Nyhed
Læsetid: 4 min.

Sarah Palin vil være kongemager

Det republikanske felt af mulige præsident-kandidater er klappet af, efter Sarah Palin har besluttet ikke at stille op. Den tidligere guvernør har til gengæld fået en ny rolle: guldrandet konservativ anbefaler
Udland
7. oktober 2011
Sarah Palin stiller ikke op til præsidentvalget – i denne omgang.

Sarah Palin stiller ikke op til præsidentvalget – i denne omgang.

Robyn Beck

WASHINGTON — »Jeg har besluttet mig for ikke at stille op. Der er mange andre måder, man kan tjene sit land på, og jeg har bevist, at man ikke behøver en formel titel for at påvirke samfundet. Når man ikke er kandidat, betyder det også, at du ikke behøver at lægge bånd på dig selv, og det er faktisk muligt at være mere aktiv. Jeg har brug for at være i stand til at sige, hvad jeg ønsker at sige.«

Med disse ord annoncerede Sarah Palin onsdag via programmet 'The Mark Levin Radio Show', at hun ikke agter at søge sit partis nominering som præsidentkandidat i 2012 — til partiledelsens usigelige lettelse og til sine mange hundredetusinde konservative fans' betydelige skuffelse.

Meddelelsen blev prompte endevendt og analyseret som absolut tophistorie i alle de amerikanske medier i timevis, indtil meddelelsen midt på aftenen om Apple-grundlæggeren Steve Jobs' død brat overtog pladsen.

Fortsat superstar

Men hvorfor valgte Palin, som hun gjorde, og hvad betyder beslutningen for det republikanske kapløb? De spørgsmål stillede analytikere og republikanske partistrateger sig i går, efter den tidligere guvernør på Fox News klart gav udtryk for, at hun agter at påvirke det tilbageblevne felt af kandidater, og efter at flere af dem henvendte sig for at få hendes anbefaling.

Tracey Schmitt, republikansk strateg, der selv arbejdede for Palin i 2008, mener, at Palins beslutning er en »win-win deal«. Ved at spare på krudtet til eventuelle fremtidige valgkampe bevarer hun sin magt som konservativ superstar.«

Det indflydelsesrige konservative website HotAir.com er enigt:

»Det var smart af hende ikke at stille op. Ved at holde sig væk giver hun sine støtter en chance for at sige 'hun ville have vundet, hvis hun havde forsøgt sig', uden at nogen kan teste teorien, samtidig med at hun kan spille kongemager ... og hvem ved, måske hun nu vil fokusere på at vinde Senatet i Alaska i 2012. Det ville for alvor bringe hende tilbage i det nationale rampelys, og husk: Hun er kun 47 år. 25 år yngre end McCain, da han blev nomineret for tre år siden. Der er ingen grund til hastværk,« skriver den politiske redaktør, som skriver under aliaset Allahpundit.

Palin bekræftede i går over for Greta Van Susteren, nyhedsvært på Fox News — og Palins veninde — at »flere konservative kandidater« havde henvendt sig for at høre om betingelserne for hendes anbefaling. Det vides ikke hvem, men den første kandidat, der gik ud og kommenterede den tidligere vicepræsidentkandidats beslutning, var Rick Perry. Han er også den, der har mest at vinde, da han er den bedst placerede kandidat, når det gælder evnen til at samle de utilfredse Teaparty-stemmer op:

»Sarah Palin er en god ven, en fantastisk amerikaner og en sand patriot. Jeg respekterer hendes beslutning, og jeg ved, at hun fortsat vil være en stærk fortaler for konservative værdier og behovet for forandring i Washington.«

Vidste hun ville tabe

Andre var mere karrige med komplimenterne. Analytiker Joe Garofoli bemærkede i The San Francisco Chronicle, at Palin » ikke er dum. Hun vidste, hun ville lide et betydeligt nederlag og dermed også miste den stjerneglans, der fortsat omgiver hende. Obama stod til en kæmpe sejr, hvis Palin stillede op, gennemsnitligt 12,8 procentpoints.«

En ny meningsmåling fra Washington Post i denne uge viser tilsvarende, at 66 procent af de republikansk-sindede vælgere ikke længere syntes, hun skulle stille op.

En anden respekteret politisk kommentator, Molly Ball fra The Atlantic, siger, at det »længe har stået klart, at Palin ønskede at være Teaparty-bevægelsens dronning, ikke USA's præsident. Men det forhindrer hende ikke i at være den mest indflydelsesrige kongemager.«

Og det er en rolle, Palin synes at nyde. I en e-mail til sine støtter i går lovede hun, at hun »nu går i gang med at koordinere valgkampagnerne for valget, også til Senatet næste år«.

Det står dog fortsat ikke klart, hvordan Palin har tænkt sig at arbejde i kulissen. Hendes politiske aktionskomité (SarahPAC) har millioner af dollar på kistebunden, så der er penge nok at tage af, når hun beslutter sig for, hvordan de skal bruges. Og hendes politiske støtte kan vise sig uvurderlig i tidlige stater som Iowa og South Carolina, hvor hendes anbefaling kan være ensbetydende med sejr. Ved midtvejsvalget i 2010 blev næsten alle de kandidater, Palin anbefalede, valgt til Kongressen.

Et politisk paradoks

Det forhindrer imidlertid ikke, at et paradoks står tilbage: I en tid, hvor det republikanske parti er svinget kraftigt til højre, er det fortsat parti- ledelsens politisk moderate valg, Mitt Romney, der er favorit. Men han formår til stadighed ikke at begejstre den populistiske base i sit eget parti, hvilket ikke blev bedre, efter at Washington Post i går offentliggjorde en artikel, der mindede læserne om, at den tidligere guvernør i Massachusetts i sin tid var den første politiske leder til at indføre et lokalt loft over drivhusgasser i den demokratisk-sindede stat.

Tidligere på ugen fornøjede den kendte satiriker Jon Stewart fra 'The Daily Show' sit venstresnoede publikum med videoklip og citater, hvor Romney i sine yngre dage bekendte sig til fri abort og skatteforhøjelser for de rigeste. Ikke lige en opskrift på sejr ved de republikanske primærvalg — eller noget, der vil gøre ham populær hos kongemageren Palin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det jeg godt kan lide ved Sarah Palin er hendes selvtillid og gode humør. Resten giver jeg ikke så meget for.

Martin Jeppesen

Sjovt, det er lige de to ting jeg virkeligt ikke kan lide ved Sarah Palin. Uden dem havde hun opgivet sin politiske karriere for mange år siden, og Alaskas gennemsnitlige IQ var steget med mindst et par point.

Yes she's back. Underholdningen er sikret.