Læsetid: 2 min.

Ineffektiv bekæmpelse af pirater er et politisk valg

Trods fire års piratjagt er den juridiske del af piratbekæmpelsen fortsat et stort kaos, fremgår det af ny piratbog. Danmark har pågrebet omkring 225 pirater, men kun fem er blevet straffet. Det skyldes ikke et juridisk problem, men et politisk valg, siger eksperter
'Redskaberne er der, men problemet er, at Danmark indtil nu ikke har ønsket selv at retsforfølge piraterne, selv om den internationale Havretskonvention giver os mulighed for det,' siger forsker Lars Bangert Struwe om den manglende retsforfølgelse af piraterne.

'Redskaberne er der, men problemet er, at Danmark indtil nu ikke har ønsket selv at retsforfølge piraterne, selv om den internationale Havretskonvention giver os mulighed for det,' siger forsker Lars Bangert Struwe om den manglende retsforfølgelse af piraterne.

27. september 2011

Ifølge FN bliver ni ud af ti pirater aldrig retsforfulgt. Det er det sørgelige resultat af fire års piratkrig ud for Somalias kyst. Og i Danmarks tilfælde er succesraten endnu lavere, fremgår det af en ny bog, Piratjagt - Mennesker og Millioner, som udkom i går. Ud af de omkring 225 for- modede pirater, som danske krigsskibe har pågrebet siden 2008, er fem blevet dømt ved en hollandsk domstol, mens 24 afventer retssag i Kenya. I bedste fald giver det en succesrate på 7,7 procent.

Hverken jurister eller militæreksperter er imponerede, men de understreger samstemmende, at den lave succesrate ikke skyldes juridiske problemer. Det er tværtimod et politisk valg, siger de. »Det er rigtigt, at der er meget få pirater, som bliver retsforfulgt og dømt, men det er ikke, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal retsforfølge dem,« siger Lars Bangert Struwe, forsker i pirateri ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi skulle gøre som russerne, da de fangede en gruppe pirater for et års tid siden.

Efter det show vil somalierne tænke sig om en ekstra gang inden de border et nyt russisk skib.

Af samme gang blev der også kun taget sovjetiske gidsler i Mellemøsten een eneste gang.

Hvis nogle pirater sejler rundt et sted i Det indiske Ocean, og bliver taget til fange af et dansk krigsskib, hvordan kan det så på nogen som helst måde medføre, at de pågældende skal behandles efter dansk lov? Kravet om, at de midt ude på oceanet skal stilles for en dommer er absurd - som om det var ligegyldigt om vedkommende pirater befandt sig i Brønderslev eller 300 km nord for Seychellerne, og totalt uden hensyn til praktiske omstændigheder.
Og hvordan pokker skulle den omstændighed, at krigsskibet er dansk, kunne give piraterne nogen som helst ret til at søge asyl i Danmark?

Der findes en del mennesker, der mener, at enhver borger i verden skal have ret til at slå sig ned et hvilket som helst andet sted på kloden, som vedkommende måtte ønske sig at bebo. De mennesker, der har denne ideologisk betingede holdning, forsøger åbenbart ved enhver mulig lejlighed og vride og vende juraen på en sådan måde, at flest mulige mennesker kan komme til at flytte hvor som helst hen.
I den tidlige middelalder i Europa så man, at massive folkevandringer fik de eksisterende kulturer til at bryde sammen, og ikke genopstå før mange århundreder senere. Hvis der blev fri mulighed for folkevandring igen, ville det samme ske.

Man må heller ikke håbe, at der bliver fanget nogle pirater af kineserne, som også har et krigsskib i det område.

Hvis man gav russerne og kineserne frit lejde i en måneds tid, ville problemet været løst. Men det gør man ikke, så det kommer vi til at leve med i al evighed.