Nyhed
Læsetid: 4 min.

Klimabevægelse slutter sig til Wall Street-besættere

Klimakampen er desværre ikke længere en kamp på videnskabelige argumenter, det er en kamp mod de fossile energiselskabers økonomiske magt over amerikansk politik, siger stifteren af 350.org-bevægelsen, forfatteren Bill McKibben
350.org-bevægelsen har sluttet sig til Occupy Wall Street-demonstranterne, og de vil i næste måned besøge Washington med spørgsmålet: Hvor er den rigtige Obama blevet af?

350.org-bevægelsen har sluttet sig til Occupy Wall Street-demonstranterne, og de vil i næste måned besøge Washington med spørgsmålet: Hvor er den rigtige Obama blevet af?

Emmanuel Dunand

Udland
11. oktober 2011

Humor har de også i den ekspanderende 'Occupy Wall Street'-bevægelse. Da klima-aktivisten og forfatteren Bill McKibben i lørdags talte til demonstranterne i Washington Square Park på Manhattan, foregik det ved, at McKibben først råbte en sætning, hvorefter forsamlingen i kor gentog den. Hvorfor? Fordi NYPD, politiet i New York, har forbudt OWS-bevægelsen at bruge højttalere, når der holdes taler og synges sange. Derfor har man opfundet 'den menneskelige mikrofon': De aktivister, der står tættest på, råber talerens ord videre, så også folk bagest i menneskehavet hører budskabet.

Bill McKibbens budskab var opsigtsvækkende: Den amerikansk initierede, men i dag globale klimabevægelse 350.org tilslutter sig den lederløse, nu grænseoverskridende protestbevægelse for demokrati og mod store kapitalinteressers magt over økonomien og samfundsudviklingen. 350.org er netværket af unge mennesker, som startede globale manifestationer op til klimatopmødet i København i 2009 med kravet til politikerne om at bringe atmosfærens CO2-koncentration tilbage til 350 ppm (parts per million, CO2-molekyler pr. mio. luftmolekyler). 350 ppm er den koncentration, der kan give sikkerhed mod ødelæggende klimaændringer. Siden starten i 2009 har 350.org gennemført 15.000 aktioner — ifølge McKibben »i alle verdens lande, undtagen Nordkorea«.

Før demonstrationerne omkring Wall Street i New York tog fart, var 350.org og andre amerikanske miljøorganisationer selv på gaden ved Det Hvide Hus i Washington i protest mod den planlagte rørledning til 13 mia. dollar (71 mia. kr.), der skal føre olie fra de store canadiske tjæresands-felter til raffinaderier i Texas. Kommer der med den såkaldte Keystone XL-ledning for alvor gang i USA's brug af den stærkt klima- og miljøbelastende tjæresands-olie, er »spillet ude for klimaet«, som NASA's chefklimaforsker James Hansen har udtrykt det.

Atmosfæren besat

Bill McKibben var — ligesom James Hansen selv — blandt de demonstranter, der i august blev arresteret ved Det Hvide Hus. Nu er han i New York og siger, at Occupy Wall Street-bevægelsen og klimakampen er to sider af samme sag.

»Wall Street har besat atmosfæren. Det er grunden til, at vi ikke har kunnet gøre noget ved den globale opvarmning. Exxon kommer på tværs, Goldman Sachs kommer på tværs, hele den fossile energiindustri kommer på tværs,« sagde McKibben i lørdags og henviste til, hvordan de store olieselskaber med lobbyisme, politiker-finansiering og pr-kampagner bruger deres økonomiske magt til at spænde ben for amerikansk klimapolitik og bane vej for projekter som tjæresands-ledningen, olieudvinding i Arktis og fortsat produktion på dybt vand i Den Mexicanske Golf.

»Den fossile energiindustris finansielle magt er så stor, at den kan og har forhalet reel handling i klimasagen nærmest overalt,« siger aktivistlederen i et interview i The Guardian.

Som aktuelt eksempel fortæller han, hvordan det amerikanske udenrigsministerium overlod det til selskabet bag olierørdledningen, TransCanada, at vælge det konsulentfirma, der skulle lave den uvildige miljøvurdering for ministeriet af projektet, men som har vist sig at være selskabet Cardno Entrix, der har TransCanada som en »større klient«.

»I en fair kamp ville vi have vundet dette slag (om klimaet, red.) for længe siden, fordi videnskaben er så klar, og fordi de fleste mennesker har et oprigtigt ønske om at skabe en anderledes verden, der vil være god for deres børn. Men kampen føres ikke med videnskab, den føres med penge,« siger McKibben.

I 2007 stod han bag en meget optimistisk kampagne i USA for klimabeskyttelse og grøn energi, kaldet Step it up,men siden har han oplevet det fejlslagne klimatopmøde, præsident Obams fuldstændige svigt af klimasagen og de fossile energiselskabers hårde metoder.

»Jeg er blevet ældre og klogere. Jeg forstår i dag, at dette virkelig er en kamp — det havde jeg ikke fattet før. Den fossile energi-industri kommer ikke til frivilligt at vifte med det hvide flag.«

»Vores forestilling i en årrække om, at vi alle kunne tale rationelt med politikerne om dette, og at de ville gøre det rigtige, eksisterer ikke længere,« siger Bill McKibben.

Befri Obama

I sin tale til OWS-aktivisterne i lørdags bebudede han, at 350.org. den 6. november — ét år før det næste amerikanske præsidentvalg — vil forsøge at etablere en gigantisk menneskekæde rundt om Det Hvide Hus i Washington i håbet om at få præsidenten i tale. Aktivisterne vil bære skilte med citater fra Obamas første valgkamp — såsom 'Det er på tide at afslutte oliens tyranni' — og stille spørgsmålet, hvor er den rigtige Obama blevet af?

»Vi må tage til Washington og finde ud af, hvor de har låst fyren inde. Vi må befri Obama, for der er en eller anden falsk dobbeltgænger derinde nu. Jeg håber, at vi den 6. november kan flytte Occupy Wall Street ned til Det Hvide Hus for en enkelt dag,« råbte klimaaktivisten, og aktivisterne omkring ham råbte ordene videre til det omgivende menneskehav, hvor flag fra 350.org-bevægelsen nu er at finde imellem de håndmalede skilte fra pro-demokrati- og anti-storkapital-bevægelsen. 'Første skridt mod grøn energi: Stop selskabernes grådighed', lød påskriften på et af skiltene.

 

Den canadiske forfatter og aktivist Naomi Klein kædede også klimasagen og demokratikampen sammen i sin tale til OWS i sidste uge. Læs Naomi Kleins tale her

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Jeg er desværre bange for, at den Obama, som alle kan se lige nu, er den rigtige Obama. Det er fint at holde ham op på hans udsagn, men man bør være varsom med, at sprede falske illusioner om en kransekagefigurs eventuelle magiske evner. Hvis Obama ikke kan eller vil være med, så kan og må det gøres uden ham.

Niels-Holger Nielsen

Hvem skriver vores gravskrift?

"Kommer der med den såkaldte Keystone XL-ledning for alvor gang i USA’s brug af den stærkt klima- og miljøbelastende tjæresands-olie, er »spillet ude for klimaet«, som NASA’s chefklimaforsker James Hansen har udtrykt det." I snart 25 år har kun få haft så meget ret i deres advarsler som James Hansen. Lad ham ikke tale for døve øren.

"... fordi de fleste mennesker har et oprigtigt ønske om at skabe en anderledes verden ..." [min kursivering].

Det tror jeg ikke på, for hvis det var tilfældet, så kunne man/de (et således påstået flertal) vel bare på egen hånd gå i gang med at skære deres forbrug ned og dermed i større eller mindre grad boykotte diverse virksomheder, herunder i sidste ende også dem, der leverer energien, altså olieselskaberne.

Søren Roepstorff

John Fredsted, jeg er helt enig. Jeg har desværre meget lille tiltro til mine medborgeres dømmekraft og realitetssans, for der er en nærmest skræmmende mangfoldighed af undskyldninger for ikke selv at gøre en indsats, der bevæger sig i en retning af en anderledes verden.

Derfor glædes jeg desto mere over netop denne nyhed, for det er min erfaring, at mennesket, som det flokdyr det er, følger de strømninger, der får opmærksomhed. Det er nu en gang nemmest, når andre tænker for os. ;-)

"Den menneskelige mikrofon" - hvor er det dejligt kreativt :). Den danske del af 350 kan findes på 350.dk. Deres seneste arrangement var den 24. september - mød selv op, og skab noget mere!

Robert N Gjeertsen

James Hansen er en maskin-stormer .
Han har i øvrigt også en historie med ulovlige demonstrationer og anholdelser i den forbindelse .
Jeg kan ikke finde ud af hvor 'videnskabsmanden' slutter og den politiske aktivist begynder ..

@Robert:
James Hansen er en oprigtig bekymret videnskabsmand. Læs hans 'the Strom of my grandchildren' og du vil forstå baggrund for at han efter mange års betænkeligheder er begyndt at blande sig i politik.
Når en videnskabsmand kan se at vi styrer mod en en afgrund og politikerne intet gør end at snakke er det så ikke hans pligt som samfundsborger at handle politisk?

Lars Kristensen

LIVETS GAVE

Livet er en vidunderlig og prægtig gave
vi gennemlever det i Livets egen have.
Haven, den har vi for længst fået ødelagt
ved hjælp af krig, vold, død og magt.

Sku’ vi ikke stoppe disse tossede gøremål
og smide krig, vold, død og magt på Livets bål.
Tør vi, du og jeg, gi’ livet dets have tilbage?
Gør vi, kan vi livet få, uden at vi skal det tage.

Vi er også en del af Livets smukke gave,
for vi har alle befundet os i vor moders mave.
Lad os derfor give barnet en chance til Livet
for at vor fejl mod os selv kan være os tilgivet.

Mennesker er både du og jeg samt alle andre
vi er de eneste - der det ødelagte kan forandre.
Vi besidder den intelligente snilde.
Vis aktiv vilje - den er Livets kilde.

Længe leve - du livets barn
for du er ikke noget skarn.

Michael Kongstad Nielsen

Man aner en risiko for, at en række andre bevægelser omfavner ‘Occupy Wall Street’-bevægelsen. For at være med på et godt "rush". Skal man ikke lade OWS være sig selv, og så tilslutte sig og bakke op uden at overtage den eller give den en ny drejning, for at promovere sig selv og sine egne dagsordener? (ikke fordi der er noget i vejen med 350.org eller AVAAZ eller hvad de hedder)

Det kunne være med til at udvande bevægelsen (der er uden ledelse - mange kunne sikkert ønske sig at tage den) eller få folk til at sive, hvis de føler, deres initiativ taget fra dem?

@Robert N Gjeertsen siger:

'Han har i øvrigt også en historie med ulovlige demonstrationer og anholdelser i den forbindelse .'

- lyder, helt apropos, som noget fra politiets baggrundsundersøgelser af demonstranter til brug i landsretten.....

@John Fredsted:

Det er ikke nok at folk skærer deres forbrug ned. Der mangler alternative energi løsninger og f.eks. flere og bedre elbiler osv. Man kan ikke bare sige at folk skal kravle tilbage til hulerne. Hvis en person f.eks. er afhængig af at kunne pendle på arbejde i sin bil (pga. for dårlig offentlige transport eller fordi han er kørende sælger eller andet) så nytter det altså ikke noget at bare sige til at han skal 'skære ned'.

Sören Tolsgaard

@Lars Poulsen

At nedsætte sit forbrug eller købe de bæredygtige produkter, hvor det er muligt, er ikke et spørgsmål om "bare" at kravle tilbage til hulerne, men en indstilling, som forandrer verden her og nu!

Det er naturligvis ikke alle de store problemer, som kan løses af den enkelte, men nogle kan påvirkes af vore daglige beslutninger, og det er fuldstændig useriøst at negligere dette faktum.

Desværre er de fleste mennesker for magelige og fantasiløse til at tage sådanne skridt og satser i stedet "bare" på, at kløgtige hoveder nok løser de verserende problemer.

Niels-Holger Nielsen

Søren Tolsgaard

Kun idioter forestiller sig, at det er et spørgsmål om enten eller. Fakta er, at vi (de toneangivende) har en skitzofren opfattelse af problemet: Den røde bundlinje contra vores overlevelse på denne planet. Løsningen er enkel: Kapitalens overlevelse er alles død, hvorfor vi må finde en anden vej.

Der mangler ingenting hvad løsninger angår -- der mangler blot vilje og oplysning. Kun spørgsmål om tid, før verden går i en mer optimistisk og positiv retning. De gamle "fossile acolydes" er aldeles passé...

@Lars Poulsen: Kort efter at jeg havde sendt min kommentar, gik det faktisk op for mig, at der var det problem, som du netop påpeger.

Det er dog ikke det samme som at sige, at folk ikke kan starte med (på nogen måde) at skære deres forbrug ned. Da jeg skrev min kommentar, tænkte jeg vel primært på mit i denne kontekst hadeobjekt nummer et: ferierejser per fly.

Men der er naturligvis også andre steder, hvor man kunne skære ned på de fysiske aktiviteter, for eksempel på boligfronten (sålænge der ikke er tale om energirenovering).

Obamas støtter, George Soros, The Federal Reserve - alle tilhængere af bankernes magt, oligarkiske tilstande og større stat, har overtaget den bevægelse som til at starte med var imod bankerne og The Federal Reserve - og ikke som den er nu, hvor den er drejet hen imod den centraliserede og konkurrenceløse slags mafia-kapitalisme vi har nu.

Løsningen er ikke kollektivisme en en lidt anden form, for så ender værdierne alligevel i de samme hænder som før.
Værdierne, magten skal tilbage til folket. Det opnås kun ved hjælp af direkte demokrati, minimal stat og en guldbaseret møntfod.
Al snak om økofascisme er bare endnu mere vand på globalisternes våde drøm om en global skat på enhver menneskelig aktivitet, som vil skabe endnu mere kontrol, magtapparat, undertrykkelse og politistat.