Læsetid: 2 min.

Vil Danmark belønne Myanmar for reformer?

Flere anbefaler, at Europa og USA hurtigt belønner reform-processerne i Myanmar ved at lette på sanktionerne. Udenrigsminister Villy Søvndal lover intet, men siger, at han vil 'følge situationen nøje'
14. oktober 2011

Løsladelserne i Myanmar — tallene er stadig usikre, men mindst 206 politiske fanger er sat på fri fod — er kun ét blandt flere tegn på, at reformer så småt er begyndt at tage fart i Myanmar. Landets nye regering har lovet både økonomiske og politiske reformer. Blandt andet er der allerede blevet slækket på pressecensuren, og tilsvarende er der også indledt forhandlinger med oppositionslederen Aung San Suu Kyi, der på sin side har udtalt, at hun faktisk tror på, at den nye præsident Thein Sein er oprigtig, når han taler for reformer.

Men fremskridtet er skrøbeligt, advarer flere kendere af det lukkede land, der derfor opfordrer til, at omverdenen hurtigt anerkender de reformvenlige kræfters bestræbelser. Som Thant Myint-U, Myanmar-kender og tidligere chef i FN, skriver i en kommentar i New York Times:

»Reformstemmerne er ikke de eneste i det nye system, og et 'hard-line'-tilbageslag er langtfra utænkeligt«.

Han forsætter med to gode råd til Obama-regeringen, herunder »foranstaltninger i retning af at fjerne handelsembagoen mod Myanmar«.

»(...) Ansvarlig handel og investeringer kan spille en nøglerolle i jobskabelse, opbygningen af en ny middelklasse og fremskyndelse af demokratiske forandringer«.

Sanktionerne

EU indførte de første sanktioner i 1996 og har siden strammet dem flere gange, senest i 2009 i forbindelse med forlængelsen af Aung San Suu Kyis husarrest. I praksis betyder sanktionerne noget nær total isolation, da de forbyder import i EU af Myanmars vigtigste eksportprodukter: ædelstene, tømmer og metaller.

Kritikere, herunder den anerkendte tænketank International Crisis Group, har længe sat spørgsmålstegn ved sanktionerne mod Myanmar med den begrundelser, at de kun rammer de fattige, mens de gør de rigeste — juntaen — rigere, samt at når de ikke har hjulpet indtil nu, er det svært at se, hvordan yderligere stramninger skulle kunne ryste styret.

Nye toner?

Og måske er der en chance for, at sanktionerne bliver slækket. I hvert fald har der lydt nye og mildere toner fra flere officielle internationale fronter de seneste dage. Storbritannien beskriver løsladelserne som »et opmuntrende første skridt«, mens EU's talsmand ifølge BBC udtaler, at Myanmar er »står over for forandringer«.

Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal ,udtaler i en pressemeddelelse, at man fra dansk side vil følge situationen nøje, holde tæt kontakt til Burmas demokratiske opposition og drøfte med de andre EU-lande og nordiske lande såvel som andre internationale partnere, hvordan vi kan understøtte en videre positiv udvikling.

På et direkte spørgsmål om, hvorvidt Danmark vil arbejde for at lette sanktionerne, svarer Villy Søvndal Information på mail: »Fra Danmarks og EU's side har vi gentagne gange gjort klart, at såfremt der er reel fremgang, så er vi også villige til at se på, hvordan vi kan reagere positivt — også for at tilskynde til yderligere forbedringer. Derfor er vi fra dansk side selvfølgelig klar til at drøfte udviklingen med vore EU-kolleger, og hvilke konklusioner vi kan drage fra de seneste dages udvikling.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu