Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Paven skoser finansmarkederne

Selv Vatikanet er begyndt at lyde som Wall Street-besætterne: Verden behøver en ny og mere etisk tilgang til økonomien, lyder romerkirkens seneste budskab
Selv Vatikanet er begyndt at lyde som Wall Street-besætterne: Verden behøver en ny og mere etisk tilgang til økonomien, lyder romerkirkens seneste budskab
Udland
26. oktober 2011

Hvis Vatikanets kardinaler endnu har til gode at gå på barrikaderne sammen med Occupy Wall Street-bevægelsen, tyder et netop udsendt dokument fra Romerkirkens øverste ledelse, hvori der opfordres til at skabe »en verdensmyndighed«, der kan slå ned på løbsk kapitalisme, på, at i al fald nogle af dem kunne overveje et sådant skridt.

I det nye dokument foreslår pavestolen, at et styrket FN skal føre tilsyn med de finansielle markeder og injicere en dosis etik i disse med henblik på at erstatte den hæmningsløse spekulation og reducere verdens sociale ulighed.

I dokumentet, som er forfattet af Vatikanets Pavelige Råd for Retfærdighed og Fred, fremføres det synspunkt, »en central verdensbank« i kombination med et sådant nyt organ vil kunne bidrage til at genoprette »det åndelige og etikkens forrang« samt den »politikkens forrang« over økonomi og finanser, som er »ansvarlig for det fælles bedste«.

Står det til Vatikanet, skal finansielle transaktioner beskattes for at fremme den globale udvikling og bæredygtighed, mens »dydige« banker, der bidrager til »realøkonomien« derved kan kvalificere sig til statstilskud, i fald de måtte behøve det.

Rådets sekretær, biskop Mario Toso, præsenterede dokumentet ved et pressemøde i Vatikanet og udtalte, at siden den aftale, som den internationale finansverden i 1944 undertegnede i Bretton Woods brød sammen, har nationerne i G20-gruppen været ude af stand til at få styr på de afregulerede markeder. Dokumentet retter også en kritik imod Den Internationale Valutafond (IMF) for ikke længere at evne at varetage sin opgave med at stabilisere det globale finansielle system.

Toso indrømmede selv, at disse ideer kan synes at udtrykke sympati for lignende anskuelser hos grupper som Los Indignados, den spanske protestbevægelse mod masseungdomsarbejdsløshed. Men han understregede, at dokumentet bygger på Vatikanets eksisterende lære, herunder navnlig på pave Benedikts XVI. Encyklikafra 2009, der kritiserer 'frimarkedsfundamentalismen'.

Ifølge dokumentet har Benedikt fremhævet, at krisen har såvel moralske som økonomiske rødder. »For at kunne fungere korrekt, behøver økonomien etik og ikke en hvilken som helst etik, men én, der sætter mennesket i centrum«.

Og paven har »personligt udtrykt behovet for at skabe en politisk verdensmyndighed«. Dokumentet følger også op på pavens fordømmelse af en ny tids »teknokrati« og udtrykker bekymring over den omsiggribende automatiserede aktiehandel.

 

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Betragtningerne er ikke helt hen i vejret, men hvad der foreslås, er ikke en virksom kur.

Agerer Vatikanet prøveklud for nogen?

Eller er det Limpinden, som klodens befolkningen formodes at hoppe på, i mangel af tiltro til lysere udsigter og større fornuft?

"I det nye dokument foreslår pavestolen, at et styrket FN skal føre tilsyn med de finansielle markeder "

Og hvem skal så føre tilsyn med FN?
FN og WHO har allerede for megen magt, de skal have mindre, ikke mere!

Selv Paven har nævnt "New world order", sammen med mange højtstående politikere samt eks. politikere, hvad mon det betyder?

Jeg er sikker på, at dem der demonstrerer og Vatikanet, intet har til fælles, Vatikanet prøver ustandseligt, at tilrane sig mere magt, passer de ikke på, kunne de få en demonstration imod dem selv ;-) ..

Michael Kongstad Nielsen

Selv Paven kan se, at fanden er løs i Laksegade. Og når nu Gud ikke få styr på den løbske kapitalisme, så må menneskene prøve at få det.

Paven kunne ikke fordømme jødeudryddelsen, men en finanskrise... De har deres luner på de kanter.

Han kan jo sådan set bare holde sig til dogmatikken:
Første det gamle v20: http://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx?book=5Mos&id...
og så det nye:
http://www.udfordringen.dk/bibel/kapitel.php?ID=42&nr=19