Nyhed
Læsetid: 6 min.

'Det skal ikke lykkes dem at tortere os til stilhed'

De kinesiske myndigheder anklages for at have torteret og mishandlet advokater og aktivister. Kina bevæger sig i den forkerte retning, mener et af ofrene, som dog finder, at udviklingen har vist, at det kinesiske styre endte med at stramme over gevind, og at vestligt pres fortsat kan være med til at få Beijing til at besinde sig
'Der er for mig ingen tvivl om, at pres fra det internationale samfund spillede en overordentlig stor rolle og har været medvirkende til, at vi ikke fortsat sidder indespærret,' siger Jiang Tianyong.

'Der er for mig ingen tvivl om, at pres fra det internationale samfund spillede en overordentlig stor rolle og har været medvirkende til, at vi ikke fortsat sidder indespærret,' siger Jiang Tianyong.

Martin Gøttske

Udland
26. september 2011

BEIJING — »Når de begynder at tortere landets advokater, er ingen længere sikre,« siger Jiang Tianyong.

Den 40-årige menneskerettighedsadvokat blev tidligere på året med egne ord »bortført« af Kinas statslige sikkerhedstjeneste. Mens hans familie i 60 dage ikke anede, hvor han befandt sig, blev han pryglet, mishandlet og truet på livet.

»Jeg er blevet tæsket og ydmyget. Jeg har fået at vide, at jeg ikke er et menneske, og de truede min familie. Sådan noget ville ikke være sket i en retsstat,« konstaterer advokaten tørt, da han sidder på sit kontor i det vestlige Beijing.

»Det er et tegn på, at Kina bevæger sig i en helt forkert retning.«

De kinesiske myndigheder anklages i stadig større omfang for at have torteret og mishandlet specielt advokater og menneskerettighedsaktivister.

Det er sket i forbindelse med styrets hårdhændede forsøg på at undertrykke optræk til et folkeligt oprør inspireret af revolterne i den arabiske verden.

Truet af styret

Men mens brudstykker af den foruroligende behandling, som det tyder på, at flere end 100 advokater og aktivister er blevet udsat for, er begyndt at komme ud i det åbne hen over sommeren, er det indtil videre reelt kun Jiang Tianyong, som nu er modig nok til at stå frem og i detaljer beskrive sine oplevelser.

Adskillige er blevet truet med hævn fra styrets side, hvis de afslører styrets voldelige og udenretslige handlinger. Også Jiang Tianyong. Da han blev løsladt, blev han tvunget til at skrive under på et løfte om, at han ikke ville tale med medier om mishandlingen.

»De er nervøse for, at mine oplevelser bliver offentligt kendt. For de ved, deres gerninger er forkerte, og de skammer sig. Det viser, at de stadig har en samvittighed, som vi kan appellere til,« siger Jiang, hvis fyldige form afslører, at hans krop har genvundet de ni kilo, han tabte i fangenskab.

Den tidligere skolelærer fra den centralkinesiske provins Henan, som i 2005 begyndte at arbejde som advokat, forsøger ikke at skjule, at han er ræd ved tanken om at blive straffet for at dele sine oplevelser med omverdenen. Han vil ikke igen igennem det, som han beskriver som et mareridt. Og han vil ikke bringe sin familie i fare. Men han nægter samtidig at tie stille.

»Min opgave er at bryde angsten. Kun hvis vi fortæller vores historie offentligt, kan vi befri os selv fra angsten og inspirere andre til at gøre det samme,« siger han.

»Hvis vi ikke taler, så vil de netop have opnået at tortere os til stilhed og gøre os lige præcis så bange, som de ønsker. Det skal de ikke lykkes med.«

Effektive trusler

Flere af de personer, der begyndte at forsvinde sporløst fra starten af februar i år efter anonyme opfordringer på internettet til protester mod styret, endte med at være i myndighedernes varetægt i uger og måneder. Wang Songlian, en researcher fra China Human Rights Defenders i Hongkong, sagde sidste uge, at hendes gruppe har indsamlet vidneudsagn fra 10 personer, som har været udsat for mishandling. De har fået tæsk, været igennem langvarige og gentagne afhøringer, blevet forsøgt hjernevasket, været tvunget til at sidde i ubehagelige stillinger i timevis, er blevet frarøvet søvn og udsat for trusler mod dem selv og deres familier. Enkelte er blevet indlagt på psykiatriske institutioner, hvor de har været bundet til senge, fået indsprøjtninger og blevet tvunget til at indtage medicin. Behandlingen har gjort flere af dem syge, de lider af hukommelsestab og angstanfald.

»Når de talte med os, var de temmelig bange,« sagde Wang Songlian om advokaterne. »Jeg tror, truslerne har været ret effektive.«

Tæsk og patriotisme

Kort efter Jiang Tianyong startede sin karriere som advokat, tog han politisk følsomme sager på sig som forsvarer for menneskerettighedsaktivister, aidspatienter og medlemmer af Falun Gong. Det førte til sammenstød med myndighederne, og han blev ofte afhørt og advaret, men aldrig i så voldsom grad, som det var tilfældet i år.

Den 19. februar blev han smidt ind i en bil af agenter fra sikkerhedstjenesten for øjnene af sin familie. I de næste dage blev han ført rundt med en sort hætte over hovedet. Tre personer afhørte ham, mens de slog ham i hovedet og på kroppen med vandflasker, nev ham i ansigtet og skreg trusler mod ham. De kaldte ham en forræder, og afhøringerne fokuserede på at få ham til at indrømme, at han var involveret i opfordringerne til en kinesisk 'jasminrevolution'.

Volden ophørte efter et par dage. Derefter skulle han hver morgen recitere patriotiske sange og erklære sin kærlighed til faderlandet. Resten af dagen sad han i timevis i det, de kaldte 'refleksions-positionen', hvor han sad stift på en stol med ansigtet vendt mod en væg og skulle reflektere over sine påståede forbrydelser. I mindst fem døgn i træk fik han overhovedet ingen søvn, da nætterne gik med gentagne afhøringer og dagene med den evindelige refleksion. Samtidig skulle han nedskrive sine tanker om anklagerne mod sig — det endte med at blive til flere end 200 håndskrevne sider.

Og så var der truslerne:

»Ved du, at dit liv er i vores hænder? Det er din kones og barns også,« skreg de. »Hvis vi tæsker dig ihjel og begraver dig, så vil det blot betyde, at vi har besudlet et stykke jord.«

Til sidst, da han blev sat fri den 19. april, skrev han under på otte løfter. Han lovede blandt andet at afbryde kontakten til andre advokater samt udlændinge og udenlandske organisationer; at holde op med at arbejde med menneskerettighedssager; ikke at komme med kommentarer på internettet, som kan påvirke kommunistpartiets image; og han lovede ikke at ville fortælle om sine oplevelser i fangenskab.

»Jeg har efterhånden brudt alle løfterne,« siger han.

Presset virkede

For Jiang Tianyong er en vigtig lære af myndighedernes hårde fremfærd, at regeringen i Beijing, selv om den i høj grad ønsker at udrydde kritik og udfordringer mod styret og på trods af Kinas voksende styrke, fortsat er yderst forhippet på at fremstå med et positivt image og opnå vestlig accept som et ansvarligt land.

»Der er for mig ingen tvivl om, at pres fra det internationale samfund spillede en overordentlig stor rolle og har været medvirkende til, at vi ikke fortsat sidder indespærret,« siger han.

Men det var et pres, som reelt først manifesterede sig og bragte Beijing ud i et diplomatisk stormvejr, da myndighederne i starten af april arresterede den internationalt kendte kunstner og systemkritiker Ai Weiwei. Indtil da var det store antal af 'bortførte' advokater og aktivister næsten blevet forbigået i tavshed internationalt.

»Det gav regeringen større appetit, da de kunne se, at de kunne stramme grebet uden konsekvenser, da omverdenen fokuserede på begivenhederne i Nordafrika og tsunamien i Japan. Så de strammede yderligere og bortførte stadig flere. Det fortsatte, indtil de forregnede sig og arresterede Ai Weiwei. Hvis udlandet også var forblevet tavst, efter han var blevet taget, så ville denne angstens periode have varet meget længere.«

Lovlige bortførelser

Det betyder dog ikke, at styret helt har givet op.

»I en retsstat kan man ikke forestille sig, at advokater bliver bortført og tæsket, da de er en nødvendig ingrediens i et velfungerende system. Men i Kina sker det stadig oftere,« siger Jiang.

Regeringen anser os advokater for at være dem, som skaber problemerne ved vores forsøg på at stille den til regnskab med loven i hånden. Derfor skal vi undertrykkes. Regeringen erkender ikke, at konflikterne i samfundet ikke er vores skyld, men sker i forlængelse af deres fejl. At få os til at forsvinde er ikke en opskrift på at løse samfundets problemer, men i stedet på at gøre dem værre.«

Da Jiang Tianyong og de andre advokater og aktivister blev taget af myndighederne, blev de ikke arresteret officielt, de blev ikke sigtet, de blev holdt fanget i hemmelige lokaliteter, og deres familier blev ikke informeret. Det er ulovligt ifølge kinesisk lovgivning. Men nu er der optræk til en ny lov, som faktisk vil give politiet lovmæssig ret til at få personer til at forsvinde på denne måde. Ifølge et nyt lovudkast vil politiet få ret til at tilbageholde mistænkte i op mod seks måneder i hemmelige lokaliteter, uden adgang til en advokat, og uden at familien informeres.

»Lovændringen truer alle. Det vil gøre det lettere for dem i fremtiden at behandle os, som de allerede har gjort i år, og stadig flere vil være i risiko for at forsvinde, da regeringen åbenbart anser stadig flere for at være dens fjender.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her