Læsetid: 5 min.

Reformsmil i Myanmar

Lige så forsigtigt begynder befolkningen i Myanmar at tro på, at der er reel frihed på vej. Frigivelsen af 200 politiske fanger onsdag var ét led i en række spæde forbedringer, som jun-taens nye præsident formodentlig har æren for
En gruppe kvindelige fanger kunne onsdag forlade Insein-fængslet i hovedbyen Yangon i Myanmar.

En gruppe kvindelige fanger kunne onsdag forlade Insein-fængslet i hovedbyen Yangon i Myanmar.

Soe Zeya Tun

14. oktober 2011

YANGON — Ved daggry blev den skaldede komiker Zarganar vækket af fangevogterne med beskeden om, at han nu var fri. »Er det min sjæl, I har sat fri, eller bare min krop?« var ifølge den lokale avis Irrawaddy hans humoristiske respons i det dybt buddhistiske land, hvor frigørelse fra livets sorger står højest på manges ønskeliste.

Et par timer senere var han med rutefly på vej fra fængslet i den fjerntliggende nordlige del af Myanmar til hovedbyen Yangon. Han, der er en af landets meste elskede komikere og politiske satirikere, blev mødt af hundreder af fans og pressefolk. Zarganar ('Pincetten') — som han kalder sig — er den mest prominente af de mere end 200 politiske fanger, der onsdag blev løsladt i Myanmar. Han blev fængslet i 2008 efter at have kritiseret det daværende militærstyres manglen på effektiv håndtering af den store naturkatastrofe efter cyklonen Nargis.

De fleste fanger blev løsladt ud på eftermiddagen, efter at en fax tikkede ind på landets fængselsanstalter med listen over de øvrige, der skulle løslades. Nyheden om den længe ventede amnesti for 6.300 fanger, heraf en del politiske fanger, løb som en steppebrand gennem landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Rikard

Selv uden at kende alt for meget til forholdene i Myanmar kan jeg da også glæde sig lidt over udviklingen. Måske viser den et eller andet sted, at længevarende sanktioner måske alligevel har deres berettigelse. Ikke fordi jeg et øjeblik tror, at den nye præsident gør det i sit hjertes godhed, men lidt kold kalkulation (ikke mindst økonomisk og magtmæssigt) er jo også ind imellem medvirkende til at forbedre forholdende.

Det burde da glæde Georg Orwell, selv om han er hindsides.

Burma - et smukt og rigt land med en venlig befolkning. Desværre gør rigdommen på naturlige resourcer, at landet udnyttes af en stor del af resten af verden, ikke mindst diverse asiatiske naboer, samt af en lokal klike. Vejen til frihed for befolkningen, ligger derfor desværre ikke lige for.

Peter Ole Kvint

Jeg har skaffet bjergstammerne våben, og de venter bare på tørtiden (som plejer at starte 1/11) for at angribe. Det et er logisk at militærstyret forsøger at forlige sig med oppositionen inden at krigen bryder ud for alvor.