Farvel til valmuerne

Khan Mohammed har udskiftet valmuer med safran. Men mange andre bønder tør ikke opgive opiumproduktionen, som Taleban har sat sig tungt på
Udland
5. oktober 2011
Khan Mohammed dyrker safran, hvede og byg på sine marker. Mange bønder i det vestlige Afghanistan har droppet opiumdyrkningen til fordel for netop safran, der er verdens dyreste krydderi.

Khan Mohammed dyrker safran, hvede og byg på sine marker. Mange bønder i det vestlige Afghanistan har droppet opiumdyrkningen til fordel for netop safran, der er verdens dyreste krydderi.

Charlotte Aagaard

»Nej, jeg har skam aldrig dyrket opium. Det er jo haram, ulovligt ifølge islam!«

Svaret fra den 54-årige bonde Khan Mohammed falder prompte. Hans naboer i den lille landsby Tuniyun i Herat-provinsen kigger ned i jorden og smiler lidt for- legent. Indtil for få år siden dyrkede de fleste af dem opiumvalmuer, men det er ikke noget, man praler af.

Her i det vestlige Afghanistan på grænsen til Iran er det ikke længere til at få øje på en opiummark. Hvis der stadig er bønder, som dyrker de forkætrede valmuer, sker det langt fra alfarvej.

Safranen sover

På Khan Mohammeds marker vokser der nu i stedet hvede og byg. Og under alt det grønne titter rækker af viltre safranplanter frem. Det er dem, Khan Mohammed og hans store familie skal leve af.

Safran er verdens dyreste krydderi og derfor et godt alternativ til opium. Om foråret ligner de små hårdføre planter nærmest tørre græstotter, men til efteråret forvandles de til et smukt, lyslilla blomsterhav, forsikrer Khan Mohammed.

»Lige nu sover safranen. Først høster vi de andre afgrøder, som vi bruger til mel og dyrefoder, og når det så bliver efterår, vågner safranen og blomstrer,« forklarer han.

35 munde at mætte

Ud over safranmarken, som Khan Mohammed har lejet af en storbonde, har han selv flere hvedemarker, 50 får og en ko, som han og familien lever af.

»Jeg har en kone, ni børn, flere svigerbørn og en mængde børnebørn. Vi er 35 personer i alt,« fortæller han stolt.

Det første år høstede han kun et halvt kilo safran og året efter kun 300 gram, hvilket indbragte omkring 1.500 kroner om året, men nu går det meget bedre. Både for Khan og for de 900 andre bønder i Herat-provinsen, som har fulgt hans eksempel og skiftet valmuerne ud med safran.

Indtægt fordoblet

Ifølge den danske hjælpeorganisation Dacaar, der har hjulpet bønderne i gang, tjente safranbønderne i Herat mere end 1,6 millioner kroner i 2010.

»Det er en fordobling af familiernes indtægt fra 2.500 til 5.350 kroner om året,« konstaterer direktør Arif Qaraeen tilfreds.

På grund af de afghanske familiers størrelse betyder det en markant forbedring af levestandarden for op mod 10.000 mennesker.

For bønderne i Herat er safran et godt alternativ til opium, men desværre er det ikke muligt at overføre succesen til hele landet.

I det sydlige Afghanistan, hvor størstedelen af de afghanske valmuer dyrkes, er klimaet for varmt. Og selv om safranprisen på verdensmarkedet ligger på omkring 20 kroner pr. gram, kan en af- ghansk bonde stadig tjene meget mere på valmuerne.

Bagmændenes magt

Desuden kan mange af de afghanske opiumbønder ikke selv bestemme, hvad de vil dyrke. De skylder ofte store summer til narkobagmændene, og ofte ejer de heller ikke selv den jord, de dyrker. De lever derfor udelukkende af den procentdel af opiums- høsten, som den lokale storbonde og opkøbere lader dem beholde.

Ligesom for alle andre varer er opiumpriserne desuden afhængig af efterspørgslen. I 2010 faldt den afghanske opiumproduktion fra 5.200 til 3.600 ton på grund af en plantesygdom, men gengæld steg kiloprisen på råopium så fra 350 kr. til næsten 900 kr. for et kilo.

Når Khan Mohammed vælger at dyrke safran, bliver det altså samtidig mere attraktivt for en anden bonde at fortsætte med opium.

Det blinde øje

Ud over bønderne, opkøberne og de kriminelle bagmænd har også de afghanske oprørere en stor interesse i at holde opiumproduktionen ved lige. Ifølge FN tager Taleban en del af udbyttet hele vejen fra mark til marked. De beskatter både den enkelte bonde, transporten af rå- opium samt heroinlaboratorierne i Afghanistan og på grænsen til Pakistan. I nogle områder tvinges bønderne til at betale tiende af deres indtægt til Taleban.

Til gengæld får bønderne beskyttelse fra den lokale Taleban-leder og kan regne med, at korrupte regeringsembedsmænd vender det blinde øje til den illegale produktion.

Talebans guldåre

Ifølge den amerikanske journalist Gretchen Peters, der har brugt fem år på at blotlægge den afghanske narkoøkonomi, har opium udviklet sig til Talebans vigtigste indtægtskilde. Hun anslår, at bevægelsen tjener mere end 2,5 milliarder kroner om året.

»Det er Talebans absolutte hovedindtægtskilde og hovedårsagen til bevægelsens styrke i dag,« siger hun.

Da britiske og amerikanske styrker i 2007 befriede Taleban-højborgen Musa Qala i Helmand, fandt de for eksempel 60 heroinlaboratorier og 12 ton råopium.

Vender ikke tilbage

Efter flere år som succesrig safranbonde har Khan Mohammed i den lille landsby Tuniyun næsten 400 km længere mod nordvest ingen planer om at vende tilbage til valmuerne, forsikrer han.

»Her er meget tørt, og safran passer godt til jorden her. Og så er safran ikke så arbejdskrævende som så mange andre afgrøder,« siger han.

»Og uanset hvad andre siger, kan jeg ikke dyrke opium og samtidig være en god muslim.«

Afghanerne efter ti års krig

Krigen i Afghanistan har varet ti år, og koalitionens soldater er ved at vende blikket hjemad. Op til tiårsdagen sætter Information fokus på de afghanere, som har lagt deres liv om for at være med i drømmen om det ny Afghanistan. De kan komme til at betale en høj pris, hvis drømmene viser sig at briste, når de vestlige soldater tager hjem.

<b>Temasite</b>
Information har i samarbejde med iBureauet og Danmarks Radio lavet en undervisningsportal om Afghanistan. Her kan man finde videodagbøger, artikler og undervisningsmateriale om afghanernes situation her 10 år efter konfliktens start: <a href="http://www.dr.dk/Undervisning/Gymnasium/Detnyeafghanistan/Forside.htm"><... nye Afghanistan</b></a>

Seneste artikler

 • Manden med magten

  7. oktober 2011
  For den succesrige forretningsmand Kamal Nabizada er det nye Afghanistan et slaraffen-land af muligheder. Men han ville ønske, at der ikke var så mange, der skulle bestikkes
 • Har du penge, så kan du få

  6. oktober 2011
  På Herats hospital er personalet parat til at lade patienterne dø, hvis ikke de kan betale for behandlingen. Alligevel synes sygeplejersken Bismullah Habibi, at det går fremad
 • Afghanistans kvinder frygter for fremtiden

  4. oktober 2011
  Ni ud af ti kvinder er bange for, at Taleban igen skal få politisk indflydelse i Afghanistan, viser ny undersøgelse. NGOen Action Aid opfordrer bl.a. Danmark til at sikre de afghanske kvinders indflydelse på Afghanistans Fremtid
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er mærkværdigt at man ikke nævner at det skyldes meget Irans politik og indflydelse i området der har fået nedsat produktionen af opium ved den Iranske grænse.

Hvordan man ikke tillader ustabilitet ved at bombe civile befolkningen, hvordan man bygger infrastruktur, og indgår handles aftaler det tillader at disse bønder kan få solgt deres varer over grænsen.

But who cares right? Når utallige undersøgelser viser at pga NATOs krig mod Afghanistan har produktionen af opium steget??

Næ, lad os bare sende flere bomber den vej, for vores bomber er jo humane og konstruktive...

Thomas H. Pedersen

Ja man kunne også skrive om hvordan Iran både har sendt folk og materialer til både Irak og Afghanistan til at uddanne folk til at lave IED´er til at slå folk ihjel med..

"Hvordan man ikke tillader ustabilitet ved at bombe civile befolkningen, hvordan man bygger infrastruktur, og indgår handles aftaler det tillader at disse bønder kan få solgt deres varer over grænsen."

En af narko ruterne går gennem Iran så ja de hjælper med at få solgt deres varer over grænsen.
Men du har ret NATO hjælper med at bygger infrastruktur og hjælper til at taliban og venner ikke bomber de civile og andre ting.. NATO bomber ikke civile med vilje...

Verdens vel nok mest elitære hær, mod en flok bønder. Ubegribeligt de bruger selvmord som sidste udvej.

Thomas H. Pedersen

En hurtig wiki/google ville ikke skade...

Så opium er talibans vigtigste indtægtskilde ?
Umuligt - det er jo haram !

For i mener vel ikke at de bare er hyklere.

Under Talebans styre i halvfemserne var opiumsproduktionen i Afghanistan under halvdelen af den nuværende!

Søren Kristensen

Et hurtigt regnestykke viser at myndighederne beslaglægger ca. 1,4 % af produktionen.

At undlade at nævne at opiumsproduktionen var lavere under Taleban styret, underminere totalt artiklens præmis og afsløre budskabet som ren propaganda.

Helt ærligt hvad sker der for Charlotte Aagaard.

Som Per Danbo så korrekt skriver så er det et velkendt faktum at opiums produktionen faldt under talibans tid og lå meget lavere end nu!!!

Dem der brugte Opium til at finansere krig og vold var de narkobaroner og krigsherrer der kæmpede mod hinanden end Taliban kom til.

Forresten de samme USA nu har sat på magten igen : Karzai's bror som var sydafghanistans største hvis ikke Afghanistans største Narkobaron, og var iøvrigt på CIA's lønningsliste.

Dostum, usbekeren der sidder i regimet idag, som dræbte sine modstander ved at køre dem over med sin tank og grinte mens han gjorde det.

Nordalliancen som var kendt for opium. handel og som sidder på magten idag.

Latterlig useriøs journalistik, baseret på en amerikansk journalist som åbenbart lever af at lyve for at legitimere amerikansk besættelse.

I Helmand stod forresten den daværende politimester anklaget for netop opium, en politimester den danske besættelse havde et godt forhold til og samarbejdede med.

Tag dig nu sammen Charlotte og lad vær med at prøve at legitimere krigen med så useriøs journalistik.

Jaweed Yusuf

Hvordan forklarer du opium produktionen i syd Afghanistan? Nær Pakistans grænse?

Er det også Nord Alliancen? Der står for den?

Sagen er at Afghanistan har været et meget ustabilt område for nu mere end 3~4 årtier. Meget af det skyldes magter uden for dets grænser, og det så var sovjet eller i dag NATO, gør ingen forskel.

Bomber og drab på befolkningen, om det er talibaner eller ej, er kun med til at forøge elendigheden der så tvinger bønderne i at producere opium.

Hvad der skal til for at ændre denne trend, er at man stopper med at sende militæret ind for at løse et problem de selv skaber med deres tilværelse.

Hvad Afghanistan har brug for er finansiel støtte og frihed til autonomi.

...og goddag igen til valmuen; den forsvinder selvfølgelig ikke blot fordi en bonde fors'ger sig med en anden af vesntens cash-crops.

Pedersen: NATO bomber ikke civile med vilje…..... HAHAHAHA. Du lyder som sovjetunionens "fredsbevarende" soldater i Afghanistan tilbage i 80'erne.

Thomas H. Pedersen

Tak problemet er at NATO gør et langt bedre job end Sovjet gjorde... Vi er jo ikke kommunister :).

Selvfølgelig var opium produktionen laver under Taliban, de henrettede dem som dyrkede og dem som solgte det. men nu har de fundet ud af at der er penge i lortet så de har taget det til sig. jeg mener at op til 80% af samfundet i Afghanistan har med opium at gøre på den ene eller anden måde og i verdens fattigste land er man sgu ligeglad med om folk dør andre steder bare man selv får mad på bordet.

Jaweed Yusuf:

Hvorfor skyde budbringeren i stedet for at hører hvad hun har at sige?. så kom med nogle kilder eller andet som kan bevise hun tager fejl i stedet for at udnævne det til propaganda

Thomas H. Pedersen

Arash Shariar:
Jeg føler mig lidt doven så kan du ikke wiki/google det for mig?.

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_Iran#Illegal_drugs

No need to be lazy, read this section with the documentation attached to it.

http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_production_in_Afghanistan#Opium_Smugg...

Og fra denne rapport
http://www.unodc.org/documents/wdr/WDR_2009/WDR2009_eng_web.pdf

Kan du læse:
Iran also accounts for 84% of total opiate seizures by law enforcement agencies in the world, interdicting tens of thousands of tons of opiates annually.

Eller bare besøge UNODC's side:
http://www.unodc.org/islamicrepublicofiran/drug-trafficking-and-border-c...

Jeg tror at du er gået glip af en væsentlig del af historien hvad angår opium produktionen i Afghanistan.

Her må man jo give Per Danbo ret, når han skriver hvordan en artikel om Afghanistans opium faktisk ikke oplyser om de væsentligste aspekter af sagen, for noget der minder om propaganda.

Pedersen

Nato gør knappest et bedre job en stalinisterne gjorde, og de havde da heller ikke samme påståede opgave. Jeg mindes i hvert fald ingenting om at udrydde al-Qaida i russernes propaganda. Da den historie blev udvandet, blev det til pigeskoler; Indrømmet, her har nato nok bygget en halv håndfuld flere end russerne, men til gengæld havde russerne ikke tænkt på ligestilling som propagandavåben dengang som der er egentlig ingen sammenligningsgrundlag.
Så fik vi historien om "demokrati" stukket op i ærmet, indkarneret som "frie valg". Både russerne og nato fik installeret sådanne "frie valg" al dummekassen derhjemme; du kan frit vælge hvad du vil se, blot du vælger fra den forudbestemte programpakke. Dengang som nu fik besættelsesmagten verfet de systemkritiske røster ud af stortinget; det fik Malalai Joya i hvert fald at føle.
Og nato gør under ingen omstændigheder jobbet bedre i kampen mod taliban; de opbyggede jo nærmest terrorbevægelsen selv; alt sammen flittigt dokumenteret og tilkgængleigt.

Hvor har du iøvrigt "oplysningerne" om iran? nogen troværdig kilde eller blot hjemmeværnets senste sure opstød :o)

Wow, hele 1500 kr. for sådan et års safranhøst!

Nej, bønderne har sgu ingen grund til klage. Heller ikke i Afghanistan!

/ironi off

Så køb dog for h.... det råopium af dem og lav medicin af det, brænd det eller brug det som fuglefoder, whatever!
Til gengæld skal de sgu nok skyde på dem, der generer deres kunder!

Thomas H. Pedersen

Desuden lyder du som en udsendt soldat, kan det være rigtigt?

Man skal ikke forstå min kritik af NATO for at de udsendte har en jordisk chance for at ikke ramme civile. Nej, vi har alle godt forstået at soldaterne gør deres bedste for at undgå civile tab.

Kritikken handler om en paradoks, om at kunne puste og have mel i munden. Soldater gøre bare deres job så godt som de kan, men sagen er at det bedste de/militæret kan, er at dræbe lidt under 2 civile for hver talibaner de "pacificere".

Jeg håber du kan se hvori kritikken er ment til?

"NATO bomber ikke civile med vilje…" Er det overhovedet relevant at sige de ikke gør det med vilje? Hvis det ikke er med vilje hvad er det så??

Thomas H. Pedersen

Arash Shariar siger

Tak for det, det skader aldrig at lærer noget nyt.
Jeg har skimtet det hurtigt igennem...

så vidt jeg kan se så var opium lavere under Taliban men stadigvæk blev der produceret opium, det er steget efter 2002 men prisen er også faldet derpå og det er vel en god ting.?
http://www.unodc.org/documents/wdr/WDR_2009/WDR2009_eng_web.pdf

Og du har ret Iran står for en stor del af konfiskationen af opiummen men det burde også sige sig selv når nu en af ruterne går gennem Iran

Jeg tror at Arash svarede på dit spørgsmål til mig Thomas.

Men det er svært som udsendt soldat at se objektivt på tingene, det kan jeg godt forstå når man tager i betragtning den hjernevask i udsættes for, for at krigen overhovedet skal give mening for jer.

Men den er altså meningsløs, og det gør det ikke bedre at argumenter for den, der dør bare flere danske soldater meningsløst og flere uskyldige afghaner meningsløst.

TIl Arash :

Jeg gav ikke nordalliancen skyld for al opium som du nok kan læse. Så jeg ved ikke hvorfor du siger det. Men de er slet ikke uden skyld, det de gjorde er værre end opium-produktionen, det var dem der inviterede de fremmede magter til landet.

Dermed ikke sagt at Taliban er løsningen, jeg vil dog gerne invitere jer alle til at kigge nærmere på den løsning Islam har til alle de muslimske lande. I den anledning holdes der en konference i Bella Centret på søndag d. okt.

Thomas H. Pedersen

Martin Kaarup:
Jeg tvivler stærkt på at Al Quada var en del af sovjets program da de først opstod efter de forlod Afghanistan :).

Sovjet pressede kvinderne ind i skolerne og til at tage deres tørklæder af, hvilken NATO ikke har.
Meget af det sovjet gjorde var gennem tvang, derudover var sovjet langt mere brutal en NATO nogensinde har været, de udslettede flere byer med personer i. Man kan også sammenligne med drabstal på civile, oprører, NATO, lokale militær/politi, flygtningestrøm, sygedomme osv. med sovjet, så burde tallene gerne tale for sig selv.
NATO har bedre uddannet militær og politi men det er svært at få nogen til at være "tro" imod sit land når stammen og etniske forhold står før landet.

Når det så er sagt så nej NATO har ikke kommet med den perfekte løsning op hvordan man bygger et land op, der er blevet lavet mange fejl og der er alt for mange kokke om maden som alle gerne vil have deres vilje, plus at man er blevet nød til at bestikke og sammenarbejde med tvivlsomme personer da de har magt og det er det eneste som tæller i sådan et land.

Så når jeg kritiserede Charlotte var det fordi hun burde vide bedre og det ved hun også godt, og derfor er det sørgeligt at hun udsender en sådan artikel.

Hun kender udmærket de rapporter. Så hun er ikke bare budbringer det er ikke korrekt, hun er med til at manipulere den danske befolkning med en artikel som er så langt fra sandheden.

Thomas H. Pedersen

Og glemte, jeg føler direkte afsky at du mistænker mig at have noget med hjemmeværnet at gøre, Jeg har intet med den paramilitære tidligere kommunistiske milits at gøre ;).

Nej det er de oplysninger som jeg har fået af de folk som underviser i IED som er gale over deres regeringer (US & UK) ikke presset Iran med at udlevere de oplysninger om de levere ting og viden om at lave IED.

Thomas H. Pedersen

Arash Shariar:
Og ja Jeg er soldat og jeg er igang med at træne til min 2. tur til Afghanistan.

Hvis jeg havde skrevet NATO ikke bomber civile så ville folk herinde gå amok.
Men militæret er ikke bygget til at genopbygge lande men når NGO og andre ikke vil rører lande som Irak og Afghanistan pga. de er bange for at blive sammenlignet med støtte til NATO og US så kommer landet ingen steder.

Thomas H. Pedersen

Jaweed Yusuf:

Du må meget gerne forklarer hvordan jeg er hjernevasket?, så må du jo være religiøs hjernevasket siden du syntes at Islam er den bedste løsning.
Jeg har andre kilder end forsvaret da jeg har interesse i Afghanistan.

Jeg syntes det er sjovt at Charlotte Aagaard bliver kritiseret hver gang hun skriver en artikel som bare viser lidt fremgang eller andet. havde hun kommer med artikler med USA er dumme, CIA er onde og alt hvad de laver er ondt og vi hader Anders Fogh så ville der ikke være nogen som kritiserede hende artikler.

Hvis hun skal nævne alt hvad der handler om opium i Afghanistan så kunne hun jo skrive en hel bog om det. der er valgt at skrive en artikel om en bonde i Afghanistan og ikke om hele opium dyrkelsen..

Nej jeg er bare muslim og fra afghanistan , et land du har besat og hvor din regering har medvirket til drab på tusinder af uskyldige.

Og hvor danske soldater ligesom dig selv er døde meningsløst!

Min befolkning er muslimer, ligesom mig og det tilkommer kun os at fortælle hvordan vi skal leve, ikke dig, der kommer med et gevær i den ene hånd og med et gevær i munden på folk siger at de skal indordne sig de kummerlige forhold din besættelse af landet har medført i samarbejde med den korrupte afghanske regering, som i har samarbejdet med i 10 år.

Og du er uden tvivl hjernvasket hvis du ikke kan se meningsløsheden ved at tage derned. Tror du oprigtigt på at de bønder du tager til med dit gevær i hånden tør sige andet end det du gerne vil høre.

Men sandheden er også at der vil dø flere dansker ,fordi i er havnet i en sump i ikke kan komme ud af ligesom Russerne. I burde have lært af historien at befolkningen aldrig acceptere besættelse. Og hver anden måned betaler 1 dansker prisen.

Men nu vi har dig kan du jo fortælle hvad prisen er for et afghansk barn i dræber. Med den nuværende dollarkurs ligger den vil sådan cirka på 10000 kr eller er den faldet. Og hvor mange i har dræbt nu du ikke er hjernevasket.

Thomas H. Pedersen

Ja det gik jo rigtigt godt de sidste 30 år...

Så du mener det er meningsløst at hjælpe andre? fint så burde danske trække alt støtte hjem både militær og nødhjælp så må vi se hvordan i selv klar det, bare se på Somalia, der har de også haft muligheden for at lave et fornuftigt land siden 1992.. efter 2014 får afghanerne kontrollen tilbage så kan vi se hvordan det går, så håber jeg at de udlands afghanere kommer hjem og hjælper deres brødre og søstre når nu de onde vesterlændinge har ødelagt landet..

Der blev dræbt et barn under en operation mens jeg var dernede og eftersom jeg ikke er CIMIC ved jeg ikke hvad prisen på et menneskeliv i Afghanistan er men det burde du vide som en afghaner.
Hvor mange børn har taliban og andre religiøse militser dræbt i Afghanistan?.
religion er og bliver aldrig svaret på nogens problem det skaber langt flere problemer end det løser.

Tommy Karstensen

Jaweed,
hvem kunne ellers have skaffet os af med et Afghanistan med taliban ved magten og hvem ville ellers have ledt efter Osama for os?

Problemet er at du ikke hjælper nogen!!! Hjælper folk med bomber og missiler, så vil jeg gerne undvære din hjælp.

Og som jeg sagde du har ingen legitimitet til at udtale dig om hvad befolkning i Afghanistan skal styres med, det er ikke dit bord.

Du er en forbryder, der har invaderet et andet land, dræbt uskyldige mennesker og fortsætter med det.

Og tror du selv på at USA forlader landet, nej det gør de kun hvis Taliban indgår en aftale med dem, og så gav hele dit ophold mening ikke også.

Dem du ønskede væk ønsker USA tilbage.

Tommy Karstensen

Jaweed,
hvis man i Afghanistan ikke selv kunne gøre noget mod Taliban, som i ro og orden planlagde terror mod Vesten, så BLIVER det før eller siden vores bord. Det må du da kunne forstå. Tænk tilbage i tiden omkring ultimo september for 10 år siden og husk hvordan verden så ud dengang.

Bortset fra de var saudier?

Thomas H. Pedersen

Okay så forklar mig hvad Hizb ut-Tahrir har gjort for Afghanistan eller for Danmark for den sags skyld.
Vi kan også spørge hvad har de gjort for muslimer rundt omkring i verden?.

Nej du har ret, vesten har ikke noget at lave i hverken Afrika, Mellemøsten eller Asien. vi forlod Afghanistan til deres egen skæbne i 1992 og se hvordan det gik?. Afghanistan var et lorte land før 2001 nu har i fået chancen for at ændre det så alle i Afghanistan får det godt.

Det er sjovt hvordan man gang på gang får af vide at man er hjernevasket.. Her gik jeg og troede at jeg ejede en fri vilje, men så er det da godt at en eller anden fyr ved en computer langt væk, kan fortælle mig hvordan jeg i virkeligheden har det. Tak for det!

Thomas:
Hvad hold skal du derned på?

Pedersens "verdenssyn" NATO bomber ikke civile med vilje står i skærende kontrast til den virkelige verden:

NATO bombs hit hospital in Libya's Sirte
http://www.presstv.ir/detail/203108.html

Det svarer lidt til at påstå Gadaffi ikke dræber civile med vilje - i skærende kontrast til virkeligheden.

900 bodies found in Libya mass graves
http://www.presstv.ir/detail/203151.html

Thomas H. Pedersen

IKK KMP Hold 14 vi er QRF for hele Helman. Gloria Finis

Thomas H. Pedersen

Okay Kaarup bombede de dem med vilje for at dræbe civile?.

@ Jaweed Yusuf

Opgørelse over kompensationer udbetalt af de britiske styrker i 2010.

http://www.guardian.co.uk/world/datablog/2011/mar/28/afghanistan-civilia...

Thomas:
Skulle lige høre om vi blev fremtidige kollegaer dernede. Skal selv af sted nu her til februar på hold 13 som Panseringeniør.
Primus inter pares.

Tommy Karstensen

God tur, Jungs.

Rasmus Gammelgaard

Trist at læse en artikel der er så ensporet objektiv i vurderingen af indsatsen i Afghanistan. Samtidigt ligeså trist at læse synspunkterne fra de soldater der skal udsendes, de tror åbenbart de gør en forskel, trist de ikke er mere oplyste..
Læs istedet professor Mikkel Vedby Rasmussen der forsker i Afghanistankrigen nyeste artikel .
Målene er langtfra nået i Afghanisten, 10 år efter, at de første bomber faldt over Afghanistan, er det stærkt tvivlsomt, om krigen har været til megen nytte for landet.
http://mja.dk/telegram.php?node_id=83136&click_origin=ritzau_frontpage_text

Claus E. Petersen

Der er dem der har det på samme måde med USA og Israel som jeg har det med De radikale Venstre,

Det er beklageligt, især da mit forhold til RV er præget af den luksus som jeg som borger i Danmark tillader mig at have, hvilket vil sige at jeg rent faktisk accepterer dem selv om det er mig inderligt imod, selv når de er i regering.

At man på forhånd fordømmer ethvert fremskridt alene fordi at det muligvis kan gives modstanderen til gavn er regulært småligt efter min mening.

NATO burde muligvis aldrig have været i Afghanistan, men at give Anders Fogh eller USA skyld er rent ud sagt langt ude, og at påstå at Danske eller andre NATO soldater er ansvarlige for civile døde er simpelthen afskyeligt.

Claus Petersen, hvem er så skyldige? Ingen påstår, at kun danske og andre NATO-soldater er skyldige, kun at de også er det. Og når de dræber civile, er det vel deres ansvar?

Artiklen sættes virkelig i perspektiv med denne telegram:

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2011/10/11/163442.htm

Det er jo til grin hvor lidt artiklen fortæller om situationen i Afghanistan.