Læsetid: 3 min.

Der bliver færre og færre russere

Mens verdens befolkning vokser og vokser, falder befolkningstallet katastrofalt i Rusland
8. november 2011

Aleksandr fra Petropavlovsk-Kamtjatskij, Pjotr fra Kaliningrad og Nelli fra Sankt Petersborg, alle født i mandags, blev alle tre udråbt til at være borger nummer 7 milliard i Verden, som befolkningstallet ifølge FN nåede op på den dag.

Det, at forskellige russiske myndigheder således fremhæver hele tre fødsler mandag, betyder imidlertid ikke, at Rusland har mange fødsler at glæde sig over og heller ikke, at Rusland bidrager til den truende hastigt stigende verdensbefolkning. Tværtimod. Rusland er ude i en katastrofal befolkningsmæssig krise. Siden begyndelsen af 1990'erne er befolkningen faldet fra det daværende 148 millioner til i dag omkring 143 millioner.

Premierminister Vladimir Putin har tidligere sagt, at »Ruslands faldende befolkningstal udgør landets mest alvorlige problem«. Og prognoserne er dystre.

Den officielle russiske statistik, Rosstat, siger i en prognose, at befolkningstallet i 2030 vil være faldet yderligere til 128 millioner. Amerikanske analyser lyder endnu værre, nemlig at befolkningen vil være nede på 111 millioner i 2050, altså et tab på over 30 millioner.

Forleden kom der så en tysk analyse af situationen fra Berlins Institut for Befolkning og Udvikling med titlen Stormagten, der forsvinder. Den bekræfter stort set den amerikanske og siger, at i 2050 vil Rusland have mistet 20 procent af sin befolkning og være nede på ca. 116 millioner. Alle, inklusive de russiske prognoser, er enige om, at situationen bliver yderligere forværret af, at den arbejdsduelige og intellektuelle del af befolkningen bliver mindre og mindre.

De er også enige om, at når befolkningen falder med mellem 700.000 og 800.000 om året, så skyldes det faktorer som høj dødelighed, lave fødselstal og en begrænset indvandring.

Overforbrug af alkohol

Mænds gennemsnitlige levealder er så lav som 59 år, hvilket først og fremmest skyldes overforbrug af alkohol, kvinders er på 72. Ud over alkohol nævner rapporterne aids, tuberkulose og hjerte/kar-sygdomme. Mange russiske kvinder ønsker, skriver netavisen Newsru.com, desuden simpelthen ikke at føde børn på grund af de usikre økonomiske forhold og på grund af den katastrofale boligmangel.

De får kun 1,3 barn pr. kvinde, men der skal 2,1 til for blot at stabilisere befolkningen. En demografi-forsker ved Ruslands største Universitet i Moskva, MGU, siger til dagbladet Moscow Times:

»Det er et faktum, at fødselstallet her i landet fortsat falder drastisk, mens den stiger i andre dele af verden.«

»Europæiske fødselstal, afrikanske dødstal,« lød kommentaren fra direktøren for Institut for Demografi, Jurij Krupnov, om situationen i et interview.

Ingen stormagtsdrømme

Og han er ikke ene om at være dybt bekymret. Den russiske regering holdt for nylig en konference om emnet. Her lovede premierminister Putin at pumpe cirka 300 milliarder kr. ind i programmer med det formål at øge fødselsraten med 30 procent i løbet af de næste fem år.

Kvinder og familier bliver lovet boliger, lang velbetalt barselsorlov, sygesikring og meget mere, men hidtil har det kun haft en sporadisk effekt.

Derfor satser regeringen på indvandring af russere og russisktalende fra en række tidligere sovjetrepublikker for at besætte de allerede nu mange ledige arbejdspladser.

Flere iagttagere hævder, at netop den demografiske krise i Rusland vil gøre det umuligt for den kommende præsident Vladimir Putin at realisere sin plan om at samle en række af de tidligere sovjetrepublikker i en EU-agtig union.

Der er simpelthen ikke folk nok til det, skriver forskeren Jevgenij Gontmakher fra den nuværende præsident Dmitrij Medvedevs tænketank INSOR.

»Den demografiske situation vil tvinge Putin til at give afkald på drømmen om at genoprette USSR. Han bliver tvunget til at svække statens kontrol med økonomien og gennemføre ægte liberale markedsreformer. Det er simpelthen nødvendigt at skabe gunstige økonomiske muligheder og sige farvel til alle grandiose ideer, som bygger på statens metoder«, siger Gontmakher.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer