Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark skærper fangetilsynet i Helmand

Mistanke om tortur i afghanske fængsler er ikke nok til at suspendere den danske fangeudlevering, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S). Der skal beviser på bordet. Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre mener, at Danmark er på kant med konventionerne
Udland
11. november 2011

Mindre end en time efter gårsdagens samråd om Danmarks fangepolitik i Afghanistan landede en dugfrisk indberetning fra Helmand på Forsvarsudvalgets bord.

For tredje gang på blot fire måneder har danske soldater været vidne til fangeovergreb fra de afghanske myndigheders side. Denne gang greb chefen for det danske Bravo-kompagni ind over for en gruppe afghanske soldater, som var i gang med at gennembanke to mistænkte.

Ifølge indberetningen blev de to mistænkte banket »med geværkolber i hoved og på skuldre« i den afghanske del af patruljebasen Hazrat, og mishandlingen fortsatte indtil den danske kompagnichef ankom til lejren og fik chefen for de afghanske styrker til at standse overgrebene.

Udlevering fortsætter

Trods de gentagne tilfælde af fangemishandling agter Danmark at fortsætte udleveringen af fanger til de afghanske myndigheder. Det slog forsvarsminister Nick Hækkerup (S) fast på samrådet, der var indkaldt af Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen. Han ville vide, hvorfor Danmark ikke følger i Norges fodspor og suspenderer udleveringen af fanger til den berygtede afghanske sikkerhedstjeneste, NDS, i Helmands hovedstad, Lashkar Gah?

En omfattende FN-rapport dokumenterede i sidste måned, at op mod halvdelen af sikkerhedstjenestens fanger udsættes for tortur. Hos det almindelige afghanske politi er det hver tredje, der udsættes for tortur, konkluderer rapporten udarbejdet af FN's Afghanistan-administration UNAMA. Ifølge samme rapport er FN i gang med at undersøge yderligere påstande om tortur, bl.a. i NDS-fængslet i Lashkar Gah.

Kontrollen skærpes

Som følge af rapporten har regeringen besluttet at stramme proceduren omkring fangeudleveringerne op, oplyste Hækkerup. For det første vil tilsynet med de udleverede fanger blive skærpet, og for det andet vil hver enkelt fangeudlevering fremover blive forelagt forsvarschef Knud Bartels til godkendelse.

Forsvarsministeren lovede også, at Danmark omgående ville suspendere udleveringerne, hvis der fremkommer »bekræftede oplysninger« om tortur i det fængsel, de danske styrker udleverer til.

Efter samrådet hilste Nikolaj Villumsen (EL) de skærpede procedurer velkommen, men var skuffet over regeringens manglende vilje til at suspendere fangeudleveringerne.

»Det er ærgerligt, at forsvarsministeren ikke er mere ambitiøs i kampen mod tortur,« sagde han.

»Danmark burde følge det norske eksempel med stop for udlevering af fanger, som bl.a. Rehabiliterings- og Forskningscentret for Tor-turofre og Amnesty International har opfordret ham til.«

På kant med torturforbud

Rehabiliterings- og Forsk-ningscentret advarede forud for samrådet om, at de danske fangeudleveringer er på kant med de internationale konventioner, som Danmark har underskrevet.

I et notat til Forsvarsudvalget skriver RCT, at Danmark »i værste fald bryder FN's Torturkonvention ved at udlevere fanger til afghanske myndigheder, efter at der er påvist systematisk tortur.«

Juridisk rådgiver i RCT Dorrit Akselbo understreger, at når 46 procent af den afghanske sikkerhedstjenestes fanger i 22 provinser er blevet torteret, så er der »begrundet mistanke« om, at det samme kan overgå de fanger Danmark udleverer til NDS.

»Når tortur er så udbredt, kan vi ikke være sikre på, at det ikke også foregår i NDS-fængslet i Lashkar Gah,« si-ger hun og understreger, at netop dette fængsel fortsat står på FN's liste over mistænkte tortursteder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Norges forsvarsminister i Aftenposten 27.10.2011:

"Jeg er dypt bekymret over UNAMA-rapportens konklusjoner om at det pågår systematisk tortur i flere fengsler og provinser enn vi tidligere har fått rapporter om. Jeg ønsker velkommen FNs svært grundige undersøkelse av disse forholdene, skriver forsvarsminister Grete Faremo i en e-post til Aftenposten.no.

- Selv om rapporten ikke påviser tortur i de områder hvor norske styrker opererer, har jeg i lys av rapporten besluttet at norske styrker skal stanse alle overføringer av fanger til afghanske myndigheter. Vi vil ikke gjenoppta overføringer før vi grundig har vurdert situasjonen, og forsikret oss om at fanger overlevert av norske styrker ikke er utsatt for en reell risiko for tortur etter overføring, skriver forsvarsministeren videre."

Og Har stanset fangeoverføring til afghanske myndigheter, forsvarsministerens artikel i VG 1.11.2011

Rystende at den danske forsvarsminister ikke tænker sig om, som nordmændene. Det er selvfølgelig et fremskridt, at tilsyn skærpes, men kan Bartels godkendelse forhindre udøvelse af tortur?