Læsetid: 3 min.

Tysk politi presset efter afsløring af nazi-terrorcelle

En hemmelighedsfuld nazi-terrorcelle med 10 mord og adskillige røverier på samvittigheden har sat de tyske myndigheder under voldsomt pres. En politisk skandale i svøb, vurderer ekspert
Tysk politi bringer en af de anklagede fra nazi-terrorcellen til retten i Karlsruhe.

Tysk politi bringer en af de anklagede fra nazi-terrorcellen til retten i Karlsruhe.

Uli Deck

15. november 2011

BERLIN — Tysk politi burde for længst have pågrebet en nynazistisk terrorcelle, der i sidste uge blev afsløret som bagmændene bag ikke færre end ni mord på indvandrere i perioden 2000-2006, såvel som mordet på en kvindelig 22-årig politibetjent i 2007.

De tyske medier, der har døbt gruppen 'Braune Armee Fraktion', sætter kraftige spørgsmålstegn ved politiets rolle i opklaringsarbejdet. Både medier og politikere kræver svar på, hvordan gruppen igennem mere end ti år har kunnet undgå anholdelse.

»Mange stiller sig netop dette spørgsmål nu, fordi det er blevet klart, at Verfassungschutz (tysk efterretningstjeneste) i delstaten Thüringen via en mellemmand havde kontakt til gruppen og således kendte til eksistensen af disse tre personer. Hvis det viser sig, at den tyske efterretningstjeneste uden at skride ind kendte til eksistensen af en undergrunds-terrorcelle, bliver det en politisk skandale,« vurderer ekstremisme-forskeren Christoph Weckenbrock fra universitetet i Bonn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik L Nielsen

Hvorfor politiet ikke afslørede dem? Fordi de har stirret sig blinde på venstrefløjen og 'islamister'. Og det bruger de så alle deres ressourcer på. For eksempel da de overvågede 12000 menneskers elektroniske korrespondance ulovligt, blot fordi de geografisk befandt sig i nærheden af kendte antifascister i Dresden, som planlagde en moddemonstration mod højrefløjen, der ikke blev specielt overvåget i den sammenhæng. Hvordan skulle der dog så være mandskab til at holde øje med 'højre-terrorister'?

Mansour Heydari

Politisk skandele? Jamen hele nazismens sjæl har mere eller mindre trængt ind i Europas nationalstater og trives i medierne og den officielle retorik. Hvem skal dog stille tysk politi til regnskab for nynazistisk samarbejde?

Mandag aften var der et glimrende indslag på Deutschlandfunk hvor der blev redegjordt for hvordan det tyske efterretningstjenesten og politiet gang på gang har undervurderet den brune fare.
Man kan endnu læse dele heraf eller høre indslaget her: http://www.dradio.de/dlf/sendungen/hintergrundpolitik/1604457/
Efterretningstjenesten har ved udbredt brug af stikkere (eller måske snarere »agent provocateurs«) forsøgt at infiltrere de brune grupper, men det kan godt være svært at se hvem der har infiltreret hvem. Lige nu ser det mest ud som om de brune grupper har infiltreret efterretningstjenesten og politiet.

Robert N Gjeertsen

Det var da en overmåde flink fortolkning du anlægger Henrik Nielsen ..
Jeg vil mene at de ikke blev afsløret fordi Gladio sjældent afslører sig selv !

De stikkere som med penge fra efteretningstjenesten skal holde myndighederne orienteret om udviklingen i de ekstreme højregrupper er ofte folk fra miljøet som har »udmærket sig« ved særlig rabiat opførsel. Der er ikke meget som tyder på at man også kræver en holdningsændring fra stikkerne.
Da man i 2003 forsøgte at forbyde partiet, NPD, viste det sig at ca. 15 % af lederne var lønnet som stikkere, og Forbundsdomstolen måtte derfor lade sagen falde.
Trods denne fiasko rumles der stadig med indgreb mod NPD også med baggrund i den nye sag – selv om ikke en eneste af de dræbte ville være blevet reddet ved et forbud.
Der er ikke meget der tyder på at Verfassungsschutz eller en række ledende tyske politikere har lært af sine fejl.

Niels Engelsted

Reglen er, at det hemmelige politi har agenter i alle kriminelle og politiske grupperinger, der skønnes til fare for staten, ofte i ledelsen. Ligesom med Blekingegadebanden skønner man, at det er bedre at acceptere et mål af forbrydelser end at afsløre agenten. På den måde kan man holde lidt styr med det hele, og altid kreere en 'terrorsag', hvis man har brug for det.

@ Niels Engelsed

Hvis en efterretningstjeneste vælger at se bort fra mord... Det svarer lidt til terrorist-mantraet - målet helliger midlet.

Hvis det du har tænkt dig frem til er sandt, så håber jeg virkelig, den tyske efterretningstjeneste bliver omstruktureret.

jan henrik wegener

Set fra den modsatte side: Den gang der var nyt om "venstre" eller "islamistiske" bomber og drab drejede diskussionen sig - her - overvejende om hvor statistisk lille chansen for at blive ramt er (og det er den jo endnu), om at snakken om terrorisme var hysteri, fordi så lille en andel af befolkningen rammes, at "overvågningen" er et problem. Nu er der nogle andre der terroriserer og en anden gruppe der er mål, men gør det sagen værre eller bedre?

Andreas Prætorius

Det vi argumenterer for er at den måde møndighederne bekæmper terrorisme er mangelfuld (sagt pænt) og at det er åndsvagt at næsten 100 nordmænd måtte lade livet før man tog sekulær højreekstremisme seriøst... Terroren har selvfølgeligt været forfærdelig ligemeget hvem der udfører dem. Lad os nu håbe at alle højreorienterede ikke bliver udsat for hetz og marginalisering på grund af dette. Det tror jeg dog ikke at der er fare for...

Det er spændende når det hemmelige politi samvirker med højreorienterede galninge, hvadenten de er nazister eller islamister.
Det er også rart at man har haft folk helt tæt på når sagerne kommer for retten. Så kender man jo planlægningen i mindste detalje, og det terroristerne lige står og mangler, kan jo altid skaffes når forbindelserne er iorden.
Men samarbejder, det gør de jo ikke, det er jo allesammen pæne mennesker.
hvem sagde ORG ?