Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tysk politi taget i ulovlig hacking

Tysk politi er blevet grebet på fersk gerning i at hacke sine egne borgeres computere ved hjælp af skadelig overvågningssoftware. Piratpartiet har nu meldt en minister til politiet
Det tyske Piratparti har ikke tillid til myndigheder og politikeres forsikringer om, at man straks vil standse den ulovlige overvågning af privatpersoners computere. Partiet har derfor politianmeldt Bayerns indenrigsminister. På billedet Oliver Hoefinghoff fra piratpartiet.

Det tyske Piratparti har ikke tillid til myndigheder og politikeres forsikringer om, at man straks vil standse den ulovlige overvågning af privatpersoners computere. Partiet har derfor politianmeldt Bayerns indenrigsminister. På billedet Oliver Hoefinghoff fra piratpartiet.

Thomas Peter

Udland
24. oktober 2011

BERLIN — Tysk politi har i adskillige tilfælde tiltvunget sig adgang til private borgeres computere og uden borgernes vidende installeret skadelig software med henblik på overvågning af telefonsamtaler og krypterede e-mails.

Afsløringerne, der har fået stor opmærksomhed i den tyske presse, kommer fra den indflydelsesrige hackersammenslutning Chaos Computer Club (CCC). CCC modtog anonymt en harddisk og analyserede efterfølgende det omstridte stykke software, en såkaldt trojansk hest, som lå på den.

I delstaterne Bayern og Baden-Württemberg har myndighederne erkendt at være i besiddelse af det pågældende computerprogram. Ifølge ugemagasinet Spiegel har mindst tre andre tyske delstater også adgang til programmet, der er udviklet på bestilling af det tyske computerfirma DigiTask.

Den konservative avis Frankfurter Allgemeine Zeitung betegner sagen som »det værst mulige scenarie for datasikkerhed«, og både myndigheder og ledende politikere har i øjeblikket travlt med at forsikre om, at de tager spørgsmålet om datasikkerhed alvorligt

Men ifølge den tyske sociolog Nils Zurawski, der forsker i overvågning ved universitetet i Hamborg, er der tale om en europæisk tendens, hvorfor man heller ikke bør vente afgørende politisk indgriben:

»Officielt tager politikerne afstand fra den slags. Men bag lukkede døre vil en stor andel af politikerne fortsat betragte jagten på forbrydere som vigtigere end beskyttelse af privatlivet«.

Hemmelige aflytninger

Det er netop ønsket om en mere effektiv efterforskning af mistænkte, som har givet anledning til den konkrete skandale.

Ifølge CCC's eksperter giver den trojanske hest myndighederne teknisk mulighed for at foretage såkaldte online-ransagelser uden dommerkendelse. Samtidig kritiserer CCC også, at det omstridte stykke software er mindst ti år forældet, eftersom programmet ikke er tilstrækkeligt sikkerhedskrypteret til at kunne forhindre en tredje part i at skaffe sig adgang til de fortrolige informationer, som den trojanske hest rapporterer tilbage til de ansvarlige myndigheder.

Hvis CCC har ret i sine påstande, er den trojanske hest efter alt at dømme i strid med retningslinjerne for privatlivsbeskyttelse i den tyske forfatning.

Den vurdering deles af det tyske Piratparti.

»Det er ikke muligt at installere en trojansk hest på en måde, der lever op til de juridiske krav,« siger Sebastian Nertz fra det tyske Piratparti til nyhedsbureauet DAPD.

Allerede i februar 2008 afsagde den tyske forfatningsdomstol en kendelse, der begrænser politiets muligheder for at anvende trojanske heste og lignende overvågningsværktøjer i forbindelse med online-ransagelser. Samtidig slog domstolen fast, at online-overvågning af private borgeres computere ved hjælp af trojanske heste ikke er tilladt.

Det har tilsyneladende ikke bekymret kriminalpolitiet i Bayern, hvor den trojanske hest blandt andet er blevet anvendt til at aflytte samtaler via internettelefoni-tjenesten Skype.

Spiegel fremhæver et konkret tilfælde, hvor det bayriske kriminalpoliti har anvendt programmet til at overvåge en person under mistanke for ulovlig handel med anabolske steroider. Angiveligt skulle programmet have tage et screenshot af den mistænktes computer med 30 sekunders mellemrum.

Sagen om den trojanske hest har især været penibel for de regeringsbærende partier, der har haft travlt med at sende beroligende signaler til den traditionelt set stærkt overvågningskeptiske tyske befolkning. Således har den tyske indenrigsminister, Hans Peter Friedrich (CSU), bedt myndighederne i samtlige tyske delstater om at undlade at gøre brug af det kontroversielle program, indtil det er afklaret, om der er tale om forfatningsstridig brug.

Minister politianmeldt

Samtidig har den liberale justitsminister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, opfordret indenrigsministeren til at iværksætte en uafhængig undersøgelse af forløbet.

»Vi bliver nødt til at vise de tyske borgere, at denne regering tager beskyttelsen af privatlivet alvorligt.«

I det tyske piratparti stoler man tilsyneladende ikke på justitsministerens forsikringer. Derfor har partiets bayriske lokalafdeling meldt Bayerns indenrigsminister Joachim Hermann til politiet. Ifølge de bayriske pirater har Hermann svigtet sit politiske ansvar ved at lade kriminalpolitiet overskride grænserne for privatlivets fred.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

lidt old news.. men fedt at information bringer "nyheden" på sin spalter.

lidt links http://www.ccc.de/de/updates/2011/staatstrojaner

http://www.comon.dk/art/198671 - Har tysk politi plantet malware på borgernes computere?
http://www.comon.dk/art/198816 - Minister bekræfter at statstrojaner er ægte
http://www.comon.dk/art/199242 - Statstrojaneren har en Big Brother

Jeg er ikke i tvivl om at lignende programmer, eller samme program, anvendes af de danske politimyndigheder.

borgernes retsikkerhed på internettet kan bedst betegnes som gennemhullet, inkonsistent og uden effektiv regulering og lovgivning.

Robert N Gjeertsen

Jaja, men i Danmark har vi Logningsdirektivet, påbudt af EU og hertillands implementeret ad ubsurdum :
http://logningsdirektivet.dk/

Naturligvis har vi også det andet :
http://politiken.dk/indland/ECE439928/forsvarets-efterretningstjeneste-s...

Må jeg ikke lige erindre om at i Tyskland har man, af tatoverings-historiske årsager, ikke CPR-numre ?
Det har man heller ikke i England,USA og mange andre lande vi normalt sammenligner os med . Alene dette gør sammenligninger misvisende !

Jowda Michael. Men det betyder så osse' samtidig, at noen' af os har en direkte linie til danske tilsvarende myndigheder. Og ka' fortælle dem, hvad vi mener om trafikken. Det er dælems' da positivt, eller hvabehar'?...

Med venlig hilsen

Henrik L Nielsen

I Dresden kom det frem i forbindelse med en anti facistisk protest, var det i februar?, at politiet ulovligt havde aflyttet al elektronisk kommunikation i en periode op til demonstrationen inden for et geografisk område. Flere tusinde mennesker blev på denne måde aflyttet ulovligt uden at være involveret i planlægningen eller anden kriminalitet.

Scharf lagde viser en dæmper på da han sagde befolkningen måtte vænne sig til at blive fotograferet. Der er vist meget vi må vænne os til.

Michael Skaarup

Kære Hugo

jeg forstår ikke din kommentar til mig.

Naturligvis har PET de samme redskaber, som er problemet i Tyskland. Det er jeg helt enig med dig i.

Benytter de den så? Jae, hvor interessandt er man? Og rumsterer PET på ens private PC, og det har man vel en kvalificeret mening om, - ja, hvorfor skulle man så ikke reagere på den form for mal-intrusion. Eventuelt ved at kommunikere direkte, når nu 'noen' har inviteret sig selv på vilkår, som måske ikke har noget som helst på sig. Der ér jo meegen fri fantasi at finde i f.eks. PET's arkivmasse, ved man idag...

Håber det klarer tågen bedre, Michael

Med venlig hilsen

Alle virusprogrammer pille det ud, det gjorde de allerede et par dage efter CCC's afsløring. Programmet har forøvrigt nok amerikanske rødder.

Men Søren, de har jo langt flere programmer, som antivirus-producenterne åbner bagdøre for. Selv TDC har programmer, der viser alt, hvad en given PC indeholder. Det hár PET givetvis osse'...

Med venlig hilsen

Det kræver særlige egenskaber at skelne mellem de kriminelle, om de er fra den ene, eller den anden stat.

Politiet er bundråddent, og har altid været det. Der er gudskelov hæderlige mennesker imellem.

PET sætter nok overliggeren lidt højere.

Lennart Kampmann

Det virker umiddelbart som om at Danmarks befolkning er lullet i en drømmesøvn, hvor staten opfattes som en godgører, der passer på os og har de bedste hensigter. Artiklen kan måske hjælpe til at vække nogle stykker, der kan fortælle at staten ikke naturligt er god. Vores venner syd for grænsen har jo vist at stater ikke al tid passer på alles interesser.
Med venlig hilsen
Lennart

Nemlig Lennart. Det ér jo ikke tilfældigt, at der nu er mandater i Folketinget, der aktivt kræver en mere fornuftig omgang med kontrol-instanserne på feltet. Der er klart eksempler på, at PET ike altid har forstået det store billede fremfor egne hensyn. Fradraget af frihedsrettigheder og indskrænkningen i retsstillingen for den enkelte statsborger herhjemme ér et anliggende. Og i tilskud hertil: et alvorligt et af slagsen...

Med venlig hilsen

I Danmark klare NemId den sag, javaapp'en giver adgang til alt på PC'en.

Høhø Søren...