Læsetid: 2 min.

Ugens bommert: Frontløber med uld i mund

Har han — eller har han ikke bedrevet sex-chikane? Herman Cain, den aktuelle favorit i meningsmålingerne over mulige ameri-kanske republikanske præsidentkandidater, begik i ugens løb den klassiske fejl: uklar tale, undvigemanøvrer og beskyldninger mod rivalerne for bagtalelse
4. november 2011

WASHINGTON DC — » It's the cover up that does it.«Klassisk amerikansk læresætning fra Watergate-skandalen, som stort set gælder globalt og hele vejen rundt på den politiske scene. Sagt på dansk: hvis du bliver beskyldt for noget grimt, er det næsten altid de mere eller mindre desperate forsøg på at skjule det, der fælder dig i sidste ende.

Den klogeste taktik er altid at indrømme og forklare sig. På den måde får man som et minimum sin egen version af sagen fremlagt og har meget bedre mulighed for selv styre en eventuel skandales udvikling.

Men ak — klar tale og tagen ansvar er ikke en disciplin, som falder mange politikere nemt. Således heller ikke Herman Cain, øjeblikkets republikanske favorit i det igangværende kapløb om at få lov til at repræsentere partiet ved præsidentvalget til næste år.

Så da anklagerne om, at Cain i 1990'erne, da han var chef for den amerikanske restauratørforening (The National Restaurant Association), skulle have chikaneret og generet flere kvindelige medarbejdere seksuelt, dukkede op i sidste uge, stod den ellers aldrig mundlamme og altid smilende politiker ikke frem med egentlige svar.

Nej aldrig — bortset fra ...

I stedet forsøgte han sig med at afvise ethvert kendskab til sagen. Samme aften angrede han dog sin afvisning og fortalte Fox News, at han havde »en vag erindring« om, at der »vist nok havde været nogle kvinder, som havde fået noget kompensation i forbindelse med deres aftrædelser«. Men at det ikke var en sag, han selv havde været involveret i, og han kunne ikke huske detaljerne — ud over at anklagerne var »grundløse«.

I starten af denne uge eskalerede sagen — forudsigeligt — og højdepunktet af dumhed fra Cains side blev udstillet, da han i endnu et interview med Fox News, hvor han blev spurgt, om han »nogen sinde har begået sexchikane, eller om nogen kvinde nogensinde har fået udbetalt en erstatning i forbindelse med anklager mod ham herom« svarede, at han »aldrig har været involveret i sådanne sager uden for den amerikanske restauratørforening«.

Samtlige amerikanske satiriske tv-programmer bragte den ufrivilligt morsomme ikke-benægtelse, og i dagene efter meldte flere kvinder sig så på banen med gamle historier om tilnærmelser fra den i over 30 år godt gifte kandidat.

Angriber konkurrent

En kvinde, som i slutningen af 1990'erne arbejdede sammen med Cain, fortalte til Associated Press, at hun var blevet inviteret hjem i Cains private lejlighed, samtidig med at direktøren højlydt havde ytret sig om, hvor delikat og tiltrækkende han fandt hende. »Det gjorde mig meget utilpas,« siger hun til nyhedsbureauet, men fortæller også, at hun ikke gjorde noget ved sagen, fordi hun kort tid efter fik et nyt arbejde i foreningen, hvor hun ikke længere behøvede at arbejde sammen med den storflirtende direktør.

Ugen sluttede med, at Cain gik til modangreb. Ikke kun mod anklagerne, men mod sin nærmeste rival på højrefløjen, Texas' guvernør. Rick Perry, hvis stab Cain beskyldte for at »forsøge at destruere mig personligt og min kampagne«. Perry afviste anklagen, og hans talsmand udtalte torsdag, at de »udelukkende kender til denne sag fra medieomtalen af den«.

Eneste trøst for Cain er, at han — trods sine dumheder — fortsat fører i målingerne over de mulige kandidater. Mange analytikere mener dog, at det kun er et spørgsmål om tid. Kort tid.

 

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Oev - endnu en dygtig mand der maaske falder for den puritanske tidsaand.

I virkeligheden er det bedste politiske system - det kan man jo se af resultaterne - det kinesiske hvor man skal vaere 85 eller derover for at blive vaerdig til en magtposition. Maaske skal der saa nu om dage suppleres med en obligatorisk dopingtest (Viagra) - ogsaa udenfor valgkampsperioden?

Niels-Holger Nielsen

Hvem interesserer sig for Herman Cain. Det er livet sgu for kort til. Hvis han bliver kandidat for GOP, så kan vi måske snakke om det. Et valg mellem to sorte kandidater ville i hvert fald være en slående nyskabelse.