Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU på vej til at forbyde import af olie fra tjæresand

Brændstof, der er udvundet af tjæresand, kan blive forbudt i EU med et nyt direktivforslag. Forslaget risikerer dog at møde modvilje fra enkelte medlemsstater, bl.a. Storbritannien
Udvindingen af olie fra tjæresand er enormt energikrævende og forurenende, lyder kritikken fra miljø- og klimaforkæmpere. Eksempelvis fremstår store dele af delstaten Alberta i Canada i dag som et arret landskab.

Udvindingen af olie fra tjæresand er enormt energikrævende og forurenende, lyder kritikken fra miljø- og klimaforkæmpere. Eksempelvis fremstår store dele af delstaten Alberta i Canada i dag som et arret landskab.

Udland
6. oktober 2011

Olie, der på miljødestruktiv vis er udvundet fra tjæresand, står muligvis til at blive forbudt i EU. Også andre kontroversielle energikilder, herunder skifergas, kan blive omfattet af et eventuelt forbud.

Tjæresand, der også kendes som oliesand, er blevet en torn i øjet for miljø- og klimaforkæmpere. Udvindingen af olie fra tjæresandet frembringer nemlig langt større udledninger af drivhusgasser end konventionelle olieboreoperationer, ligesom den kræver enorme mængder vand. Udvindingen af tjæresand, der hidtil overvejende har foregået i Canada, har også medført ødelæggelse af store skovstrækninger og forurening af vand og luft.

Et klart signal

Tirsdag kom det så frem, at EU-kommissionen nu har besluttet sig for at stille et direktivforslag om brændstofkvalitet. Tanken er at fastsætte minimumstandarder for en række brændstoftyper, herunder tjæresand, kul omdannet til væskeform og olie fra skifergas.

Connie Hedegaard, EU's klimakommissær, betegner skridtet som en stor sejr. Til The Guardian udtaler hun:

»Med dette direktiv sender vi et klart signal til leverandørerne af fossile brændstoffer. De fossile brændstoffer vil være del af virkeligheden i en overskuelig fremtid, men netop derfor er det også vigtigt, at vi fastsætter en drivhusgasværdi for dem.«

Og Franziska Achterberg, der på vegne af Greenpeace rådgiver EU om transportpolitik, siger til samme avis:

»Kommissionens skridt er en god nyhed. Tjæresandsudvinding er en uhyre beskidt affære for klimaet. Det forurener floder, sender giftstoffer op i luften og forvandler skove til ødemarker. Trods intensivt pres fra olielobbyister og Canada gør Kommissionen det rette, når den ytrer ønske om at holde tjæresand borte fra Europa for at beskytte klimaet.«

Direktivforslaget skal over de næste fire til seks uger forelægges de enkelte medlemsstater. Herefter skal det behandles i Europaparlamentet.

Hvis de foreslåede minimumstandarder vedtages, vil det i realiteten udelukke import af tjæresand, medmindre producenterne kan udvikle nye metoder til at minimere produktionens miljø- og klimabelastning.

Kommissionen har foreslået, at tjæresand tilskrives en drivhusgasværdi på 107 gram pr. megajoule brændstof, hvilket er markant mere end de 87,5 gram pr. megajoule, som er fastsat for ordinær råolie af gennemsnitskvalitet. Producenterne vil også blive pålagt at reducere deres økologiske aftryk med seks procent over det næste årti.

Massiv lobbyvirksomhed

Direktivforslaget risikerer imidlertid at blive mødt af modvilje i nogle medlemsstater, deriblandt Storbritannien. Ifølge The Guardian har den britiske transportminister, Norman Baker, tidligere erklæret, at Storbritannien vil modsætte sig en specifik værditilskrivning for tjæresand.

Den britiske linje er i stedet, at »der skal føres fortsatte drøftelser med kolleger i de andre medlemsstater, så vi kan sikre, at alle tunge råolietyper bliver omfattet af nye standarder.«

Kommissionen synes nu at have imødekommet denne indvending ved at inddrage andre brændstoftyper — såsom kul omdannet til flydende form og olie fra skifergas, der begge har fået tilskrevet endnu højere CO2-værdier end tjæresand. Alligevel er det ikke givet, at briterne vil acceptere dette efter i et år være blevet udsat for massiv lobbyisme, navnlig fra Canadas regering.

Canada har advaret om, at et forbud mod olie fra tjæresand vil føre til forhøjede energipriser i Europa, i og med at tjæresand efter alt at dømme udgør verdens næststørste oliereserve. Udnyttelse af vanskeligt udvindelige ressourcer vil dog kun være rentabelt med vedvarende høje oliepriser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Forslaget fortjener alt mulig støtte. Lad tjæresandet blive i jorden, hvor det ingen skade gør.

Er det ikke som at fortælle en myg at den ikke må stikke?

Både omdannelsen af tjære sand og frakking, burde være forbudt globalt! Det er noget af det mest svinende energi, man overhovedet kan få fat i.

Det lyder da umiddelbart som noget positivt.

Men så er der også hermed skabt et fortilfælde for, at man selektivt kan ramme andre landes produktioner ud fra en miljøbegrundelse - andre begrundelser kan også komme på tale.

Kunne man f eks forbyde import af visse kinesiske, vietnamesiske og pakistanske tekstilvarer, fordi de produceres under uacceptabe arbejdsmiljø forhold med påviselig skade for mennesker til følge ??

Kunne lande i og udenfor EU evt finde på at ramme import fra f eks Finland, fordi varerne er produceret med strøm fra potentiel miljøfarlig atomkraft ??? Måske skulle man helt forbyde import fra lande med atomkraft for at sikre miljøet ??

Det er vist lidt uigennemtænkt med det EU forslag - EU kommissionen er specialister i at rage magt og kompetencer til sig - og de vælger altid en "god sag" og så når "den er på plads" så har man et principielt frotilfælde, som man så kan misbruge til en hel masse andet - det er også derfor man ikke skal give EU kommissionen egne skatteindtægter - ej heller i form af en skat på finansielle transaktioner..

@Robert Kroll

EU har længe begrænset import gennem tekniske handelsbarierer. At man forbyder olie fra beskidte kilder er vel mere fornuftigt, end at man har holdt afrikanske landbrugsvare ude af markedet?

Svend Erik Hendriksen

Nu er COP 17 i Durban stendød...Tak Connie

Kære Janus ASgerbo.

EU importerer trods alt en masse landbrugsvarer fra det afrikanske kontinent som f eks kaffe, citrusfrugter, kartofler, bananer, diverse meltyper , fiskekonserves , frossen fisk o s v. I Frankrig og Spanien med mange afrikanere er der en masse butikker, hvor afrikanske specialprodukter sælges.

I øvrigt, så misbruges tekniske handelsbarrierer typisk for at beskytte lokale produktioner, som ikke kan klare sig i en fri konkurrence - vi har vist ingen lokal produktion af olie fra tjæresand i EU , som vi vil beskytte ??? Så din sammenligning er skæv.

Robert N Gjeertsen

Så er det sgu da godt at vi lige har sikret os Libyens olie, ikke sandt ?

- og så må man i øvrigt til at vænne sig til, at olieæraen lakker mod enden. De fleste oliefelter/-lande oplever nu et produktionsfald (på trods af høje priser) på op til et par procent årligt og når dette slår igennem globalt må man også regne med en negativ vækst, der svarer til dette fald i den for de moderne industrisamfund tilgængelige energi.

Hvis væksten ikke kan opretholdes forudsiger mange, at samfundet (i den form, vi nu kender) bryder sammen. Væksten er nemlig en forudsætning for eksempelvis bankernes eksistens. Kan bankerne og det finansielle system overleve i et samfund, der ikke vokser økonomisk?

Blandt andet det tyske militær (men se også f.eks. Hirsch-rapporten) lavede 2010 en interessant rapport herom. Se resume her:
http://ing.dk/artikel/111862-laekket-tysk-militaerrapport-magtbalancen-r...

Så det gælder om at komme i gang med en omstilling, de virkelig rykker, fordi olie er et så afgørende produkt i det moderne samfund - ikke kun til transport, men også og måske især - til fremstilling af mange vitale produkter.

Her er nogle bud på hvad man skal gøre:

1. ændre transportformerne. Den individuelle bilisme vil ikke kunne opretholdes i et samfund, hvor der er mangel på olie. Man kan ikke bringe sig selv i den situtaion, at man skal vælge mellem mad og benzin, og øvrigt er der ikke land nok til at behovet kan dækkes af energiafgrøder. Brændstof til transportbrug må forbeholdes omåder, der er helt væsentlige for samfundet.
2. fødevareproduktionen skal omlægges, da den ikke længere kan baseres på brug af fossile brændsler, hverken i selve produtionen eller ved transportleddet.
3. storbyer skal restruktureres, da deres eksistens helt og holdent er baseret på adgangen til billige fossile brændsler.
4. hele detailhandlen må omtænkes, da transport af varer over længere afstande i det nuværende omfang ikke vil være mulig i en oliefattig fremtid.
5. alle former for industriproduktion må nytænkes og relokaliseres, da transport over længere afstande vil blive begrænset af økonomisk og energimæssige årsager.
6. forbrugerismen som livsstil med alle dens former og støttefunktioner, vil ikke kunne praktiseres i en fremtid, hvor energiressourcerne er knappe. Hele sektorer må forventes at afvikles og/eller bryde sammen.For mange blive dette en hård nyser.
7. det højteknologiske sundhedssystem, der er baseret på ideen om supersygehuse vil ikke kunne opretholdes, dels på grund af manglende muligheder for transport og dels på grund af den totale afhændighed af olie og oliebaserede produkter.Der må udvikles et helt nyt sundhedssystem, der vil kunne fungere efter at olien ikke mere er tilgængelig.

Og så skal alle uddannelser selvfølgelig laves om , så de - så langt det er muligt - kan uddanne borgerne til det samfund, der er i støbeskeen. Den sidste sabeltiger er død, eller vil snart være det.

Se også:

http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/The-10-Commandments-Guidelines-to-S...

og om sundhedssystemet:

http://www.energybulletin.net/stories/2011-10-01/5-health-risk-catabolic...

og citat:

Think back, dear reader, to the time when you first became aware of peak oil. Odds are that when you first encountered the concept, you found it disquieting or even repellent, but at a certain point—maybe in that first encounter, maybe later on—something suddenly shifted. A moment later you were living in a different world, one in which earlier priorities and beliefs had to make room for the immense and terrifying fact that your civilization was in deep trouble and next to nobody was willing to see that, much less do anything about it.

fra:
http://thearchdruidreport.blogspot.com/2011/10/peak-oil-initiation.html

Philip C Stone

Det er et fint forslag, men det er rigtignok at den del der vedrører tjæresand ikke antaster europæiske produktionsinteresser. Skifergas risikerer at blive et større problem:

Fracking Coming to the UK Following Massive Natural Gas Discovery in Lancashire
Written by John Daly
Monday, 26 September 2011 09:36
Energy-rich Britain is about to be subjected to a full court media press after Cuadrilla Resources announced that it has discovered huge underground deposits of natural gas in Lancashire, up to 200 trillion cubic feet of gas in all.

For such an announcement in an economically depressed part of the British Isles, the announcement has generated a media buzz, with Cuadrilla Resources slyly announcing that if permission is received to develop the find, it could produce up to 1,700 new jobs, while meeting Britain’s future natural gas needs for more than the next fifty years.

London is excited about the project, as its North Sea oil and natural gas fields are in apparent irreversible decline.
http://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Fracking-Coming-to-the-UK-Followi...

Og Polen:

06.10.2011 15:38
Poland – which could be sitting on Europe's largest deposit of shale gas - has been moving away from backing a EU-wide strategy on the energy source.

The Polish Institute of International Affairs report, presented at the EP's energy committee this week, concludes that, "because of the complexity and breadth of this debate, it seems infeasible to consider introducing a comprehensive legal or regulatory framework [on shale gas] within the EU".

Polish MEP (Civic Platform) Lena Kolarska-Bobinska told Polish Radio that shale gas is a huge opportunity for Poland to become more energy independent.
http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/56384,-Poland-to-oppose-EUwide-shale-...

Desværre ser det ud til at Storbritanniens "grønneste regering nogensinde" vil have gode muligheder for at forpurre forslaget.

Er der nogen af jer der overhovedet ved noget som helst om udvindings processen og reclamations programmerne, andet end hvad den konstant sensations hungrende presse skriver om ?
Det er ret saa tydeligt at pressen i Europa ikke saa let bliver totalt forvirret over de tekniske og enverionmentale fakta, men klart foretraekker at danne mening uden data.
Som jeg har, informer jer bare en smule ind i hvad det hele drejer sig om foer i farer i pennen.
Der er alt for meget af det, specielt i denne avis.

Generelt burde man indføre en social- og miljøtold, så man kunne fjerne fordelen ved at producere i lande med dårlige social- og miljøforhold.

@ Robert Kroll

Jeg giver dig ret i, at det ikke umiddelbart virker som et forsøg på, at beskytte en intra europæisk tjæresands produktion. Men kommenterede blot til dit udsagn om, at EU nu kunne benytte miljøhensyn til at hindre visse vare i at blive importeret, med at det ikke er noget nyt.

@ Jonas Albæk
Jeg har fulgt meget med i 'fraking' industrien i usa og fået syn for de enorme konsekvenser det har for natur og mennesker. Angående tjæresand, så har jeg læst, hvor enorme mængder naturgas der bruges for at udvinde olien fra sandet. Og set, hvad mine operationerne medfører af destruktion af landskabet. Og ærligt talt, så ser jeg kun den vedblivende insisteren på at udnytte disse fosilerbrændsler, som et produkt af, at en meget magtfuld industri vil mister enorme summer, når deres produkter ikke længere kan sælges.

Robert Kroll
Det er svaert for mig at gaette paa hvad du har laest, men proev for lidt saglig information f.eks at kigge paa:
http://www.capp.ca/Pages/default.aspx#qsXafS9Te5kI

CAPP = Canadian Association og Petroleum Producers.

Det er en smuk hjemmeside, men den ligner på mange måder alle de overvældende og tiltrækkende reklamer for nye biler, der suser helt alene og uden anden forstyrrende trafik gennem uforligneligt smukke landskaber.

Nå men pyt, her er ressourcerne til at fortælle om velsignelserne og 'sandheden' om produktionen af olie fra de canadiske oliesandsfelter uden altfor mange forstyrrende elementer. Det svarer vel lidt til at spørge Sudi Arabien om størrelsen af deres oliereserver.

Man kan godt være vidende om produktionen af olie fra oliesand og samtidig være kritisk over for de miljømæssige konsekvenser og hele den oliebaserede forbrugsidelogi, der ligger bag projektet.

Erik Rolf Nissen
Flot genbrug af ord fra pressens politiske cliche festival om olieindustien og den onder,
Og som ogsaa tit sker, er din fokus paa det kosmetiske og ikke paa fakta og data.
Og ud i det blaa laver du analogi med Saudi Arabien og dens oliereserver. Hvorfor, mens vi er ved det urellevante, spor vi ikke om Danmarks grindedrab paa Faeroerne eller saelunger drab paa Groenland.
Men dit hypocrci er i din uden tvivl i hverdagen "oliebaserede forbrugsidelogi" klart skinnende igennem.