To nye domme fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg kan blive en bombe under dansk fangepolitik. Det vurderer flere topjurister efter den tidligere irakiske fange Qais Brak har besluttet at sagsøge den danske stat for krænkelser og tortur, som han angiveligt blev udsat for i forbindelse med den dansk-irakiske Operation Green Desert i november 2004.
De nye domme fra Strasbourg slår nemlig fast, at det er den styrke, der har en fange i sin magt, som er ansvarlig for, at menneskerettighederne respekteres, også hvis han efterfølgende udleveres til lokale myndigheder.
»Dommene slår fast, at de udenlandske styrker er ansvarlig for, at fangernes menneskerettigheder respekteres, hvis det er dem, der har den fysiske magt over fangen,« siger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.
Han vurderer, at det netop er tilfældet i forbindelse med Qais Braks tilfangetagelse, hvor danske styrker havde en »tilstrækkelig dominant og konkret rolle til, at det er ansvarspådragende, også selv om den efterfølgende tortur blev udført af irakere.«
Samme vurdering kommer fra menneskerettighedsekspert Thomas Gammeltoft-Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
»Menneskerettighedsdomstolen har slået fast med syvtommersøm, at hvis du tilbageholder en fange i forbindelse med en militæroperation i f.eks. Irak, så har du et direkte medansvar for, hvad der sker med ham bagefter, også selv om du overdrager ham til andre myndigheder,« siger Gammeltoft-Hansen.
»Det betyder, at Danmark og andre krigsførende nationer ikke længere kan udlicitere deres menneskerettighedsansvar.«
Krænket og tortureret
Sagen mod den danske stat er rejst af den irakiske storbonde Qais Brak, som den 25. november 2005 blev arresteret af danske styrker sammen med 10 andre fanger. Han blev først afhørt af to danske officerer, der angiveligt udsatte ham for krænkende og ydmygende behandling ved at trække bukserne af ham og beføle hans genitalier og anus. Efterfølgende blev han udleveret af de danske styrker til Serious Crime Detention Center i Basra, som var berygtet for at mishandle og torturere fanger.
Her blev Qais Brak og flere af hans naboer udsat for voldsom tortur, herunder tæsk med kabler, ophængning i fødderne og elektrisk chok.
Efter torturen kunne Qais Brak ikke stå på benene i fem dage, fremgår det af den stævning, hans advokat, Christian Harlang, tirsdag afleverede til Københavns Byret.
Bag sagsanlægget mod den danske stat står den irakisk-britiske advokat Mazin Younis fra menneskerets- organisationen Iraq League, der har været med til at rejse ikke mindre end 142 irakiske fangesager i Storbritannien.
Han mener også, at dommen fra Strasbourg vil blive afgørende for Braks sag og for mindst fire andre sager mod Danmark, som han er ved at forberede.
Saddams bødler
Det springende punkt i Braks sag er ifølge de tre jurister, om de danske styrker havde grund til at frygte for hans sikkerhed, da de udleverede ham til irakisk politi. Og det mener de alle tre, at der var god grund til.
I forbindelse med sidste års lækage af 391.821 amerikanske militærrapporter har Information dokumenteret koalitionsstyrkernes kendskab til irakisk politis fangemishandling.
En af de danskere, der ligeledes har bekræftet kendskabet til de irakiske politifolks problemer med at overholde menneskerettighederne, er chefpolitiinspektør Kai Vittrup, der var leder af den første danske politimission i Irak fra august 2003 til februar 2004.
»Det var velkendt allerede fra starten af den danske Irak-mission, at det irakiske politi havde store problemer med at respektere menneskerettighederne. Og det var der intet som helst underligt eller overraskende i,« har han sagt til Information.
Størstedelen af de nye politifolk kom direkte fra Saddams politistyrke, hvor de havde lært alt, hvad der var værd at vide om tortur.
»De havde levet med Saddam Husseins terrorregime i årtier. De kom fra en verden af vold og terror, og det kan man ikke ændre på fra den ene dag til den anden,« sagde Vittrup og understregede, at i den situation ville det være »himmelråbende naivt at tro, at det irakiske politi pludselig var i stand til at respektere menneskerettighederne.«
Hverken Forsvarskommandoen eller forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har ønsket at kommentere sagsanlægget mod Danmark.
Det ville glæde mig om de ikke kan tørre den af på andre og derved blot fralægge sig ansvaret.
"Hverken Forsvarskommandoen eller forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har ønsket at kommentere sagsanlægget mod Danmark."
Og det er jo hele pointen, fordi sagen nok vil tage nogle år at få ført hele vejen til Strasbourg vil de ansvarliges "fortolkning" af Genevé-konventionen aldrig få nogle konsekvenser for de ansvarlige.
Danmark vil ikke ændre praksis før der ligger en dom - laaangt ude i fremtiden.
En ren Alberto Gonzales.
"Hverken Forsvarskommandoen eller forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har ønsket at kommentere sagsanlægget mod Danmark."
Selvfølgelig ikke, de har to travlt med at tage ansvar.
Hvad mon den snart kommende nye forsvarsminister mon mener - det bliver vel ham/hende, som skal oveveje, om sagen skal køres eller forliges ???
Jeg gætter på, at også den nye forsvarsminister vil køre sagen - og det kan blive politisk belastende internet i rød blok..
(Jeg har iøvrigt ingen anden viden om sagen end der er refereret i pressen - så jeg kommenterer på et måske aldeles ufuldstændigt grundlag.)
Saa helt typisk Dansk!! Man pudser facaden, giver andre skylden eller ansvaret og, saa gaar det jo nok altsammen......
FACADELAND - intet nyt under solen - Danmark i en noeddeskal!!!
Jeg haaber virkelig at Mr. Qais Brak og resten af de mennesker, som har vaeret udsat for tortur, faar banket vort land godt og grundig paa plads og, en gang for alle faar fortalt - ogsaa omverdenen - hvordan vort land i virkeligheden er, - eller har vaeret indtil nu, og saa maa vi jo blot haabe paa noget mere humanitet i fremtiden....haabet er lysegroent!!!!
Den canadiske BC Civil Liberties Association skriver om dommen Al-Skeini and Others v. The United Kingdom på deres blog: “Gentlemen at home, hoodlums elsewhere”
Og hvad så?? Så tager vi den, hvis reglerne er sådan. Så ved vi det til en anden gang, og så putter vi bare banditterne i eget fængsel med egne vogtere.
Det kan da vist ikke være så svært. Det koster lidt mere, men sådan er det jo så bare.
Tommy Karstensen,
Forskellen paa du og jeg er, at jeg ville hjaelpe dig, hvis du havde vaeret udsat for tortur....du ville torturere mig , - sikkert ud fra den overbevisning at naar andre kunne torturere mig, saa kunne du ogsaa bare goere det!! Korrekt!?
Saadan bliver i hvert fald dit indlaeg opfattet!?
Nej, helt forkert. Hvor mange danskere tror du går ind for tortur?? Jeg kommenterer på folks kommentarer om det retslige.
Tilsyneladende en del, siden der er lagt sag an.
Tommy Karstensen,
Tak, det er jeg glad for at hoere!
Desvaerre er jeg bange for, at - som Jesper Wendt ogsaa udtrykker - at der er mange Danskere der mener at tortur er heklt fint, og det faar mig til at se roedt!!
Det retslige mener IKKE at tortur er i orden....meget langt fra og, det ved alle boedlerne!! Faktisk ved (studerer) de det ofte saa meget, at de tvister rundt med ord og handlinger, som goer det naesten umuligt at faa dem doemt....
Kun psykopater oensker at skade andre mennesker paa krop og sjael...
Kun psykopater bruger tiden paa at studere hvordan man kan goere noget saadant uden at blive doemt og straffet for det....
Desvaerre er der utroligt mange psykopater i den verden vi lever i.....faktisk bliver nogle af dem uddannet i psykopati.....
"Strasbourg udfordrer dansk fangepolitik"
Overskriften er en sær måde at vende tingene på hovedet på. Ret beset er det vel den danske fangepolitik der udforder retssamfundene.