Læsetid: 5 min.

Egypterne går til valg i anspændt atmosfære

Politisk ekspert forudser, at Tahrirpladsens tid som aktivistisk center vil være forbi, når valget er afviklet, og et nyt parlament er på plads — med en tredjedel af Mubaraks gamle politikere tilbage i politik
På Tahrirpladsen i Kairo   var der i går aftenbøn, mens demonstranterne forberedte   sig på parlamentsvalget.

På Tahrirpladsen i Kairo var der i går aftenbøn, mens demonstranterne forberedte sig på parlamentsvalget.

Omar Havana

28. november 2011

KAIRO — Egypten som tilstand aflæses i detaljen: Som den ældre undersætsige mand i hvid galabiya, den traditionelle arabiske mandskjortel, der pludseligt og umotiveret falder på 26. Juligadens fortov i det mondæne Zamalek. Dratter skælvende om i spasmer med de bare fødder i sandalerne spjættende hjælpeløst. Fra en taxi ser jeg folk ile ham til hjælp.

Da taxichaufføren hjælper mig med at spænde sikkerhedsselen — han kører ret hasarderet til eftermiddagsbønnens radiotransmission — finder han en mønt, en tidligere passager har tabt i sele-låsen, svarende til ca. 25 øre. Han lægger den først på panden, dernæst får den et kys, før han lader den forsvinde i en lille vævet pose, der er hæftet på forruden. Den mønt har betydning.

Eller som min bekendt, direktør for et af luksushotellerne i nærheden af Tahrirpladsen i det centrale Kairo, der afleverer armbåndsur, tegnebog og sin tunge guldhalskæde til sin kone, før vi går en tur ud på pladsen.

»Der er ingen grund til at tage chancer,« siger han. »Kriminaliteten er steget siden revolutionen.«

I kakofonien af talekor med deres taktfaste slogans udpeger han med en vis stolthed lazaret-teltet, hvor sårede aktivister fra tidligere gadekampe blev behandlet af frivillige lægehold.

»De folk gør et godt arbejde,« siger han.

Det er i denne mosaik af social nervøsitet, økonomiske fortrædeligheder, revolutionær idealisme, politisk realisme og menneskelig solidaritet, at egypterne går til valg i dag og i morgen i de ni af landets 27 valgregioner, der omfattes af første runde.

»Og når parlamentsvalget er overstået i begyndelsen af januar, er Tahrirpladsen færdig som politisk faktor,« siger Diaa Rashwan, den kæderygende direktør for tænketanken Al Ahram Center for Strategic and Political Studies, da han tager imod i et kontor, der ser ud, som om han bor i det.

»Aktivisterne har begået en afgørende fejl ved at opfordre til boykot af valget. Folk vil stemme, og procenten vil ikke komme under 70,« siger Diaa Rashwan.

Gennemføres trods uro

Militærrådets leder, feltmarskal Muhammed Hussein Tantawi, forsikrede igen i går, at valget afvikles planmæssigt trods forlydender om, at det ville blive aflyst på grund af uroen i den forløbne uge, der har kostet 40 menneskeliv. Lørdag aften blev en 19-årig aktivist dræbt, da han blev kørt ned af et militært køretøj foran regeringsbygningen, hvor han deltog i en sit in-protest mod det regerende militærråds udnævnelse af den 78-årige Kamel al-Ganzouri til ny premierminister efter Essam Sharafs midlertidige styres afgang for en uge siden.

Al-Ganzouri var regeringsleder i perioden 1996-99, hvor han blev kaldt ’de fattiges premierminister’, og de protesterende påpeger, at han ikke bare tjente under Hosni Mubaraks regime, det var også i hans periode, at den forhadte og nu fængslede Habib el-Adly blev udnævnt til indenrigsminister.

Militærrådet søgte i løbet af weekenden at få de to prominente politikere, nobel-fredsprisvinderen Mohamed ElBaradei og Amr Moussa, en tidligere udenrigsminister og generalsekretær for Den Arabiske Liga, der fører i de fleste meningsmålinger som kommende præsident, til at bakke op om al-Ganzouris kabinet.

ElBaradei har tilbudt sig selv som leder af en samlingsregering på den betingelse, at han selv udpeger sit kabinet, og at militærrådet overdrager de vigtigste magtbeføjelser, hvilket generalerne har afvist.

»Men det betyder reelt ikke ret meget, hvem der er premierminister lige nu,« siger Diaa Rashwan. »Al-Ganzouri vil ikke sidde længere end til senest den 13. januar, hvor det nye parlament er valgt. Derefter vil den nuværende regering gå af, og en ny, der svarer til den parlamentariske sammensætning, vil blive udnævnt. Så problemet er ikke så stort, som aktivisterne gør det til.«

Mubarak-folk kommer ind

Diaa Rashwan gør gældende, at den omstændighed, at mandagens valg er forlænget til 48 timer, så folk også kan stemme i morgen, yderligere vil svække de røster, der opfordrer til boykot i protest mod militærrådets fastholden af den reelle magt også efter valgets afvikling. Militærrådet har ladet meddele, at det vil afgive magten i juli 2012, når en ny præsident er valgt, efter at valgrunderne til de to kamre er overstået.

»Og vi vil se en rigtig overraskelse,« tilføjer Rashwan, »nemlig at kandidater med en fortid i Mubaraks nationaldemokratiske parti, NDP, vil komme ind i stort tal. Jeg vil ikke blive forbavset, hvis de tager omkring 30 procent af parlamentets 508 pladser. Jeg vil heller ikke blive overrasket, hvis islamisterne i Friheds- og Retfærdighedspartiet (der er Det Muslimske Broderskabs politiske arm, red.) ikke når op over 20 procent, hvor de ellers har ligget på 30 pct. og derover i meningsmålingerne. De vil komme ud i meget hårde politiske slagsmål med de ekstremt fundamentalistiske salafister om de samme vælgere, og salafisterne vil formentlig hente omkring seks til otte procent. De liberale og sekulære partier vil formentlig komme ind med omkring 30 procent, også fordi boykotten ikke vil blive effektiv.«

— Hvorfor tror De ikke det?

»Fordi der er to dage at stemme i. Den første dag vil du se islamisterne komme af hus i stort tal fra tidlig morgen. De er organiserede og disciplinerede og vil dominere den første valgdag. Men når de sekulære vælgere observerer, at valget afvikles i sikkerhed, vil de gå til stemmeurnerne næste dag, og valgprocenten vil blive høj — over 70 procent.«

Rashwan påpeger, at det store flertal af i alt 11.500 kandidater, der stiller op til de tre valgrunder og valget til andetkammeret Majlis A’Shura, har en fortid i Mubaraks NDP, der nu er forbudt.

»De stiller op som uafhængige, eller de er med på nogle af partilisterne — NDP har jo transformeret sig ud i fem-seks forskellige partier. Vælgerne genkender deres navne, og i nogle valgkredse er der op til 40 kandidater, der kæmper om den samme parlamentsstol, så det er indlysende, at folk vil stemme på navne, der tidligere har ydet dem det, vi her i Egypten kalder ’parlamentariske tjenester’.«

Fængsling forlænget

Og som valget rykkede nærmere, steg frustrationen blandt aktivisterne på Tahrirpladsen yderligere ved nyheden om, at en kendt blogger fra de dramatiske februardage, Alaa Abdel Fattah, der blev anholdt den 20. oktober for at have kritiseret militærrådet, fik sin varetægtsfængsling forlænget med yderligere 15 dage med hjemmel i den undtagelsestilstand, der har været i kraft siden 1981, og som generalerne ikke, trods løfter om det modsatte, har ophævet.

Fattah har nægtet at udtale sig til den militærdomstol, der behandler hans sag, idet han kun vil anerkende en civil domstolsbehandling.

Men valget vil blive afviklet, og ifølge Diaa Rashwan har Tahrirpladsens revolutionære aktivister begået en ’gigantisk fejl’ ved at opfordre til boykot.

Feltmarskal Tantawi er ikke gået af, og i går gik han ud og opfordrede ’alle egyptere’ til at afgive deres stemme.

»Det vil få alvorlige konsekvenser for ballademagere, hvis de forsøger at sabotere valget,« sagde han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er til grin af et valg. Dette er endnu et forsøg på at bilde folk ind at de har revolutioneret mod styret og systemet, hvor sandheden nok skal findes i at man er i gang med at ændre front figuren men holde på politikken Mubarak (aka Pentagon) satte og sætter.

Men jeg ser optimistisk på situationen, med viden og tid, vil staterne langsomt begynde at interessere for deres nationale interesser frem for dem de holder hånd over i dag.