Læsetid: 4 min.

Dansk pres på G20 for at fjerne støtte til fossil energi

Absurd at verdens lande i en økonomisk krise hælder 400 mia. dollar i at støtte kul, olie og gas, for det undergraver på én gang finans- og energipolitikken, siger klimaminister Martin Lidegaard (R). Sammen med ministerkolleger i andre lande retter han en appel til G20-lederne om at leve op til deres beslutning fra 2009
'Det er helt absurd, at vi siden 2009 ikke har gjort meget ved at støtte grøn energi, mens vi støtter fossil energi. Det er fordi vi har fokuseret på den økonomiske krise,' siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) om de fortsatte subsidier til olie, kul og gas.

'Det er helt absurd, at vi siden 2009 ikke har gjort meget ved at støtte grøn energi, mens vi støtter fossil energi. Det er fordi vi har fokuseret på den økonomiske krise,' siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) om de fortsatte subsidier til olie, kul og gas.

Keld Navntoft

3. november 2011

Når lederne af G20-landene i dag mødes i Cannes på Rivieraen, skal de for tredje gang gøre status over de enorme internationale subsidier til kul, olie og gas, som de tilbage i 2009 for første gang aftalte at udfase. Status vil vise, at støtten til de klimabelastende brændsler ikke er blevet mindre siden da — den er vokset. Ifølge OECD og Det Internationale Energiagentur (IEA) fra 312 mia. dollar i 2009 til 409 mia. sidste år.

Derfor vil der på G20-ledernes bord i Cannes ligge en henvendelse fra en gruppe lande, der med Danmark i spidsen kalder sig 'Venner af en subsidiereform for fossile brændsler'.

»Subsidier til fossile brændsler giver ingen mening,« hedder overskriften på teksten fra de foreløbig syv lande bag appellen — foruden Danmark er det Sverige, Norge, Schweiz, New Zealand, Etiopien og Costa Rica.

Langt den største del af subsidierne gives i udviklingsøkonomier som Kina, Indien, Iran, Saudi-Arabien, Indonesien samt Rusland, hvor støtten primært er en prisstøtte, der kan holde forbrugerpriserne på olie, benzin, kul og gas nede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erstat bankerne med små alternative banker og BitCoin Revolutionen (Se nedenfor), og erstat fossile energiselskaber med sol/vind/byhaver og Occupy Wall Street indsatsen globalt.

I Information i dag:
”… enorme internationale subsidier til kul, olie og gas, som de tilbage i 2009 for første gang aftalte at udfase. Status vil vise, at støtten til de klimabelastende brændsler ikke er blevet mindre siden da — den er vokset.”

Det er nødvendigt at gøre oprør imod de globale finansterrorister og de mægtige kul, olie og gas selskaber. Drop Bankerne og Magt Oligarkierne – skift til små alternativ banker og BitCoin Revolutionen. Se CEPOS BitCoin arrangementet på YouTube, afholdt fornylig:

Part 1-3) Fuck The Banksters: Join the Bitcoin Revolution - New Digital Payments - Fake or Freedom? – klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=OOFbIj2faZY&list=PLF84224B1E13666EF&featu...

Herudover, skifter jeg til byhaver/Urban Farming, i forsøg på at begrænse krisens tiltagende elendigheder. Baggrundren herfor ses i optagelser fra Brumleby, Østerbro i København, nu på YouTube:

Brumleby´s Free Home-Garden-Food & Free Rain Water Distribution – klik på: http://www.youtube.com/watch?v=8f7-L-W2xjg

De direkte subsidier udgør kun en mindre del af den støtte de fossile brændsler modtager.

It is now widely accepted that the market price of fossil fuels does not reflect the total burden they place on society. Costs imposed beyond this price are termed externalities; some examples of collateral damages from fossil fuel use include forest and lake destruction from acid rain, the ravaging of the land for coal mining, health problems caused by smog, and climate modification due to greenhouse gas emission. Conventional economics ignores the cost of these destructive side effects.
www.agci.org/dB/PDFs/03S2_ACavallo_OilSecurity.pdf

Herudover er der de omkostninger som er forbundet med sikringen af især olieleverancer, og med opretholdelsen af bilafhængige livsformer.