Udland
27. september 2011

Både Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er indstillet på at forbedre behandlingen af de pirater, som Danmark pågriber ud for Somalias kyst. Det siger de fire partier, efter jurister i går beskyldte Danmark for at bryde den Europæiske Menneskeretskonvention, når danske krigsskibe tilbageholder pirater i både 30 og 40 dage, uden at de bliver stillet for en dommer.

I Danmark må der højst gå 24 timer, før en anholdt skal fremstilles i grundlovsforhør.

»Vi skal gøre vores yderste for at overholde de internationale konventioner, som Danmark har underskrevet,« siger John Dyrby fra Socialdemokraterne. Han mener, at en mulig løsning kan være at etablere videolink til de danske krigsskibe, så det bliver muligt at afholde grundlovsforhør, mens de formodede pirater befinder sig på åbent hav.

Det er et løsningsforslag, som også SF synes godt om.

»Danmark skal overholde konventionerne, og videotransmitterede retsmøder kunne være en måde at løse problemet på,« siger Holger K. Nielsen.

Radikale Venstres Lene Loklint er helt enig og mener også, at det er et problem, den nye regering skal se på.

»Der er noget, der tyder på, at vi er på kant med konventionerne, så det må vi have kigget nærmere på.«

Enhedslistens nyudnævnte restordfører, Pernille Skipper, lover, at der bliver rettet på forholdene hurtigt:

»Det er en menneskeret, at anholdte skal stilles for en dommer inden for kort tid,« siger hun og bebuder, at Enhedslisten vil kræve, at den kommende justitsminister inden udgangen af oktober fremlægger »et sæt helt klare retningslinjer og nye arbejdsgange, der skal sikre, at mistænkte pirater bliver stillet for en dommer inden for en rimelig tid«.

Grænser for alt

Den hidtidige praksis forsvares imidlertid af Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo. Han mener ikke, der er grund til at oprette særlige videolinks eller andre tiltag for at forbedre piraternes sikkerhed.

»Det er nemt at mene, at det skal gå hurtigere med at fremstille mistænkte pirater i grundlovsforhør, når man sidder i et lunt kontor med adgang til alle faciliteter« siger han.

»I den praktiske verden er det imidlertid ikke alt, der er muligt. Og hvis det drejer sig om, hvorvidt et dansk krigsskib skal fortsætte sin mission eller sejle de mistænkte i land for at få dem for en dommer, så ved jeg godt, hvad jeg mener, er vigtigst.«

At den europæiske menneskerettighedskonvention siger, at mistænke skal stilles for en dommer »prompte«, gør ikke indtryk på Nonbo.

»Det er ikke piraterne, der skal bestemme, hvad vi gør. Vi kan ikke hente månen ned til jorden, bare fordi sådan nogle skiderikker bliver pågrebet på et ubelejligt tidspunkt. Og så må Menneskeretsdomstolen i Strasbourg mene, hvad den vil.«

Hvis de danske krigsskibe i forvejen har videolink, må de selvfølgelig godt bruge det, mener han. »Men der skal ikke installeres den slags udstyr af hensyn til piraterne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her