Baggrund
Læsetid: 3 min.

Afghanistans kvinder frygter for fremtiden

Ni ud af ti kvinder er bange for, at Taleban igen skal få politisk indflydelse i Afghanistan, viser ny undersøgelse. NGOen Action Aid opfordrer bl.a. Danmark til at sikre de afghanske kvinders indflydelse på Afghanistans Fremtid
Afghansker kvinder er nervøse for fremtiden, når vestlige styrker ikke længere er i landet.

Afghansker kvinder er nervøse for fremtiden, når vestlige styrker ikke længere er i landet.

Charlotte Aagaard

Udland
4. oktober 2011

En kvindes plads er enten i huset eller i graven.

Sådan lød et af de udsagn, som Taleban-styret yndede at komme med i de fem år, de regerede Afghanistan.

En ny undersøgelse viser, at ni ud af ti afghanske kvinder frygter, at det igen skal blive sådan, når Danmark og de andre koalitionslande om tre år trækker deres militære styrker ud af landet.

Sideløbende med tilbagetrækningen forsøger den afghanske regering at forhandle en fredsaftale på plads med Taleban. Opskriften er at få den ultrakonservative islamistiske bevægelse til at veksle deres våben for politisk indflydelse, måske endda en plads i regeringen.

Store fremskridt

Der er imidlertid ingen tvivl om, at den plan foruroliger de afghanske kvinder, som de sidste 10 år har taget et tigerspring fremad. Selv om de langt fra er ligestillet, går millioner af afghanske piger i dag i skole, uddanner sig og deltager i samfundslivet.

Den nye undersøgelse, som er gennemført af den internationale NGO Action Aid, giver et sjældent indblik i, hvordan de afghanske kvinder tænker. Den bygger på interviews med 1.000 kvinder i fem forskellige provinser; Kabul, Balkh, Herat, Bamiyan og Kandahar, ligeligt fordelt på by og land.

Frygten for, at Taleban igen skal sætte sig på magten i Afghanistan, er overvældende.

Hele 86 procent af de afghanske kvinder frygter en sådan udvikling og er især bekymrede over risikoen for, at deres døtre ikke kan komme i skole og uddanne sig.

I de fem år, Taleban regerede Afghanistan, var de af-ghanske kvinder forment adgang til uddannelse, arbejde, lægehjælp og havde forbud mod at bevæge sig uden for hjemmets fire vægge uden mandlig eskorte.

Selv om mange kvinder, især på landet, stadig har langt ringere muligheder end mænd, mener hele 72 procent af de adspurgte, at deres liv er bedre nu end for 10 år siden. 37 procent af kvinderne mener, at Afghanistan vil blive et værre sted at leve, hvis de internationale styrker trækker sig ud.

Ifølge den aftale, som det internationale samfund har indgået med Afghanistans regering, skal størstedelen af de udenlandske styrker være ude af landet ved udgangen af 2014.

I rapporten A just Peace? (En retfærdig Fred?) opregner Action Aid en række af de fremskridt, som er sket siden 2001.

Til dem hører, at 39 procent af de afghanske børn, som nu går i skole, er piger, at 27 procent af de afghanske parlamentsmedlemmer er kvinder og 25 procent af de offentlige ansatte.

Internationalt ansvar

En af dem, der er meget bekymret for, at de afghanske kvinders landvindinger skal blive tabt, er kvindesagsaktivisten Fawzia Koofi. Hun sidder i øjeblikket i det afghanske parlament Loya Jirga, men har bekendtgjort, at hun stiller op til præsidentvalget i 2014.

»Verdens ledere må ikke ofre afghanske kvinder på dette afgørende tidspunkt,« siger hun i en kommentar til den nye undersøgelse.

»Jeg opfordrer det internationale samfund til at sikre, at kvinders rettigheder i Af-ghanistan fortsætter med at stå højt på dagsordenen og ikke bliver ofret i fredens navn,« siger hun.

Også Afghanistans førende menneskerettighedsorganisation, AIHRC, er bekymret for fremtiden.

»Alle de fremskridt, Afghanistans kvinder har opnået, er meget sårbare. Hvis vi får en anden regering i Afghanistans, risikerer vi at miste dem alle,« siger Soraya Sobhrang til Action Aid.

Flere af de lande, som deltager i krigen mod Taleban, har bl.a. begrundet deres indsats med ønsket om at forbedre de afghanske kvinders vilkår.

Og det får Action Aid til at opfordre Danmark og de andre koalitionslande til at gøre alt, hvad de kan, for at sikre, at de afghanske kvinders rettigheder bevares — også efter 2014.

»I 2001 besluttede vores ledere at gå i krig i Afghanistan med forbedring af kvinders rettigheder som et af hovedmålene. 10 år senere — mens det internationale samfund begynder sin tilbagetrækning og indleder fredsforhandlinger med Taleban og andre oprørsgrupper — bliver kvinder frosset ude af processen« siger Action Aids politiske chef i Storbritannien Belinda Calaguas.

Blandt de anbefalinger, Action Aid kommer med, er, at Danmark og resten af det internationale samfund støtter de afghanske kvindeorganisationer og gør det klart, at de rettigheder, som Afghanistans kvinder har fået i landets nye forfatning, ikke kan forringes.

Hele rapporten A just Peace kan læses på www.ms.dk

Serie

Afghanerne efter ti års krig

Krigen i Afghanistan har varet ti år, og koalitionens soldater er ved at vende blikket hjemad. Op til tiårsdagen sætter Information fokus på de afghanere, som har lagt deres liv om for at være med i drømmen om det ny Afghanistan. De kan komme til at betale en høj pris, hvis drømmene viser sig at briste, når de vestlige soldater tager hjem.

<b>Temasite</b>
Information har i samarbejde med iBureauet og Danmarks Radio lavet en undervisningsportal om Afghanistan. Her kan man finde videodagbøger, artikler og undervisningsmateriale om afghanernes situation her 10 år efter konfliktens start: <a href="http://www.dr.dk/Undervisning/Gymnasium/Detnyeafghanistan/Forside.htm"><... nye Afghanistan</b></a>

Seneste artikler

 • Manden med magten

  7. oktober 2011
  For den succesrige forretningsmand Kamal Nabizada er det nye Afghanistan et slaraffen-land af muligheder. Men han ville ønske, at der ikke var så mange, der skulle bestikkes
 • Har du penge, så kan du få

  6. oktober 2011
  På Herats hospital er personalet parat til at lade patienterne dø, hvis ikke de kan betale for behandlingen. Alligevel synes sygeplejersken Bismullah Habibi, at det går fremad
 • Afghanistan efter 10 års krig: Farvel til valmuerne

  5. oktober 2011
  Khan Mohammed har udskiftet valmuer med safran. Men mange andre bønder tør ikke opgive opiumproduktionen, som Taleban har sat sig tungt på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En udmærket beskrivelse af, hvorfor jeg ikke ubetinget tilslutter mig et "Hjem fra Afghanistan"-krav.

Det springende punkt er naturligvis HVORDAN?

Hvis man forestiller sig den omvendte situation med div. afghanske etniciteter som besættelsesstyrker i Danmark og disse insisterede på, at de danske kvinder opgiver job, uddannelse, socialt liv osv. som en del af landets udvikling for istedet at gå hjemme, så kan det jo godt være at afghanerne mødte lidt modstand.

Hvordan kaperes et kulturmøde (-chok) af den kaliber og for den alm. dansker kunne afghanerne formentlig stamme fra månen. Og mon ikke afghanerne har det lidt på samme måde? Man siger ja ja til udlændingene med de fancy våben og gør som man altid plejer.

På samme måde med missionen i Afghanistan som, efter min opfattelse, stadig kæmper med forskellige forventninger til målene henimod 2014.

For hvor dybhjertet er den nuværende afghanske regerings ønsker om kvinderettigheder, når både lovgivning og praksis til fulde demonstrerer ønsket om det modsatte.

Og så kan vestens intentioner være nok så gode.

Det er sørgeligt at Aagard der normalt er kendt for at skrive artikler af en vis standard, skriver en artikel på så tyndt et grundlag som den rapport er udtryk for.

En rapport der på alle måder er politisk funderet. Det påstås at 1000 kvinder blev interviewet.

1. I rapporten kan man ikke se hvordan spørgsmålene er stillet.
2. Man får blot at vide at spørgsmålene er stillet i 4 områder, men hvor og hvem der spørges er der intet om. (iøvrigt underligt at man kan rejse rundt i Afghanistan og spørge et bredt udsnit af befolkningen om de her spørgsmål vi ikke må se). Ingen andre kan komme rundt i landet.
3. Alle de interview der er i rapporten af kvinder er kvinder som ikke just repræsentere den gængse afghanske kvinde : en afghansk politiker, læge ..osv..som alle har en politisk interesse i emnet.
4. Den vigtigste pointe kommer ikke frem og får ikke plads : "Almost every woman ActionAid interviewed for this report cited security as the main concern in their lives – above worries over income, employment, health or education.".

Hele vejen igennem er rapporten domineret af at man allerede har taget holdning til sagen, frem for at lægge data og konklusion frem, hvorfor skal det suppleres med portrætter af mennesker der ikke repræsentere den gængse afghanske kvinde og suppleres med Action Aids egne interesser og holdninger.

Alt i alt virker det som et stykke bestilt og useriøst stykke arbejde, der skal tjene en politisk dagsorden nu hvor så mange mennesker er imod krigen i Afghanistan.

I et krigshærget land hvor civile dør i tusinder, hvor man ikke engang kan gå i sikkerhed i den grønne zone i Kabul så kan der foretages en objektiv undersøgelse af kvinderne i hele landet!!!

LAd os nu være lidt seriøse her.

Jeg taler ikke for Taliban her, men jeg taler imod en rapport der alene legitimere besættelsesmagten uden noget seriøst grundlag.

Alle andre undersøgelser viser det modsatte, at kvinder aldrig har haft det værre i forhold til hvordan de har det nu. Der har aldrig været så stor fattigdom blandt kvinder som nu, aldrig været så mange der må sælge sig selv som nu...osv..

"Afghanistan worst place in the world for women", "In Afghanistan, for instance, women have a one in 11 chance of dying in childbirth.", det her er en rapport fra 2011.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/15/worst-place-women-afghanista...

Det her er efter 10 års besættelse af landet og med en amerikansk ledet regering, med forbryderen Karzai i spidsen.

Man kan ligeledes bemærke, at 32% af kvinderne mener at Afghanistan bliver "et værre stede at leve" hvis besættelses styrkerne trækkes ud.

Modsætningsvis mener resten nødvendigvis, at det bliver bedre når besættelsesstyrkerne trækkes ud - og det er faktisk 68%.

Det er dog utroligt at man i de vestlige demokratier ikke kan fatte, at man er der i mod befolkningens ønsker.

Niels,
det kunne jo også betyde, at f.eks. 30% af kvinderne mener, det bliver bedre, og at resten - dvs. 38% - svarer "ved ikke".

Stig Rasmussen

Rasmus Knus: Din analogi holder ikke.

1. Den tager udgangspunkt i at det er mændene der skal bestemme og

2. Desuden kan du ikke sammenligne et tvunget fravalg (Taliban vil kun have kvinder i hjemmet) med en åben mulighed(mulighed for udd. for kvinder)

Hvis man kan opnå en samlet regering med Taliban mod at de lader kvinderne gå i skole hvis de vil, er det helt fint i mine øjne.

Niels Jespersen

Jeg må sige at Charlotte er den bedste fortaler for at fortsætte krigen i Afghanistan på et fuldstændigt forkert grundlag. Hun har s- som demonstreret før af krigsreportagerne som "embedded" journalist dernede - helt misforstået hvorfor vi er i a'fghanistan og hvordan Vesten bliver betragtet gennem lokalbefolkningens øjne. Her er en gennemhæderlig kilde som er baseret på en gammel observatør og embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium Woilliam Polk, som har reh\jst og kendt landet sden 1962 - han var atter tilbage i landet i 2010 - og er ikke embedded eller udsat for påvirkningsgrupper som den Charlotte citerer en rapport fra.
Her er et udpluk af hans kommentar fra web sitet http://williampolk.com/html/articles_2010.html med artiklen "Impressions of Afghanistan"
Obviously, the Afghans need help, so we think
they should welcome our efforts to aid them. But independent observers have found that they
do not. Based on some 400 interviews, a team of Tufts University researchers found that
"Afghan perceptions of aid and aid actors are overwhelmingly negative." We must ask why
this is.
The reason, I think, is that the Taliban understand from our pronouncements that civic
action is a form of warfare. The Russians taught them about civic action long ago, and Gen.
David Petraeus specifically proclaimed in his Iraq days, "Money is my most important
ammunition in this war." Thus many ordinary citizens see our programs as Petraeus
described them--as a method of control or conquest--and so support or at least tolerate the
Taliban when they destroy our projects or prevent our aid distribution.

Han foreslår derfor at vikkke skal blibve i Afghanistan da det vil få folk til at tage vare på alle de bistandsprojekter som vi har der bl. a. bygger skoler og sørger for gode ting for bl. a. kvinder. Hvis disse ting ikke bliver set som vestlige forsøg på indblanding og påvirkning vil Taliban få modstand mod at ødelægge og heller ikke længere stå som helteskikkelser der gør modstand od fremmed indblanding og besættesle.

Se det kunne Charlotte jo fremlægge i stedet for . men som embedded rapportør ved hun kun det interesserede agenter for påvirkning af jounalister gerne ser som "sandheden".

Hvem er iøvrigt bag denne organisation som har lavet denne rapport? når man googeler den kan man se at den øvertse chef er kendt - men både medlemmer og andre som skal indgå i gruppen samt fondsmidlerne er slet ikke omtalt. Er den mon en dækorganisation for neokonservative, der kan bruge f. eks. ting som kvindesag etc. til at bedrage folk med i den pågående krig mellem "Vesten" og "Islams" værdier - det er jo en strategisk målsætning for Israel og dets venner at man fremmer en sådan agenda. Man må spørge sig selv hvorfor Charlotte har valgt denne rapport fra en organisation som er så dårlig til at fortællle om sig selv.

Det hele kan vel koges ned til: Bliver flere eller færre kvinder og børn mishandlet, hvis Taleban holdes fra magten?

Hvis problematikken omkring de afghanske kvinders rettigheder post 2014 endeligt skal koges ned til en form for afgørende spørgsmål, må det være:

Er kvinders rettigheder et strategisk mål for indsatsen i Afghanistan?

Nope.

Nej, Rasmus. Det andet spørgsmål er det, der tæller.

Men, for det første er det umuligt at svare på med nogenlunde sikkerhed og for det andet har krigen i Afghanistan ALDRIG handlet om kvinders rettigheder eller rettere mangel på samme.

Alle andre undersøgelser viser det modsatte, at kvinder aldrig har haft det værre i forhold til hvordan de har det nu. Der har aldrig været så stor fattigdom blandt kvinder som nu, aldrig været så mange der må sælge sig selv som nu…osv..

Kan du dokumentere det ? Det link du giver støtter ikke din påstand ! The guardian skriver:
High maternal mortality rates, limited access to doctors and a "near total lack of economic rights" render Afghanistan such a threat to its female inhabitants.
og det er vel næppe de udenlandske styrkers skyld, ligesom :
Women who do attempt to speak out or take on public roles that challenge ingrained gender stereotypes of what is acceptable for women to do or not, such as working as policewomen or news broadcasters, are often intimidated or killed.
næppe heller kan tilskrives udenlandsk indflydelse.

At Afghanistan - stadigvæk- er verdens farligste sted for kvinder viser vel bare, hvor langt der, trods forbedringer, er igen. HVIS man altså ønsker at forbedre deres forhold.

Jeg er sikker på, at kampen for kvinders rettigheder og mod Talebans religiøse vanvid er en væsentlig grund til, at der stadig er en bred støtte i de fleste vestlige lande til krigen i Afghanistan. Det var heller ikke for at redde jøder, USA gik i krig mod Tyskland, men det var en væsentlig virkning af krigen alligevel- Og flere kunne vre reddet, hvis man havde grebet ind før.

Det er bare et kæmpe selvbedrag, hvis befolkningerne i vesten tror at krigen handler om kvinders rettigheder.

Og specielt hvis de tror på, at det har nogen som helst strategisk prioritet.

Men hvis man har en trang til at gnide øjenene i blår, er det her en glimrende anledning.

Og det er formentligt også den "virkelighed" som vises frem for jounalisterne.

Det her er den strategiske topprioritet i Afghanistan.

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/kill-capture/

Fat det nu, Rasmus, jeg er bedøvende ligeglad med "strategien". Hvad jeg ikke er ligeglad med, er, om krigen ren t faktisk har den virkning, at en del af Afghanistans kvinder får lov at smage en frihed, de aldrig har haft før.

Jeg kan se at henvendelsen var til mig fra Anders Jensen :

Ja det kan jeg selvfølgelig ellers ville jeg ikke påstå det.

Nu er der en præmis der skal redegøres for allerførst:

Hvis du kender det afghanske samfund, hvilket jeg må siges at gøre da jeg stammer derfra, så er det ikke den afghanske kvindes ønske at ville være ligesom den vestlige kvinde.

Her i Vesten har man den forestilling at alle gerne vil være frie og udfolde deres seksualitet som man nu engang gør blandt vesterlændinge. Og faktisk behøver vi ikke at tage til afghanistan, alene her i DK tager flere og flere unge muslimske piger tørklæde på uden at deres forældre har gået med det. Fordi det er et ønske de har at leve i følge Islam, som modbeviser den påstand om at muslimske kvinder ønsker at være frie som vesterlændinge.

Det kan måske forekomme svært at forstå for vesterlændinge og den kulturelle hovmod de er præget af. Hvor den eneste rigtige kultur er den vestlige frie kultur, uanset om det har ført til at kvinder handles på istedgade, uanset om det har ført til at familiemønstre brydes, uanset om det har ført til at økonomien står i ruiner takket være den frihed som bankerne gøre brug af.

Så udgangspunktet er at den muslimske kvinde er overbevist om Islam og ønsker at leve i følge den også i Afghanistan.

Godt så, betyder det at kvinden ikke har en plads i samfundet som jeg gerne anerkender er tilfældet i Afghanistan. Nej men deres plads i samfundet kommer ikke af "operation lipstick" hvis du kender den ellers så kan du jo google det.

Kvinden har takket være det regime som USA har sat på magten og som USA og lille DK opretholder kun ført til at tilstanden er blevet værre. Årsagen er simpel nok USA er totalt ligeglad med den afghanske kvinde og den dag Taliban er villig til at indgå i regeringen så tro mig så er det sidste der kommer på dagsorden den afghanske kvinde.

Hun bruges kun når man skal legitimere krig og besættelse. Hvor blev der af den saudi arabiske kvinde, eller kvinden i Bahrain som din dronning hædrede for nylig.

Og du ville gerne have dokumentation og her får du den :

"FN: Afghanistan legaliserer voldtægt.

Den afghanske præsident Karzai har underskrevet en lov, som begrænser kvinders rettigheder. Værre end Taleban, mener afghansk politiker."

Så hvis nogen reelt ønsker ændring for den afghanske kvinde skal det ske med udgangspunkt i hendes og mandens kultur. NEmlig Islam.

Islam som den er kommet giver ikke alene kvinden ret til at blande sig i samfundets anliggende, men forpligter faktisk kvinden at blande sig. Den giver hende ret til at være alt fra dommer til arbejdsgiver for mænd endda.

Men den gør det i overenstemmelse med hendes islamiske værdier. Så lad os muslimer definere det vi ønsker af rettigheder i overensstemmelse med vores værdier og ikke dine eller andres værdier.

Men lad mig lige tilføje det er ikke kun kvinden der har fået det værre også manden og børnene.

Folk bombes dagligt, tusinder civile er døde, Karzai selv tør ikke gå ud af den grønne zone. Opuim handel er forøget mange gange siden besættelsen kom. fattigdom er forøget. Der er ingen retssikkerhed. Der er ingen sikkerhed overhovedet.

Et land hvor der ingen sikkerhed er for mine børn skulle det kunne føre til bedre vilkår for kvinden, hvor i verden lever man så.

Hurra min datter kan gå i skole, men hun bliver med stor sandsynlighed skudt ned på vejen derover eller på vejen hjem!!! Og ja det er besættelsens skyld, de har skabt de tilstande.

Hvad angår Taliban og andre så er de en del af det afghanske folk og en del af vores interne anliggende , og det skal man lade være op til os at ændre. Og iøvrigt var det jo USA selv der støttede og skabte Taliban så hold nu op med kvinders rettigheder.

High maternal mortality rates, limited access to doctors and a “near total lack of economic rights” render Afghanistan such a threat to its female inhabitants.
og det er vel næppe de udenlandske styrkers skyld, ligesom :
Women who do attempt to speak out or take on public roles that challenge ingrained gender stereotypes of what is acceptable for women to do or not, such as working as policewomen or news broadcasters, are often intimidated or killed.

Jo det er det absolut, fordi det er USA og lille dk der igen har sørget for at Narkobaroner og krigsherrer sidder på magten i Afghanistan, og opretholder dem der. Krigs herrer og narkobaroner hvis syn på kvinden er at hun er lig NUL. Og det er dem som feks. KArzai, Dostum osv. som USA støtter og hvis overlevelse og magt USA garantere.

SÅ jo faktisk er det besættelsens skyld. Det er deres marionet som dræber enhver stemme, mand eller kvinde der siger dem og deres undertrykkelse imod.

@Jaweed Yusuf.

En præmis allerførst.

Jeg tror ikke på at du eller nogen anden kan udtale sig om hvad alle muslimer ønsker.

Jeg giver dig ret i at ændringer i Afghanistan skal ske med respekt på afghansk kultur.

Men nu var det ikke det jeg spurgte om. Jeg spurgte om kildehenvisninger til alle andre undersøgelser.

Når jeg spørger, er det fordi jeg er interesseret i emnet. I den forbindelse er jeg mere interesseret i fakta end følelser.

Thomas H. Pedersen

Jaweed Yusuf:

Jeg tvivler på at Afghanske kvinder ved noget om hvordan vestlige kvinder lever, jeg tror dog gerne at de vil blive anerkendt som kvinder og ikke som dyr som de bliver behandlet især i syden.
Og din påstand om at de vestlige kvinders frihed fører til prostitution hvordan vil du så forklarer at der er bordeller udover hele mellemøsten også i Afghanistan.
Hvis du selv er afghaner burde du også forstå hvorfor kvinder bliver behandlet som de nu gør i Afghanistan og det vil intet have at gøre med vesten men med gamle afghansk traditioner især i syden hvor der stadigvæk er et bondesamfund.

derudover er Taliban ved at være så svage at snart ikke kan regnes for en stabil samarbejdsparter. US vurder at kun 20% af angreb er af Taliban. og efter 2014 vil andre grupper og regeringen forhåbentlig være så stærke at Taliban aldrig mere vil komme til magten. derudover har den normale afghaner oplevet hvad de kan få så tvivler på at de vil tilbage til 1996-2001 tiden.

Lad os starte med Thomas.

Nej ved du hvad vi afghaner, mænd og kvinder aner intet om hvordan verden ser ud. Vi lever i huler og kan knap nok tælle til 10.

Det vil passe dejligt til det verdensbillede du udtrykker, og så har vi jo brug for at Vesten kommer og lærer os om civilisation, det kender vi intet til.

Sjovt nok at USA efter 10 års krig og besættelse stadig ikke har skabt tryghed end ikke i den grønne zone i Kabul, når afghaner ønsker jeres tilstedeværelse så meget.

Ja selvfølgelig mener USA at modstanden er splittet , hvad skal de ellers sige til deres befolkning nu hvor et flertal er imod krigen og den er fuldstændig håbløs at vinde. Så kan vi jo fortælle dem at modstanden er splittet. Og ja lad os stole på tal fra en som er part i krigen , som har besat landet, som har et flertal imod sig derhjemme, de er sikkert objektive, lidt ligesom de var med masseødelæggelsesvåben i Irak

Det eneste du har ret i er at det ikke er en gruppe som taliban der udgør modstanden , det er en folkelig modstand, hele befolkningen er imod ellers kan man ikke forklare hvordan verden stærkeste militære alliance ikke kan hamle op med små grupper af modstand.

Og du har ret siden besættelse kom til Afghanistan er der vokset med bordeller over det hele. Ligesom det er tilfældet med de mellemøstlige regimer som Vesten har holdt hånden over. Som Bahrain og andre din dronning har hædret.

Men jeg kan hører at du kender den Afghanske kultur ud og ind og er åbenbart mere berettiget til at tale om den end vi afghaner er. Sådan har det altid været med Vestens kulturelle forståelse, at de har retten til at udtale sig om alle andre mere end folk selv har.

Afghanistan har været offer for krig og besættelse i mere end et årti. Og din regering samarbejder med mennesker som Dostum, KArzai der gennemfører den ene bestialske lov efter den anden mod kvinder, og som har et syn på kvinden der er fornedrende, men det har du åbenbart ikke et problem med at opretholde.

Jeg taler om situationen nu som Vesten opretholder og er skyld i, jeg taler om ikke hvordan livet for den afghanske kvinde er i Afghanistan uden vestlig, kommunistisk, og britisk indflydelse, den tid kan hverken jeg eller nogen anden huske, så skal vi et århundrede tilbage i tiden.

Der kan jeg kun sige at Islam er den eneste garant for at kvinden for sikret sine rettigheder, ikke vestlig frihed som tydeligvis fører til det vi så kan opleve i Vesten som de muslimske piger her jo åbenbart ikke ønsker at være en del af, ellers ville der jo ikke være et problem med integrationen.

Men undskyld jeg er jo bare afghaner og vi afghaner lever jo i huler og kender intet til verden, så undskyld at vi udtaler os. Lad os få flere "operation lipstick" det skal nok hjælpe den afghanske kvinde.

Frihed kan ikke gradbøjes. Det er enhver kvindes ret at kunne vælge frit, hvem hun vil giftes med, om hun vil tage en uddannelse, hvilken gud hun vil dyrke - om nogen - og hvordan hun vil klæde sig. Kald det bare "kulturelt hovmod" - jeg kalder det indlysende og elementære menneskerettigheder. Som selvfølgelig også gælder for mænd.

Og hvis de fremmede troppers tilstedeværelse har gjort, at nogle flere afghanske kvinder - og mænd - har fået disse rettigheder, opfatter jeg det som et gode. Uanset om det har været "formålet" med invasionen eller ej.

Til Anders:

Jeg synes du skal tage og kigge på de undersøgelser Maryland og Pew research har foretaget vedr. muslimernes syn på Islam og Vesten, det vil da give dig et fingerpeg om hvordan vi ser på hvordan, uden at jeg skal påstå at tale for alle muslimer.

Når jeg sagde alle andre undersøgelser mente jeg alle andre som ikke er foretaget med henblik på at legitimere krigen, dvs ikke farvet undersøgelser. For denne undersøgelse har overhovedet ingen kredibilitet, den er useriøs , mangler dokumentation osv..

Men Røde kors har faktisk en undersøgelse fra jan 2011: Red Cross says Afghan conditions worst in 30 years. Google og find rapporten hvis det har din interesse.

Og det gælder manden såvel som kvinden der lider!

Og så kan du supplere med de andre info, som feks. at Karzai , Vestens marionet gennemføre lovgivning der er værre end Taliban, ifølge Kvindelige afghanske poltiikere.

Men det er jo heller ikke besættelsens skyld.

Eller du kan læse lidt om den afghanske regering og lidt om de guvernør der er i Afghanistan og deres baggrund hvis du er interesseret i at vide om hvorfor situationen er som den er.

USA er fuldstændig ligeglad med deres holdning til kvinder selvom de er undertrykkende og værre end noget andet, men de er jo lakajer for Vesten.

så hvorfor denne rapport der skal forklarer at det er Taliban der er truslen mod kvinder helt ærligt vær lidt objektiv så vil du kunne se min pointe.

Thomas H. Pedersen

Suuk... nej jeg mener ikke at afghanere er folk som har boet i hule, jeg har selv arbejdet i afghanistan i 6 måneder selvom jeg slet ikke kom i nærheden af forstå afghansk kultur kunne jeg sagtens gennemskue at afghanere hverken er klogere eller dummere end andre. de har dog været igennem 30 års krig og borgerkrig, men hvorfor troede folk at NATO var russerne som var kommet tilbage?.
Det sydlige Afghanistan er et bondesamfund som store dele af Danmark var i 1800 tallet og hvor meget ved eller gad de at vide om andre lande.
Siden 1992 har vesten glemt Afghanistan så nej der er ikke mange som ved noget om landet.

der findes også bordeller i Iran selvom vesten ingen indflydelse har der. og der var også bordeller i Irak og Afghanistan før vesten kom til.

Hvis du mener folkelig modstand mener du så folk fra pakistan og andre steder af verden som krydser grænsen?. de fleste gange hvor det er lokale bønder er det shoot and scoot hvor de ikke rammer en skid men hvor de vil vise deres utilfredshed med bla. NATO hvis de har fået i deres marker eller lignede.. eller ved folkelig modstand er det så kriminelle narkobaroner eller krigsherrer du mener?.

Jeg syntes nu at Afghanske kvinder har prøvet hvordan Islam er under Taliban og det tvivler jeg stærkt på nogen kvinde vil have tilbage.

men hvad ved jeg, jeg er jo bare en ignorant vesterlænding som intet ved om verden fordi jeg lever i Danmark og ikke forstår hvor fantastisk religion er..

Thomas H. Pedersen

Og undskyld jeg spørg men hvilken del af Afghanistan er du fra?.

Til Per, Frihed kan ikke gradbøjes ok.

Er det den samme frihed om at man ikke bare kan invadere et land fordi de ønsker at leve på en bestemt måde, eller nåh nej kun den frihed Vesten ønsker.

Eller den samme frihed hvor man tvinger folk til at gå uden tørklæde i Frankrig!!!

LAd os sende den danske hær til FRankrig så de kan befrie den muslimske kvinde fra undertrykkelse.

Hold nu op med det der hykleri om frihed. Eller den frihed hvor Von trier skal udspørges af politiet fordi han siger noget om jøder og hitler.

Nej frihed kun sålænge man håner eller angriber muslimer.

Altså jeg har ikke noget tilovers for det iranske regime, eller det pakistanske regime.

Iran er et præsteskab og har ifølge mig intet med Islam at gøre.

Så når du spørger den afghanske kvinde så er det hendes højeste ønske at kunne gå rundt i bikini hvis hun har lyst til det( selvom der nu ikke er så mange strande i Afghanistan.). NEJ.

Hun har nogle andre helt legitime krav, men den vil din besættelse ikke give hende og har ingen interesse i at give hende, fordi de samarbejder med krigsherrer som ønsker det modsatte..

Der er min pointe.

Men ingen har sagt at tilstanden har været god i Afghanistan eller i noget andet land i den muslimske del af verden, det har du da ret i. Det skyldes jo fordi Islam ikke implementeres som den skal. Ikke pågrund af Islam.

Men nu talte jeg om den rapport der skal bruges til at fortælle verden hvordan den afghanske kvinde har brug for besættelsen. Det er den løgn jeg talte imod.

Og tro mig Afghaner ved godt om verden, selv hvis de lever under kummerlige forhold. Og jo det er en folkelige modstand intet andet kan forklare den enorme modstand, og hvordan modstandsbevægelsen kan forsvinde iblandt de lokale. De er nemlig de lokale, men det vil koalitionen jo aldrig acceptere for så har de ikke noget mandat til at være der.

Jaweed, læs, hvad jeg skriver, og pådut mig ikke synspunkter, jeg ikke har udtrykt. Friheden til at vælge gælder selvfølgelig ALLE kvinder, både i Afghanistan og i Frankrig - hvor har jeg skrevet andet?

En frihed, jeg kunne ønske mig, også blev udbredt, var friheden for religion, men det har desværre lange udsigter. Tænk, hvis folk brugte deres energi på at gøre verden bedre i stedet for at spilde den på at dyrke ikke eksisterende guder (uanset hvad de så kalder dem)!

Thomas H. Pedersen

Nok ikke lige bikini men valget til at gå i det tøj hun selv ønsker, det gør de nu også men de skal have en burka på når de forlader compundet.

Selvfølgelig ved en afghaner noget om verden, der findes også universitet i Kabul osv. desuden har mange fået en uddannelse i Pakistan og heldigvis andre uddannelser end dem i madrasserne men på ordenlige universiteter.
Men gider en bonde at koncentrere sig om sine marker og få mad til sin familie eller hvad der forgår rundt omkring i verden?. som sagt så er afghanere ikke dumme, jeg syntes faktisk mere om afghanere end irakere da de heller vil have det bedre fordi de er træt af krig og religiøse og politiske fanatikere.

Per du synes det er ok med besættelsen i afghanistan jeg citere :

"Og hvis de fremmede troppers tilstedeværelse har gjort, at nogle flere afghanske kvinder - og mænd - har fået disse rettigheder, opfatter jeg det som et gode. Uanset om det har været “formålet” med invasionen eller ej."

SÅ pointen er at besættelsen er legitim da den kan skabe bedre forhold for kvinden. Nu gør den det ikke som jeg har beskrevet, men selv hvis den gjorde.

Giver det så ret til besættelse, hvis det gør så er min pointe jo klar at så lad os besætte Frankring så vi kan skabe bedre forhold for muslimske kvinder i Frankrig der ikke må gå i det de gerne vil.

Du ved åbenbart hvad den afghanske kvinde ønsker endnu engang, hvilket sprog diskuterede du det med dem i. Og hvor mange afghanske kvinder har du diskuteret det med, om de ønsker at gå tildækket eller ej.

Nå ja som soldat med uniform og gevær i hånden.

Thomas H. Pedersen

Nej det er lidt svært at snakke med kvinder når de er buret inde i burka og ikke må snakke med fremmed mænd. men sjovt som det eneste sted jeg så en kvinde uden burka var efter en stor NATO operation hvor vi udryddede Taliban fra et område som derefter er blevet en af de roligste områder i det danske ansvarsområde.
men bare rolig hun tog burka på da hun gik ud på gaden.

Vil du have fred i Afghanistan så skal man starte i Pakistan hvor de hjernevasker unge muslimer til at dø i Afghanistan og hvor de folk som ønsker et middelalder agtigt samfund gemmer sig.
Syntes du ikke at det er mærkeligt at det er muslimer som slår flest muslimer ihjel både i Irak og Afghanistan?.

Du har stadigvæk ikke fortalt hvilken del af Afghanistan du er fra?.

Som soldat har jeg uden tvivl gjort mere for muslimer i Afghanistan end du har. men du har ret det er snart tid til at afghanere selv tager fat og får styr på deres eget land så der ikke dør flere men jeg tvivler..

Du har været med til at dræbe uskyldige afghaner, du har invaderet et land uden legitimitet, Du har skabt et land i kaos, du har været med til at forøge opium produktion, du har gjort tilstanden så slem at selv røde kors siger, i en rapport fra 11. jan 2011 at situationen er værre nu end den har været i 30 år.

Du har intet gjort, din tilstedeværelse dernede er meningsløs og når det går op for dig, før eller siden , så vil du sidde tilbage og skal fylde dig med antidepressive midler resten af dit syge liv.

Din familie vil ikke kunne se mening idet, og de vil blive trætte af at høre på dig, og tilsidst ender du nok i en eller anden form for institution.

Du har ingen ret til at være der og hvorfor skulle jeg dog fortælle en mand som dræber mit folk og besætter det hvor jeg kommer fra i Afghanistan?

Danske soldater skal betale bestikkelse for overhovedet at kunne gå ud og blive ladet værre i fred.

Nej det er ikke befolkningen i pakistan som er skyld i noget, det er dig og din besættelse.

Og du og din besættelse har skabt et middelalderligt samfund dernede, hvor folk ikke tør gå ud ligeså snart i kommer i frygt for at i skyder dem uden grund som i jo så mange gange har gjort.

Kan du så ikke forresten fortælle hvor mange afghanske børn i har dræbt og hvad betalte i , i blodpenge pr. barn.

Og alt imens danske soldater dør, og uskyldige afghaner dør, så forsøger USA at indgå en studehandel med Taliban så de kan komme tilbage.

Så meningsløs er din tilstedeværelse!

Hvad angår drab på uskyldige så er det jer der står bag de fleste og da i ikke tæller hverken i Irak eller Afghanistan hvor mange uskyldige civile der dør så synes jeg ikke du skal kommentere hvem der dræber dem.

Alle i Afganistan forruden de korrupte narkobaroner i støtter ønsker jeg ud, og du er igang med at bekæmpe en befolkning lige nu.

Og er det dem du ønsker skal overtage, kender du dem overhovedet , jeg synes du skal studere deres baggrund lidt dem du ønsker skal overtage landet efter jer.

Jeg er enig i, at det efterhånden er svært at legitimere vorres tilstedeværelse i Afghanistan. Vi burde nok forlade området og selv lade dem rafle af hvordan de vil indrette landet.

'Det skyldes jo fordi Islam ikke implementeres som den skal. Ikke pågrund af Islam.' skriver Jaweed - ok, du ved hvordan Islam skal fortolkes og alle andre tager fejl.

En ting alle religioner kan blive enige om er at kvinder skal have det (rigtig) hårdt, og her er Islam ingen undtagelse.

Thomas H. Pedersen

uh ha det var da godt nok en meget meningsløs verden jeg befinder mig i.
Hvis du skyder imod andre mennesker så er du vel ikke uskyldig, så er det lige meget hvem du end er.

Hvis nu danske soldater betalte bestikkelse for at gå sikkert ud hvorfor finder der så stadigvæk ildkampe dernede måske havde vi glemt at bestikke nogen?.

Jeg ved udemærket godt at de fleste magthavere i Afghanistan er gamle Mujahediner som har begået forbrydelser imod befolkningen og det var en fejl af USA at støtte især de religiøse af dem, det burde de have stoppet med. men hvem skal de så støtte? hvem har magt og våben nok til at styre et land som har princippet den stærkeste vinder?.
Og vi er ikke igang med at bekæmpe en befolkning for den lokale afghanere er træt af krig uanset om det er NATO, US, Taliban eller pakistanerne som er skyld i det, de vil bare have fred til at styre deres liv som de nu vil. jo Pakistan har en meget stor skyld af det som sker i Afghanistan og det har de haft siden 80´erne.
Bevis at det er NATO som står bag de fleste drab i både Irak og Afghanistan. Det er muslimer som slår muslimer ihjel Shia der slår Sunni. Pastuner som slår Tajiki ihjel og alle slår Hazara ihjel..

@Jaweed Yusuf.

Har ikke kunnet google mig frem til den rapport du omtaler. Presseomtaler ja, men ingen rapport. har heller ikke kunnet kunne finde dem på ICRC.org.
Har søgt i ALL PUBLICATIONS.

Der er intet i deres årsrapport fra Afghanistan der støtter din påstand.

Kunne du ikke smide linket direkte ?

@Jaweed, som muslimsk kvinde, vil jeg meget gerne have mig frabedt at du udtaler dig om mine behov og ønsker, f.eks. ift. til beklædning. Og så i så krigerisk et sprog. Udtal dig om egne ønsker og behov. Hvorfor er du iøvrigt ikke i Afghanistan?