Nyhed
Læsetid: 5 min.

Revolutionen er kommet til USA

Inspireret af Det Arabiske Forår og de folkelige protester i Europa breder en ny græsrodsbevægelse sig i USA. Occupy Wall Street kalder de sig, og deres vrede retter sig mod banker og finansfolk. De protesterende kommer fra mange dele af samfundet, men har det til fælles, at de ønsker et nyt Amerika for de mange
Det begyndte som en mindre protest i Wall Street i New York, men har udviklet sig til en national protestbevægelse, som nu støttes af både kendisser som Michael Moore og dele af fagbevægelsen.

Det begyndte som en mindre protest i Wall Street i New York, men har udviklet sig til en national protestbevægelse, som nu støttes af både kendisser som Michael Moore og dele af fagbevægelsen.

Mario Tama

Udland
6. oktober 2011

»Det er noget, jeg har ventet på hele mit liv. Men jeg vidste, at det ville komme, for jeg har set, hvad der er sket i Europa og i Mellemøsten. Og det er ikke et øjeblik for tidligt, tværtimod.«

Den gråsprængte pensionerede lærer Ernest Peterson er på vej med bus fra Bethesda i staten Maryland til New Yorks finanskvarter i det nedre Manhattan. Han er 61 år, tidligere fredsaktivist og demonstrerede i sin tid mod Vietnamkrigen, og han er ikke i tvivl — han er ved at slutte sig til noget stort: Den nyudsprungne amerikanske græsrodsbevægelse Occupy Wall Street (Besæt Wall Street).

Som navnet antyder, er bevægelsen begyndt med at besætte et område omkring det berømte finanskvarter i New York, nærmere bestemt den nærliggende plads Zuccotti Park, som fortsat i folkemunde går under sit gamle navn, Liberty Plaza.

Bevægelsen har nu sit hovedkvarter på pladsen, hvor bevægelsen også havde sit udspring for over tre uger siden, da nogle hundrede unge, mestendels universitetsstuderende, ville protestere mod griske banker. Siden har bevægelsen bredt sig til en række amerikanske storbyer; fagforeninger har sluttet sig til i stimer og en række venstreorienterede berømtheder — filmskaberen Michael Moore, skuespilleren Alec Baldwin og finansmanden George Soros som de mest prominente — har støttet protesterne offentligt.

Politi på anklagebænken

Alt dette har givet bevægelsen omtale i medierne med det resultat, at den nu tæller mange tusinde amerikanere. Forrige lørdag hjalp New Yorks lokale politi med til at øge bevægelsens berømmelse, dels ved at have overtrådt reglerne for brug af peberspray, som blev tildelt i rigelige mængder også til fredelige demonstrerende, dels gennem en hårdhændet adfærd og en massearrestation af 700 mennesker, der havde overtaget Brooklyn Bridge. Efter at politiets brutale fremfærd over for demonstranterne blev vist på nationale tv-kanaler, er en intern undersøgelse af politiets gebærden kommet i stand.

Men hvad er Occupy Wall Street egentlig? Og hvad vil de protesterende — ud over at sætte fokus på grådige spekulanter og banker?

Ifølge bevægelsens eget manifest, som kan findes på hjemmesiden www.occupywallst.org er bevægelsen en »modstandsbevægelse uden ledere bestående af mennesker i alskens farver og køn og af forskellig politisk overbevisning. Den ene ting, vi har til fælles, er, at vi er de 99 procent, som ikke længere vil tolerere den ene procents grådighed og korruption. Vi benytter os af den revolutionære taktik fra Det Arabiske Forår til at nå vore mål, og vi opfordrer til brug af ikkevoldelige midler af hensyn til de deltagendes sikkerhed.«

Broget skare

Igennem hele sidste uge har den mangefacetterede bevægelse, der er festlig og farverig og bibringer gadebilledet et væld af skilte, plancher, soveposer på jorden, morgensang, digte og balloner, og som hovedsageligt består af unge — præget gadebilledet i det nedre Manhattan. I pagt med tidsånden bliver det hele dokumenteret og kan følges direkte og online med videodagbøger, blogs, dokumentarfilm og konstante opdateringer på sociale netværk som Twitter og Facebook.

Den foreløbige kulmination på bevægelsens protester skete i går, da over 50 fagforeninger sluttede sig til bevægelsen i en aktion i går eftermiddag og gennemførte en demonstration i den amerikanske hovedstad. Fagbevægelsens tilslutning til bevægelsen kommer i kølvandet på sidste uges sympatiaktioner i bl.a. Los Angels, Chicago og Boston. Senere i denne måned følger demonstrationer i bl.a. Lexington (Kentucky), San Francisco, Philadelphia og i Birmingham (Alabama).

Inden for de seneste dage har bevægelsen også fået sit eget mediecenter, børnepasning, fri bespisning finansieret med de donationer, der strømmer til udefra. Bevægelsen har også fået sin egen musik, et bibliotek, et dokumentationscenter og et juridisk team, der tilbyder bistand til de mange, som er blevet tilbageholdt, arresteret eller sigtet for at forstyrre den offentlige orden. I indeværende uge startede bevægelsen sin egen gadeomdelte avis med navnet Occupy Wall Street Journal.

USA er faret vild

I den 10 minutter lange dokumentarfilm Ingen kan forudse, hvornår revolutionen kommer, produceret af den prisvindende unge undergrundsvideoskaber Iva Radivojevic, udtaler mange af de unge sig om bevægelsen.

I filmens prolog siger en fortæller: »Jeg ser korporatisme, fascisme og kumpankapitalisme. Jeg ser et amerikansk imperium. Jeg ser 700 militærbaser i 135 fremmede lande. Jeg ser 5.000 døde kroppe i Irak — en velfærdsstat, en krigsstat, som deler milliarder af dollar ud i bistandshjælp til diktatorer, så de kan opbygge enorme hære. Jeg ser et Amerika, der er faret vild. Og endelig, endelig har vi nu rejst os til modstand.«

Information har været i kontakt med en række medlemmer af bevægelsen via sociale netmedier. Mange af bevægelsens medlemmer giver udtryk for, at de ønsker et nyt og anderledes samfund, hvor uligheden er mindre, og hvor arbejdsløshed ikke fører til social forarmelse og udstødelse, hjemløshed og tab af sygesikring. Andre er mere konkrete og foreslår afskaffelsen af love, der tillader private firmaer at støtte politiske kampagner, og øget kontrol med finanssektoren og lobbyisterne.

En ny social kontrakt

Som f.eks. den 21-årige studerende Aron Troen fra Austin, Texas, hvis fokus er at få genoplivet den amputerede Glass-Steagall Act fra 1933, der havde til formål at øge reguleringen med og kontrollen af de store banker.

Loven blev stort set demonteret af et republikansk flertal i 1999, og mange økonomer mener, at det var en af mange faktorer, der bidrog til den finanskrise, der senere brød ud i 2007.

»Vi må øge regeringens magt og begrænse storbankernes og storkapitalens magt. Jeg så gerne en helt ny forfatning, der har fokus på almindelige menneskers rettigheder — også økonomiske. I det hele taget mener jeg, at det amerikanske politiske system har spillet fuldkommen fallit. Og nu hvor krisen kradser og bare fortsætter, tror jeg flere og flere vil indse, at der skal ske noget. Vi kan ikke fortsætte som nu.«

Michelle Goldberg, forfatter, journalist og aktivist mener, at bevægelsen er det bedste, der længe er sket for den progressive fløj i amerikansk politik, især fordi fagbevægelsen er kommet med på vognen. Hun ser muligvis Occupy Wall Street som »det, den liberale fløj i amerikansk politik har ventet på; det venstreorienterede svar på Tea Party-bevægelsen«.

Tea Party-bevægelsen er også drevet af protester fra neden, men med et udgangspunkt fra højre.

»Jeg er særdeles opmuntret,« siger hun til magasinet Newsweek.

Vi vil blive hørt

Om den endnu noget uorganiserede bevægelse vil fuse ud eller vokse sig større og påvirke samfundet omkring sig, kan man endnu kun gisne om. De unge selv er ikke et sekund i tvivl. 19-årige Pauline fra New Jersey siger til Information:

»Sammen vil vi ytre vores tro på, at den amerikanske drøm vil blive vakt til live igen; at den amerikanske måde at gøre tingene på er at få tingene til at lykkes ved fælles hjælp. Vores stemme, vore værdier, de vil blive hørt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Limborg John

Fight the power!

"... den amerikanske drøm vil blive vakt til live igen; at den amerikanske måde at gøre tingene på er at få tingene til at lykkes ved fælles hjælp. Vores stemme, vore værdier, de vil blive hørt."

They are in the wrong place... but keep dreaming; it has worked for many, many years ...

Gode betragtninger, og så neutralt som det vel næsten kan gøres. Personligt tvivler jeg på en konventionel revolution, men måske i større grad en digital.(ikke at det ville gøre noget, men færre mennesker dør online, samt at ordensmagten er sat helt uden for. Så kan man spekulere i en 'cameron' efterfølgende.

Warren buffet kunne passende sænke et par banker, alene ved at flytte aktiver. Men overvej 400 millioner mennesker på verdensplan...

Medmindre han har doneret til redcross.com btw.

Det kommer til at gøre ondt, men det gør det allerede for en overvejende bestanddel af de 99%.

Sören Tolsgaard

Love is but the song we sing,
And fear's the way we die
You can make the mountains ring
Or make the angels cry
Know the dove is on the wing
And you need not know why
C'mon people now,
Smile on your brother
Ev'rybody get together
Try and love one another right now

Some will come and some will go
We shall surely pass
When the one that left us here
Returns for us at last
We are but a moments sunlight
Fading in the grass
C'mon people now,
Smile on your brother
Ev'rybody get together
Try and love one another right now

If you hear the song I sing,
You must understand
You hold the key to love and fear
All in your trembling hand
Just one key unlocks them both
It's there at your command
C'mon people now,
Smile on your brother
Ev'rybody get together
Try and love one another right now
Right now
Right now!

http://www.youtube.com/watch?v=o4fWN6VvgKQ

peter fonnesbech

I princippet kan denne bevægelse vokse sig endnu større end i Mellemøsten , fordi uddannelsesniveauet er højere og brugen af de sociale medier er endnu mere integreret her.

Jeg tror, at bevægelsen vil blive en joker i det kommende præsidentvalg, og at dens dagsorden ikke kan undgå at blive overhørt.

Det bliver afsindig spændende at følge.

Ib Christensen

VIDEO: What You're Unlikely to See on Fox 'News' When/If They Cover 'Occupy Wall Street' Protests

http://www.bradblog.com/?p=8810

Peter, det her skal ikke afgøres gennem det bundkorrupte amerikanske politiske system. Hele lortet skal trækkes ud, før noget nyt kan genopbygges.

Brian Pietersen

Det var godt nok på tide, der røg der sq en fjer i hatten til amerikanerne her hos mig.

dem kan jeg kun støtte.

Philip C Stone

Glass-Steagall er fra 1933, Roosevelts første regeringsår, ikke 1993.

The Glass-Steagall Act, passed in 1933, mandated the separation of commercial and investment banking in order to protect depositors from the hazards of risky investment and speculation. It worked fine for fifty years until the banking industry began lobbying for its repeal during the 1980s, the go-go years of Reaganesque market fundamentalism, an outlook embraced wholeheartedly by mainstream Democrats under the rubric "neoliberalism."
http://www.counterpunch.org/2008/09/19/shattering-the-glass-steagall-act/

Annegrethe Rasmussen

Der har desværre sneget sig flere forstyrrende slåfejl ind i artiklen. Således er adbusters opfordring selvfølgelig ikke fra 13. oktober, men fra 13. september. Og Glass-Steagall er som Philip C Stone skriver ikke fra 1993, men fra 1933.
Jeg skal bede vores net-redaktion om at rette fejlene online. I printavisen er det for sent.
Tak for kommentarerne.
Annegrethe Rasmussen

Peter Andreas Ebbesen

Det var dæleme på tide de danske medier bare så meget som begynder at tage det der sker i USA alvorligt.
Tænk at der skulle gå 3 uger inden de fik fingeren ud af gaskanalen.
Bedre sent end aldrig!!
Vi kipper med flaget for demonstranterne.
Gid det må lykkes nu en gang for alle og komme af med de rige svin, der trækker alle værdier ud af de vestlige lande.
Her hjemme skal vi have sat De Radikale fra bestillingen, så vi kan få en ordentlig regering, der kan føre en ansvarlig økonomisk politik, der ikke er dikteret af Danske Bank, sådan som det sker i øjeblikket.
Lad de rige betale for alt det lort de har lavet.
De skal ikke blive ved med at kunne smyg sig uden om gæret!!
Revulution nu!
Kom på gaden alle mand!
VH Heidi Madsen

Denne bevægelse er i fuld gang med at blive hiJacket af de liberale bl.a. vha. Moveon.org, med henblik på at indføre flere skatter, som så ender i bankernes lommer igen...

Hvis der virkelig skal ske noget, så skal de gå efter The Federal Reserve! Lyt til denne unge mand, som formår at tænke i mere end to dimensioner:

EPIC RANT: REAL Occupy Wall Street Protester - END THE FED
http://www.youtube.com/watch?v=fCsIqLPjP4A

Niels-Holger Nielsen

Lad os håbe der er nogle som tænker lidt over deres ønsker :

http://www.youtube.com/watch?v=tN3o7FH94fc&feature=feedf

Benjamin Franklin og Thomas Paine er med i ånden...

http://www.youtube.com/watch?v=neTYfIJue-s
Richie Havens - Freedom @ Woodstock 1969

De har fand'me min fulde opbakning.

Hvis ikke denne vrede bevægelse får identificeret de dele og institutioner i det kapitalistiske felt, der er kernen i det hele miseren, The Federal Reserve, og det der sker der, så rammer de ved siden af. Og så løber denne såkaldte revolution ud i sandet, ligesom den arabiske.

Se hvad der er sket i Ægypten. Folkets vrede har banet vejen for ... mindsandten et nyt militærstyre. Som USA og NATO siger 'for at danne stabilitet'. Godaw do!

Hvis de skrigende masser bare fyrer deres vrede af mod Wall Street, så rammer de bare erhvervslivet og ikke dets skumle skyggefigurer, der operer i FED. Og de får så modsvar og samarbejde til det store financielle svindelnummer af Goldman Sachs, Morgan Stanley og alle de andre.

Det er Ben Bernanke, Alan Greenspan OG finansministeren Tim Geitner, de skal have fat i, hvis det skal batte.

Jeg vil endda stærkt gætte på, at der er nogle af de skumle fyre, der hælder benzin på bålet og bruger det som en afledningsmanøvre. Folk som George Soros bla. Det er blot endnu et led i planen om at bringe den amerikanske økonomi i knæ. Og nu bliver 'revolutionen' en det af game'et.

Folk får smadret en masse butikker og glasruder, måske, eller skabt en masse kogende asfalt - et af fascismens attributter: den kogende asfalt. Det hedder 'Crowd Management', det, de har gang i. Energien er rå, den kan bøjes.

Som i Libyen, hvor banditter af den værste skuffe er myldret ind i gaderne, efter at NATO har banet vejen. Folk med Al Qaeda fortid, tyve og massemordere, folk med CIA fortid. Tag fx. et tjek på nogle af hovedfigurerne i den såkaldte oprørsbevægelse, og du vil blive overrasket. Og psst .. du skal ikke gøre det via mainstream, de får deres oplysninger fra de styrede nyhedsbureauer.

Hvem står bag 'Occupy Wall Street'. Og jeg taler ikke om de hujende masser. Hvem sidder i korridorerne og spiller mega-skak. Igen-igen. Det vil måske vise sig, at det er ingen andre end de samme, der også er ved at bringe den europæiske økonomi i sænk for tiden.

Vi ønsker god fornøjelse til Helle og Margrethe. Turen kommer uden tvivl også til os. Måske bliver vi reddet i første omgang af, at vi har en krone og ikke en euro. Men det vil kun være en stakket frist, for kronen er bundet op til euroen. Og så skal vi på gaden og 'besæt Børsen' ... nej det lyder ikke så sejt som på engelsk.

Hvad gør de i øvrigt i England. 'Occupy The City of London'. Det er her, det sner. Her er også den amerikanske finanskrise oprindelig udtænkt.

Men interessant. Og vældig underholdende at være vidne til imperiets fald.

Citat: "Vi benytter os af den revolutionære taktik fra Det Arabiske Forår til at nå vore mål"...

Og hvilke mål var det?

Trods det at man kan have forståelse for den frustration der udløses i mennesker når de ved, at kolossale pengestrømme uhindret flyder videre som altid, og store profitter fra disse strømme fortsat polstrer en lille elites allerede velpolstrede konti mens det store flertal ryster i bukserne over fremtiden, så er alternativet til det bestående altså ikke blot at være imod ...

Lad denne bevægelse komme til Danmark hvor bankerne og erhvervslivets grådighed er på højde med USA. Med de asociale radikales blå politik har også vi brug for et oprør.

Christian Sørensen

Lidt ærgerligt at Information ikke har den historiske vinkel med. USA er (bl.a.) et produkt af undertrykte folk fra Europa der ikke ønskede at leve under en adel, og nu - små 300 år senere - har de så fået deres egen;

1 % af den Amerikanske befolkning besidder 25(!) % af værdierne i USA......og heriblandt er der både Elefanter og Æsler.

The world is on the rise...

Søren Kristensen

Sad lige igår og snakkede om at der er brug for et nyt parti i Danmark (for nu at tage den lokale vinkel med) som tør gøre op med djøfficeringen og alt hvad der ikke bidrager med andet end at skabe mere bureaukrati og flere paragraffer og flere offentligt ansatte til at kontrollere at de bliver overholdt - og med flosklen om at det skal kunne betale sig at arbejde, hvad det jo for det første ikke kan, så længe både en kontanthjælpmodtager og en dagpenge-ditto bliver modregnet hvis de så meget som løfter en finger, mens de rige, som giver den en ekstra skalle, nu igen slipper billigere i skat. For det andet er det jo underligt at ingen stiller spørgsmål om sandhedsværdien af udsagnet: at det skal kunne betale sig at arbejde. Netop som man troede det var det stik modsatte vi arbejdede på, nemlig at det med automatiseringens hjælp skulle kunne betale sig ikke at arbejde, mod til gengæld at få tid til noget der var sjoveres og hvem ved måske også mere fornuftigt i det lange løb?

Soren Andersen

Nu husker I lige at få Kina med på idéen om denne hersens revulotion ikke?

Tine Sørensen

Måske tror nogle, at Danmark er bedre, men det er kun et spørgsmål om tid...... Banker og erhvervsliv her er lige så ubændigt grådige, og har ingen problemer med, for egen grænseløse vindings skyld, at skubbe hele befolkningsgrupper i den økonomiske afgrund.

John Houbo Pedersen

Da Napoleon spurgte sin ambassadør hvornår revolutionen kom til Danmark, var svaret: Når kongen giver lov. Og det var måske meget godt!

Bente Simonsen

Endelig har nogle af de 99% fået nok.

Sören Tolsgaard

Sommerens aktion i Østerild var en lille forsmag på det folkelige engagement, som kan være i vente. Aktionen opstod spontant og åbenbarede et hidtil ganske ukendt sammenhold mellem NGO'er, inkarnerede thyboer og Frøstrup-folket, hvoraf de sidstnævnte måske i højere grad end Christiania endnu repræsenterer de uspolerede ideer, som blomstrede for 40 år siden.

Hvad der skal til, for at frigøre sådanne kræfter, er ikke let at gennemskue, men engagementet kan åbenbare sig i en uventet anledning og pludselig spredes som ringe i vand i alle de kredse, som brænder for en konkret sag.

Udover de politisk-økonomiske perspektiver - som ikke er essensen i disse manifestationer - ligger der i sådanne folkelige rejsninger et psykologisk aspekt, som er af vidtrækkende betydning, og som på længere sigt påvirker kulturen og det folkelige fællesskab på utallige leder og kanter, som også ungdomsoprøret gjorde i sin tid.

Et levende fællesskab i en konkret sammenhæng er hvad der skal til.

http://www.gejrfuglen.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=10...

Bente Simonsen

Desværre vinder grådigheden altid til sidst. - Og altid på bekostning af nogen.

Jeg må indrømme at jeg har mistet enhver respekt for Information, da vi er op til flere som allerede kontaktede information om hvad der sker i New York for over 1 ½ uge siden.. men man fik aldrig noget svar.

Michael Kongstad Nielsen

A pro pos uventede engagementer som vi så det så småt i Østerild:
se om Stuttgart Bahnfof, hvor ganske almindelige mennesker lige pludselig protesterede helt vildt mod en renovering og ombygning af en bane gård?
Det væltede delstatsregeringen
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11465890

Casper Møller

http://modkraft.dk/kalender/article/international-demo-for-aegte

Den 15. oktober vil borgere overalt i verden gå på gaden for at udtrykke forargelse over, hvordan vores rettigheder bliver undergravet af alliancen mellem politikere og multinationale selskaber. Fra Ægte Demokrati NU! inviterer vi dig til at deltage i denne fredelige protest og opfordring til handling!

Det er på tide at hæve vores stemme!

Vores fremtid er på spil, og ingen magt kan holde millioner af mennesker tilbage, når de samles om et fælles mål!

Amerikanerne byggede monsteret, nu bliver det så deres job at få rammet en pæl igennem det igen.

denne gang: de proletariseredes oprør, som forhåbentlig undgår at blive givet væsen af et
"kun" ungdomsoprør

Bare rolig... en af Obamas første opgaver var at udnævne en 5-stjernet general til af slå ned på sådanne socialistiske indenrigsoptøjer.... De får et par uger til indne nationalgarden kommer til at skyde et par stykker, og den den private medie skal nok fjerne al fokus over på den efterfølgende "uvildige kommission"; den samme spilleopstilling hver gang....hut hut hut

@matin karup

de som evt. forsvarer capitalismen,
( og de proletarisrede mht deres oplagte strategier, ) burde jo tænke på:
capitalismen kan næppe holde længe nu

Capitalism died before it was born, Kim...

atle hesmyr, skrev.

capitalism died before it was born, Kim...

----------

arh, helt så vel var, eller er, det nu næppe.

lidt mere end havldelen af de prolaterisredes revolution, er såmænd næsten gjort, ved at de proletariserede ligger sig i forlængelse af de borgerlige videnskabelige revolutioner: især jordklodens omrejninger om sig selv og om solen, darwinisme, renassaincen ( som også mere kollektiv, mere fælles, med almenhederne som udøvere ),.. i stedet for at tro på astrologi

Astrologi, astrologa, astrololugu....!!!!

tænkeligt er der jo revolution på vej fra, og i, især

sydeuropa

Franske bønder, grækiske anarkister, m.m....

især i sydeuropa tænker de jo nok meget sådan:

http://www.information.dk/telegram/281355#comment-433198

Jan Aage Jeppesen

Ånden fra Christiania er langt om længe nået til Wall Street. ;-)

Torben Munk Nielsen

Det er på tide der sker noget i USA, det har jeg ventet længe på. Det kommer måske også her en dag.

Bente Simonsen

Capitalism (to obtain advantage for oneself) is an inborn (naturally) tendency of all human beings, like the the tendency to suppress others. Everything in the universe is hierarchically formed. The stronger attracts and controls the weaker.

- Only by deep thinking you can subtract yourself from the inborn tyranny, but in return you may be an object to suppression. That's the dilemma.

Tamara Mosegaard

Denne oprørsånd har nu længe set ud til at være undervejs i USA - også via Tea Part bevægelsen - som tæller masser af mennesker, der ønsker ytringsfrihed og mere gennemsigtighed - fx i f.h.t. the Federal Reserve.

Tamara Mosegaard

Tea Party bevægelsen

Sider