Læsetid: 4 min.

Europas højreekstremister har stort uudnyttet potentiale

Hundredtusindvis af unge europæere støtter højre-populistiske partier på Facebook — langt flere end der er medlemmer i partierne. Det tyder på et stort uudnyttet potentiale, siger eksperter
En ungarsk skinhead med Schutzstaffels (SS) slogan 'Loyalitet er min ære' i nakken ved et møde for højre ekstremister og blod og ære-grupper i Budapest i oktober.

En ungarsk skinhead med Schutzstaffels (SS) slogan 'Loyalitet er min ære' i nakken ved et møde for højre ekstremister og blod og ære-grupper i Budapest i oktober.

BALINT PORNECZI

9. november 2011

Onlinetilhængere af Europas højrepopulistiske partier og grupper repræsenterer en hel ny generation af unge aktivister og udgør et enormt potentiale for den yderste højrefløj, viser en ny undersøgelse.

Rapporten The New Face of Digital Populisme (Den Digitale Populismes Nye Ansigt) fra den britiske tænketank Demos afslører, at i alt 436.000 primært unge mænd i Europa udtrykker deres støtte for etablerede populistiske partier og grupper på det sociale netværk Facebook — langt flere end antallet af formelle partimedlemmer.

Eksempelvis har det yderligtgående British National Party (BNP) over 80.000 støtter på Facebook, men kun knap 15.000 formelle medlemmer.

Desuden svarer kun 44 procent af BNP's Facebook-tilhængere, at de stemte på partiet ved sidste års valg.

»Det viser, at der er en enorm støttegruppe, som disse partier kan trække på,« siger Jonathan Birdwell, en af rapportens forfattere, til Information.

Ekspert i Europas yderligtgående partier Matthew Goodwin fra University of Nottingham's School of Politics and International Relations er enig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

For det første er en halv million ikke så meget fordelt på 12 lande. For det andet følger mange ikke mindst sider på Facebook og andre sociale medier som de ikke sympatiserer med - for at holde øje med dem. For det tredje så kan man ikke validt undersøge noget sådant ved kun at bruge udsagn fra frivillige. Man får svar fra dem der virkelig mener det alvorligt og ikke fra dem der er der af andre grunde, eller som bare leger lidt med tanken. Men jeg har ikke selv læst undersøgelsen men kun denne artikel.

Når der er så få kommentarer til denne artikel, skyldes det formentlig, at man viger tilbage med at antyde 'indsigt og fatteevne' i forhold til disse grupperinger overhovedet - og måske en sund 'hvis man ikke har noget godt at sige så bare tie ..'-holdning efter valget ? ;-)
De er også mig temmelig eksotiske, men det skal ikke være nogen hindring, for - igen - at påpege en udbredt konklusionsforskydning :

At det ER islamisk påvirkning, indflydelse og tilstedeværelse i de lande undersøgelsen dækker, der står bag artiklens emnesegmenter kan artiklen ikke skjule.

At det IKKE er disse segmenter der er samme påvirkning, indflydelse og tilstedeværelse's 'bagmænd', - det er en af de her slags blød-videnskabelige selvfølgeligheder, som der sikkert skal mange forskningslegater til for at få fastslået statistisk.

Der er naturligvis en potentiel 'anti-semitisk' mørkemandsalliance ude i marginalerne, hvor disse fyre kan mødes med 'sort blok' og 'jihadister', men det er ikke nok til at sige, at disse fyre står bag 'islamiseringen'. Det er nogen andre ..mildest talt.

Disse 'populistiske' segmenter er synlige, farverige, og små, lissom den 'sort blok' som venstrefløjen lægger navn til .... men deres 'islam-kritik' tager udgangspunkter der ingen steder fører. Vi venter formentlig stadig på en 'skinhead' der faktisk fatter/interesserer sig for de monoteistiske skismer. Tænkningen bag er banal-socialt aktions-enheds-drømmeri her og nu - og deres religionsbilleder 'selv-googlede'.

Gu lærer de af venstrefløjen.

Steffen Nielsen

Odd bjertes kan du evt formulere dine pointer så de er til at forstå? kan godt være det bare er mig der er tungnem, men efter at have læst dit indlæg et par gange, har jeg stadig ikke fået fat i hvad du prøver at sige.

Efter tragedien på Utøya enes alle om at afdæmpe tonen i den politiske debat, for ikke at bære ved til den brand, som de højreradikale har antændt i Europa og verden. Det skede bare ikke. Danske politikere på højerfløjen tilsviner stædig, næsten dagligt socialismen og brændemærke dens tilhængere. Pressen er endnu værre f.eks. køres en uendelig skræmme kampagne, imod kommunisme og socialister over DR K, samt i de store dagblade. Politiken der var de første til, at plædere for mere tolerance, i islam debatten, har haft en hel serie med tilsvining og hade stof om Sovjetunionen og kommunister i al almindelighed. Sammen med hadet og smudsighederne kommer historie forfalskningen, samt skævvridning og forfladigelse af sandheden. De officielle had og hetz kampagner imod venstreorienterede, afspejler i et og alt, de mørkeste højre populistiske grupper. Ligesom det må stå klart, at den rå tone i den officielle debat bestyrker, og befæster unge højreradikale i deres opfattelse af mennesker, med en anden politisk overbevisning end dem selv. Selv efter Utøya er der fri jagt på anderledes tænkende når det gælder socialister. Herom har der ingen debat været.
Se også: http://kilaasi.blogspot.com/2011/01/hjrefljens-ulidelige-nivellering.html

Når det kommer til at beskrive yderpunkter så kan det vel næppe undgås, at man i sin retorik bruger ydtryk der er "langt ude" !.

Hvordan skal man , i pæne vendinger, beskrive autonome maskerede venstrefløjsaktivister der brænder halve bydele af ? Hvordan skal man pænt beskrive heilende højreekstremister der marcherer i lange sorte støvler og råber nationalistiske slagord fra ellers svundne tider? Hvordan kan man pænt beskrive en flok højtråbende mænd, der på et fremmedt sprog tiltrækker sig opmærksomhed, mens de vandrer gennem byen med skilte med påskriften; "Allah er alt; demokrati er intet" ?

Skal det hele bare ties ihjel fordi vi ikke kan finde ud af at beskrive det pænt ?.

At du bruger adskillige linjer, gør ikke dine ord til andet end meningsløse "oneliners". Hvor er halve bydele brændt af, eller hvor er så meget som et enkelt hus? Hvornår har du sidst set langstøvlede højreekstemister - og hvorfor må langskæggede mænd ikke foreslå teokrati?

Jeg kan da godt se at du er skræmt over dine bizarre skræmmebilleder, men vågn op og kik ud af vinduet - det var bare et mareridt.

På samme måde er rapportens ord om "online-aktivisme" blot vrangforestillinger. Det er milevidt imellem, at den slags har resulteret i aktivitet in real life. Heller ikke i England under de seneste optøjer var der beviser på at påstandene om Facebook-mobilisering var andet end mediehysteri.

Tom Paamand.

Tak for at du ytrede din mening.

Jeg har en anden !

Jeg bryder mig ikke meget om ekstremister; højresnoede-venstresnoede som religiøse.
Og jeg lukker ikke øjnene for at de findes.

PS: Du må da gerne tro at jeg er skræmt, men forstår ikke helt grunden til dit behov for tillægge mig sindstemninger og følelser.

man må vel gå ud fra at det politiske pie chart forbliver nogenlunde konstant, desværre, så potentialet er nok noget nær det samme som det var i trediverne, både i tyskland og andetsteds

Europas højreekstremister har stort uudnyttet potentiale

436.000 facebookvenner ud af 316 mio. mennesker udgør 0,13%

Jeg mangler ord.

jan henrik wegener

Det eneste bemærkelsesværdige er at dette til dels præsenteres som en slags "forskning", selvom der trods alt ikke står noget om "videnskabelig" anerkendelse, der da også ud fra artiklen virker helt ufortjent.

Der er intet belæg for at man kan bruge tallene i artiklen til ret meget.

Om det reelt er en kvart million der er tilhængere af fascistiske bevægelser eller om det er 1 million, når det kommer til stykket, nærmer sig gætværk.
Det samme gælder for tilhængerskaren af andre ekstreme ideologier.

Men der skal kun et par skindheads til at tæve indvandrere ihjel, i Moskva gader; Kun et par religiøse tosser til at anbringe bomber i Londons Subway og kun ganske få autonome til at sætte Nørrebro i brand.

Sådanne hændelser kan man jo ikke bare tie ihjel !

Og man kan heller ikke bare tie det faktum ihjel, at disse ekstreme bevægelser forsøger at hverve flere medlemmer.
Forebyggende indsats der skal modvirke radikalisering er nødvendigt, præcist som det er nødvendig for samfundene at tage afstand fra ekstremisme. Dette kan ikke gøres med pæne ord !

PS: Jeg taler ikke for et forbud mod ekstreme holdninger, men udelukkende en afstandtagen.

Steffen tak fordi du prøver et par gange.

Totalt blottet for humor og sidespring får du den ikke fra mig. Jeg er ikke en 'menings-jomfru' ;-D

Hvor der først er islam, kommer snart disse segmenter - det er tilsyneladende naturlov. Det de har til-fælles er at de ser det at smide rød maling efter HTS som spektakulært nok.

Men som udgangspunkt er det jo en vanskelig undersøgelse at tage videnskabeligt alvorligt, ikke engang rent statistisk,. Men det har andre allerede dækket.

Dertil : Selvfølgelig er man pinligt berørt i England over at den lokale modstand er så bundet op på den gamle ucharmerende BNP-højre-mumie. Men at påkalde sig alskens socialkonservative partier i andre lande, der har bedre evner til at tolke dette grundlæggende tværpolitiske og eksistentialistiske problem med 'den fascistiske religion', det er ikke pænt gjort, og er mest travlhed ved håndvasken.

Det de har til-fælles er at de IKKE ser det at smide rød maling efter HTS som spektakulært nok ... naturligvis
:-)
Se det var en ægte meningsforstyrrelse ^^

Denne nye generation er vokset op med de højrepopulistiske partier og synes ikke, at der er noget mærkeligt eller forkert ved dem.

... og hvis ansvar er dette?

Jens Overgaard Bjerre

Det er uheldigt at de bliver negliseret af de traditionelle demokratiske partier. De burde jo kunne indoptage disse nye grupperinger, men de forstår ikke deres situation og deres sociale rekrutteringsgrundlag.

Det er ved at blive 1930'erne om igen.

Igen er det især Socialdemokraterne, som lever som parasitter på en arbejderhistorie, men som har tilkendegivet, at det har middelklasseværdier.