil de ikke kunne genskabe deres konkurrenceevne da de ikke kan devaluere deres valuta...

Jesper Bang-Udesen

Det vi ser i dag er det fuldstændige kollaps af et korrupt system. Grækerne burde aldrig være kommet med i euroen, da de på intet tidspunkt har levet op til budgetkravene.

Det græske finansministerium har i årevis snydt ECBs revision med regnskabsfusk. Grækerne lånte allerede tilbage i 2001 trecifrede milliardbeløb hos amerikanske banker, mod at disse fik del i fremtidige afgifter fra græske lufthavne og motorveje. I det græske statsbudget blev disse transaktioner ikke opført som gæld, men som en indtægt.

Grækerne bør dog hurtigst muligt erklære sig bankerot, inden EU og IMF smadrer deres land fuldstændig. Kan godt være ingen vil låne dem penge i fremtiden. Men, som tingene er nu, har de slet ingen fremtid.

Jeg har desværre ikke linket til artiklen, hvor jeg har læst mit kommende postulat.

Men når en offentligt ansat græker i snit tjener tre gange så meget, som en græker i en tilsvarende stilling i det private, så må der være noget ravruskende galt.

I stedet for hjaelp i Euro skulle Tyskland sende 10.000 Tyske skatteinspektoerer til Graekenland...

Problem solved!

Grækerne ligger som de har redt med bl.a. absurd lukrative løn- og ansættelsesforhold for offentlige ansatte --- de må nu tage deres medicin uanset, hvor grimt den smager....... de har intet alternativ !

...de har intet alternativ

dog muligvis: revolutioner

Underklassen har nu altid haft det hårdt, men det er sikkert og vidst at middelklassen ikke vil finde sig i at få degraderet sine økonomiske privilegier. De vil lave vrøvl ligesom deres nordafrikanske brødre og søstre.

Som en KU'er sagde til mig for knap to år siden: 'Inden for 5 år kommer vi til at se en kommunistisk revolution i Grækenland.'

(Og det udsagn blev vel og mærket ytret før fremkomsten af Det Arabiske Forår!)

Antallet af hjemløse i Athen er steget 25% - det er middelklassefamilier, der er tvunget ud af hus og hjem.

Jesper Bang-Udesen har ret i at Grækenland aldrig skulle have været med i Eurosamarbejdet, og det har været indlysende fra dag et, at de ikke opfyldte betingelserne, hverken før de tiltrådte, eller efter.
Det skulle man ikke være økonom for at vide, det ville enhver der havde været i Grækenland være klar over.

En stor del af ansvaret ligger således også i Bruxelles, da man der var klar til at se igennem fingre med at nogle lande ikke opfyldte kravene - det gjaldt om at få så mange med på vognen som muligt.

Den nuværende situation har ikke ændret sig siden Pasok-regeringen tiltrådte - lånene er givet for at franske og tyske banker ikke skulle lide tab, og selvfølgelig for at redde projekt "Eurozonen".

Men hele miseren er et resultat af den tidligere regering Karamanlis (Nea Demokratia's) superliberalistiske projekt, med stimulation af købekraft ved hjælp af lån.
Herunder en mulighed for optagelse af privatlån i bankerne, hvilket var "ikke eksisterende" før man tiltrådte euroen.

Når man således lukker op for gældssætningen hos private, der ikke tidligere har haft den mulighed, og hos en befolkning der ikke har en uddannelse der gør dem i stand til at overskue økonomien, er det dømt til at gå galt.

En ældre mand forklarede glad, efter at Grækerne var trådt ind i euroen, at nu blev deres penge mere værd - underforstået, at han blev velhavende - hvilket jo ikke var tilfældet, da prisen på alt steg ca. 20%.

Man skal også gøre sig klart, at befolkningen jo ikke blev spurgt - det var alene en regeringsbeslutning da man tiltrådte euroen.

Når man taler om et korrupt system, bør man samtidigt gøre sig klart, at Tysklands bidrag til denne korruption er stor. Tyske firmaer har i høj grad bidraget med bestikkelse, hvorefter de har kunne sælge deres varer til overpris, bl.a. hospitalsudstyr, og overvågnings udstyr.
Tyskland der mener at de bidrager for meget til "genopretningen" fastholder i øvrigt, at en kontrakt på levering af 4 ubåde fra Tyskland til Grækenland skal fastholdes - selv om landet ingen penge har.

Da de alvorlige sprækker i det økonomiske system viste sig, havde det været sundere for den græske økonomi at træde ud af euroen og gå statsbankerot.
Det mellemspil der har været, har kun trukket pinen ud, og forarmet befolkningen yderligere, ligesom værdifulde dele af infrastrukturen fortsat havde været på græske hænder, såfremt man straks havde erklæret sig konkurs.

Det havde ligeledes forhindret at udenlandske spekulanter, kunne spekulere i at modarbejde græske økonomiske interesser.

At hævde at offentligt ansatte får 3 gange så meget som en privatansat er til gengæld noget gedigent sludder.
En græsk politimand tjener ca. 1200 euro om måneden (8900 kr.) - eller rettere, det gjorde han inden de offentlige lønninger blev beskåret med 20%. Og eftersom de nyeste tiltag taler om at beskære indtil 30% bliver hans løn altså mindre endnu.
Til sammenligning tjener en løsarbejder i landbruget 40 euro om dagen, altså 800 euro (5950 kr.)om måneden, hvis han har arbejde vel at mærke - ellers får han ingenting.

Den græske krise er desværre endnu et eksempel på, at det spind som EU-landende har fået viklet hinanden ind i, gør det umuligt for hvert enkelt land at føre en selvstændig politik, og ikke mindst, at stå til ansvar for den førte politik.

Derfor forstår jeg såmænd godt, at de mange grækere der gennem årene stillet og roligt har passet deres dont, uden at interessere sig voldsomt for landets finanser, ikke føler, at de har det store ansvar for, at deres land med hastige skridt nærmer sig en bankerot.

For de er ganske enkelt blevet vildledt, og det er de blevet af mange, eksempelvis af politikerne såvel de indenlandske som dem i EU, af finansverdens tunge piger såvel som drenge … og måske af dem selv, nemlig via troen på, at når Drachmaen gik i graven og Euroen i stedet opstod i morgenrødens lys, ville ny og bedre tider indfinde sig i samme moment.

Men de blev snydt, for udover at det græske folk mistede mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik, med det dertilhørende ansvar, så forsvandt jo også selve overblikket, og derved blev det en let leg for korrupte politikere såvel som for de erhvervsfolk der udmærket ved hvordan sandheden om de faktisk økonomiske skjules, noget jo især de franske og tyske banker jo opdagede alt, alt for sent.

Og det er jo netop det, som er humlen i sagen, for det er jo ikke i dyb menneskekærlighed, at man i EU slås for at redde Grækenland, nej, det er for at redde sin egne finansverdener, at man nu den ene gang efter den anden pålægger grækerne alverdens byrde, og byrder de ikke har en kinamands chance for at indfri.

For hvordan får et samfund egentlig flere penge mellem hænderne, ved at de skal afhænde det fællesskabte gods, såsom vandforsyningerne, vejene, lufthavnene, jernbanerne, hospitalerne und-so-weiter? Afmonterer man ikke blot samfundet derved? I hvert fald er det tankevækkende, at mens de grækere der har skummet fløden gennem, haster til udlandet, såsom til London hvor ejendomsmæglerne i de mere fashionable kvarterer mærker en stigende efterspørgselen på dyre lejligheder og huse. Fra hvem dog? Ja, fra grækerne der forsøger at redde formuer, som næppe tåler at blive kontrolleret af selv en blind skattekontrollør.

Imens kan de almindelige lønmodtagere, butiksdrivende, landmænd og mange andre, såvel i Grækenland som i resten af Euroland, så gå rundt og spekulere lidt på, om det egentlig er fair, at det er dem som via deres skatter skal betale for korrupte såvel som for naive finansfolks gøren og laden, for en ting er åbenbart sikkert, nemlig at de pågældende finansfolk ingen lyst har til selv at betale bare en bid af gildet.

Så derfor til grækerne: Erklær jer statsbankerot, for I er ganske enkelt blevet snydt, og start så derefter på en frisk. Det tor jeg, at I, og for den sags skyld, resten af EU vil være bedre tjent med, på såvel kort som på langt sigt

Vi har ikke stemmeret i Grækenland - det har kun grækerne, og de valgte en flok inkompetente politikere med økonomisk uføre tilfølge.

Grækenland producerer ikke værdier, der kan dække deres forbrug - det har de ikke gjort længe - d v s at andre ( bl a Danmark) har betalt det græske overforbrug, og grækerne kan ikke betale den deraf opståede gæld tilbage - det er ikke andre landes ansvar..

Hvordan de internt i Grækenland har arrangeret eller ikke-arrangeret deres skatte- og afgiftssystemer , overførselsindkomster o s v er deres egen sag og egen sociale fornemmelse - det er ikke andre landes ansvar.

Jeg har ikke en pind ondt af grækenland - hvis Danmark skulle komme ud i et økonomisk uføre, hvor vi bruger mere end vi selv kan betale ud af vores produktion, så kan vi heller ikke regne med, at andre samler regningen op.

@Jan Williams

Hvis jeg hyrer en revisor til at varetage mine pengesager, er jeg ansvarlig. Hvis han laaner flere penge i mit navn end jeg kan klare, er jeg ansvarlig, specielt hvis de penge han laaner i overvejende grad bliver kanaliseret over i mit forbrug og jeg ikke stiller spoergsmaal.

Paa samme maade med et lands befolkning og deres regering. Et folk er KOLLEKTIVT ansvarlig for hvad deres regering goer! Man har PLIGT til at holde sine politikere i oererne og ikke bare lade staa til.
Naar man saa LADER staa til som Graekerne har gjort, og tingene gaar grusomt galt, saa er befolkningen dem der PRIMAERT er ansvarlige for det.

Noejagtig som i eksemplet med revisoren ovenfor... Hvis jeg har begaaet den dumhed at lade ham goere som han vil i mit navn, saa BLIVER mine ejendele solgt for at inddrive pengene igen, og jeg har fortjent at skulle starte forfra,

Graekenland har paa samme maade FORTJENT at deres vaerdier bliver inddraget for at betale af paa den gaeld de kollektivt har indgaaet...

De har fortjaent at gaa paa roeven... Maaske laerer de noget af det om hvordan man skal koerer et land...
Dem der har laant dem penge og ikke kan faa dem tilbage ved en bankerot har fortjaent at gaa paa roeven... Maaske laerer de ikke at laane ud til fallitboer i fremtiden...
De lande der gaar ned fordi de har ladet deres banker laane for mange penge ud har fortjent at gaa fallit... Maaske laerer de saa hvordan deres banker skal reguleres...

Det man IKKE skal goere er at redde dem ved at give dem en pose penge. Det eneste det goer er at opfordre dem (og andre, som i det her tilfaelde Italien, Spanien etc.) til at begaa de samme gerninger, for saa er der ingen konsekvenser ved at foere uansvarlig oekonomisk politik (for regeringer, banker, firmaer og private)...

Det vil være dejligt hvis Grækerne blev smidt ud af EU, det vil det håb at vi også kan kan slippe ud :-)

John Rohde Jensen

@Morten Lynge
Jeg synes at høre Andrew W. Mellons genfærd:

"liquidate labor, liquidate stocks, liquidate farmers, liquidate real estate… it will purge the rottenness out of the system. High costs of living and high living will come down. People will work harder, live a more moral life. Values will be adjusted, and enterprising people will pick up from less competent people."

Men det er nu ikke helt løgn. Markedet fungerer kun når skvaderhoveder får lov at gå fallit. Det gælder lande, banker og privatpersoner.

@Morten Lynge

Nu er hver enkel græker jo ikke blevet spurgt om de ville med i Euroen, eller for den sags skyld, blevet spurgt om ret meget andet, nej, de blev forført, og det er i min øjne noget helt andet end selv at vælge, være sig en ledelse af landet eller en revisor.

I øvrigt, viser det sig, at den revisor du har valgt til at varetage dine økonomiske interesser er en sjuft, jamen, så kan du da anlægge et civilt søgsmål ved en af landets domstole og dermed få vedkommende dømt til at udrede en erstatning … hvis vedkommende altså kan betale og ikke er gået konkurs.

I øvrigt sakset fra Information den 10. juli 2011
”Som udgangspunkt må man forstå den sociale virkelighed, der har bragt det græske samfund i dyb krise: Grækenland er blandt de EU-lande, der investerer mindst i velfærdsydelser, hvilket er stærkt medvirkende til at reducere borgerne til klienter, der nyder privilegier og ikke rettigheder. Således er den politiske repræsentation baseret på indkomster snarere end frie borgeres valg. EU’s græske krise er derfor også en påmindelse om, at kampen for lighed er en uundgåelig konsekvens af demokratiets frihedsprincipper, der ellers korrumperes af privilegier.”

Hele artiklen kan læses på: http://www.information.dk/273136

Også en anden artikel i Information angående Grækenlands krise vil jeg da anbefale, nemlig denne fra den 2. september 2011:

http://www.information.dk/277875

@Jan Williams

Den enkelte Graeker ER blevet spurgt, eftersom han/hun har muligheden for at stemme til deres valg! Hvis de saa ikke synes om resultatet maa de enten acceptere det (og dermed acceptere ansvar), eller flytte!

Man er ansvarlig for sin regering OG for de beslutninger ens regering laver! Det er saadan et demokrati virker og SKAL virke!

DERFOR er hver enkelt Graeker ansvarlig for at de er medlemmer af Euro'en, og ansvarlig for de andre fejlbeslutninger deres regeringer har lavet.

Alt andet leder bare til ansvarsforflygtigelse fordi "Det er nogen andres skyld... Ikke min!"...
Det er en meget populaer undskyldning lige for tiden, ligesom dens bror "Nogen (andre) skal goere noget!"...
Det goer dem ikke mere rigtige....

Det er ikke hovedstolen af lånene, der er problemet for Grækenland; det er renters-rente af denne, der er problemet. Og dermed er vi fremme ved kapitalismens grundlæggende ækelhed.

Tilføjelse: Der er noget helt vanvittigt og dybt amoralsk ved et finansielt system, hvor bankerne kan tage renter af at udlåne penge, de rent faktisk ikke har.

Hvis jeg har forstået solvenskravet korrekt, så kan bankerne udlåne op til 12 gange deres basiskapital og, altså, tage renter af alle disse ud-af-den-blå-luft-skabte penge. Jeg kan godt forstå, at der er nogle, der gerne vil drive bankvirksomhed.

Mon ikke den finansielle krise verden over ville have været en hel del mindre, eller måske helt undgået, hvis der var tale om en meget mindre faktor end 12?

'Grækerne kan ikke klare flere nedskæringer'. Men det kommer de altså til.

Hvis den græske befolkning ønsker at leve i en materiel velstand som eksempelvis Tyskland - og det er jo det det hele drejer sig om, intet andet - så må de pinedød begynde at opføre sig som tyskere. Det er sagen i en nøddeskal, og alle bortforklaringer om 'at det er bankernes skyld' (eller VKO's ikke at forglemme) et helt ude i hampen. Det er et nedladende ræsonnement, der helt fritager den enkelte græker for ansvar over for sin egen situation i almindelighed og nationens i særdeleshed.

Grækerne har levet som grækere, selv om de i 20 år har opført sig som tyskere. (Der er eksempelvis masser af nye BMW'er i Athen, hvor man før EU og ØMU'en kun så gamle rustspande). Det er ikke nemt, i den situation, at have særlig sympati for, at de nu forventer at udlandet skal betale gildet, og deres leven over ende.

Det er frem for alt et problem for Europa (minus Schweiz og Norge), og viser blot, at der er visse forhold i unionsbestræbelserne EU bureaukraterne ikke ustraffet kan se bort fra. Det værste er, at situationen var til at forudse. De har uden tvivl fået en gevaldig lærestreg de sent vil glemme, og det er da altid noget.

Mads Kjærgård

Ja de må tage deres egen medicin! Var det ikke det man sagde til tyskerne i 20erne? Men noget sludder, man kan squ da ikke lade folk dø af sult i gaderne. Er det virkelig holdningen? Hva når turen kommer til os selv, vil vi så også med kyshånd modtage lærestregen og være ydmyge?

@Mads

Mener du at total uansvarlig økonomisk politik blot skal belønnes med subsidier fra andre mere ansvarlige nationer ?

Din sammenligning 20ernes Tyskland er helt meningsløs i forholdt til grækernes morads.....

Viser blot at Euro konstruktionen er uholdbar.

Der er flere forskelle landende imellem end ligheder, især forskelle i mentalitet, arbejdssomhed og (skatte) moral.

@ Mads Kjærgaard:

Min reference til 'lærestregen' gik på EU bureaukraterne, og for den sags skyld politikerne.

Det burde egentlig være klart, ved nærlæsning af det relevante afsnit ovenfor.

Mads Kjærgård

Sammenligningen med Tyskland i 20erne er da relevant, man lod et et helt land i stikken og resultaterne er da til at få øje på. Ingen har interesse i at et helt land skal gå bankerot! Det er da også værd at bemærke, at havde det ikke været for krakket i 1929, så havde Hitler aldrig haft en chance. Kort og godt, det er kapitalen der er skyld i rodet og den der må betale! Det er bare ikke det der sker, det er den lille mand det går ud over!

@ Mads:

Der er nogen, ikke mindst Hitler, der mente/mener, at Versailles fredstraktaten var for hård for tyskerne. Om Hitler, uden disse betingelser, ville have 'haft en chance', aner jeg ikke, og jeg vil mene, at der er baseret på spekulation, man ikke kan bruge til noget. Man kan blot konstatere hvordan det gik.

Med hensyn til Grækenlands situation, som ikke har noget med Hitler og Tysklands daværende situation at gøre, og den 'lille mand' og 'kapitalen', har jeg kommenteret ovenfor.

Martin Pedersen

"Mon ikke den finansielle krise verden over ville have været en hel del mindre, eller måske helt undgået, hvis der var tale om en meget mindre faktor end 12?"

Hvis bare den havde været 12! Ved hjælp af Credit Default Swaps fik bankerne faktoren op på over 30, ved at argumentere for, at de ikke længere sad med risikoen overfor dem der skulle regulerer, og fik lov. Risikoen skulle dem på den anden side af swap'et f. eks. AIG, have hæftet for. Men da de ikke kunne betale, sad bankerne alligevel med aben.

En græsk bankmand opdagede, at han kunne investere i værdipapirer og få en bank i England til at tage risikoen. Han skulle betale mindre for at komme af med risikoen end afkastet var på værdipapirene. Gratis penge! If it's too good to be true...

Som også ses i denne tråd tror højrefløjen, at fordi markedet er perfekt, så må krisen være Guds vrede for manglende moral.
Dette er ikke det græske folks moralske forfald, men markedets fejlbarlighed.

Svært for grækerne at holde deres politikere ansvarlige når politikerne får Goldman Sachs til at 'gemme' landets gæld.

Dem der står med ansvaret for denne krise er de mennesker der har argumenteret for mindre statslig indblanding, regulering. Ikke det græske folk.

@Morten Lynge
Hvis en revisor laaner flere penge i mit navn end jeg kan klare, er jeg ansvarlig ....Et folk er KOLLEKTIVT ansvarlig for hvad deres regering goer!

...også de grækere der har stemt i mod den borgerlige regering og EU-beslutningerne ?... i det omfang EU-beslutningerne overhovedet har været sendt til afstemning?

I øvrigt ligner revisorens handlemåde mandatsvig idet - hvis allegorien til det græske samfund skal fastholdes - revisoren så har givet fejlagtige oplysninger - da vi ikke har nogen som helst grund til at tro at den græske presse - i modsætning til eksv. den danske - skulle fortælle læserne om de sande konsekvenser af bankernes og EU's politiske indblanding i græske forhold.

@Bill Atkins

Når du er borger i et demokratisk land, så er din indflydelse at du afgiver din stemme (eller vælger ikke at gøre det). Derefter ER du ansvarlig for hvad den valgte regering gør, uanset at du måske stemte på nogen andre.

Man er en del af et fællesskab. Fællesskabet tager en fælles beslutning efter diskussion (valg), og medlemmerne har derefter valget enten at acceptere den beslutning og tage ansvar for den, eller de kan melde sig ud (flytte til et andet land).

Det er sådan et demokrati fungerer, og den eneste måde det KAN fungere på!

Hvis man postulerer at man kun er ansvarlig for hvad en regering gør hvis man stemte på dem, så er det mere eller mindre det samme som at sige at man ikke behøver adlyde de love som en regering man ikke har stemt for indfører.

...Vi har heller ikke nogen grund til IKKE at tro at den Græske presse har fortalt deres læsere om konsekvenserne. Jeg kender kun en enkelt Græker der bor i Grækenland (jeg ved det er et dårligt statistisk grundlag), men hun er da fuldt ud orienteret om hvordan tingene er.

Naturligvis kan et nyt flertal omgøre tidligere beslutninger også internationale økonomiske aftaler - sådan fungerer et demokrati.

Er flertallets beslutninger særlig belastende for et mindretal kan dette mindretal bruge udenomspartlementariske metoder - sådan fungerer et demokrati.

Demokrati er større end kapitalistisk demokrati.

...og ja én græker er et spinkelt statistisk grundlag.

Nej, vi kan ikke lade folk dø af sult.

Hvis vi giver flere penge til deres hjemmestyre, så fodrer vi bare de korrupte snyltere, men løser ikke problemet med manglende skatteopkrævning.

Sagen er, at grækerne både skal betale skat og konkurrere med EU lande på effektivitet, hvilket helt sikkert betyder en voldsom nedgang i levestandard for næsten alle grækere.

Så længe det stadig går skidegodt, med tysk financieret bistandshjælp og græsk skattesvindel og korruption, så er det da klart, at de lokale stemmer på lokale småsvindlere, der bare optimerer mængden af bistand fra Europa.

Magten skal afmonteres, så den reelle magt i Grækenland varetages af udenlandske investorer, der ikke har en skid respekt for lokalpolitik. Det sker sikkert bedst ved pantsætning og inddragelse af værdier.

Når værdierne går på tvangsauktion i stor stil, og attraktive ejendomme og virksomheder efterhånden ejes og styres af udlændinge, så kan det være, de lokale begynder at stemme for revision, skattekontrol, og socialt sikkerhedsnet.

Så løsningen på valutabalancen starter med at sælge eller belåne masser af græske ejendomme og virksomheder, så vi kan få gang i selvstændighedstabet, som skal kickstarte et græsk demokrati.

Gettoer er et godt middel. Helt som kinesiske og jødiske gettoer i det korrupte Danmark og Tyskland var i stand til at reformere restaurations- og lånemarkedet, så ville en tysk kommune i Grækenland, hvor alle betalte skat, og skolerne fungerede, sandsynligvis være en god base for alle de virksomheder, der skal opkøbes, og all de udlejningsejendomme, som ligeså godt kan være på tyske eller franske hænder. Ingen danskere ønsker sig tilbage til den mørke middelalder, før vi fik tyrkiske grønthandlere og indiske og kinesiske restauranter, og halal-slagtere -- altsammen goder, som vi har fra gettoerne.

Et godt flow af udenlandsk kapital er ubetinget godt for den græske økonomi, og et robust tab af selvstyre er godt for demokratiet.

God medicin smager grimt.

Hmmmm, ja de, der har lukreret på systemet går nok ned med systemet!?
Det er for længe siden, jeg har været i Grækenland, men jeg har en mistanke om, at de fleste, sorte (økonomisk/skattemæssigt) "almindelige" grækere nok klarer sig næsten som de plejer.
Jeg er faktisk mere bekymret for danskerne, NÅR bølgen rammer her og udbetalingerne fra pyramidespillet udeblir!

@Bill Atkins

Selvfølgelig kan en ny regering beslutte sig til hvad som helst... hvis de er parate til at accepterer konsekvenserne...
Dem tror jeg sgu' ikke de er meget for (selvom den almindelige Græker tror det ikke vil så slemt som deres nuværende beske medicin)...

Hvis én Græker er opmærksom på hvordan situationen er, så har de andre også haft mulighed for det. Der udøves ikke censur i Grækenland, og internettet er frit tilgængeligt...

Kan jeg også bruge 'udenomsparlamentariske' metoder hvis jeg synes jeg ikke vil betale de penge tilbage jeg har lånt i banken?

@morten lynge

når de proletariserede revolterer, behøver DE ikke bekymre sig om det tilladelige i udenomsparlematrisme

Jeg var på interrail i grækenland 6 gange i 80erne. Rundt på de små græske øer så man altid en masse beboede huse, som ikke var færdigbyggede. Når man spurgte ind til det, fik man at vide det var for at slippe i skat. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men hvis det er, var der godt nok mange der ikke betalt skat af fast ejendom.
I et supermarked jeg handlede ind i, ville de helst have kontanter, da det var nemmere at snyde, ja det sagde han sgu til mig, med et skævt grin.
For nogle uger siden hørte man der kun var registreret omkring 400 swimmingpools, da man åbentbart betaler en skat/afgift når man har sådan en. På google earth kunne man så se der er mange mange flere der har en pool.
Min pointe er,(hvis det jeg skriver er rigtigt), at rigtig mange almindelige grækere har snydt på den ene eller anden måde, og derfor har deres del af skylden.
Men det er da uendeligt trist at se et helt land synke ned i dyb armod, og samtidigt se storkapitalen udnytte situationen
Mvh
Thomas

Som Thomas fint eksemplisificerer, så har grækernes skattesystem i årevis været hullet som en si.

Grækenland skulle aldrig have været med i euroen, gerne i EU, men ikke i Euroen.

Det bedste for del vil også være at træde ud, og tage drachma tilbage som valuta. Den vil naturligvis stort set ingen værdi have, hvorfor grækernes underskud på betalingsbalancen vil falde som en sten, da alle importvarer bliver dyrere.

Til gengæld vil de kunne tiltrække mange turister da landet vil være billigt at holde ferie i.

Den nuværende krise i grækenland, er bl.a. udløst af, at de har været med i Euroen. Havde de beholdt deres egen valuta, havde devaluering været et hjælpeværktøj til at komme ud af krisen.

Det ender galt, og må være et eksempelm på et korrumperet regime, der har kørt tingene helt ud i hampen blot for at hodle på taburetterne og magten.

Som Thomas fint eksemplisificerer, så har grækernes skattesystem i årevis været hullet som en si.

Grækenland skulle aldrig have været med i euroen, gerne i EU, men ikke i Euroen.

Det bedste for del vil også være at træde ud, og tage drachma tilbage som valuta. Den vil naturligvis stort set ingen værdi have, hvorfor grækernes underskud på betalingsbalancen vil falde som en sten, da alle importvarer bliver dyrere.

Til gengæld vil de kunne tiltrække mange turister da landet vil være billigt at holde ferie i.

Den nuværende krise i grækenland, er bl.a. udløst af, at de har været med i Euroen. Havde de beholdt deres egen valuta, havde devaluering været et hjælpeværktøj til at komme ud af krisen.

Det ender galt, og må være et eksempelm på et korrumperet regime, der har kørt tingene helt ud i hampen blot for at hodle på taburetterne og magten.