Nyhed
Læsetid: 3 min.

Den kedelige socialist står til at blive Sarkozys udfordrer

I går kunne franskmændene for første gang i historien stemme på, hvem socialistpartiet skal stille op til præsidentvalget. Favorit var tidligere formand François Hollande, der har ført valgkamp på at være den 'normale' kandidat. Underforstået: anti-DSK
Udland
10. oktober 2011
François Hollande, den førende præsidentkandiat til valget i 2012 for Socialistpartiet, afgav sin stemme i hjembyen Tulle igår, hvor han også er borg-mester. Socialisterne håber også på en stor søgning til anden runde af kåringen af partiets kandidat, der foregår på søndag.

François Hollande, den førende præsidentkandiat til valget i 2012 for Socialistpartiet, afgav sin stemme i hjembyen Tulle igår, hvor han også er borg-mester. Socialisterne håber også på en stor søgning til anden runde af kåringen af partiets kandidat, der foregår på søndag.

Den typiske søndagssløvhed fik ikke lov at fylde så meget i Frankrig i går, som man ellers kunne have regnet med oven på en sejr over England i rugby dagen før og en stædig støvregn, der gjorde cafébesøg og gåture langt mindre attraktive.

For i går var også dagen, hvor socialisterne havde inviteret franskmændene til at stemme på den kandidat, de helst ville have til at kæmpe imod den siddende præsident, Nicolas Sarkozy, ved præsidentvalget næste år.

I den gamle landsby Les Batignolles, der i dag er et populært og stadigt dyrere kvarter i Paris 17. arrondissement, havde valgorganisatørerne stillet urnerne op i en folkeskole.

»Jeg stemmer på François Hollande. Martine Aubry og Ségolène Royal siger mig intet,« forklarede den 24-årige Cindy Destenaves, der er sekretær i et vikarbureau, Informations udsendte.

Hun erkender, at hun ikke har nærstuderet de i alt seks kandidaters politiske programmer, men Hollande virker som den kandidat, der vil gøre sig bedst som præsident, lyder ræsonnementet.

Og faktisk handler socialisternes primærvalget i højere grad end ellers om kandidaternes — der er seks i alt — personlighed og dermed også deres medietække, for hovedlinjerne i det politiske program er allerede nedfældet. Derfor kan kandidaterne fortsat skrue på de forskellige knapper, men der er grænser.

Alt andet lige stemmer Cindy Destenaves dermed på valgets favorit til at vinde. Meningsmålingerne viste, at den 57-årige Hollande, der i en årrække var partiformand, stod til at få i alt 42 procent af stemmerne. Hans nærmeste konkurrent er partiformanden Martine Aubry, der stod til at få 27 procent.

Dog skal man ved dette valg være endnu mere varsom end ellers med at tolke meningsmålingerne, for det er første gang, socialisterne — og noget fransk parti i det hele taget — har givet andre end egne medlemmer mulighed for at bestemme, hvem der skal opstilles.

I går kunne alle de stemme, der var villige til at skrive under på, at de reelt set befinder sig på den politiske venstrefløj og oven i det hele ville betale en euro til organisationsudgifterne.

Anti-Strauss-Kahn

At Hollande skulle tilbringe de seneste måneder som meningsmålingernes darling lå ellers ikke lige for, da han først bekendtgjorde sit kandidatur.

For oprindeligt ventede et massivt flertal af franskmændene ifølge meningsmålingerne blot på, at den tidligere direktør for Den Internationale Valutafond, socialisten Dominique Strauss-Kahn, skulle komme hjem til Frankrig og vinde valget for socialisterne. Den plan gik som bekendt i vasken. Til gengæld har Hollandes strategi med at profilere sig som den almindelige kandidat — og det blev der gjort en del grin med i starten — vist sig at virkelig at give pote. For det har ikke kun distanceret ham fra Nicolas Sarkozy, der nu efterhånden i lang tid har fremstået som hyperaktiv og skinger, men ude af stand til at redde franskmændene ud af krisen.

Da Dominique Strauss-Kahn blev anklaget for forsøg på voldtægt af en stuepige på et hotel i New York og derfor måtte i varetægtsfængsel, var det endnu mere gavnligt for Hollande at fremstå som den normale — grænsende til det kedelige — profil.

Endelig har François Hollande også med sin »almindelige strategi« distanceret sig fra sin tidligere partner og mor til hans tre børn, Ségolène Royal, der ud over at også at være kandidat nu, stillede op for socialisterne ved det seneste præsidentvalg i maj 2007, hvor hun førte en utraditionel valgkamp, der lagde op til at inddrage borgerne langt mere i den politiske beslutningsproces generelt.

Ét kontroversielt forslag

Partiprogrammet til trods har de enkelte kandidater naturligvis ideer til, hvordan netop de vil regere Frankrig.

De to vigtigste programpunkter i Hollandes program er en omfattende skattereform, der i langt højere grad vil tage højde for personlig formue og blot indtægt. Det vil betyde en større omfordeling fra de velhavende til resten af samfundet. Den reform er der så stor enighed om allerede nu, at den er skrevet ind i det program, Socialistpartiet går til valg på næste år. Dermed er det eneste punkt, Hollande virkelig får hug for, hans forslag om at skabe en kontrakt mellem unge og gamle på arbejdsmarkedet. Ideen er, at det offentlige skal betale et firma for at ansætte en ung under 25 år, mens seniormedarbejderen bliver på posten et par år til, inden han går på pension.

Det er alt for dyrt, mener både sympatisører og modstandere.

Hvad vælgerne siger til 'generationskontrakten', ved vi snart mere om. Ved redaktionens slutning havde mere end en million franskmænd valgt at stemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her