Nyhed
Læsetid: 4 min.

Den kæmpende påfugl stiller op til valg

Myanmars forbudte oppositionsparti NLD ledet af demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi stiller op til valg efter en historisk beslutning
Burmesere holder det røde flag med den kæmpende påfugl – NLD’s vartegn, i Yangons gader og råbte: ’Demokrati! demokrati!’.

Burmesere holder det røde flag med den kæmpende påfugl – NLD’s vartegn, i Yangons gader og råbte: ’Demokrati! demokrati!’.

Udland
21. november 2011

YANGON — Ved aftentide er der er lukket og slukket på hovedkvarteret for Myanmars ledende oppositionsparti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD). Den røde port til det, der mest ligner en stor garage, er låst med en stor hængelås. Flag med partiets logo, den kæmpende påfugl, blafrer dovent i aftenbrisen.

Det har ellers været en historisk dag for partiet. Et par timer forinden var der stormøde bag porten, hvor partiets ledende medlemmer skulle afgøre partiets fremtid — om det skulle genopstille og deltage i planlagte delvalg til parlamentet eller ej.

En beslutning, der kan vise sig at blive en milepæl i partiets — og landets historie.

NLD boykottede parlamentsvalget, der blev afholdt for et år siden, i protest mod den militærdikterede forfatnings- og valglov. Partiet blev derfor forbudt af myndighederne og har siden stået uden for den officielle politiske proces.

NLD er ikke et hvilket som helst parti: I 1990 ved landets eneste frie valg i fem årtier vandt partiet en jordskredssejr, men militæret overgav ikke magten til partiet. Men siden november 2010 er der sket mangt og meget i Myanmar. Demokrati-ikon og NLD-leder Aung San Suu Kyi er blevet løsladt fra sin husarrest og har indledt forhandlinger med den nye regering og er blevet modtaget hjerteligt af den nye præsident i landets prangende hovedstad.

Reformer og mistro

Den nye præsident har sat god regeringsførelse og bekæmpelse af fattigdom højt på agendaen, og et nyt parlament har livlige debatter om alt fra korruption, til fredsforhandlinger med de stadigt kæmpende etniske oprørsgrupper, strejkeret, forsamlingsfrihed og landrettigheder.

Senest er byggeriet af et af verdens største vandværker på landets mytiske Irrawaddy-flod blevet standset efter folkeligt pres, et par hundrede politiske fanger er løsladt og lokale medier har fået større ytringsfrihed. Senest har Suu Kyi forhandlet sig til flere indrømmelser, blandt andet ændringer i landets valglov, der har banet vejen for NLD’s store beslutning om at stille op.

Men samtidig er mange forsat fængslet for politisk virksomhed, retssikkerheden er ikke blevet forbedret, de lovede reformer er endnu ikke slået igennem blandt lokalbefolkningen og mistroen er stor i forhold til den militærdikterede regering, der kom til magten efter omfattende valgsnyd.

Så hvad skal landets symbolske leder og hendes parti stille op nu — kritisere og kæmpe videre, vente på bedre tider eller gå aktivt ind i den politiske proces, hvor militæret stadig sætter betingelserne?

Et rungende ja

Inden middagsheden for alvor satte ind i NLD’s forfaldne hovedkvarter, blev det fredag til et rungende, enstemmigt ja til genopstilling, blandt de ca. 100 ledende NLD-medlemmer i Yangon. Suu Kyi selv åbner døren for, at hun vil stille op som kandidat til det næste valg — for første gang nogensinde (hun var udelukket fra valget i 1990 og 2010, red.).

»Hvis jeg mener, jeg skal stille op til valget, så vil jeg gøre det. Nogle er bekymrede for at deltagelse vil gå ud over min værdighed. Men for at være helt ærlig man skal ikke tænke på sin anseelse,« udtalte hun til AFP efter beslutningen. Aftenen forinden havde Barack Obama slået på tråden fra Air Force One-flyet. Han ville høre Suu Kyis vurdering af landets politiske situation og få hendes holdning til, at Hillary Clinton skulle lægge vejen forbi landet.

Dagen derpå, næsten samtidig med at NLD’s beslutning blev offentliggjort, annoncerede USA officielt Clintons besøg i Myanmar. Hun bliver den højest stående amerikanske regeringsrepræsentant, der besøger landet i 50 år. Besøget falder i øvrigt falder sammen med den danske udviklingsminister, Christian Friis Bachs (r) planlagte besøg i Myanmar den første uge af december.

Giv regering en chance

I kvarteret omkring NLD’s hovedkvarter går snakken ved de små gadeboder og cafeer. Munke og unge mænd hænger ud ved små borde med udsyn til to fjernsyn — med engelske Premier League-fodbold og en hoftevridende næsten nøgen Shakira.

En yngre munk i purpurrøde rober har søgt tilflugt fra oversvømmelser i Bangkok, hvor han ellers går på munkeuniversitet. Han, der var blandt dem, som gik med under de store munkedemonstrationer her i landet i 2007, men har nu håb i forhold til den politiske proces.

»Det er godt, at NLD stiller op. Så kan de kæmpe mod militæret og vise folket, hvad de kan udrette,« siger han.

Fem munke har i den sidste uge demonstreret i landets anden store by, Mandalay, men dem har han ikke tænkt sig at slutte sig til.

»Det er for tidligt. Giv den nye regering en chance først. Imens holder vi øje med dem — og venter …«

Men andre unge er ikke helt så positive: Sai Kyaw, der er aktiv i NLD’s ungdomsbevægelse mener, at partiet begår en stor fejl. »Deres strategi er forkert. De burde ikke stole på regeringen — de seneste 50 år med militæret har vist det tydeligt.«

Whiskey og natarbejde

For andre er landspolitik langt væk. Maung Maung, der har en lille betelnødsbutik på markedet nær pagoden og NLD’s hovedkvarter,. har ikke hørt om partiets beslutning. Han savner sin fire-årige datter ved navn Fredfyldt.

Maung Maung er selv tidligere munk, men ’skiftede tøj’, efter han mødte sin kommende hustru i en bagerbutik for syv år siden. Hun forlod ham for to måneder siden under regntiden. Træt af hans whiskydrikkeri, og forelsket i hans ungdomskammerat tog hun datteren med sig for at begynde et nyt liv i en fjerntliggende landsby. Siden da har han ikke solgt meget, og nu truer kommunen med at rydde gaden og fjerne handelsboderne, da der skal se pænt ud, når delstatsministeren kommer på besøg i morgen.

Uden for NLD-kontoret længere oppe ad vejen er det hemmelige politi gået hjem for i dag.

En butik med Buddhafigurer i tusindvis — fra elefant- til musestørrelse — er ved at lukke for natten. Over for stråler de blinkende lys fra plasticjuletræer og julemænd i en gavebutiks store udstillingsvindue.

Snart får landet ledende oppositionsparti travlt — også i de sene nattetimer.

Sara Olsen er et pseudonym af sikkerhedsgrunde. Hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her