Nyhed
Læsetid: 4 min.

IEA: Om fem år er det for sent

Det Internationale Energi Agentur bakker op om EU's krav om en juridisk bindende klimaaftale for alle lande ved forhandlingerne i Durban senere på måneden
IEA forventer, at antallet af passagerbiler vil blive næsten fordoblet til 1,7 milliarder i 2035. Og flere og flere af dem vil blive produceret i lande med lave energistandarder.

IEA forventer, at antallet af passagerbiler vil blive næsten fordoblet til 1,7 milliarder i 2035. Og flere og flere af dem vil blive produceret i lande med lave energistandarder.

Jeff Pachoud

Udland
10. november 2011

LONDON/BRUXELLES — Verden er godt i gang med at låse sig selv fast i en fremtidig energistruktur, der ikke kun er usikker og ineffektiv, men også betyder, at målet om at stoppe den globale temperaturstigning ved to grader kan blive umulig at nå. Fem år er den tidsramme, der er tilbage, inden det er for sent at handle, vurderer det Internationale Energi Agentur (IEA), der i går lancerede sin årbog World Energy Outlooki London.

»Med den eksisterende energiinfrastruktur — fabrikker, kraftværker, bygninger — har vi allerede brugt 80 procent af den tilladte mængde CO2-udslip frem til 2035. Hvis der ikke inden 2017 påbegyndes større og renere nye investeringer, så vil døren til de to grader være lukket,« sagde cheføkonom i IEA og forfatter til rapporten Fatih Birol.

»Der er et behov for en juridisk bindende aftale for at sætte en pris på kulstof; for at aftale ny regulering. Hvis vi kigger på klimaforhandlingernes nuværende tilstand og regeringernes optagethed af den finansielle krise, så er det svært at sige, at vinden blæser i den rigtige retning,« tilføjede han om risikoen for, at skæringsdatoen ikke nås.

Dermed ligger IEA på linje med EU, der også kræver en juridisk bindende aftale for alle lande ved COP17-klimaforhandlingerne, der påbegyndes i Durban, Sydafrika, den 28. november.

»Europa vil have en juridisk bindende aftale, men lige så vigtigt er det, at den er bindende for alle,« sagde EU's klimakommissær Connie Hedegaard på et klima- seminar for den europæiske presse i Bruxelles i sidste uge.

»Vi forstår som udviklede lande, at vi må gøre mere og handle tidligere end andre, men hvorfor skulle vi ikke alle forpligte os i en juridisk bindende form, uanset hvad vi forpligter os til? Vi er indbyrdes afhængige af hinanden, når vi forsøger at løse globale problemer,« tilføjede hun.

Begge påpeger, at det ikke er muligt at begrænse det globale CO2-udslip uden at få alle med.

»Europa står for 11 procent af det samlede globale CO2-udslip. Vi kan ikke nå to-grader-målet, hvis ikke resten forpligter sig,« sagde Hedegaard.

IEA peger i sin årlige energifremskrivning på, at udviklingslandene — især Kina og Indien — netop i de kommende år vil stå for en langt større andel af det samlede udslip på grund af stigningen i energiforbrug. IEA forventer, at energiforbruget på globalt plan vil stige med en tredjedel mellem 2010 og 2035.

»90 procent af stigningen i CO2-udslip frem mod 2035 vil komme fra lande uden for OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, red.). Kina vil over de næste 25 år overhale Europa og komme tæt på USA i forhold til CO2-udledning. Så ja, de industrialiserede lande har et historisk ansvar, men ansvaret må nu deles af alle,« sagde Fatih Birol.

Flere biler

IEA mener ikke, at det er realistisk at forestille sig et scenarie, hvor det globale energiforbrug aftager, på trods af investeringer i mere miljøvenlige biler — det område, der udgør den største årsag til væksten i energiforbruget. IEA forventer, at antallet af passagerbiler vil blive næsten fordoblet til 1,7 milliarder i 2035.

»Vi vil få flere biler, og flere af dem vil blive produceret i lande, der ikke har de samme høje energistandarder som OECD-landene. Selv hvis alle lande opnåede deres mål for deres elektriske bilprogrammer — hvilket er ret usandsynligt — så ville elektriske biler kun udgøre 1,8 procent af den totale bilflåde. Så vær rar ikke at drømme om, at den globale olieefterspørgsel vil begynde at aftage om 10 år,« sagde Birol, der dog påpegede, at investeringer i vedvarende energikilder er absolut nødvendige — og allerede indregnet — i IEA's fremskrivning.

Organisationen forventer, at den vedvarende energi vil stige fra i dag, hvor den udgør 13 procent af energimikset, til 18 procent i 2035, men frygter, at den globale økonomiske krise kan true nødvendige investeringer. Støtten til grøn energi skal stige fra 64 mia. dollar i 2010 til 250 mia. dollar i 2035, for at stigningen opnås.

»Vi ved godt, at regeringer er på udkig efter steder at spare, og at nogle har kig på de grønne tilskud. Men hvis tilskud til vedvarende energi får et stort slag, vil det blive meget svært at komme tilbage,« advarede cheføkonomen.

Hans chef, IEA-direktør Maria van der Hoeven, udtrykte især bekymring over, at Fukushima-atomkatastrofen i Japan risikerer at bremse udviklingen inden for atomenergien. I den nye rapport fastholder organisationen sin vurdering af, at den samlede mængde energi produceret ved atomkraft vil stige med over 70 procent inden 2035, men i erkendelse af, at flere lande har ændret kurs, har den også produceret et 'lav-atomenergi'-scenarie.

Ifølge scenariet, hvor atomenergien i stedet vil blive halveret, vil vedvarende energi få et boost, men samtidig vil det få regningen for import til at stige, der bliver sået usikkerhed om energisikkerheden, og det vil blive sværere og dyrere at bekæmpe klimaforandringer.

»Det er selvfølgelig ethvert lands ret at foretage deres eget valg, men hvis de vælger at udfase atomenergi, så er det også deres ansvar at erstatte den. I Tyskland bliver atomenergien erstattet af olie og gas, så hvis du udfaser atomenergi, har du færre æg i kurven,« sagde Maria van der Hoeven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Om fem år tvinger verdens folk de gustne magthavere til at skride af h til hvis de ikke inden har fået kløerne ud af gaskanalen og er i fuld gang med at undgå katastrofen. Vent og se.