Kommentar
Læsetid: 2 min.

Nr. syv mia. bliver nok en serber

Når nu barn nummer syv milliard bliver født i dag, er fremtidsudsigterne for den lille bebs såvel som for os andre, noget dystre
Udland
31. oktober 2011

Den lidt sælsomme tradition med at nummerere spædbørn og udvælge en bestemt til jubilæumsbarnet minder mig skoletiden, hvor de heldige børn, der havde fødselsdag samme dag som Hugo, vores meget godmodige inspektør, hvert år på denne festdag fik lagkage på kontoret. En hyggelig, men også lidt uforståelig gestus, for de blev jo belønnet for noget, som selv seksårige kunne forstå, var fuldkommen arbitrært. Nuvel, mere urimeligt var det heller ikke, og alle de heldige har nok siden forbandet at være blevet tilvænnet et så givende samfund, nu hvor de må erfare, at det som voksen er én selv, der giver kage, når man har fødselsdag.

Lidt på samme måde er traditionen med at udpege det internationale vinderbarn. Det begyndte den 11. juni 1986, da vi rundede fem milliarder, og her valgte man drengen Matej Gaspar fra Zagreb i Kroatien. 12 oktober 1999 blev det så Adnan Mevic' tur til at komme i historiebøgerne, da han blev født i Sarajevo. Her fik han endda besøg af verdens måske rareste menneske, Kofi Annan.

Allerede nu tegner der sig altså et mønster, hvilket må være skuffende for de mange håbefulde gravide her til lands, der er sat til at føde i dag, eller måske har klemt lårene lidt sammen henover weekenden, for at ramme det magisk syvtal: Det er altså overvejende sandsynligt, at den heldige vinder af verdens mest ubrugelige lotteri bliver fra det tidligere Jugoslavien; måske en serber eller en slovener.

Bizart selskab

Men så er vedkommende også garanteret et liv i mediernes søgelys, ikke? En fremtid som professionel bokser, melodi grand prix-vinder eller feteret pornomodel ligger lige for, og velsagtens talrige andre strålende karrieremuligheder, som ikke i samme grad spiller på vore fordomme om Balkan.

Desværre tyder noget på, at det ikke er tilfældet: Den tyske pendant til Ugeskrift for læger har opsøgt Adnan Mevic, hvis forældre begge blev arbejdsløse under den jugoslaviske borgerkrig, faderen er nu syg med tarmkræft, og de lever i dag i armod for blot 1.875 kr. om måneden til en familie på fire. Heller ikke Matej Gaspar er synderligt imponeret over FN's opfølgende kontakt, og nr. seks milliard, hvis titel lyder lidt som en troldmand i en dårlig fantasybog, har udtalt, at han føler sig svigtet af FN. De to mødes jævnligt på Facebook, i hvad der må betragtes som verdens mest bizart tragiske klub for at diskutere, hvordan det er at blive glemt af verden og af FN.

Om en 10-15 år vil de så måske kunne udvide med Goran Hvadsomhelstic, der heller ikke har nogen fremtid, men har et fint billede sammen med FN's nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her