Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pirater efterladt i juridisk limbo

Danmark har udleveret 24 mistænkte pirater til Kenya uden at vide, om landet overhovedet har jurisdiktion til at retsforfølge dem. Fem måneder efter pågribelsen er spørgsmålet stadig uafklaret
En bevæbnet somalisk pirat står og kigger ud over Det Indiske Ocean. Siden landets ødelæggende borgerkrig i 1990'erne har pirater hærget og røvet på havet. I august 2008 påtog Task Force 150 sig via en fælles inter-national overvågningsindsats at bekæmpe pirateriet med magt. Danmark er også med.

En bevæbnet somalisk pirat står og kigger ud over Det Indiske Ocean. Siden landets ødelæggende borgerkrig i 1990'erne har pirater hærget og røvet på havet. I august 2008 påtog Task Force 150 sig via en fælles inter-national overvågningsindsats at bekæmpe pirateriet med magt. Danmark er også med.

MOHAMED DAHIR

Udland
1. oktober 2011

Danmark fortsætter med at udlevere pirater til Kenya, selv om der ikke længere er nogen aftale, der regulerer overdragelsen, og selv om Kenya ikke aner, om landet overhovedet har jurisdiktion til at retsforfølge dem. Det fremgår af bogen Piratjagt — Mennesker og Millioner, som netop er udkommet.

Jurist Birgit Feldtmann fra Syddansk Universitet mener ikke, at Danmark kan tillade sig at udlevere til Kenya under de vilkår.

»Det er ikke optimalt, at Danmark udleverer mistænkte pirater til retsforfølgelse i Kenya, når det ikke er afklaret, om Kenya kan retsforfølge dem eller ej,« siger hun.

»Man risikerer jo, at de må løslades igen uden at være blevet dømt, ikke fordi der ikke er beviser nok, men fordi man ikke har juraen på plads.«

Også Amnesty International udtrykker utilfredshed med situationen

Seks måneder

Den 19. juni i år afleverede det danske krigsskib Esbern Snare 24 mistænkte pirater til de lokale myndigheder i den kenyanske havneby Mombasa, som straks indsatte dem i Kenyas nyrenoverede piratfængsel Shimo La Tewa.

De 24 somaliere havde været tilbageholdt på Esbern Snare siden den 12. maj, hvor det danske krigsskib befriede 16 gidsler fra det iranske skib Ariya, der i månedsvis havde fungeret som moderskib for nye kapringsforsøg. Under befrielsen blev fire af piraterne dræbt.

I dag, knap fem måneder efter deres tilfangetagelse, sidder de 24 mistænkte somaliere i Shimo La Tewa- fængslet, uden at vide hvad der skal ske med dem.

Årsagen er, at det kenyanske retssystem ikke kan blive enig med sig selv om, hvorvidt Kenya har jurisdiktion til at retsforfølge personer, der har begået forbrydelser uden for kenyansk territorialfarvand. Udenrigsministeriets juridiske chef Thomas Winkler bekræfter, at Danmark i øjeblikket ikke aner, om de 24 kan retsforfølges eller ej.

Spørgsmålet skal afgøres af Kenyas Court of Appeal, en slags forfatningsdomstol og hvornår det sker, ved han ikke.

»Det er klart, at det er en afgørelse som både Danmark og resten af piratkoalitionen afventer med meget stor interesse,« siger han.

Den kenyanske juralektor ved Mombasa Polytechnic University College Franklin Okoth bekræfter over for Information, at appelrettens afgørelse kan trække tæppet væk under det internationale samfunds plan om at få Kenya til at tage sig af den retslige side af piratjagten.

»Det er helt afgørende, hvad appelrettens kendelse bliver,« siger Franklin Okoth.

»Hvis appelretten siger nej, skal kenyansk lovgivning revideres for at fortsætte piratsagerne og det kan tage lang tid.«

Problematisk

Dr. jur. Birgit Feldtmann finder den uafklarede juridiske situation problematisk.

»Jeg forstår godt det internationale samfunds ønske om at få de mistænkte pirater for retten i nærheden af, hvor de kommer fra« siger hun, men understreger samtidig, at det internationale samfund burde se at gå styr på den retlige del af piratbekæmpelsen.

»Det har vist sig at være svært at finde lande i regionen, som kan og vil gennemføre retssagerne og stå for den efterfølgende afsoning, så måske er det på tide at finde andre løsninger,« siger hun og minder om, at piratbekæmpelsen har stået på siden 2008.

Jurist Claus Juul fra Amnesty International er heller ikke glad for den uafklarede situation. Han mener, at Danmark bør genoverveje udleveringen af mistænkte pirater til Kenya, indtil jurisdiktionsspørgsmålet er afklaret.

»Man kan nemt ende i en situation, hvor de anholdte kommer til at sidde uforholdsmæssigt længe i fængsel, inden deres sag kommer for,« siger han.

Claus Juul understreger, at tilbageholdelsen af de mistænkte pirater er et problem, både hvis resultat bliver en løsladelse uden retssag, og hvis det ender med, at de mistænkte bare bliver siddende i Shimo La Tewa-fængslet i årevis — uden domfældelse.

Ingen aftale

Ifølge chefjurist Thomas Winkler fra Udenrigsministeriet er der i øjeblikket ingen formel aftale mellem Danmark og Kenya, men udleveringen »foregår efter de samme principper, som den aftale Danmark og Kenya havde frem til oktober sidste år.«

Aftalen blev opsagt af Kenya, der havde opdaget, at den retlige del af piratbekæmpelsen var en væsentlig større opgave, end først antaget. Wayne Miller fra FN's antipiratprogram i Kenya bekræfter, at det kenyanske retssystem er under voldsomt pres, fordi der i øjeblikket sidder omkring 53.000 i landets fængsler.

Han fører tilsyn med de 24 formodede pirater på vegne af Danmark og forsikrer, at de trods den uafklarede situation har det godt.

»Forholdene i Shimo La Tewa-fængslet er gode, og de 24 mistænkte har det udmærket, siger han i telefonen fra Nairobi. To af fangerne blev hårdt såret i forbindelse med pågribelsen, men får ifølge Wayne Miller »den nødvendige lægelige behandling, betalt af FN.« UNODC's antipiratprogram besøger de 'danske' pirater »mindst en gang om måneden og har endnu ikke haft grund til at kritisere noget som helst«.

Den danske ambassade i Nairobi kan ikke bekræfte, om de 24 mistænkte har det godt i fængslet, eftersom ingen af de mere end 30 ansatte har fundet det nødvendigt at besøge dem. I Udenrigsministeriet forsikrer Thomas Winkler imidlertid at Shimo La Tewa- fængslet er »et mønsterfængsel efter kenyanske forhold.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her