Læsetid 4 min.

Højere demokratisk handling eller dybt usolidarisk hasardspil?

En folkeafstemning i Grækenland kan få den græske befolkning og opposition til at bakke op om upopulære reformer, siger eksperter. Andre frygter, at en folkeafstemning er alt for risikabel for Europas økonomi
Medlemmer af Grækenlands præsidentgarde på parade i Athen i går. Med beslutningen om at holde folkeafstemning om reformpakken spiller den græske premierminister Papandreous højt spil på hele Europas vegne, siger eksperter.

Medlemmer af Grækenlands præsidentgarde på parade i Athen i går. Med beslutningen om at holde folkeafstemning om reformpakken spiller den græske premierminister Papandreous højt spil på hele Europas vegne, siger eksperter.

ALKIS KONSTANTINIDIS
2. november 2011

Den kontroversielle græske folkeafstemning om eurozonens redningspakke kan — trods de høje odds — være en måde at tvinge den græske befolkning og landets kritiske oppositionspartier til at tage stilling og bakke op om de smertefulde reformer, landet står over for, mener iagttagere. Og bliver det et ja, vil den græske regerings liv blive langt nemmere.

»Et ja vil være et drømmescenarium for regeringen. Det vil styrke den politisk og gøre det meget lettere for den at gennemføre de svære dele af reformprogrammet,« siger professor Richard Whitman, EU-ekspert fra London-tænketanken Chatham House, til Information. Thomas Klau, senioranalytiker i European Council on Foreign Relations i Paris, er enig:

»Hvis det bliver et positivt resultat, vil det bestemt gøre den græske premierminister Papandreous job lettere, og det vil sågar kunne blive en stabiliserende faktor frem for en, der skaber ustabilitet,« siger han i et interview med Information.

Takis Michas, politisk analytiker i Forum for Greece, et forskningsinstitut i Athen, mener sågar, at beslutningen om en folkeafstemning er en »genistreg af Papandreou forstået på den måde, at det tvinger de forskellige partier til at indtage en meget ansvarlig position«.

»Hvis det lykkes for ham at stille spørgsmålet som et spørgsmål om at forblive i eurozonen, vil han naturligvis få et massivt ja,« siger Michas til New York Times.

Kløft

EU er ofte blevet beskyldt for at have et demokratisk underskud, og modstanden blandt grækerne mod redningspakken — og alt hvad den indebærer af strukturelle reformer og nedskæringer — har ført til en voksende mistillid mellem Papandreou-regeringen og befolkningen.

Måske af den grund valgte den græske premierminister at fremhæve det demokratiske element i at lade grækerne få lov til at bestemme deres egen skæbne, da han til både sin befolkning og resten af Eurozonens overraskelse annoncerede folkeafstemningen mandag aften. Afstemningen vil blive en »højere demokratisk og patriotisk handling«, sagde han.

Både Klau og Whitman mener sågar, at ideen om folkeafstemninger vil kunne sprede sig — især hvis grækerne afviser redningspakken.

»Hvis det bliver et nej, vil det afsløre en kløft mellem elite og offentlighed, som kunne føre til folkeafstemninger i andre lande, der har problemer med den offentlige opbakning til hjælpepakkerne,« siger Whitman.

Han og andre iagttagere mener dog ikke, at beslutninger truffet gennem folkeafstemninger nødvendigvis er mere demokratiske end beslutninger truffet af demokratisk valgte regeringer. Tværtimod peger de på, at en regering i en folkeafstemning netop kan stille spørgsmålet, som den ønsker, og dermed bliver det svært for befolkningen at udtrykke sin reelle holdning.

»En folkeafstemning er ikke nødvendigvis den bedste måde at have en dialog med befolkningen på. Vi har et repræsentativt parlament og en regering, og ikke alle politiske muligheder er udtømte endnu. Det bør de være, før man tyr til sidste udvej — en folkeafstemning,« siger den græske politolog Spyros Economides fra London School of Economics til Information.

»En meningsmåling fra weekenden viste, at 65 procent af grækerne er for EU og euro-medlemskab, men 60 procent er imod redningsplanen. Hvad fortæller det os? At der er en høj grad af forvirring i forhold til, hvad man skal gøre. En anden måde at have en dialog på er at holde et parlamentsvalg. Her skal befolkningen ikke svare på et sort-hvidt spørgsmål, men kan diskutere, hvad alternativerne er. Det er et problem at gå direkte fra at aftale noget i Bruxelles til en folkeafstemning. Det er et farligt hasardspil,« mener han.

Han peger på Portugal som eksempel på, at et parlamentsvalg kan tilvejebringe befolkningens opbakning.

»Portugal holdt valg, før hjælpeplanen blev vedtaget, og det vindende parti førte valgkamp på spareplanen, og på den måde har den fået befolkningen bag sig,« forklarer han.

Falsk forståelse

Thomas Klau mener, det er udtryk for »en falsk forståelse af, hvad demokrati er, hvis man mener, at resultatet af en folkeafstemning vejer tungere end resultatet af en politisk beslutning« truffet af et folkevalgt parti. Og han mener ikke, at risikoen for kaos både internt i Grækenland og i eurozonen som helhed opvejes af de mulige positive faktorer, et 'ja' i folkeafstemningen kunne bringe — især fordi de fleste iagttagere lige nu vurderer, at et nej er det mest sandsynlige resultat. »Et 'ja' vil have en positiv effekt for Papandreou, men hvis annonceringen af folkeafstemningen eller selve resultatet af den får situationen til at løbe løbsk, vil prisen skulle betales af hele eurozonen. I værste fald kan det starte en kædereaktion, der kan føre til en dyb recession — eller det der er værre — i hele eurozonen,« siger Klau, der erklærer sig »dybt chokeret« over annonceringen, kun en uge efter at eurozonens politikere havde forhandlet ikke kun en redningsplan på plads, men også udsendt en hensigtserklæring om øget koordinering.

»I topmødedeklarationen var der den ene paragraf efter den anden om, hvordan landene nu vil koordinere deres politikker og ikke handle unilateralt. Det her undergraver fuldstændig troværdigheden af alt det, der blev annonceret. Er man medlem af eurozonen, er der ikke længere noget, der hedder en national beslutning eller en national folkeafstemning med udelukkende nationale konsekvenser. Det er sådan, man ikke viser solidaritet med eurozonepartnerne,« mener han.

Richard Whitman forstår godt, hvorfor Papandreou har valgt at udskrive en folkeafstemning — »det er normalt en måde at bryde et dødvande på« — men han kalder det også for »yderst uattraktivt for eurozonen, fordi det skaber er høj grad af usikkerhed«. Han anerkender dog, at det er et problem for demokratiet i Europa, hvis regeringer presser spareplaner igennem uden opbakning i befolkningen. Og han mener, at regeringerne på sin vis har haft det let i forhold til deres befolkninger.

»Problemet er fraværet af en alternativ politisk strategi. Nedskæringer har været det dominerende narrativ, hvor alle siger det samme om, at det vil blive smertefuldt for alle. Der eksisterer ingen offentlig artikuleret plan b. Alternativerne findes kun på gaden, ikke i parlamenterne. Det er sikkert årsagen til, at de har haft det lettere, end de ellers ville have haft,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Henrik Jensen

Ivan - yup. Men de skal tag mig fanden ikke tage ansvaret for andres ideologiserede drømmerier .

Godt nok er jeg selv socialist; men når jeg hørte/hører endnu i dag, nogle af de mest fremtrædende euro-fortalere, så bid mærke i, hvor meget de egentlig ligner de værste kommunistiske utopister.

Så sent som i går hørte jeg en prominent tysk kommentator sige: "Den økonomiske side af euroen interesserer mig ikke. Det er den politiske effekt, som jeg interesserer mig for".

MAO: Euroen er et misfoster - men det er ikke Pasoks skyld.

Det er heller ikke grækernes skyld - f.eks. at Italien ikke er vokset siden Euroens indførsel.

Når det så gælder Grækenland, så er det her en krise, lige nu, som er gjort af det stof, man vil huske i årtier.

Og da især hvis EUs trojka - oven i købet anført af en tysker (hvor tonedøv må man være) - virkelig får lov til at overrule en demokratisk valgt græsk regering.

HVIS EU faktisk kortslutter de demokratiske processer i et medlemsland - ja så er der ikke langt over til det Nordafrika, hvor det lige nu flyder med brugt isenkram.

Krisen har alle de ingredienser, der skal til, for at udløse en politisk-militær opstand.

Sandsynligheden for en fredelig løsning bliver da mindre og mindre for hver dag, der går.

Brugerbillede for Torben Skov

" især fordi de fleste iagttagere lige nu vurderer, at et nej er det mest sandsynlige resultat"

Jamen det er vel bevis for at de udmærket ved at EU er urimellige overfor grækerne.

PS.
" Spyros Economides" må da være landet på den rette hylde som politolog ved London school of economics.

Brugerbillede for Ivan Gullev

Grækerne føler ikke ejerskab til den græske stat.
Grækenland er et traditionelt klientsamfund og er at sammenligne med Tyrkiet og Syrien.
Grækerne har været uden for europæisk pædagogisk rækkevidde.

Brugerbillede for Peter Hansen

Det er godt, at vi har grækerne med en demokratisk fornemmelse intakt. :-)
Systemet kan ikke fortsætte! Der udregnes priser og værdier på ting, der reelt ikke kan værdisættes, og det er et amokløb, der må bremses, og det kan kun bremses ved, at bankerne fratages deres midler - og underkastes demokratisk kontrol og befolkningens vilje. Det er ikke bankerne, men Europas befolkninger, der skal støttes af deres egne folkevalgte politikere.

Brugerbillede for Emilie Heutzer

Er der nogle økonomiske begreber, der indarbejder såvel BNI, privatgæld og statsgæld...jeg prøver at forstå sammenhængen. Tilsyneladende har både Grækenland og Italien rimelige fornuftige økonomier målt i BNI:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/8/8a/Gross_...

Er gældskrisen så et spørgsmål om at øge beskatningen / sænke de offentlige udgifter, når BNI ellers ser fornuftigt ud?

Brugerbillede for Peter Hansen

Alle og enhver ved, at det ikke er de private befolkninger i Sydeuropa, der skylder nogen noget - dertil tjener de forl lidt og er alt for hårdt spændt for.

Brugerbillede for Torben K L  Jensen
Torben K L Jensen

Hvis Grækenland i en folkeafstemning stemmer nej
og går konkurs vil det være første gang,at et land der
er medlem af zonen går rabundus.Allerede nu er de
griske spekulanter begyndt at rende rundt som hovedløse høns,der ikke ved hvordan sådan en situation skal tackles.Måske er det forløberen til en
tiltrængt revolution mod kapitalen.

Brugerbillede for Peter Hansen

Der er bare brug for at tvinge folks øjne op: værdier og kapital er afkoblede størrelser, de har ikke noget med hinanden at gøre. Så det kan godt være, at pengene er væk, men varerne er der endnu, og vil fortsat være der.

Brugerbillede for Erik Pørtner  Jensen
Erik Pørtner Jensen

At folket spørges er altid godt, men nogle ting egner sig ikke til afstemninger.

Er det demokratisk at et lille land som Grækenland kan sobotere så meget for for de øvrige lande og for de mange hundrede millioner mennsker i Unionen (og verden) ved at nogle få millioner grækere får muligheden for at give udtryk for sin ikke oplyste, men populistiske og egoistiske mening.

Grækenland er medlem af unionen med den suverænitet afgivelse og ansvar det medfører, og alligevel har landet opført sig mildt sagt uansvarligt.

Nu vil de via en folkeafstemning fralægge sig sit ansvar over for de øvrige medlemslande.

For at det skulle give mening skulle EU landenes befolkninger også spørges...

Det ville også være et bredere demokrati, omend man vil få samme svar, som EU regeringerne, netop via demokratiet, er blevet enige om, og som Grækenlands regering utroligt nok ikke vil forholde sig til!

Grækenlands folkevalgte regering må påtage sit ansvar nu, og vedstå at der foreligger en EU aftale som de ikke kan sige nej til - alt andet er vil være uansvarligt og udemokratisk!

Brugerbillede for Anders Sejer

Er der overhovedet nogen, der har overvejet, at ideen med at udskrive folkeafstemning, kunne være den samme som hos Island? At sikre et så overvældende og rungende nej fra befolkningen, at det åbner for helt andre forhandlinger?

Brugerbillede for Mihail Larsen

Længe leve anarkiet - eller demokratiet?

Uanset hvad man mener om baggrunden for den græske krise - nogen af ovenstående debattører synes at være ligeglade med den eller sætter énsidigt fokus på bankernes involvering - så er det altså ikke nogen 'demokratisk' måde at forhandle på, som den græske regering nu lægger op til.

Man kan ikke først (med det demokratisk mandat i ryggen) gå ud og forhandle et forlig i land med en modpart, der strækker sig meget langt for at finde et kompromis, og så bagefter sige, at forresten vil man også lige forhandle til en anden side (med de græske vælgere). Det skulle man have sagt på forhånd, så de øvrige Euro-lande vidste, hvad konditionerne var/er. Det andet er uhæderligt, og hvis det kommer til at danne mønster, så kan ingen regering valgt på et parlamentarisk-demokratisk grundlag, regere, men alt vil ende i endeløse afstemninger, hvor skiftende folkestemninger vil gøre en langsigtet, strategisk og balanceret udvikling internationalt umuligt.

Det mønster har vi prøvet tidligere. Det var den slags, der tidligere førte de europæiske nationalstater ud i den ene blodige konflikt efter den anden. Er det den anarkiske naturstilstand, kritikerne af det indgåede forlig vil tilbage til?

En anden særdeles mulig konsekvens vil være et sammenbrud i det europæiske, finansielle system. En videre konsekvens af det vil på den ene side være en økonomisk krise, som medfører en drastisk forøget risiko for massearbejdsløshed; på den anden side, at Europa skrumper til en samling dværge i forhold til USA. Uanset hvor højt nogle af ovenstående debattører hæver fanerne, vil konsekvensen af et EU-sammenbrud være en styrkelse af USAs internationale dominans - og på mellemlangt sigte også Kinas.

Peter Wivel gjorde for nogle år siden i sin bog om den franske filosof og politiker, David Constant, opmærksom på den afgørende forskel på 'antikt' og 'moderne' demokrati. Det første var - her ironisk nok - det græske, der lod sig lede af radikal-demokratiske institutioner, hvor folkestemningen var rådende (med alle de irrationaliteter, det kan indebære, f.eks. justitsmorden på Sokrates). Det andet er det moderne parlamentariske demokrati, der er baseret på nogle almene retsprincipper, der tilsigter reduktion af vilkårlige og kortsigtede panik-løsninger.

I den nuværende situation er der ikke tale om 'demokrati' i en moderne forstand, men om, at den græske regering appellerer til en græske, frustreret folkestemning - der udemokratisk nok får følger for millioner af sagesløse borgere i de øvrige europæiske lande. Det er ikke bare utroværdigt diplomati og forhandling, men anarki og hazard.

Brugerbillede for Niklas Monrad

Uanset hvilke ideologiske tilbøjeligheder man måtte have - og vi ved jo godt hvordan det ligger til her på dette forum - så må man spørge sig selv, om det kaos scenarie der risikerer at udfolde sig, er noget at håbe på.

Jeg forstår, at der er en del herinde, som synes at banker skal være statslige, at finansmarkeder kun er af det onde, og at politisk økonomiske fællesskaber er simple konspiratoriske konstruktioner skabt med det formål, at bevare status quo, og holde den jævne mand nede. Og alt det ser de gerne ændret, og øjner Grækenland som en løftestang i det øjemed. Med andre ord: Lad der blive kaos.

Men har man i virkeligheden gjort sig nogle somhelst tanker om, hvordan et sådant kaos vil komme til at se ud? Hvad vil der ske, hvis Grækenland afviser den indgåede aftale? Hvad nu hvis Berlusconi pludselig får samme gode ide at holde folkeafstemning? Ja, så er der faktisk en rigtig god chance for at Euroen bryder sammen. Men ikke nok med det, formodentlig bryder finansmarkeder i hele verden sammen. Det er naturligvis derfor at USA hele tiden i baggrunden har presset på for en løsning på det græske problem.

En sådan kollaps vil utvivlsomt lede til massearbejdsløshed i hele verden, mangel på fødevarer, krige, borgerkrige og andet godt, og det er ikke til at sige, hvor længe det vil vare ved.

Man skal nok tænke sig om en ekstra gang, inden man ønsker noget sådant, for det kan være, at man får sit ønske opfyldt. Så kan man godt glemme alt om dagpenge, efterløn, vuggestuer og god dansk hygge.

Brugerbillede for jens peter hansen
jens peter hansen

Kan man stemme om hvorvidt man vil betale regningen? Ja det kan man, men det har da vist ikke noget med demokrati at at gøre.

Brugerbillede for Peter Hansen

Det bestående forsvarere peger samtidig på det fuldkommen absurde system, vi har fået bygget op - på ikke særlig demokratisk vis: at vi kan have nok så meget i verden, at vi kan mætte alle munde, give alle tag over hovedet og tøj på kroppen, samt sikre gode, nødvendige opfindeler og opdagelser i fremtiden; men dette abstractum penge blokerer det hele! Ikke fordi der ikke er opgaver at udføre, men dette abstractum penge forhindrer os i at give arbejdsløse mulighed for at bruge deres færdigheder.
Og efterhånden tror jeg, temmelig tryghedssøgende, temmelig fredelige menneske ikke meget på, at der er anden vej end at lade lortet falde, før fornuften, rimeligheden og friheden kan realiseres. Men jeg og Mihail vil i sådan en verden nok indstille os på at følge vore akademiske tilbøjeligheder som ren con amore.

Brugerbillede for Mihail Larsen

Fornuften, rimeligheden og friheden...

er netop noget af det første, der ryger, hvis enhver nation hytter sine egne interesser. Den gammelkendte 'elendighedsteori', der helst ser verden gå op i flammer, før vi kan nyde de paradisiske tilstande, er naiv og farlig. Det kan være nødvendigt at lave revolution - javel - men aktivt at satse på et altomfattende sammenbrud ("lad lortet falde") er fuldkommen uansvarligt. Ikke fordi Peter Hansen og jeg skal til at være intellektuelle for egen regning, men fordi millioner af almindelige lønmodtagere vil blive kastet ud i en heraf følgende, uoverskuelig forarmelse.

Det finansielle system skal tøjles og civiliseres. Det kan man godt gøre - på demokratisk vis - uden at brænde hele huset ned til grunden først.

Brugerbillede for Niklas Monrad

@ Omar,

Jeg ville ønske, at det jeg var i færd med, var at piske en stemning op - problemet er bare, at det er ikke det jeg gør.

Jeg lukker blot ikke øjnene for en alt for realistisk udgang på den nuværende krise. Som du kan se, have Mihail og jeg de samme tanker, på samme tid.

Det er derimod mennesker som dig, vi skal vare os for. De som i ideologisk vrede er så forblændet af deres egen retfærdighedsssans, at de er villige til at udsætte alle deres samtidige medmennesker for de værst tænkelige lidelser. Man kan jo altid skyden skylden for disse lidelser på nogen andre...

Brugerbillede for Niklas Monrad

@ Omar,

Optimist? Det er sådan en der falder ud ad vinduet på tiende sal, og mens han passerer vinduet på femte sal udbryder han: "Det går da meget godt ..."

Brugerbillede for Mihail Larsen

Er det kun bankernes skyld?

Vi kan slet ikke være enige om, at en væsentlig årsag til de sidste, finansielle kriser (og de fleste finansielle kriser i almindelighed) skyldes bankers og investeringsselskabers tiltagende grådighed og spekulation.

Men er det hele forklaringen, og kan vi løse de nuværende problemer bare ved at få bankerne ned med nakken?

Hvad med de uhyrligheder vi har hørt om skiftende græske (og italienske) regeringers skatte- og pensionslovgivning (eller mangel på samme). Deres kortsigtede leflen for vælgerne og korruption, ansættelse på skift af partikammerater i tomme, vellønnede stillinger, svindel ved udbetaling af pensioner til forlængst afdøde personer etc.

Er det 'synd' for de grækere og italienere, at de øvrige EU-lande nu synes, det må være slut med at leve på andres kredit? Er det 'demokratisk', at grækerne og italienerne selv skal afgøre, om de vil betale regningen? I så fald: Hvad bliver der så af de øvrige EU-borgeres 'demokratiske' rettigheder? Har du så også lov til at sige, at grækernes og italienernes økonomiske problem må de selv ligge og rode med?

Brugerbillede for Peter Hansen

Mine herrer, hvis vi fortsætter med lappeløsninger, kommer vi mere og mere til at bo i en verden, ingen af os ønsker. Det er godt på vej, synes jeg.

Brugerbillede for Niklas Monrad

@ Mihail,

Et andet problem er, at du kan tilføje lande som Japan, USA, England, Frankrig og sågar Tyskland til den liste lande der allerede er nævnt.

Desværre er størstedelen af verden ved at bukke sammen under en gældsbyrde, som endnu ikke er ødelæggende simpelthen fordi renterne globalt set er historisk lave.

Tidligere var et land istand til at reducere vægten af sin gælde ved at devaluere sin valuta, skabe inflation og lade omgivelserne betale. Men hvordan gør man det, når vi nu alle står i samme situation? Langsomt og koordineret, må det rette svar være, for at undgå kaos.

Jeg vil gerne anbefale følgende lange interview.
http://www.youtube.com/watch?v=WWgtzwqWh60&list

Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

Tak til Omar for det græske link om hærledelsens pludselige afsættelse. Det er meget interessant.

Er det historien, der gentager sig?
Er det Giorgis Papandreou, der genlever sin bedstefars og fars historie?
Er det den gamle Nato contingency plan Prometheus mod folkelige oprør, som nogen igen har støvet af?

For dem, der ikke var født dengang:
http://www.ahistoryofgreece.com/junta.htm

Brugerbillede for Peter Hansen

Jeg ved ikke, jeg har altid haft stor forståelse for Sydeuropas tidlige pensionering af offentligt ansatte, dels sikrer det udskiftning af personalet i tide som en delvis modvirken af korruptionen, dels sikrer det en relativt stor del af arbejdsstyrkens adgang til det mere sikre offentlige arbejdsmarked, hvilket er ganske meget værd i et mere familieorienteret samfund. At folk derudover ved at forlade arbejdsmarkedet i relativ ung alder er med til at styrke civilsamfundet, er vel heller ikke så dårligt.
Hvad de døde pensionister angår, så burde vi ærlig talt være hævet over den slags anekdotiske historier, der såmænd også forekommer i langt mere organiserede lande.

Brugerbillede for Dennis Højgaard
Dennis Højgaard

Peter Hansen - værdier og kapital er afkoblede størrelser, de har ikke noget med hinanden at gøre - hvor er det dog sandt, den materielle aktivside er stadig intakt samtidig med at de immaterielle aktiver så som kreativitet, virkelyst og snilde slet ikke kan værdisættes, men aktiveres i et motiverende samvirke til fælles glæde for folket.

Brugerbillede for Filo Butcher

@ Niklas Monrad
En sådan kollaps vil utvivlsomt lede til massearbejdsløshed i hele verden, mangel på fødevarer, krige, borgerkrige og andet godt, og det er ikke til at sige, hvor længe det vil vare ved.

hm.....ser du nogensinde nyheder?

Brugerbillede for Bo Warming

Græsk folkeafstemning hvormed de sparker sig ud i fallit-mørke vil måske få EU-toppen til at turde folkeafstemning her, for nok hader DK EU-væsenets velmeneri men vi vil ikke være fallenter som de græske uærlige snyltere

Brugerbillede for Katja  Petersen

Det virker på mig, som om alle kommentarerne enten er for eller imod banker, normalitet eller stilstand og selvfølgelig hvorvidt Grækenland har "snydt" EU med en folkeafstemning, der ikke burde finde sted, da Grækenland nu engang har repræsentativt demokrati.

Kan ikke lide EUs holdning til Grækenlands suverænitet... og er ikke DF'er.
Måske skulle der hellere tolkes på, at EU har en arrogant holdning over for medlemslandes egenbeslutninger... Det ville eksempelvis være interessant, om Grækenland har en grundlov (ved ikke hvilken lovgivning landet har), der fx gør det lovpligtigt at afholde en folkeafstemning ved store indgreb i landets suverænitet.

Måske får resten af EU en meget forsimplet udgave af, hvad der rent faktisk foregår og er lovligt i Grækenland.

Er sikker på grækerne godt ved, at når man beder andre om noget - i dette tilfælde penge - så gør man det med en vis ydmyghed, men den gode giver burde give i samme ånd, og ikke i mere end et år, komme med ydmygende udtalelser om modtageren... for øvrigt med den effekt, at landet har haft betydeligt sværere ved handel.

På mig virker det som om, landet er blevet rendt over ende af EU.

Brugerbillede for Mihail Larsen

Come on, Katja

Da grækerne blev medlem af euroen, skete det ved en hel bevidst svindel med det græske nationalregnskab - en svindel, som EU ikke var i stand til at gennemskue. Svindlen var i øvrigt skruet sammen med bistand fra Goldmann Sachs, viser det sig nu.

Endvidere: Hvis Grækenland skulle have en grundlov, der foreskriver, at en aftale som den, der forleden blev indgået med de øvrige euro-lande, skal til folkeafstemning - mon man så ikke vidste det i EU, da forliget blev indgået? Og hvorfor kommer kravet om folkeafstemning så nu fuldkommen bag på grækernes egen finansminister, der også deltog i forhandlingerne?

Nu må det altså være nok med al den udenomssnak.

Brugerbillede for Lars Hansen

Det ville efter min mening give god mening, hvis grækerne stemte om, hvorvidt de fortsat ville være medlem af EU og Euroen. Men det er jo desværre ikke det, der er tale om. I artiklen står således:

”En meningsmåling fra weekenden viste, at 65 procent af grækerne er for EU og euro-medlemskab, men 60 procent er imod redningsplanen.”

Og det rejser da så det interessante spørgsmål, om man kan ”stemme om”, hvorvidt man vil betale (en del af) sine regninger eller ej? Eller om man vil have (endnu flere) penge i gave fra andre? For grundlæggende er det vel det, grækerne vil. De synes, at ”nogle andre” end de selv skal betale for det massive lånefinansierede overforbrug, som den græske stat har haft, lige siden Grækenland indførte euroen som betalingsmiddel.

I en TV-udsendelse blev ”manden på gaden” i Athen spurgt om, hvorvidt han da synes, at det var rimeligt, at danskere og svenskere skulle betale regningen for den græske statsgæld. Og det synes han da var helt urimeligt. Næh det var tyskerne, der skulle betale, fordi de startede 2. Verdenskrig.

Og så er det så, at vi andre må sige: Prøv lige at ankom til dette århundrede.

Man kan også sammenligne den græske ministerpræsidents opførsel med en selvmordsbomber, der efter vel afsluttede forhandlinger vender tilbage til forhandlingslokalet med et dynamitbælte om livet og siger:

”giv mig endnu flere penge, eller jeg sprænger os alle sammen i luften”.

Sagen viser efter min opfattelse, at det var en gigantisk fejl at lukke Grækenland ind i euroen, og at EU seriøst mangler en eksklusionsparagraf.

Den ville nemlig formentlig være den bedste løsning for resten af EU, at Grækenland trådte helt ud af samarbejdet. Så kunne grækerne bevare den selvbestemmelse, som de hidtil har været yderst dårlige til at forvalte, og den græske økono-mi kunne blive konkurrencedygtig ved en stor devaluering, hvilket på sigt ville give mindre arbejdsløshed i Grækenland.

Og for os andre ville fordelen være, at vi slap for at betale flere penge til Grækenland, og at vi kunne holde nogle meget billige ferier i landet i den kommende år.

Brugerbillede for Katja  Petersen

@ Lars Hansen

Man har en mening til man får et godt modargument...smiler... ja, det ville give mere mening at Grækenland stemte om medlemsskab af EU, og gennem den afstemning svarerde ja eller nej til redningspakken.

Brugerbillede for Markus Lund

Der er så meget forkert ved denne artikel at jeg ikke magter at kommentere den sobert. Alene den misvisende brug af ordet solidaritet og 'demokrati' bør få alarmklokkerne til at ringe.

Brugerbillede for Line Trasborg

Jeg har svært ved at mene andet end, at grækerne i virkeligheden selv har bedst af, at bestemme hvad de vil med deres eget land.

Ja, det har vidtrækkende konsekvenser for mange banker i andre lande, og for andre lande i det hele taget, hvis Grækenland går statsbankerot, men der er ingen mulig pengepolitik at føre så snart man er indenfor Euro-zonen. Når der så samtidig ikke har været vilje til, at agere som om Euroen var en fælles valuta i fortiden, så er det ikke relevant at tale om, at Grækenland bare må finde sig i det.

Jeg synes det er oplagt med en folkeafstemning, hvis der stemmes ja til besparelsesplanen vil den alt andet lige have en helt anden legitimitet i befolkningen, stemmes der nej, så vil den aldrig være mulig at indføre fredeligt alligevel. Krise og gæld til trods, så er det vel næppe rimeligt, at så meget som én person skal lade livet i voldelige konfrontationer over det?

Brugerbillede for Morten Pedersen
Morten Pedersen

@ Peter Hansen
" jeg har altid haft stor forståelse for Sydeuropas tidlige pensionering af offentligt ansatte" " At folk derudover ved at forlade arbejdsmarkedet i relativ ung alder er med til at styrke civilsamfundet, er vel heller ikke så dårligt. "

Det er opskriften på at lave statsgæld, og de unge pensionister tørrer derved deres ubetalte regninger af på de følgende generationer.
Problemerne er både den overordnede finansielle struktur og et græsk folk der har forsømt deres civil-samfund med tilhørende skattebetalinger mm.

Brugerbillede for Peter Günther

Uanset hvilken brillefarve eller styrke man bruger for at se på dette probelm, er der en ting der overskygger alt:

Den græske befolkning og dens ledelse er tilsyneladende ikke klar over, at de som nation har spillet fallit. De har snydt kreditorerne, men først og fremmest sig selv ved at tro man kan snyde sig til vedfærd på kredit.

De øvrige eurolande har strikket en løsningspakke sammen, som giver en stor håndsrækning.

Det er svært at se, hvor i Grækenland de kræfter er, som virkelig ønsker at løse deres gældskrise. Handlingsplanen for at vende den dårlige udvikling kan vel ikke bstå i alene at følge kreditorernes henstillinger.

Grækerne er ligesom resten af os nødsaget til at bevidstgøre sig om problemets samlede omfang, og hvilke tiltag, der er nødvendige for at vende skuden for dem.

De har brug for at lave deres egen masterplan, for at arbejde sig ud af krisen; det er absolut u-acceptabelt bare at sætte kreditorernes saneringsforslag til høring med en folkeafstemning. Hvis grækerne ikke selv demonstrerer ansvar, har de i praksis skrevet en stats-bankerot og automatisk udmelding af euroen.

Brugerbillede for Peter Hansen

Nej, Morten Petersen, det er det herskende økonomiske paradigme, den er gal med. I en verden, hvor der bliver mindre og mindre brug for arbejdskraft, fordi effektiviteten stiger, samtidig med at flere og flere lande melder sig til den globale arbejdsstyrke, er det et fuldkommen idiotisk paradoks, at der bliver råd til mindre og mindre.

Brugerbillede for Grethe Preisler
Grethe Preisler

Det er sgu lystige fremtidsudsigter, der tegner sig for os beboere af den blå planet og medlemmer af arten homo sapiens.

Mens vi i de teknologisk højtudviklede og rige demokratiske lande så småt belaver os på en dekade, hvor vi må slide silke af armod for at rette op på tallene på bundlinjen, dør vore arme artsfæller i de "underudviklede" lande som fluer af sult og sygdom, tørke, jordskælv og oversvømmelser. For ikke at tale om skudsår fra de ildvåben, vi så velvilligt leverer til dem i bytte for deres råstoffer.

Vi må være havnet på en fejl klode.

Det er da lige før man får lyst til at lægge sig i hængekøjen med Spenglers Untergang des Abendlandes og lade verden gå sin skæve gang, mens vi venter på kometen.

Brugerbillede for Kai  Withøft

Grækenland -føj.

Først svindler de sig til medlemsskab af EU v.hj.a. falske oplysninger om statsfinanserne.

Så opnår de store lån i andre EU-lande , stadig på falsk grundlag.

Når ynkeligheden ikke længere kan skjules, og EU skal redde dem, har Papandreu den frækhed oven i købet at stille op og forlange RESPEKT for Grækenland (!).

Efter at de største kreditorer så har strakt sig meget langt for at finde en udvej for landet gennem forhandlinger med Grækenlands demokratisk valgte repræsentanter, forsøger grækerne at åbne bagdøren for at løbe fra deres ord ved at ville sende aftalen til folkeafstemning.

Tæppehandlere.

Lande med Grækenlands "moral" kan man ikke lave bindende aftaler med, og de hører ikke hjemme i EU.

Brugerbillede for Filo Butcher

Papand reou vil bare gerne kunne blive boende i Grækenland, haha, ja, det spiller helt sikkert en stor rolle.

Og jeg synes at det faktisk er ret modig af manden. Han er sig ganske udmærket klar over hvilket ramaskrig der ville komme til at lyde fra markederne med det samme.

Det var ret amuserende i aftes at høre de forskellige finans analytikeres reaktion på folkeafstemnings bomben. Der vover den Papand at stikke et kæp i hjulene, når de lige var begyndt at dreje i den rigtige retning. Og så gør han det endda ved at anvende demokratiske midler. (så er der også dem der mener at folkeafstemninger er udemokratiske...) papanden er jo fuldstændig handlingslammet ! ?

Tænk hvis Papandreou har fundet ud af hvordan man spekulerer på et pludselig kursfald på alverdens børser, manden kunne være blevet afsindig rig på et par minutter kun ved at sætte et par titusinde dollars med en leverage på 100.000 (som jo ikke er udsædvanlig): Han får fætteren til at sætte et par ti - hundrede tusinde på diverse baisse spekulationer - så går han på TV og råber: "Folkeafstemning - Buh! "

Plask siger kurserne og vupti, så er pensionsforsikringen hjemme igen. Nåja, forudset det lykkedes ham at sælge -det han skulle have købt før han har solgt - før han har købt det, eller hvordan var det nu man spekulerer på baisse?

Fandens dog! med disse ulydige, opmopsige politikere, hvordan kan finansmarkederne finde ekvilibrium i stabilitet, hvordan kan bankstrategerne lægge langsigtede strategier, hvordan kan analytikerne lave tekniske analyser, hvis en sølle, uforskammet POLITIKER tillader sig at ryste Markedet !!???...

Helt og aldeles fantastisk!

Det viser helt klart hvordan disse mennesker opfatter verdenen: Politikere er dem der skal sikre at markederne har fri bane. Derfor vil markedskræfterne gerne have at alle skal have demokrati fordi i en diktatur kan diktatoren selv lege med og når som helst ryste markederne hvis han har lyst til det og bare er dygtig og udspekuleret nok.

Eller er her nogen der tror at finansflådens kaptajner ønsker demokrati for hele verden ud af filantropiske og humanistiske bekymringer?
En demokratisk regering er så herlig træge og handlingslammet i krisesituationer. Så kan man altid klemme dem til at sætte procedurerne til side når der skal træffes beslutninger her og nu fordi hatten brænder. Det har vi set utallige gange i de sidste 20 år.

Så ja, en folkeafstemning er et ordentligt kæp i hjulet!

Politikere skal fandeme ikke gør noget der kan skabe uro på markederne, det vil markedskræfterne helst selv stå for.

Bør det egentligt ikke dreje sig om hvorvidt POLITIKERE kan lave langsigtet økonomipolitik når markederne er i uro (som de jo konstant er)?
lad os lige meditere lidt over det.

"Det finansielle system skal tøjles og civiliseres. Det kan man godt gøre - på demokratisk vis - uden at brænde hele huset ned til grunden først"

Ja Mihail, helt enig, det burde man gøre og det burde man kunne. Men hvordan forslår du vi skal gøre det? De mere ansvarsfulde af vores politikere har råbt op og prøvet det i årvis, uden held.
Siden Thatcher og Reagan har vi kun set deregulering efter deregulering på finansmarkederne hånd i hånd med nedskæringer efter nedskæringer på de offentlige budgetter samtidigt med at man har solgt ud af alt der er penge værd, dvs alle de begrænsede ressourcer samt en stor del af infrastrukturen. Det hele til et kakofoni af poppende bobler i finanskrise efter finanskrise.

Hvilke reelle magtmidler har politikerne så egentligt tilbage? Hvordan vil de kunne tøjle de løbske markedskræfter som er blottet for humanisme og social ansvar? Snakke fornuft med dem? Appellere på deres menneskelighed? medlidenhed? true? trygle?

Folkeafstemning er et af de få, måske endda det allersidste magtmiddel vores politkere har tilbage. Og det gælder ikke kun Grækenland.

Det handler ikke om at brænde det hele ned, men om at forhindre at de sørgelige rester der er tilbage af Grækenland bliver flået fra hinanden og solgt som pindebrænde.

Jeg håber at grækerne siger nej.

Det ville blive optakten til en forændring i hele verden. Ikke et sammenbrud, men en forændring med stor potentiale. Hvis Grækenland siger nej, må markedskræfterne sætte sig på balderne og tage en dyb indåndning. For Grækenland er ikke en by i Argentinien, det er Europa, det kan man ikke bare affeje med et par linjer i aviserne. Efter Grækenland kommer jo Italien, Spanien, Portugal, Irland, Island, (ups nej, de har jo allerede været der, og ...lever de egentlig stadig? med en rødgrøn regering? nåja, det må være en anden sang) .

Så bliver markedskræfterne nødt til at samarbejde med politikerne i stedet for at diktere dem, ellers synker finansverdenen selv ned i det altforetærende kaos de har gjort verdensøkonomien til.

Når markedene falder, når evt. Euroen falder, ja så ser det sort ud for mange af os der har pensionopsparinger, aktieporteføjler, huslån med eller uden friværdi, etc. Vi risikerer at tabe en stor del af det vi har opsparet eller ranet til os.

Men for den græske småbonde, kiosk ejeren, færdselsbetjenten, den arbejdsløse akademiker som aldrig er kommet i job efter uni, for dem er det simpelt hen hip som hap.

Og jeg vil påstå at deres chancer for nogensinde få et anstændigt liv er langt større hvis Grækenland går bankerot og kan starte forfra end hvis de siger ja til den "redningspakke" som vil sende flere generationer af underklassen, arbejderklassen og den lavere middelklasse ud i det golde, afsvedte ørken EU's og IMF's redningsaktion vil skabe. Det er jo trods alt ikke Grækerne som redningspakken er ment til at redde, det er vores banker og vores pensionsopsparinger. Det behøver man ikke engang kigge mellem linjerne for at forstå.

Jeg medgiver at det ville være i VORES interesse at Grækenland bliver svionebundet indtil de har betalt deres gæld tilbage til vores banker, men jeg tvivler meget stærkt på at det er i de almindelige Grækeres interesse.

Det er ikke den almindelige græker der har overbelånt sig, det er vores banker der enten har fejlspekuleret og -investeret, eller endnu værre, spekuleret i Grækenlands fald.

Derfor tager jeg hatten for Papandreou og håber at grækerne siger nej til at vi redder os selv på deres bekostning.
Personlig er jeg ikke bange for de forændringer et græsk nej kan sætte i gang.

Jeg er rædselsslagen over for udsigten at der IKKE kommer nogen forændringer og alt fortsætter som vi plejer......

med massearbejdsløshed i hele verden, mangel på fødevarer, krige, borgerkrige og andet godt, og det er ikke til at sige, hvor længe det vil vare ved.
(omkvædet by Niklas Monrad)

Brugerbillede for Glenn Lynge Andersen
Glenn Lynge Andersen

Det fundamentale ved hele dette spørgsmål er vel desværre, at det var en fejl i det hele taget at optage Grækenland i EF i 1981. Det fattige Balkanland blev da også i vid udstrækning optaget, fordi EFs politikere ikke kunne se realiteterne for bare "oldævl" om "kultur" "demokrati", "Europas vugge" og anden tågesnak.

Brugerbillede for Peter Hansen

Glenn Lynge Andersen, hvad du kalder tågesnak er af uendelig større værdi end noget så ligegyldigt som økonomi på et vilkårligt tidspunkt i historien.

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Hvis grækerne skal til forkeafstemning, kan de stemme ja eller nej.

I begge tilfælde forestår en gigangtisk omfalkatring af hele deres samfund, der skal endevendes og bygges helt op på ny, det gælder også grækernes mentale indstilling til stat og fællesskab.

Forskellen på et ja eller et nej bliver, om de vil gøre det selv, eller om de vil lade sig styre af EU-embedsmænd og IMF igennem processen.

Forskellen for Europa vil være, om tabene bliver kontrollerede, eller mere kaotiske.

Finansmarkederne vil hoppe og danse i den kommende tid, som de aldrig har danset før. Men vær vis på, at der altid vil være nogen, der tjener på det, uanset hvad der sker.

Brugerbillede for Peter Jensen

"Den græske befolkning og dens ledelse er tilsyneladende ikke klar over, at de som nation har spillet fallit. De har snydt kreditorerne, men først og fremmest sig selv ved at tro man kan snyde sig til vedfærd på kredit."

Set i et lidt andet lys er større dele af den græske befolkning og den græske stat blevet røvrendt og -pulet af en ryggesløs, mafialignende ledelse af landet, en håndfuld gældsspekulerende og etikforladte banker samt en stribe inkompetente politikere og embedsmænd - sidstnævnte især udgående fra EU-systemet, subsidiært IMF.

Den brede græske befolkning har, fuldstændigt som resten af den vestlige verden, i betydelig grad været forført af neoliberale utopier som f.eks. spændstig individualisering og personøkonomisk vækst ind i Himmerige.

Brugerbillede for Grethe Preisler
Grethe Preisler

@ Peter Jensen

Lad os nu ikke gøre os bedre, end vi er, på grækernes bekostning.

Vi havde vel bare - takket være dem, der konstruerede vores velfærdssamfund - et bedre udgangspunkt end grækerne, før markedsspekulanterne gik helt bananas og omdannede finanssektoren til det rene, ravende Las Vegas.

Sygdommens årsager kan vi nemt blive enige om - men kuren?

Skal vi årelade patienten, til han dør af blodtab, og forskanse os i vores gated communities mod hans rasende efterladte? Eller skal vi tage vores del af ansvaret for miseren på os, og se at komme til en eller anden form for forståelse med de formastelige?

Uanset, hvordan vi vender os, har vi rumpen bagud, og det var jo i hvert fald ikke de menige græske vælgere, der stemte os ind i "de riges klub".

Sider