Læsetid: 5 min.

Klimakamp ved at udarte til grøn handelskrig

I dag går Kina, USA og 24 andre lande i offensiven mod EU's nye CO2-ordning for flytrafik. Samtidig rasler europæiske og amerikanske virksomheder med sablen over for Kinas succesrige producenter af solteknologi
I dag går Kina, USA og 24 andre lande i offensiven mod EU's nye CO2-ordning for flytrafik. Samtidig rasler europæiske og amerikanske virksomheder med sablen over for Kinas succesrige producenter af solteknologi
2. november 2011

De grønne handelskonflikter mellem store nationer i både øst og vest optrappes. I dag går en koalition på 26 lande til frontalangreb på EU's beslutning om at indlemme flytrafik ind og ud af Europa i EU's CO2-kvoteordning. Samtidig appellerer Europas største producent af solcelleanlæg til EU om at gå ind i en klagesag mod Kina for at prisdumpe solteknologi på det europæiske marked.

De to sager er to ud af flere, hvor såvel bestræbelserne på at beskytte klimaet som indsatsen for at vinde det ny marked for grøn energiteknologi bringer lande i konflikt om de økonomiske interesser bag.

Sagen om EU's flykvote-ordning kommer op på dagens møde i FN's luftfartsorganisation, ICAO. Med Kina, Indien og USA i spidsen vil en lang række lande forsøge at rejse en formel klagesag i ICAO-systemet mod EU for at »forbryde sig mod det grundlæggende princip om staters suverænitet«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Hvordan man skulle kunne få ret meget gennemført uden sådanne ensidige tiltag vriker som en gåde.
Alternativt skulle alle FNs næsten 200 medlemmer sætte sig sammen og komme frem til en koncensus, der battede. Hvem tror på at det vil kunne ske?