Klumme
Læsetid: 3 min.

Hvis du er en sjuft, bliver du afsløret

Den amerikanske presse har fået både sex og druk ind i valgkampen
Udland
5. november 2011

Den danske presse er med ganske få undtagelser ret uinteresseret i offentlige personers sexliv. Ganske vist har Ekstra Bladet i den forløbne uge forsøgt sig med et par forsider om 'den store kvindebedårer' Nicolai Wammen, der nedlægger kvindelige kolleger på stribe. Men de er tilsyneladende ret alene om at se det som forsidestof, at en 40-årig ugift mand har haft en serie kærester og har fået et barn med den ene. Indrømmet — sagen ville utvivlsomt have stillet sig betydeligt anderledes, hvis han havde påtvunget de pågældende kvinder sit intime selskab, eller fralagt sig ansvaret for resultatet. Med andre ord, havde opført sig som en sjuft. Man kan næsten ikke forestille sig det ramaskrig, der ville rejse sig, hvis en amerikansk toppolitiker — oven i købet et medlem af regeringen — tillod sig at få et barn med en politikerkollega og slå det hen med et: »Vi er bare gode venner«.

I øjeblikket kæmper den amerikanske præsidentkandidat Herman Cain mod beskyldninger om sexchikane i sin fortid. Han har ligget i spidsen i de seneste meningsmålinger med støtte fra 25 procent af de republikanske vælger foran 21 procent til den evige nummer to, Mitt Romney, og kun seks procent til Rick Perry. Men han risikerer en ordentlig nedtur, for han har mildt sagt ikke håndteret beskyldningerne særlig smart.

Overgrebene skulle være foregået i slutningen af 1990'erne da Cain, som ejer den succesrige kæde Godfather's Pizza, var formand for The National Restaurant Association, som bl.a. arbejdede imod sænkning af den tilladte alkoholpromille for bilister.

Som det sker med den slags sager, startede det med en enkelt anklage, og nu kommer der hele tiden flere ud af panelerne. Cains første reaktion var at beskylde konkurrenten Rick Perry for at stå bag historierne. Perry har lige ansat en af Cains tidligere kampagnemedarbejdere, og Cain var overbevist om, at han havde lækket historien.

Perrys folk benægter, men tilføjer, det det lyder, som om det kommer fra Mitt Romneys lejr(!) Den amerikanske presse er sjovt nok mere interesseret i om beskyldningerne har noget på sig, end hvor de stammer fra, og der er Cain virkelig kommet på glatis.

Værre end Viggo Fischer

Med tv-stationen Fox som førende eksempel bliver den amerikanske presse mere og mere partisk. Det er direkte deprimerende at følge, hvordan historierne bliver vinklet alt efter om det pågældende medie støtter de personer og/eller sager det drejer sig om.(Nogle vil mene, at det samme gør sig gældende herhjemme. Til dem kan jeg kun sige — You ain't seen nothing yet.) Meget forståeligt valgte Cain først at konfrontere beskyldningerne hos FOX-TV, hvor han som Tea-Party darling kunne regne med at få en blid behandling. Men selv den mest ukritiske journalist bliver jo nødt til at spørge om der er hold i sagen, og så begyndte det at blive fuldkommen surrealistisk.

Ikke siden Viggo Fischer vidnede i Tamil-sagen har man mødt en mand med så dårlig hukommelse. På Youtube kan man følge, hvordan Cain dagen igennem, efterhånden som han møder skarpere og skarpere tv-værter og får stadig mere pågående spørgsmål, vikler sig ind i en kæde af bortforklaringer.

»Jeg kan ikke huske, jeg har ingen erindring om, det husker jeg ikke, jeg kan ikke genkalde mig,« og så videre i en lang svedende og pinlig uendelighed.

Man bliver afsløret

På det tidspunkt er det kommet frem, at mindst to kvinder faktisk har fået erstatninger mod at holde deres mund om overgrebene — og desuden skriftlige undskyldninger underskrevet af Cain.

Som det hedder i en kommentar i New York Daily News: Hvornår har man sidst hørt om en politiker, der har været tvunget til at betale erstatning og give skriftlige undskyldninger for sexovergreb, og som har glemt det?

Cain støttede Romney indtil han for et par måneder siden vejrede morgenluft, og tænkte, at han da selv kunne forsøge sig. I øjeblikket er der ikke mange i den amerikanske presse, der tror på, at han når meget længere.

Måske vil kommende meningsmålinger bringe Romney i førertrøjen og væk fra den evige andenplads. Rick Perry har sine egne problemer. Han kan på internettet beskues i mildt sagt indisponeret tilstand under en tale fredag i sidste uge. Hønefuld er det umiddelbare indtryk. Nej, han havde taget muskelafslappende piller, siger hans stab. De piller bliver i givet fald den helt hotte vare på markedet fremover.

Hvis man skal finde en positiv vinkel på hele dette mediecirkus, så må det vel være den enkle: Hvis du er en sjuft, bliver du afsløret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Problemet er jo bare, at i visse kredse i USA bliver man anset for en sjuft, blot man komplimenterer en kvindes udseende.

Cains erindringer udkommer måske også, som Viggo Fischers, på et frimærke? Eller hyr?

Ang. Wammen's eskapader med kvindelige politikere, er det måske derfor, han kun har fået en post som Europa-minister?

Og ja, visse feminister i USA anser det som en trussel imod dem og føler sig stødt over at være alene med en mand, f.eks. i et kopi-rum eller i en konference-rum. Eller føler sig stødt hvis man(d) blot siger at hun ser dejlig ud...

Søren Kristensen

Heldigvis er det jo ofte sådan også i USA, at jo bedre en kvinde ser ud jo bedre er hun til at tackle komplimenter.

Lone Kühlmann skal selvfølgelig have tak for at holde liv i det gode gamle udtryk "sjuft".

Og så har hun vel ret i at sex-chikane ikke rigtigt kan stå distancen i dansk presse, men så er der jo jagten på plebejerne, såsom Sass-Larsen, Sohn og Samuelsen, og hvad partisk presse angår, så synes jeg da nok at de 14.dage hvor BT blev erstattet af en reklamefolder for VKO sagtens kan leve op til Fox.

men ok, - i tonen er vi nok stadig lidt bagud, selvom jeg ikke er i tvivl om at vi nok skal komme efter det (en del on-line magasiner er der jo allerede), og det er jo det hyggelige ved at blive ældre, - jeg kan huske hvordan jeg morede mig over tyske reklamer om diverse duft-fiduser til toiletter (sorry: velværerum) i 70'erne, men de sælger da ret godt i DK idag. ;-)

Cain er en Onkel Tom.

Ak,ja, Lone, så må vi vel trøste os med, at en sådan afsløring vil blive foretaget af en anden...sjuft.