Nyhed
Læsetid: 3 min.

Grebet af guldrus efter Gaddafi

Det er tid til at høste belønningen for den danske indsats i Libyen. Sammen med koalitionspartnerne står Danmark på spring for at få del i de lukrative genopbygnings- og udviklingskontrakter i Libyen
Frivillige libyere fra landsbyen Houne 250 km syd for Gaddafis hjemby, Sirte, deler gratis brød ud til alle de civile, der nu vender hjem efter måneder på flugt efter hårde kamp omkring byen.

Frivillige libyere fra landsbyen Houne 250 km syd for Gaddafis hjemby, Sirte, deler gratis brød ud til alle de civile, der nu vender hjem efter måneder på flugt efter hårde kamp omkring byen.

Youssef Boudlal

Udland
3. november 2011

Knap er den libyske diktator Muammar Gaddafi lagt i graven, før en ny interventionsstyrke er på vej til Tripoli. Fra alle verdenshjørner strømmer forretningsfolk til den libyske hovedstad for at få del i genopbygningen af de olierige land.

Som altid er kineserne vilde for at komme ind i varmen, men forrest i køen til de lukrative genopbygnings- kontrakter står den nye regerings venner; Frankrig, Storbritannien, Italien, USA og Danmark. Alle håber de at få deres velfortjente del af kontrakterne, når lufthavne, veje, broer, fabrikker, skoler, hospitaler, vand- og strømforsyning skal genopbygges — og når det teknologisk tilbagestående land i de kommende år skal udvikles.

»Det er pay back time,« som en kilde i Udenrigsministeriet udtrykker det.

»Og hvorfor skal Danmark ikke have sin del af kagen?«

Guldrus

Flere kilder, som Information har talt med, beskriver stemningen omkring Libyen som en guldrus i stil med den, der greb dansk erhvervsliv i forbindelsen med Irak-krigen. Ligesom Irak har Libyen nemlig masser af olie, og mulighederne for lukrative kontrakter er enorme.

»Libyen er et land med enorme konkrete behov og olie nok til at betale for at få dem opfyldt,« som en begejstret kilde udtrykker det.

Og interessen fra især Frankrig og Kina har været stor. Allerede ugen inden Gaddafi blev dræbt (den 21. oktober, red.) stod en delegation på 80 franske virksomheder klar i Tripoli for at møde repræsentanter for den nye overgangsregering.

Og i sidste uge opfordrede den nye britiske forsvarsminister, Philip Hammond, britiske firmaer til at få »pakket kufferten« og komme til Tripoli.

I Undenrigsministeriet er man imidlertid ikke bekymret over, at løbet er kørt. Det er det ikke, for den libyske overgangsregering er ikke begyndt at regere endnu.

»Kineserne og franskmændene har været dér, det er rigtigt, men i Libyen er der plads til alle, også danskerne,« lyder vurderingen fra en central embedsmand.

Og interessen blandt danske virksomheder for at få del i det libyske eventyr er stor. Udenrigsministeriet har allerede været på fact finding-mission til Tripoli med bl.a. Dansk Industri og er klar til at gennemføre det første officielle besøg med en dansk handelsdelegation, så snart overgangsregeringen er klar til at modtage dem.

En af de danske virksomheder, som regner med at få gode kontrakter i Libyen, er den danske cementkoncern F.L. Smidth, som også var i Libyen under Gaddafi.

Ifølge administrerede direktør Jørgen Huno Rasmussen har koncernen allerede i månedsvis haft kontakt til Libyens nye magthavere for at gøde jorden. Og koncernen har også i øjeblikket folk i Tripoli for at gøde jorden yderligere. På grund af det forestående halvårsregnskab må F.L. Smidt ikke sige, hvad de konkret forventer at få ud af deres aktiviteter i Libyen, men kommunikationschef Peter Larsen bekræfter, at F.L. Smidth arbejder hårdt på at få aftaler i hus med det nye styre.

»Vi regner bestemt med, at vores engagement udvikler sig positivt,« siger han.

»Vi har jo praktisk taget stået fadder til den libyske cementindustri og står derfor meget stærkt.«

Under Gaddafi har F.L. Smidth bygget og drevet to store cementfabrikker i Libyen »hver på størrelse med 10-15 fodboldbaner«, som Peter Larsen udtrykker det. Og en tredje cementfabrik var under opførelse, da oprøret brød ud i februar måned.

Peter Larsen mener imidlertid ikke, at det vil give problemer, at FLS har samarbejdet med Gaddafi.

»Vi har været i Libyen i årtier, vi var der før Gaddafi, under Gaddafi, og vi regner bestemt også med at være der nu efterGaddafi,« siger han.

Tak for sidst

I Udenrigsministeriet er man overbevist om, at danske virksomheder har særlig gode muligheder for at få regeringskontrakter, fordi Danmark har støttet Overgangsrådet politisk og medvirket militært til at vælte Gaddafi. Danmark har masser af goodwilli Tripoli lige nu. Den nye regering retter blikket mod Europa og USA og har ingen planer om at arve Gaddafis gamle venner, heriblandt kineserne, lyder analysen. Men goodwiller en flygtig vare, som skal handles, mens den er frisk.

Hos Dansk Industri er der også forventninger om, at den danske indsats i Libyen vil give pote.

»Jeg tror Danmark har et godt renommé, qua vores indsats dernede,« siger afsætningspolitisk chef Peter Thagesen fra DI, der i går var vært for et virksomhedsseminar med titlen Building a New Libya. Her deltog omkring 40 danske organisationer og virksomheder, som er interesseret i at komme ind på det libyske marked.

F.L. Smidts kommunikationschef Peter Larsen er enig.

»Det er bestemt godt for os, at Danmark har været med til at hjælpe libyerne af med Gaddafi,« siger han.

»Men det er ikke i sig selv nok til at skaffe kontrakter. Vi skal også være konkurrencedygtige, men det er vi heldigvis også,« siger han.

s

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så send da for h.... regningen for bomberne til F.L. Smidt!

- »Det er bestemt godt for os, at Danmark har været med til at hjælpe libyerne af med Gaddafi,« siger han.

Med denne kommentar udtrykker F.L. Smidts kommunikationschef Peter Larsen vel meget godt, hvorfor lande fører krig.

Jette Abildgaard

Der er penge i lortet...lad os slaa nogle mennesker ihjel...og lille Danmark er med - HVER gang.....:(

Kenneth Jacobsen

Business is business...

Kort analyse( video) fra Global Research om destruktionen af et land og dokumenteret gendrivelse af påfundet for at 'retfærdiggøre' krigen - helt i tråd med business as usual:
http://www.youtube.com/watch?v=2zDY3jvcp44&feature=player_embedded#!

- Hele “oprøret” har været organiseret fra udlandet

- Libyen sidder på et hav af lys råolie. Det er det stof, der fastsætter prisen for alle andre olieprodukter. Tyskland og Italien, m.fl. ønsker denne olie. Congratiolations!

- Libyen har massive underjordiske ferskvands/ grundvandsmagasiner, som de franske selskaber ønsker (franske multinationale selskaber har kontrol over den største markedsandel af flaskevand)

- Qatar, Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og andre arabiske lande blevet lovet noget af krigsbyttet - alle disse er vestlige marionet-diktaturer

- Libyen har betydelige guld-bullion reserver (144 tons)

- Gaddafi har gentagne gange advaret vesten om en truende ny verdensorden. Han hævder at have været inviteret til at deltage, og nægtede.

- Gaddafi har gentagne gange forsøgt at etablere et alternativ til de meget strenge penge-långivere (IMF og Verdensbanken).

Han forsøgte at etablere en pan-afrikansk pendant til Fed, hvor lande kunne deponere og låne fra en centralbank, UDEN de vanvittige forhold/betingelser, der opkræves af IMF / Verdensbanken

- Gaddafi har nægtet at samarbejde med det foreslåede organ til at styre Afrika - AFRICOM

- Gaddafi har jævnligt fordømt andre arabiske lande som værende marionet-stater for Frankrig, Storbritannien og USA.

- Al Jazeera, der er baseret i Qatar, har været på forkant for at sprede løgne og propaganda om Libyen.

Af disse grunde og flere, angreb man Libyen - og som de agter at skære op i territorier.

Andre forhold:

- Der var ingen massakre på libyske civile fra Gaddafi tropper tidligere på året, som hævdet af Vesten som grunden til starten på ’oprøret’

- Oprørerne (al-qaeda bl.a.) vandt ingen “hjerter og sind” hos resten af libyske stammer - og flertallet libyere vendte sig IMOD “oprørerne”

- Det var oprørerne som i udveksling med tunesiske kræfter, ikke libyere

----------------------------

Og 16 ting som Libyen har mistet:

1. There is no electricity bill in Libya; electricity is free for all its citizens.

2. There is no interest on loans, banks in Libya are state-owned and loans given to all its citizens at zero percent interest by law.

3. Having a home [is] considered a human right in Libya.

4. All newlyweds in Libya receive $60,000 dinar (U.S.$50,000) by the government to buy their first apartment so to help start up the family.

5. Education and medical treatments are free in Libya. Before Gaddafi only 25 percent of Libyans were literate. Today, the figure is 83 percent.

6. Should Libyans want to take up [a] farming career, they would receive farming land, a farm house, equipment, seeds and livestock to kickstart their farms are all for free.

7. If Libyans cannot find the education or medical facilities they need, the government funds them to go abroad, for it is not only paid for, but they get a U.S.$2,300/month for accommodation and car allowance.

8. If a Libyan buys a car, the government subsidizes 50 percent of the price.

9. The price of petrol in Libya is $0.14 per liter.

10. Libya has no external debt and its reserves amounting to $150 billion are now frozen globally.

11. If a Libyan is unable to get employment after graduation the state would pay the average salary of the profession, as if he or she is employed, until employment is found.

12. A portion of every Libyan oil sale is credited directly to the bank accounts of all Libyan citizens.

13. A mother who gives birth to a child receives U.S.$5,000.

14. 40 loaves of bread in Libya costs $0.15.

15. 25 percent of Libyans have a university degree.

16. Gaddafi carried out the world's largest irrigation project, known as the Great Manmade River project, to make water readily available throughout the desert country.

Hanne Christensen

Troede ikke, at en no-fly zone kunne afstedkomme alle disse massive ødelæggelser.

Det var vist ikke meningen med resolution 1973. Var det ikke noget med beskyttelse af civile?

Skal disse vestlige ledere ikke for en krigsforbryderdomstol??? Nå ikke

BUSINESS AS USUAL!!!

"»Det er pay back time,« som en kilde i Udenrigsministeriet udtrykker det."

Det anede mig at de var blevet sindsyge på en amerikansk måde.

Harald Christiansen

Amerikanerne(Israelerne også), er her igen forrest i kampen for en bedre verden. Hundredetusinder af borgere har ved stålsat aktivisme i månedsvis besat centrale pladser i kasinoøkonomiens hjemlande. De bliver tævet og tåregasset af politiet, hånt af skrivebordskrigerne og stort set ignoreret af medierne. Og så skal man her læse om amerikansk sindsyge og at det er en tragedie at massemorderen, den gale hund i Tripoli mødte sin velfortjente skæbne?

Al-Qaida??? Det er vist kun Søren Pind der tror på det?

@Max Davidsen:

Nu skal man jo lige passe på at man ikke sluger ALT Gadaffis propaganda råt, ikke? Det billede du maler er altså lidt for rosenrødt når man kigger på hvordan der så ud og hvordan folk havde det før oprøret.

Gadaffi var en diktator, muligvis med visse gode intentioner, men som bekendt er vejen til helvede brolagt med gode intentioner. Han var også en megalomaniac og massemorder.

@jacob

Den amerikanske sindsyge er bl.a. kendetegnet ved at patienterne slynger om sig med udtryk fra holltwood-film ved mindste lejlighed.

Man bør ganske rigtigt passe på med at sluge propaganda råt, men disciplinen propaganda har Gadaffi og andre diktatorer så sandelig ikke monopol på at dyrke!

Hør/læs Phyllis Bennis fra Institute for Policy Studies, IPS( http://www.ips-dc.org/ ) ridse op, hvad der gemmer sig bag den ’danske’ minimalstats-generalsekretær Anders Fogh Rasmussens ’spin’-løgne og ’humanitære’ fraser med hensyn til US-NATOs ’indsatser’ for at kontrollere Afrikas befolkninger og råstoffer:
As NATO Ends Libyan Bombing Campaign, Is the U.S. Seeking Greater Military Control of Africa?
http://www.democracynow.org/2011/11/1/as_nato_ends_libyan_bombing_campaign

Med venlig hilsen

Guldrus over udsigten til lukrative kontrakter, når Libyen skal genopbygges. Så forstår man bedre, hvorfor det var så vigtigt at bombe så meget som muligt.

krig er fedt, først ødelægger man en masse, og så får de rige enterprenører del i genopbygningskontrakterne

Det er en smule sent, men jeg vil godt kaste et nyt element ind i debatten.

Hvad er det i grunden for fyre, vi har med at gøre, når talen er om Libyens nye formelle magthavere.

Det mener jeg at have et bud på. Læs her om det ”nye Libyen”:

Den 29. oktober måtte den hidtidige leder af det ”nye Libyen”, premierminister Mustafa Abdul-Jalil, træde tilbage. Ifølge den indiske avis Hindu News blev han presset til det af Libyens nye stærke mand, den islamistiske fundamentalist Abdel Hakim Belhadj, der nu indtager den betydningsfulde post som den nye regerings militære kommandant i Tripoli. Bag Belhadj står den stenrige emir fra Qatar, Hamad Bin Khaliffa, som havde sendt sine specialtropper til Libyen for at hjælpe islamisterne.

”Emir Hamad Bin Khaliffa er en mand med visioner. Af religiøs orientering tilhører han den wabattiske gren af islam, som også dominerer Saudi-Arabien. Qatars lovgivning er bygget på sharialovgivning. Fyrstedømmet har intet parlament, og partier er forbudt”, skrev Herbert Pundik på politiken.dk den 30. oktober i en artikel med overskriften, ”Qatar vandt borgerkrigen i Libyen”.

Det kan altså godt være, at alle der har troet, at blot Gadaffi og hans regime forsvandt, så ville der blive demokrati i Libyen, vil blive dybt skuffede.

Resten af artiklen kan læses her:

http://intersol.dk/intersol/globalt/2402/libyen-eftertaenksomhedens-dage

Georg Christensen

Netop her, hvor "guldrusen" i "Lybien" forsøger at få fod fæste, satser jeg på "Islamisternerses" virkeligheds fornemmelser. I bund og grund, den samme som kristendommens værdiløsheder

NB:: Min tiltro til den vestlige verdens "guldklump´s" fornemmelser, bygget på "kristendommens" værdiløsheder, har den østlige verden forlængst gennemskuet., og kun med "foragt" accepteret..

Hilsen: Ateisten fra den vestlige verden., med friheden og yttringsfriheden , i hånden.,. Betydningsløse "argumenter", hvor ingen gider lytte ttil. Muligheden, for, at en meget lille form for "modstand" kan, udgøre kampen mod Illusionernes shamanske tilbud..

I og med "LIVET´s desværre kun "ond", at kunne "manifestere sig, som "LIV", bare i en kort perriode, er nok for mig. Hvis "perrioden", så i lykke og fordragelighed, med hinanden, kan videregives.

.

max davidsen@ det er ikke fordi jeg er uenig med dig , men det du gengiver er jo noget der er blevet gylpet op tykket paa igen og igen verden over paa det seneste. Hvad er egentlig din egen mening?
Synes du ogsaa at det kunne vaere fedt fedt hvis eksempelvis Anders Fogh sad paa magten i 41 aar . Han har jo ogsaa gjort noget godt for dk. Saudi Arabien har ogsaa gode forhold for sine borgere hvis man ser det i det lys du proever at synliggoere.Naegter du derved at Libyens borgere ikke kan faa det bedre end de havde under Gaddafis styre eller er det bare fordi du er sur paa vesten og saa er al anden fornuft forsvundet?