Nyhed
Læsetid: 4 min.

Jamaicansk narkobaron får nedsat straf

Narkobaron Dudus Coke har tilstået narkohandel og vold i amerikansk retssal men hans aftale med anklagemyndigheden fritager ham nok for at udpege sine støtter blandt Jamaicas ledende politikere og erhvervsfolk
Udland
7. september 2011

WASHINGTON En jamaicansk narkosmugler, der sidste år udløste en mindre krig i Kingston i sin kamp for at undgå udlevering til USA, står nu til 23 år i fængsel efter at have erkendt sig skyldig i menneskehandel og vold ved en domstol i New York.

Christopher 'Dudus' Coke, 42, som mange jamaicanere en overgang anså for den mest magtfulde mand i deres land, tilstod handel i USA med over tre ton hash og 15 kg kokain og at have bestilt et knivoverfald på en marihuanapusher i New York.

»Jeg erklærer mig skyldig, fordi jeg er det,« sagde Coke, som får sin endelige dom og strafudmåling til december.

Tilståelsen, hvormed Coke formentlig afværgede en livstidsdom, hilses velkommen af Jamaicas ledere. Nogle af dem vil givetvis også være lettede over, at hans tilståelsesaftale angiveligt ikke pålægger ham at afsløre de magtfulde politiske forbindelser, der satte ham i stand til at drive sit narkotikaimperium uhindret fra Tivoli Gardens-kvarteret i hovedstaden, Kingston, indtil regeringen sidste år omsider bøjede sig for USA's pres og indsatte hæren og politiet for at arrestere ham.

Over 70 mennesker døde under de kampe, der udbrød som følge af anholdelsen. Nogle ved drab udført som summariske henrettelser af hærens soldater. Coke valgte at gå til bekendelse, en uge efter at en dommer afgjorde, at optagelser af aflyttede telefonsamtaler, i hvilke han diskuterer smugling af marihuana, kokain og våben, kunne blive afspillet i retten og godtaget som bevismateriale.

Brusebadsslænget

I retten ville han også være blevet konfronteret med flere vidner, som ifølge anklagerne ville have kunnet berette om, at Coke havde en lille og brutal hær kendt som »Shower Posse« ('brusebadsslænget') på grund af sin taktik med at 'overøse' sine fjender med kugler med det mål at kontrollere al narkotikasmugling via Jamaica.

Anklagerne siger, at de også ville have fremlagt beviser for, at Coke personligt har dræbt flere personer, i mindst ét tilfælde ved anvendelse af motorsav. Og anklagemyndigheden hævder, at Coke var personligt ansvarlig for andre mord, skyderier og overfald.

»Eftersom Cokes svært bevæbnede soldater patruljerede i Tivoli Gardens, var området stort set lukket land for myndighedernes retshåndhævelse,« hedder det i anklageskriftet.

»Cokes indflydelse på sine medsammensvorne i den New York-baserede smuglerring, mens han sad i Kingston, skyldtes grundlæggende hans soldaters engagement og ry for brutalitet, og at mange familiemedlemmer til disse USA-baserede menneskehandlere var blevet tilbage i Jamaica og derfor var sårbare over for trusler og intimidering.«

Peter Bunting, sikkerhedsordfører for oppositionspartiet People's National Party, siger til avisen Jamaica Gleaner, at han forventede Cokes tilståelse.

»Da mr. Cokes anmodning om at få forkastet aflytningsbåndene som bevismateriale først blev afvist af retten, var hans chance for at klare frisag forduftet, da materialet i kombination med afhøringerne af mange samarbejdsvillige vidner ville være meget stærkt.«

Forud for domfældelsen gik mange måneders spekulationer i Jamaica om, hvorvidt Coke ville forsøge at undgå en større straf ved at slå en handel af med anklagemyndigheden, som kunne blive yderst pinlig for den jamaicanske regering og en række fremtrædende politikere.

Støtte fra fattige

Tivoli Gardens er et af de kvarterer, der kendes som 'garnisoner', fordi de er opbygget af et af Jamaicas to dominerende politiske partier i løbet af deres perioder ved magten med henblik på at kunne levere stemmer til det pågældende parti. De har også vist sig at være grobund for kriminelle organisationer, som efterhånden blev nødvendige for partierne til at fastholde vælgerbefolkningens loyalitet.

Tivoli Gardens er den valgkreds, hvor Jamaicas premierminister, Bruce Golding, er valgt. Han benægter dog enhver forbindelse til Coke.

Den nu forhenværende narkobaron nød betydelig støtte i Tivoli Gardens på grund af sin indsats for at hjælpe de fattige ved at sørge for skolegang til deres børn og ved at købe mad og tøj til hårdt trængte familier, og han blev betragtet som en politisk magtfaktor, der hver gang kunne sikre stemmer til Golding og hans parti.

Ingen forbedringer

Landets magtelite af politikere og erhvervsledere lovede, at de politiske forbindelser til organiseret kriminalitet og de fattiges afhængighed af banderne ville blive afskaffet efter Cokes udlevering, men de lokale indbyggere i Tivoli klager over, at de stadig ikke har set forbedringer i deres situation.

Mange er desuden stadig loyale over for Coke, og den jamaicanske presse rapporterer, at mange beboere er blevet chokerede over, at han ikke kæmpede hårdere for sin sag. Nogle har bemærket, at hans mors død i sidste uge kan have haft indflydelse på hans mentale tilstand.

I en leder i avisen Jamaica Observer opfordres Coke til at røbe alt, hvad han ved, før han får sin dom, så det politiske system omsider kan blive renset ud.

»Før dommen falder, håber vi, at mr. Coke vil 'synge som en fugl', sætte navne på og pege fingre. I et lille samfund som vores ville mr. Coke ikke have kunnet drive en så succesrig organisation uden deltagelse af højt placerede individer i både den offentlige og den private sektor. For slet ikke tale om dem, som hans forbryderiske aktiviteter har begunstiget,« hedder det i lederen.

»Blandt de 73 mennesker, der har mistet livet i den officielle tabsopgørelse, er der flere, hvis blod skriger på retfærdighed. Nogen må tage ansvaret for de traumer, denne nation er blevet påført, ikke mindst i forbindelse med sikkerhedsstyrkernes operation for at drive slynglerne ud fra Tivoli Gardens, og for den skade, som vores nationale image og økonomi har lidt verden over.«

 

 

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her