Baggrund
Læsetid: 4 min.

Pensionskasser fortsætter støtte til ulovligt olieprojekt

Statoil har erklæret sig skyldig i overtrædelse af den canadiske miljølovgivning i forbindelse med udvinding af oliesand, men danske pensionsselskaber støtter ufortrødent det kontroversielle - og nu ulovlige - projekt med danskernes sparepenge
Et medlem fra the UK Tar Sands Network demonstrerer 18. juli uden for the Canadian High Commission i London mod udnyttelsen af Canadas skovområder i det nordlige Alberta.

Et medlem fra the UK Tar Sands Network demonstrerer 18. juli uden for the Canadian High Commission i London mod udnyttelsen af Canadas skovområder i det nordlige Alberta.

Joe O

Udland
3. september 2011

Olie er ingen mangelvare i Alberta i Canada. Tværtimod. Staten anslås at sidde på 173 milliarder tønder olie, hvilket udgør 47 procent af Canadas oliereserver og gør landet til verdens næststørste olienation, kun overgået af Saudi-Arabien. Men Albertas olie er bundet i oliesand, også kaldet tjæresand, som kræver ekstreme ressourcer, når den skal udvindes og raffineres. Efter pres fra blandt andet Greenpeace har flere norske og svenske investorer i Statoil nu bedt olieselskabet om at indstille deres oliesandsaktiviteter.

En række danske pensionskasser med aktier i Statoil ser imidlertid ikke noget problem i at støtte tjæresandsaktiviteterne. Herunder Danske Bank, der er Statoils syttendestørste investor på verdensplan.

I maj sidste år beskrev Information for første gang, hvordan danske investorer støttede Statoils olieudvinding, som allerede på det tidspunkt blev kritiseret af flere natur- og miljøorganisationer. Dengang udtalte Thomas H. Kjærgaard, chef for socialt ansvarlige investeringer i Danske Bank-koncernen, at Danske Bank »var opmærksomme på de problematikker, der er forbundet med oliesand, men at det de havde hørt om Statoils projekt, ikke gav anledning til at bede olieselskabet om at indstille sine aktiviteter.«

Siden da har to uafhængige rapporter udarbejdet af EU-kommissionen fastslået de alvorlige miljømæssige konsekvenser ved udvinding af oliesand, og senest har Statoil erklæret sig skyldig i overtrædelse af den canadiske miljølovgivning.

Ændrer ikke mening

Men det får ikke Danske Bank til at ændre mening.

»Udvinding af oliesand er i sig selv ikke brud på internationale normer og giver derfor ikke anledning til at ekskludere selskabet,« siger Thomas H. Kjærgaard til Information.

En lignende melding kommer fra Eskild Bak, der er direktør i Sydinvest, som er en af Statoils andre danske storaktionærer.

»Vi investerer i selskaber, som gør, hvad de kan for at leve op til UNPRI,« siger han med henvisning ti FN's principper vedrørende ansvarlige investeringer.

På Sydinvests hjemmeside hævder virksomheden ikke at ville investere i selskaber, der krænker bredt anerkendte internationale konventioner og normer, blandt andet vedrørende miljøspørgsmål.

'Skal leve op til loven'

Og det gør Statoil ifølge Eskild Bak ikke.

»Hvis du tager et hvilket som helst selskab, vil du med 90 procents sandsynlighed kunne pege på et eller andet punkt, hvor de ikke lever op til UNPRI. Det vigtigste for os er, at de bestræber sig på at gøre det. Og det mener vi, at Statoil gør,« siger direktøren.

Også Danske Bank har en særlig politik for social ansvarlighed. Her hedder den SRI, Socially Responsible Investments, og på bankens hjemmeside lyder det, at politikken skal sikre, at Danske Bank »kun investerer kundernes penge i virksomheder, der ikke overtræder internationalt anerkendte normer.«

Ligesom hos Sydinvest er der ifølge Thomas H. Kjærgaard ingen konflikt mellem Danske Banks SRI-politik og bankens investeringer i oliesandsaktiviteter. Heller ikke selv om Statoil nu er blevet dømt for at overtræde Canadas miljølovgivning.

»Det er klart, at et selskab skal leve op til loven, og ellers må det stå til ansvar over for de relevante myndigheder. Men hvis selskabet betaler en eventuel bøde og retter op på processen, er det ikke en overtrædelse af vores SRI-politik,« siger Thomas H. Kjærgaard fra Danske Bank.

En stor fed løgn

Den prisbelønnede journalist og forfatter Andrew Nikiforuk, som har udgivet adskillige bøger om oliesand, mener ikke, at de danske virksomheder tager konsekvenserne ved udvinding af oliesand alvorligt.

»De grundlæggende problemer ved oliesand er åbenlyse. Spildt energi, forurening af grundvandet og et CO2-fodspor, der er 23 procent højere end ved udvinding af olie fra konventionelle kilder,« siger han og fortsætter:

»Alle, der investerer i Statoil, bør vide, at udvinding af oliesand sker under ekstremt miljøfarlige forhold, som de her overtrædelser af miljølovgivningen beviser,« siger han med henvisning til retssagen, hvor Statoil har erklæret sig skyldig i 19 anklagepunkter, der blandt andet vedrører vandspild, vandforurening og bevidst fejlinformation herom.

»Disse lovovertrædelser viser, at Statoils løfter om at blive mere etiske eller grønnere, når det gjaldt oliesand, var en stor fed løgn,« siger forfatteren.

»Det er udtryk for dårlig investeringskultur, at de danske virksomheder ikke ønsker at lægge pres på Statoil, ligesom nogle af deres skandinaviske nabovirksomheder gør,« siger han. Hvis de virkelig stadig vil støtte projektet, bør de gøre det med fuld gennemsigtighed og udførligt informere deres kunder om det,« siger Andrew Nikiforuk.

Thomas H. Kjærgaard mener ikke, at Danske Bank kan gøre mere for deres kunder.

»Vores kunder er altid velkomne til at spørge om, hvordan vi investerer for dem,« siger han.

»Og hvis de har specifikke spørgsmål til vores SRI-politik, svarer vi gerne på det,« siger han.

Ifølge Informations oplysninger investerer PKA, Nordea, Jyske Invest, PenSam, Danica og Nykredit samt altså Danske Bank og Sydinvest fortsat i Statoil.

Det er endnu ikke blevet fastlagt, hvor stor en straf Statoil står til at få, men strafferammen er op til 54 millioner kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Måske man skulle overveje at trække sine penge ud af Nordea..... De fyrer vidst også medarbejdere selvom de har overskud.....

Nogen forslag til et pengeinstitut der har moralen iorden???

Merkurbank. Desuden er deres kort flotte og lyserøde.

Og de tilbyder dig økologisk mælk og kaffe i nogle filialer! Har man hørt magen?

"Det er endnu ikke blevet fastlagt, hvor stor en straf Statoil står til at få, men strafferammen er op til 54 millioner kroner"

(Advarsel: Ironi kan forekomme i det følgende.)

Det er skønt og dejligt at store koncerner nu skal stå til ansvar. Med så stor en bøderamme bliver Statoil jo rystet i sin grundvold. Puha, så får vi endelig sat en stopper for det griseri.

Tak til Teis Asbjørn Iversen for information om Merkur Andelskasse. Jeg har netop bedt om at blive oprettet som kunde. Måske mine penge fremover kan blive til gavn fremfor destruktion ... Så gør det ikke så meget at der ryger nogle procent af i svinget ...

Brian Pietersen

En god bank- - - - er er 2 eksempler.

J.A.K

De arbejder for et 0-rente samfund, kan finde dem på nettet, der står en masse om dem.

måske--->arbejdernes landsbank