Nyhed
Læsetid: 5 min.

Goldman Sachs vinder politisk magt i EU

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs’ europæiske magt vokser, og to af de nye europæiske ledere har tætte forbindelse til den. Men Goldman Sachs har været dybt involveret i spekulationer, der har været med til at skabe den finansielle krise, blandt andet gennem sit konsulentarbejde for den tidligere græske socialistiske regering
Udland
21. november 2011
Goldman Sachs Group Inc.’s globale hovedkvarter på Manhattan har udklækket mange europæiske topbankfolk og -politkere i EU-systemet. Investeringsbanken har også været inde  at fifle og manipulere med bl.a. Grækenlands statsbudgetter, så EU fik det indtryk, at landets finanser var i orden. Det gav 7,5 mia ekstra på plussiden trods et kæmpehul i budgettet.

Goldman Sachs Group Inc.’s globale hovedkvarter på Manhattan har udklækket mange europæiske topbankfolk og -politkere i EU-systemet. Investeringsbanken har også været inde at fifle og manipulere med bl.a. Grækenlands statsbudgetter, så EU fik det indtryk, at landets finanser var i orden. Det gav 7,5 mia ekstra på plussiden trods et kæmpehul i budgettet.

Brendan Mc

BOSTON — Med den nylige udnævnelse af Mario Draghi til formand for Den Europæiske Centralbank (ECB) og Mario Monti til Italiens ministerpræsident har den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs vundet historisk stor indflydelse over to centrale europæiske magtcentres håndtering af eurozonens fremtid.

Forvandlingen af ledende internationale bankfolk til magtfulde aktører på den europæiske politiske scene har udfoldet sig gennem de seneste 10-15 år. I USA er bankfolks konstante veksling mellem stillinger i Wall Street og Washington blevet almindeligt i samme tidsrum.

Indtil 2008 var det hverken i USA eller i Europa en skamplet på en politikers eller centralbankdirektørs renommé at have arbejdet hos Goldman Sachs. Tværtimod.

En stime af kendte europæiske statsmænd har været i tjeneste hos den amerikanske investeringsbank, uden at det har vakt videre kritik i den offentlige opinion. Det har ændret sig med finanskrisen i USA og senere med valutaunionens krise i Europa.

»At kunne sættes i forbindelse med Goldman Sachs er virkelig blevet mere end flovt. Hvis man søger en høj stilling i det offentlige liv, er tidligere tilknytning til Goldman Sachs blevet et stort minus,« skrev den britiske økonom Simon Johnson, tidligere cheføkonom hos IMF, for nylig i Huffington Post.

I den europæiske offentlighed var det først med udnævnelsen af Mario Monti til regeringsleder i Italien, at Goldman Sachs-forbindelsen for alvor blev giftig. Men Monti og Draghi er langt fra de eneste magtfulde europæere, der har gode forbindelser til Goldman Sachs.

Nord- og sydeuropæere

I de seneste par uger er en liste over prominente navne dukket op. De kan inddeles i to grupper: Den ene er en række magtfulde nordeuropæere, der efter en karriere som politiker, EU-kommissær eller centralbankdirektør runder deres sidste arbejdsår af ved at sælge deres insiderviden og kontakter til Goldman Sachs International for en høj gage.

Det gælder Karel van Miert (tidligere belgiske konkurrencekommissær, red.), Otmar Issing (forhenværende tysk direktionsmedlem i Bundesbank og ECB) og tidligere irske justitsminister og EU-kommissær Peter Sutherland. Alle er fra lande nord for Alperne.

Karakteristisk for den anden og større gruppe er, at de alle er sydeuropæere, og at de enten begyndte hos Goldman Sachs eller skifter mellem høje offentlige embeder og stillinger i investeringsbanken.

Mario Monti aftrådte som international rådgiver for Goldman Sachs, dagen før han blev Italiens ministerpræsident. Førhen havde han været EU-kommissær og rektor på Bocconi-universitetet.

Montis tilknytning til Wall Street-firmaet er dog næppe så opsigtsvækkende som hans forgænger Romano Prodi. Han var konsulent for Goldman Sachs, inden sin første runde som Italiens ministerpræsident i 1996-98. Herefter genoptog han rådgivningen og fortsatte denne funktion i tidsrummet mellem stillingen som formand for EU-Kommissionen i 1999-2004 og en anden runde som Italiens regeringsleder 2006-08.

Gianni Letta, stabschef i Silvio Berlusconis fire regeringer, har arbejdet for Goldman Sachs siden 2007.

Økonomen Antonio Borges begyndte som næstformand i Portugals nationalbank, blev derefter næstformand i Goldman Sachs International 2008 og til sidst IMF’s ansvarlige for europæisk økonomi i 2010-11, altså midt under en eurokrise, som investeringsbanken har været forretningsmæssigt involveret i.

Den græske affære

Den græske økonom Petros Christodoulou arbejdede hos Goldman Sachs inden sin udnævnelse i 1999 til en høj stilling i den græske centralbank under Lucas Papademos. Papademos blev for nylig udnævnt til græsk premierminister. Christodoulou, ekspert i handel med derivater, er i dag ansvarlig for varetagelse af Grækenlands gældsobligationer.

Christodoulou og Papademos stod i spidsen for centralbanken, da Grækenland skulle opfylde kriterierne for indtrædelse i ØMU’en 1998-2001, hvoraf et budgetunderskud på højst tre pct. af BNP var det vigtigste.

Efter at være dumpet til eksamen i 1998 hyrede den daværende socialistiske regering Goldman Sachs til at gennemføre en valutamanipulation med græske gældsobligationer, som skaffede statskassen en mia. euro ekstra og bragte budgetunderskuddet ned på tre pct. i 2001-02. Goldman Sachs tog sig 300 mio. euro betalt for denne ’operation’.

En anden lyssky indtægtskilde bestod i at formøble fremtidige statslige indtægter fra motorvejs- og lufthavnsgebyerer samt afgifter på det nationale lotteri. Som modstykke rejste Goldman Sachs kapital fra investorer, der blev brugt til at nedbringe budgetunderskuddet.

Uden om Eurostat

EU’s statistiske bureau bemærkede ikke snyderiet; Grækenland gled let ind i eurozonen, men den illegitime valutatransaktion til en værdi af 10 mia. euro forværrede Grækenlands rentebyrde alvorligt. I 2010 måtte den nytiltrådte ministerpræsident Georgios Papandreou vedkende, at budgetunderskuddet var steget til 12,5 pct.

Oplysningen signalerede starten på euroens systemkrise, som Goldman Sachs’ konsulentvirksomhed i Grækenland altså bærer en del af ansvaret for. Nogle få måneder inden krisens udbrud tilbød banken endda at hjælpe Grækenland med kreativ bogføring, som gik på at udskyde indløsningen af gældsobligationer i sundhedssektoren.

Som regeringsrådgiver og udbyder af græske (og andre europæiske) statsobligationer har Goldman Sachs anskaffet og brugt kostbar viden om den finansielle situation til at tjene penge.

The Wall Street Journal afslørede for nylig, at banken på et lukket møde i London i september i en analyse havde opfordret spekulationsfonde til at vædde på euroens sammenbrud — en disposition, som kan styrke spekulationen mod euroen og bidrage til Unionens et sammenbrud.

Den tyske kanslers finanstalsmand, Michael Meister, sagde i 2010, at Goldman Sachs har »brudt med ånden i Maastricht-traktaten« og bebudede større gennemsigtighed omkring investeringsbankers arbejde for nationale regeringer.

Draghis involvering

Under høringer dette efterår i Europa-Parlamentet blev Mario Draghi udfrittet om sin rolle i Goldman Sachs’ græske transaktion i 2001. Italieneren svarede, at han tiltrådte sin stilling som direktør i Goldman Sachs International (med ansvar for bl.a. obligationssalg og derivativer) i januar 2002.

Men som den britisk økonom Simon Johnson, professor ved Massachusetts Institute of Technology i Boston, for nylig sagde:

»Goldman Sachs fortsatte med at rådgive den græske regering om gæld fra 2002 og frem; meget tyder på, at det var Draghis bord.« Mario Draghi skal faktisk have været indviklet i lignende transaktioner i sin egenskab af departementschef i Italiens finans- og økonomiministerium fra 1991 til 2001.

I 1996 bistod investeringsbanken J.P. Morgan Chase det italienske finansministerium med en rentemanipulation på gældsobligationer, som bragte landets budgetunderskud ned på et kunstigt lavt niveau i 1997.

Kilder i centralbanken kaldte denne disposition lovlig i 2010 i avisen Corriere della Sera, men den udlægning deles ikke af uafhængige økonomer. Den kreative bogføring forbigik Eurostats opmærksomhed.

Ifølge en kilde, der ønsker at være anonym, skal Lucas Papademos — der som centralbankdirektør i 2001 antages at have været vidende om Goldman Sachs’ kreative valutadispositioner med græsk gæld — have sagt om sin gode ven Mario Draghi: »Goldman Sachs hyrede ham i 2002, fordi de var dybt imponeret over hans samarbejde i finansministeriet med J.P. Morgan.«

I den italienske centralbank synes man ikke bekymret over Draghis plettede generalieblad. Adspurgt om det ikke er kompromitterende i disse tider at have to tidligere Goldman Sachs-mænd som henholdsvis ministerpræsident og chef for Den Europæiske Centralbank, svarer Daniele Franco, administrerende direktør i Banca d’Italia:

»Det kan jeg ikke se. Det er helt normalt, at økonomer arbejder i den private og den offentlige sektor.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Igen en vedkommende og informativ artikel fra Martin Burcharth.

At politikerne har ladet denne udvikling finansverdenen pågå uden at tage befolkningerne med på råd er demokratiets totale fallit.

Aktuel supplerende læsning:

http://ing.dk/artikel/124235-det-nye-oligarki-sidder-paa-verdensoekonomi...

I øvrigt, i det venstreorienterede leksikon.org under artiklen "Første verdenskrig" faldt jeg over følgende flig at klynge mig til i den nuværende situation:

"...Det kan påvises, at bankkapitalen faktisk spillede en meget stor fredsbevarende rolle gennem hele 1800 tallet. Det var helt uventet, at dette system skulle bryde sammen i 1914."

...måske er det visse af vores egne politikere vi skal frygte.

Niels-Holger Nielsen

Bankerne bestemmer sammen med Merkel og Sarkozy. Nu helt åbenlyst. Forbundsstaten begynder at tage form. Har Europa set sin sidste folkeafstemning? Grundlove og andre forfatninger er snart ikke det papir værd, som de er trykt på. Snart vil løn, arbejdsløshed, arbejdsvilkår, socialpolitik, klimapolitik, finanspolitik og sundhedspolitik blive bestemt af EUBANK A/S. Næste skridt vil være opbygningen af EU som militær sværvægter. Er det bare mig, som har svært ved at se, at det skulle være de adækvate svar på tidens påtrængende problemer med økonomisk sammenbrud, klimakatastrofe og stedse dyrere olie i kikkerten?

Man kan vist roligt fastslå, at EU-tilhængerpartierne er fyldt med løgn og har været det fra starten. Til lykke til pressen. Det var ikke gået uden jeres støtte og manglende vilje til at forsvare demokratiet. Den fjerde statsmagt, min bare.

Niels Engelsted

@Omar--tak for de mange informative links.

What can we do?

John Houbo Pedersen

Nå, men så skal man til at spille Mario!

Og hvad med den danske borgerlige eksregering?

Bortset fra loese forbindelser til olieselskaberne er der da nogen forbindelser til Storbankerne?

Jens Jørn Pedersen

I Sovjet var det militærmagt, i EU er det politiske fordrejninger og økonomisk magt.

Var der nogen, der talte om demokrati, nej vel.

Er bankerne styret af demokrati, nej vel.

I EU sidder nogle gamle mænd, der ønsker magten. Hvorfor vore politikere, der også ønsker magten frivilligt afgiver magten til de gamle mænd, der ikke kan styre det, er mig uforståeligt.

Heinrich R. Jørgensen

Bo Larsen siger:
"Og hvad med den danske borgerlige eksregering?"

Tjoh?

I forbindelse med VKO's pointsystem kunne meget undre. Ud over det pragmatiske i at kunne blokere for de der ikke havde fortjent at blive lukket ind over grænserne, handlede det om at forvanske forestillingerne om hvad "menneskeværd" er, fra at være en idé om at mennesker har værd, til at denne værd kunne kvantificeres, og dermed ophørte med at være en idé eller forestilling, og i stedet blev noget materielt og konkret (der kunne måles).

Ét af de konkrete tiltag, var det absurde, at studerende der havde en eksamen fra et top-20 universitet, havde fortrinsret fremfor andre. Hvilket af mange grunde var/er et besynderligt krav, bl.a. fordi det er alt andet end åbenlyst hvem der definerer hvilke institutioner der er "top-20".

Måske det er interessant at reflektere over hvem og hvad Bocconi universitet i Milano er? Der er hvor bl.a. Mario Monti har huseret. Det er en institution der scorer højt på Financial Times liste (nr. 28), og højere endnu på eduniversals liste (nr. 13).

samme rankings optræder CBS, bl.a. på en global tredjeplads op sidstnævnte liste. Kun overgået af Harvard Business School og London Business School. En meget imponerende placering.

Hvis nogen undrer sig over, hvor en handelshøjskole kan rangere blandt universiteter, har det sin begundelse i lovgivningen i Danmark blev ændret under VKO, således at CBS i 2003 gik fra at være en merkantilt fokuseret læreanstalt, til at være et universitet. Universiteters berettigelse består i at være kritiske, og være institutioner der udfordrer vanetænkning.

Når der de senere år er blevet stigende tradition for at medier undlader at opfordre publikum til at tænke selv og kritisk, og i stedet har ændret fokus på at lade medie-udpegede eksperter stå for at tænke kritisk på alles vegne, har man med god samvittighed kunne gøre brug af bl.a. ledende CBS ansatte.

Copenhagen Consensus Centre, med Bjørn Lomborg som direktør, hører under CBS i øvrigt.

Goldman sucks

Lige et kig inden for i EU, hvor UKIP Nigel Farage giver hele banden tørt på mindre end 3 minutter - -

http://www.youtube.com/watch?v=ULns-cSUeVs&feature=player_embedded#!

hvor han fremhæver, at ingen er valgte til det de blander i.
Hvilket bekræfter at EU er demokratisk kriminalitet

Lige et kig inden for i EU, hvor UKIP Nigel Farage giver hele banden tørt på mindre end 3 minutter - -

http://www.youtube.com/watch?v=ULns-cSUeVs&feature=player_embedded#!

hvor han fremhæver, at ingen er valgte til det de blander i.
Hvilket bekræfter at EU er demokratisk kriminalitet

Andreas Trägårdh

http://thrivemovement.com/

http://www.youtube.com/watch?v=Tr2fzgiIegg&feature=share&fb_source=message

New must see documentary released 11/11/11

http://thrivemovement.com/ show your support and help humanity rise. Please purchase the DVD and show to all your friends that do not have access to the net

*DISCLAIMER*

FAIR USE NOTICE: These Videos may contain copyrighted (© ) material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. Such material is made available to advance understanding of ecological, political, human rights, economic, democracy, scientific, moral, ethical, and social justice issues, etc. It is believed that this constitutes a 'fair use' of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior general interest in receiving similar information for research and educational purposes. For more information go to: http://www.law.cornell.edu/uscode

Please note that the producers of this film are not happy at my uploading of this film & have made threats to take action against me, well thats their choice & right i guess.

Please check out this link provided some thought provoking material- http://helpfreetheearth.com/news461_thrive.html

Things are often not what they seem at first glance...

Alessio Rastani sagde det ligeud: "Governments don't rule the world, Goldman Sachs does."

Georg Christensen

Ja, og hvad kan der non mere fortælles om (Goldman Sach`s) ? En gammel lerling med navnet "Paulsen", var med til at sænke "Leman banken", en konkurent.

Den Europæiske, finansindustri, bør med alle midler forhindre indtoget af (goldman Sachs), en ven eller konkurent, helt sikkert, et "stykke", som ingen bør stole på..

@Georg Christensen

Mener du John Alfred Paulsen? Paulsen’s firma Paulsen & Co. tjente 30 milliarder dollar i 2008 på subprime skandalen i USA. Georg, Hvorfra ved du at han fik knækket nakken på Lehman bros. til Goldman Sachs fordel?

Øhh, vinder politisk magt? Hvor var det de stillede op til valg henne?

Klaus Flemløse

Godlman Sach, Saxo Bank, euroens fald

Citat fra Martin Burcharth artikel

”The Wall Street Journal afslørede for nylig, at banken på et lukket møde i London i september i en analyse havde opfordret spekulationsfonde til at vædde på euroens sammenbrud — en disposition, som kan styrke spekulationen mod euroen og bidrage til Unionens et sammenbrud.”

Ledelsen i SAXO Bank har flere gange udtalt sig negativt om euroen og forudsagt den endeligt i fuld samklang med dele af venstrefløjen og dele af højrefløjen.

Det eneste en bank eller en finansiel rådgiver tænker på er, at tjene flest muligt penge.

For mig er det et stort spørgsmål, hvorledes euroens endeligt vil producere større gevinster for banker og finansielle rådgivere, idet bortfald af euroen vil føre til ustabilitet og give meget store tab for de europæiske lande, banke og finansielle institutioner.
Er der nogen, der kan forklare mig hvorfor Goldman Sach’s og SAXO Bank’s har den omtalte vurdering af euroen?

Findes der et link til detaljerne i Goldman Sachs bedragerier i Grækenland ?

Lidt om EU og misforstået EU-skepsis:

http://www.180grader.dk/Politik/professorens-to-ansigter