Nyhed
Læsetid: 4 min.

Red Barnet trækker folk ud af Pakistan efter CIA's dækoperationer

Under dække af et 'vaccinationsprogram' fik amerikanske CIA-agenter opsporet Osama bin Ladens tilholdssted. Den taktik risikerer nu at få skæbnesvangre konsekvenser for de ngo'er, der udfører humanitært arbejde – og for de fattige pakistanere, der er afhængige af deres hjælpeindsats
Meget tyder på, at CIA benyttede et falsk polio-vaccinations-program i Abbotabad i Pakistan som dække for at opspore og nærme sig Osama bin Laden. En paki-stansk pige får poliovaccine.

Meget tyder på, at CIA benyttede et falsk polio-vaccinations-program i Abbotabad i Pakistan som dække for at opspore og nærme sig Osama bin Laden. En paki-stansk pige får poliovaccine.

AKHTER GULFAM

Udland
30. september 2011

Et falsk vaccinationsprogram skabt af CIA som dækoperation for at jagte Osama bin Laden kan have bragt flere hjælpeorganisationers operationer i Pakistan i fare.

Hjælpeorganisationerne møder allerede bureaukratiske hindringer i hidtil uset omfang, og mindst en af dem har måttet trække nøglemedarbejdere hjem.

The Guardian erfarer, at Red Barnet sidst i juli fløj otte udenlandske hjælpearbejdere ud af Pakistan efter at have modtaget en advarsel fra det amerikanske konsulat i Peshawar. Samtidig blev to ledende pakistanske ansatte flyttet til femstjernede hoteller i Islamabad.

Vestlige og pakistanske embedsmænd fortæller, at der opstod frygt for, at Red Barnets medarbejdere skulle blive pågrebet af den pakistanske efterretningstjeneste, Inter-Services Intelligence (ISI) på grund af mistanke for forbindelser til Shakil Afridi, en pakistansk læge, som var centralt placeret i det hemmelige CIA-'vaccinationsprogram', der hjalp med at finde Bin Laden.

Red Barnet benægter at have haft tilknytning til CIA-planen, som The Guardian første gang rapporterede om i juli, og hævder at være blevet offer for en bredere smædekampagne mod hjælpeorganisationer i Pakistan, der skulle være udløst af CIA's taktik.

»Dr. Afridi har aldrig arbejdet for Red Barnet. Og hans påståede aktiviteter har på ingen måde været tilknyttet os. Vi havde ikke et vaccinationsprogram i Abbottabad,« siger talskvinde for Red Barnet i Storbritannien, Ishbel Matheson.

Den humanitære organisation havde dog en forbigående relation med Afridi, hvilket kan forklare ISI's interesse for dens aktiviteter. Afridi deltog i to sundhedsarbejderkurser i Red Barnets regi i 2008 og 2010, hvilket Matheson bekræfter. Pakistans sundhedsministerium havde selv indstillet ham til at deltage, tilføjer hun.

De pågældende kurser indgik i et amerikansk finansieret sundhedsprogram for børn i stammeområdebæltet langs den afghanske grænse, som Red Barnet har stået i spidsen for siden 2007.

CIA misbrugte ngo-navn

ISI's mistanke blev også vakt af Afridi selv. En højtstående vestlig embedsmand oplyser, at Afridi skal have fortalt sin kone, at han arbejdede for Red Barnet, mens han i virkeligheden var beskæftiget på det falske CIA-program. Påstanden kom angiveligt frem under forhør, oplyser en højtstående hjælpearbejder.

Hos Red Barnet erklærer man sig forfærdede over, at Afridi har »misbrugt« organisationens navn.

»Vi er chokerede over påstanden om, at vores navn er blevet fejlagtigt anvendt på denne måde. Red Barnets arbejde i Pakistan går ud på at hjælpe landets mest sårbare børn og deres familier,« siger Matheson.

Vrede hjælpearbejdere siger, at CIA har opført sig hensynsløst ved at gøre brug af hjælpearbejde som dække for spionagevirksomhed og dermed true med sikkerheden for ægte hjælpearbejdere og videreførelsen af hjælpeprogrammer for millionsummer til Pakistan fattige.

Red Barnet har 2.000 medarbejdere i Pakistan og hjalp syv millioner mennesker i landet alene i 2010 – heraf var halvdelen ofre for dette års massive oversvømmelser, mens resten har nydt godt af langsigtede udviklingsprogrammer.

Efter sikkerhedstruslen i juli blev flere aktiviteter neddroslet eller gik helt i stå. Organisationens medarbejdere blev midlertidigt overført fra følsomme områder såsom Swat-dalen. Britiske og amerikanske diplomater forsøgte samtidig at gå i forbøn hos myndighederne og garantere organisationens akkreditiver.

Efter at have modtaget grønt lys fra ISI, sendte Red Barnet i august de forflyttede medarbejdere, der havde tilbragt den mellemliggende tid i Bangkok, tilbage til Pakistan. Også de to ledende lokale ansatte, der havde boet på Serena Hotel, vendte tilbage.

ISI fik først nys om CIA's dækoperation, efter at amerikanske elitesoldater fra US Navy Seals var brudt ind i bin Ladens hus den 2. maj og havde likvideret bin Laden. Umiddelbart derefter gik efterretningstjenesten i gang med at kortlægge, hvordan CIA havde opereret i byen – om vestlige hjælpearbejdere havde ydet de amerikanske agenter bistand. Tre uger senere blev Afridi anholdt i udkanten af Peshawar.

Udvisning og chikane

Vestlige hjælpeorganisationer, især de, som havde amerikanske medarbejdere eller var finansieret af USA's, kom nu i ISI's søgelys. En ung amerikansk hjælpearbejder fra ngo'en Catholic Relief Services blev stillet for en dommer pga. »visum-uregelmæssigheder« i den sydlige by Sukkur og herefter udvist. Også andre hjælpearbejdere blev tvunget til at forlade landet.

Lige siden har humanitære organisationer oplevet store forsinkelser med at opnå visum, ligesom deres nødhjælpsforsendelser angiveligt er blevet ramt af uforklarlige forsinkelser i Karachi havn.

Andre klager over, at deres kontorer jævnligt rendes på dørene af medarbejdere fra Pakistans efterretningstjenester, der efterspørger detaljerede oplysninger om deres medarbejdere. Et efterretningsdokument, som uforvarende blev efterladt hos en hjælpeorganisation, og som The Guardian har haft lejlighed til at se, pålægger agenter til at undersøge de internationale ngo'ers »skjulte finansieringskilder« og »hemmelige operationer«.

I juli erklærede den afgående landedirektør for Internationalt Røde Kors (ICRC), Pascal Cuttat, at Pakistan bliver stadig vanskeligere at arbejde i.

»Vi oplever konsekvent, at hver en udenlandsk medarbejder, der arbejder i landet, møder mistro,« udtalte han på en pressekonference i Genève.

De lokale betaler prisen

»At få opholds- og arbejdstilladelse er blevet meget vanskeligt. Alle kæmper imod bureaukratiet.«

Røde Kors afventer fortsat tilladelse til at indsætte en ny landedirektør i Pakistan.

Hjælpeorganisationerne i Pakistan slås i disse uger imod massive oversvømmelser i den sydlige Sindh-provins, der har ramt over fem millioner mennesker. Kun få hjælpearbejdere vil udtale sig til citat på grund af frygt for yderligere beskyldninger, men nogle retter deres vrede imod CIA. InterAction, en paraplyorganisation for 190 amerikanske ngo'er opfordret spionagenturet til at stoppe med at bruge humanitært arbejde som dække for terrorbekæmpelse.

»Det er uetisk adfærd, som ikke blot truer lokale befolkningers velfærd, men også bringer livet i fare for legitime humanitære hjælpearbejdere,« siger InterActions formand, Samuel Worthington.

Afridi er i mellemtiden taget i forvaring af Pakistans efterretningstjeneste. En regeringskommission, der undersøger bin Laden-affæren, har endvidere forbudt ham at forlade Pakistan.

USA vil gerne tilbyde den pashtunske læge ophold i Amerika, men pakistanske embedsmænd siger, at han risikerer at blive anklaget for spionage og landsforræderi.

I mellemtiden står bin Ladens tidligere hus tomt. Den 20. september klagede pressefrihedsorganisationen Journalister Uden Grænser over, at Pakistans regering har forbudt den udenlandske presse at besøge stedet og placeret Abbottabad under en »de facto-undtagelsestilstand«.

CIA har ikke besvaret anmodninger fra The Guardian om kommentarer til 'vaccinationsprogrammet' og følgerne af dette.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Hvorfor kommer jeg til at taenke paa, Cuba, Central- og Syd Amerika naar jeg laeser denne artikel mon?

I

Det er dybt kriminelt når militær- og efterretningsoperationer benytter NGO'er som dækhistorier. Ikke nok med at de bringer humanitært arbejde i fare, de bringer også andre menneskers liv i fare.
Mener amerikanerne virkelig ikke at et rødt kors skal respekteres længere i krigszoner?

Hvis man lige koncentrerer sig om de faktuelle oplysninger i artiklen, så er det da Pakistans ( vildtvoksende autonome?) efterretningstjeneste, der står som skurken ?

Den skjulte Bin Laden, og den ved ganske godt, hvilke NGO'er der er helt OK - så alle de nyttige hjælpeprogrammer kan fortsætte, hvis de "hemmelige pakistanske efterretningsfolk" var en anelse mere normale i hovedet.

Den pakistanske efterretningstjeneste har et mega problem - hvis Pakistans folkevalgte genvinder kontrollen over efterretningtjenesten, så ryger der en række hoveder, så det gælder vel for efterretningstjenesten om at destabilisere mest muligt og bevare narkoindtægterne .

Andreas Prætorius

Det er klart at Pakistnas efterretningstjeneste er helt på vildspor og agere helt åndsvagt, men CIA har også et stort ansvar i at NGOerne ikke kan udføre deres arbejde, når de misbruger den internationale tillid til NGOerne. At hævn mod bin-Laden kan være vigtigere for dem end uskyldige pakistanere er over min forstand.

Troels Ken Pedersen

At ISI er et uhyre, kan ikke overraske mig.

At CIA er et uhyre, burde ikke kunne overraske mig. Men det her får nu alligevel min puls ret kraftigt i vejret. At de er villige til at sætte ti- og hundredetusinder af sagesløse civiles liv og helbred i fare for at få ram på én mand, uanset hvor slem han er, gør mig nu alligevel vred.

Dette her bliver betalt med syge og underernærede børn. Jeg savner ord, der er grimme nok til at udtrykke mine følelser om dette her.

Jeg kan kun sige al- ciada

Robert N Gjeertsen

Eftersom jeg siden 12 September 2001 har villet skide de der Tora-Bora huleboere et stykke, de har alligevel ikke været til en skid siden 2002,(http://videos.senat.fr/video/videos/2010/video3893.html) ..
Ja, hvad skal jeg egentlig stille op med denne latterlige artikel ?

Hvis du, på det foreliggende grundlag, skrev en skrivelse til Journalist-Højskolens optagelses-prøve,
ville du dumpe med UG plus Kryds,Bolle og Slange ..

Det er simpelthen for grotesk det her :
Donald Rumsfeld sørgede for, i starten af dette millenium, at Nord-Korea fik lov at købe et par Atom-reaktorer af ABB. Dertefter solgte en eller anden alle hemmelighederne til en 'Pakistaner', så
det dybt stabile land fik Nukes til at opveje Indiens ..

Helt Ærligt, det er sgu så korrupt det hele at jeg ikke kan holde ud at skrive om det ..
Længe Leve PET's ret til at bestemme hvem af de 'folkevalgte' der kan blive ministre og hvem der ikke kan ... Holger er ved at vågne !!

Michael Kongstad Nielsen

Uanset emnets alvor - kan vi ikke snart blive fri for disse nærbilleder af små børns ansigter for at illustrere terror og vold og stormagters rædselsfuldheder?

@Michael Kongstad Nielsen: Arh, artiklen handler altså specifikt om Red Barnet. Er et foto af et barn ikke lidt på sin plads, lige i denne situation?

Michael Kongstad Nielsen

Kasper Hviid: Nej, fordi barneansigtet trækker så store veksler på vores alles sind , at det ikke bør bruges i tide og utide som tiltrækningskraft. Billeder er i dag noget af det største inden for mediebranchen. Hvorfor er man så optager af det? Det er fordi man kan manipulere med folks bevidsthed med stærke billeder bedre end på nogen anden måde. Derfor dyrker aviserner billederne, og derfor skal vi have smidt helt unge pigers ansigter i hovedet, selvom det er terrorkrig, det handler om.

Henrik L Nielsen

Det er utilgiveligt at man benytter benytter børn som et dække fir sine aktiviteter i krig. USA har erklæret krig imod terrorismen, og i krig siger loven at man ikke må dække sig bag civile der så kan udsættes for fjendens repressalier.

Og det er præcis hvad disse børn nu risikerer. De vil ikke kunne modtage hjælpen mere, da organisationerne må trække sig ud. Og det bliver langt lettere at holde dem fast i fattigdom og sygdom, for nu kan der laves endnu mere propaganda fra mørkemænds side mod udenlandsk hjælp til de svagest stillede i samfundet.

I bund og grund opfylder CIA´s handling her alle Green & Ward´s betingelser for at det kan defineres som stats terrorisme.